Hyppää sisältöön

Perheen talvinen matkailuautoreissu Rukalle

Talvinen Ruka on erinomainen koko perheen talvireissukohde, etenkin jos ei ole paljon kokemusta karavaanireissuista talvisaikaan. Ota tämän blogin vinkit talteen niin pääsette viettämään koko perheen voimin vaivatonta talvista karavaanielämää matkailuautossa, suuntana Kuusamon Ruka.
Kuvat: Tiia Sundell & Janne Viikari

Kiinnostaako koko perheen talvinen matkailuautoreissu Rukalle? Jos vastasit kyllä, niin tästä blogista löydät kaikki vinkit Rukan valloitukseen aina reiteistä aktiviteetteihin! 

Ruka on perheelliselle matkailuautoilijalle helppo kohde ja me nautimmekin Lapin rauhasta enimmäkseen puskaparkkeillen. Rukalta, joka sijaitsee ihanteellisesti kolmen kansallispuiston – Oulangan, Riisitunturin ja Hossan keskellä, löytyy valtavasti aktiviteetteja lapsiperheille, mukaan lukien Suomen suurin lasten rinnealue, pulkkamäkiä ja monia lapsiperheille sopivia talviretkeilyreittejä. Lasten mieleen ovat takuulla myös elämykset, kuten husky-ajelut, porojen rapsuttelu sekä revontulien bongailu. 

Lasten kanssa talvireissailu on mukavaa, kunhan kaikilla on säänmukainen pukeutuminen kunnossa. Silloin ulkona viihtyy vaikka aamusta iltaan.

Perheen talvinen reissu alkaa suunnittelusta

Kun lähtee talviselle karavaanireissulle lasten kanssa, kannattaa suunnitella tarkkaan mitä kaikkea pakkaa mukaan. Tässä meidän pakkauslista perheen talvista matkailureissua varten:

  • Riittävästi lämmintä vaatetta ulkoiluun, villasukat ja merinovillaiset kerrokset
  • Pulkat ja liukurit ovat meillä pelastaneet monta retkeä – monilla retkeilyreiteillä pystyy vetämään pulkkaa ja alamäet pääsee kulkemaan näppärästi laskien. Vinkki: lumiset pulkat kulkevat näppärästi mukana pyörätelineessä.
  • Kantoreppu perheen pienimmälle 
  • Lasketteluvälineet ja sukset
  • Aktiviteetteja pitkille automatkoille, esim. muutama lelu, väritys/puuhakirjoja ja pädi lastenohjelmien katseluun
  • Trangia & termospullo
  • Kantapään kautta opimme, että lumilapio kannattaa pitää aina matkassa mukana!

Nappaa tästä talteen reittiehdotus Rukan lomalle

Reitti kohti pohjoista: Etelä-Suomesta Himoksen kautta Kuusamoon

Meiltä Turun seudulta Kuusamoon ajaa reilussa kymmenessä tunnissa. Lähdimme tarkoituksella matkaan illalla – tähtäimessämme oli puskaparkki Himoksella yöpymistä varten. Täydellisen yöpymispotin löysimme Park4night- sovelluksen kautta. Aamulla heräsimme aurinkoiseen päivään lumimaisemissa ja ehdimme jopa nauttia muutaman tunnin mäenlaskusta ennen matkan jatkamista. Lasten päiväunien aikaan lähdimme taas ajamaan. Pysähdyimme vielä toiseksi yöksi matkan varrelta löytyneelle rauhalliselle pysähdyspaikalle, josta oli aamulla enää lyhyt matka itse kohteeseen – Rukalle.

Rukan lasten alueen loivat rinteet ovat täydellisiä aloittelevalle lautailijalle!

Rukan tunturimaisemissa riittää talviaktiviteetteja kaiken ikäisille

Tässä meidän perheen parhaiksi toteamat aktiviteetit Rukalla:

Rukan hiihtokeskus

Talvisaikaan tuntureilla täytyy tietysti päästä laskettelemaan! Perheen pienimmille löytyy oma laskettelu- ja leikkialue Rosa & Rudolf -familypark, josta löytyy helppoja rinteitä aloittelijoille, hauska tubing-mäki, jossa voi laskea ilmatäytteisillä renkailla sekä nuotiopaikka grillailua varten. Alle 4-vuotiaat pääsevät alueelle ilmaiseksi. Lämmittelemään ja omia eväitä syömään pääsee tarvittaessa Family parkin taukotupaan.

Lammintupa Winter village

Täältä löytyy kaikki tarpeellinen hauskan talvipäivän viettoon lasten kanssa! Sisäänpääsy on ilmainen ja sisältää mm. napakelkat, ulkolelujen käytön, liukurimäen sekä hauskan tunneliradan. Lisäksi bongaat alueella poroja ja huskyja. Lisämaksusta on tarjolla mm. Lasten moottorikelkkailua, husky- ja poroajeluja ja jääkartingia. Meidän perheen aktiviteeteiksi valikoitui 3-vuotiaan hurjapäämme valitsemana tietysti moottorikelkkailu ja ulkotouhujen päätteeksi herkuttelimme letut aurinkoisella terassilla.

Pienen hurjapäämme loman kohokohta taisi olla moottorikelkalla hurjastelu.

Konttainen

Rukan pohjoispuolella sijaitseva Konttaisen vaaranhuippu on mainio alue kuukkeleiden bongailuun sekä myös suosittu retkeilykohde. Matkailuauton saa kätevästi parkkiin aivan reitin alkuun. Konttaisen huipulle on lyhyt mutta jyrkähkö 400m nousu, jonka kiipeäminen palkitaan upeilla maisemilla! Konttaisen kuhauksen 2km pitkä rengasreitti on sopivan pituinen myös lasten kanssa tallusteltavaksi. Jos siis kuukkeleiden ja kauniiden maisemien bongailu on to do- listalla, kannattaa suunnata tänne! 

Lätyt maistuivat erityisen hyviltä aurinkoisella terassilla nautittuna.

Huonomman sään osuessa kohdalle voi suunnata nauttimaan lämpimistä altaista ja tropiikin tunnelmasta Kuusamon tropiikkiin.

Kuusamon tropiikki

Huonomman sään osuessa kohdalle voi suunnata nauttimaan lämpimistä altaista ja tropiikin tunnelmasta Kuusamon tropiikkiin. Matkailuautossa asustellessa suihkut ovat yleensä melko pikaisia, joten meidän koko perhe nautti kylpyläalueesta täysin rinnoin!

Vinkki perheille: samoista tiloista löytyy myös suuri sisäleikkipaikka Angry birds -activity park.

Oulangan kansallispuisto & Pieni Karhunkierros

Oulanka ja siellä sijaitseva Pieni Karhunkierros ovat Suomen suosituimpia retkeilykohteita, eivätkä turhaan! Pieni Karhunkierros se on 12km pitkä reitti, mutta lasten kanssa päädyimme kiertämään sen vain osittain. Etenkin jos lähtee Myllykoskeen suuntaavaa reittiä, pääsee Karhunkierroksen parhaiden palojen ääreen. Kävimme Myllykosken vanhassa myllyssä sekä riippusilloilla. Esikoisemme kulki ison osan matkasta pulkan kyydissä ja pienempi taas kulki kantorepussa. Retkeilyauto kannattaa jättää kierroksen lähtöpaikalle Juumaan, josta pääsee lasten kanssa suoraan poluille.

Talvisen Myllykosken kuohut ovat upeita!

Paluumatkalla eväsretki Huosilammella, Hossan kansallispuistossa

Paluumatkalla jäimme yhdeksi päiväksi Suomussalmella sijaitsevaan Hossan kansallispuistoon, josta löytyy useita eri pituisia talvireittejä. Auton parkkeerasimme Hossan luontokeskuksen läheltä löytyneelle parkkipaikalle ja lasten kanssa päädyimme kävelemään helpon reitin Huosilammelle, jossa lapset saivat ihmetellä pilkkijöiden kalasaaliita. Eväät syötiin Huosilammen suurella laavulla.

Läskipyörällä pääsee etenemään näppärästi lumessa. Pikkuseikkailijamme oma pyörä kulkee myös mukana retkillä aina kun mahdollista.

Talvinen Ruka on mainio talvilomakohde matkailuautolla ja mukaan saa helposti otettua myös lapset, sillä siellä jos jossain riittää tekemistä koko perheelle. Pakkaa mukaan riittävästi lämpimiä vaatteita sekä pulkka ja liukuri. Niillä pääsee jo pitkälle, mutta Rukan alueelta löytyy valtavasti myös järjestettyjä aktiviteetteja eri hintaluokista. Jos siis talviset aktiviteetit ja lumileikit kiinnostavat teidän perhettä, ottakaa matkailuauto alle ja suunnatkaa Kuusamoon. 

__________

Tervetuloa seuraamaan Sundellin perheen seikkailuja myös Instagramissa @nytseikkaillaan!

Jos talvinen matkailuautoilu alkoi kiinnostamaan, lue parhaat vinkit kuinka viettää koko perheen talviloma Suomessa matkailuauton kyydissä. Kannattaa myös lukaista vinkit siitä, mikä auto kannattaa ottaa matkaan mukaan – matkailuauto vai retkeilyauto.

Päivitetty: 7.3.2023