Hyppää sisältöön

Omavarainen retkeilyauto: kohti riippumatonta matkailua

Antti Autin vaativien ja pitkien laskureissujen keskiössä on omavaraisuuden tuoma vapaus seurata säitä parhaille laskuapajille. Hymer-retkeilyauton tuoma omavaraisuus on avaintekijä Antin matkalla kohti riippumatonta matkailua. Lue blogista lisää Antin ajatuksista omavaraisuudesta tien päällä.
|
Kuvat: Jaakko Posti

Vietän suurimman osan vuodesta liikkuen Napapiirin tunturi- ja vuoristoalueilla. Tavoitteenani on toteuttaa ammattiaan mahdollisimman joustavasti ja riippumattomasti – seurata säitä ja liikkua niiden ohjaamana kohti parhaita laskupaikkoja. Hymer-retkeilyauto on tuonut uuden mukavuustason omavaraisuuteen tien päällä. Nyt minun on kätevämpää siirtyä haastavissakin olosuhteissa ja maastoissa paikasta toiseen mahdollisimman esteettömästi ja viettää pidempiä aikoja vuorilla laskemalla. Siksi omavaraisuuden optimointi matkailuautossa on tärkeässä osassa toimintaan ja karavaani-identiteettiä.

Aurinkopaneelit lataavat auton hupiakkuun lisää virtaa.

Omavaraisuus tuo antaa mahdollisuuden odottaa juuri oikeaa laskuhetkeä

Minulle mahdollisuus liikkua vapaasti ja toteuttaa ammattiani vaivattomasti on yksi tärkeimpiä arvojani. Työssäni vapaalaskijana toimin monesti tilanteissa, jotka vaativat nopeaa reagointia sekä fyysistä ja henkistä kestokykyä. Projektieni kohdalla, kuten Arctic Lines –nettisarja, tavoittelen maksimaalista omavaraisuutta reissuilla, sillä se johtaa monesti parhaimpiin onnistumisiin luonnossa. Kun olosuhteet mahdollistavat hienoja hetkiä vuorilla on siellä oltava juuri tuona hetkenä. Tämä vaatii kärsivällisyyttä ja hyvät leiriytymispuitteet, jotka kulkevat tien päällä mukana, kuten akkuja, suoja, ruoka ja lämmitys. Mikä olisikaan oivempi kumppani näihin vaatimuksiin kuin retkeilyauto!

Ison vesisäiliön ansiosta autolla voi viipyä erämaassa pitkään.

Omavarainen Hymer Grand Canyon S –retkeilyauto

Kokonaisvaltaiseen omavaraisuuteen varusteltu retkeilyauto toimii minun tapauksessani nimenomaan erittäin hyvänä työvälineenä. Kun päätin ensikerran hankkia huippuvarustellun Hymer Grand Canyons S –automalli, huimasi melkoinen hintalappu päätäni. Hyvä varustelu ja muut ominaisuudet olivat kuitenkin tärkeät, jotta pystyisin toteuttamaan reissu- ja ammatillisia haaveitani. Siksi en ole katunut kalliimman retkeilyauton hankintaa. Selvyyden vuoksi mainittakoon, että en ostanut autoa suoraostona, vaan rahoitusopimuksella, joka on mielestäni erittäin hyvä vaihtoehto suurempaa matkailu- tai retkeilyautohankintaa harkitseville.

Akkupankkien avulla lataat helposti sähkölaitteita matkoillasi.

Omavaraiseen reissuun valmistautuminen

Omavaraisuus tien päällä vaatii esivalmisteluja. Kun lähden pidemmälle reissulle omavaraisesti varmistan, että retkeilyautossa toimivat sen perustoimintojen, kuten lämmityksen ja vesisäiliöiden, lisäksi kaikki akut ja etenkin aurinkopaneelit.

Lataan myös isot varavirtalähteet valmiiksi ennen reissua, sillä niitä käyttämällä pystyn säästämään suuria määriä auton omaa akkukapasiteettia. Suuri akkukapasiteetti mahdollistaa pidemmän paikallaan pysymisen. Auton hupiakun kapasiteetti kuluu yleensä nopeasti.

Invertterin avulla lataat esimerkiksi puhelimen helposti tien päällä.

Omavaraisen asunto-tai retkeilyauton hankkiminen

Retkeilyautomarkkinoilta löytyy nykyään vaikka minkälaisia omavaraisuuteen nojaavia Adventure Edition –malleja. Retkeilyautoa hankkiessa onkin erittäin tärkeä tiedostaa mihin sitä tarvitsee: onko neliveto tärkeä osa auton ominaisuutta vai riittäisikö hieman pienempi kone? Riittääkö yksi aurinkopaneeli vai tarvitaanko järeämpää kalustoa?

Parhaiten toimivan omavaraisen auton pystyy kokoamaan lisävarusteilla. Silloin autosta saa juuri omiin reissutarpeisiin sopivan paketin. Tiedostan, että omat tarpeeni eivät ole niitä tyypillisimpiä karavaanarin tarpeita reissulle. Minulle meno haastaviin paikkoihin ääriolosuhteissa ja eläminen aivan vuorien läheisyydessä on lähes arkea, joten oman työn helpottaminen sijoittamalla hyvään autoon, joka kestää maastoajoa.

Hymer-retkeilyautosta löytyvät varustelut, jotka takaavat jopa kymmenen päivän omavaraisuuden:

 • 2 kpl aurinkopaneeleita
 • 100l raikasvesisäiliö
 • 85l harmaavesisäiliö
 • Invertteri
 • 2 kpl eco flow varavirtapankkeja
 • Webasto –diesel-lämmitin
 • Kaasulla toimiva truman ilmakierto lämmitys

Nyt kaksi vuotta Hymer Grand Canyon S –autoa ajeltuani huomaan, että autoni ei juurikaan ole ollut, niin sanotusti roikan nokassa, vaan pystyn toimimaan vuodenajasta riippumatta täysin omavaraisesti reissuilla.

Suosittelenkin omavaraisen matkailu- ja retkeilyauton hankintaa kaikille niille, joilla on halu päästä liikkumaan vapaasti paikkoihin välittämättä onko läheisyydessä yhteiskunnan peruspalveluita tai muuta matkailijaa tukee infrastruktuuria kuten leirintäalueita, matkaparkkeja tai vesi- ja akkujenlatauspisteitä.

Antin auto toimii omavaraisesti pitkäänkin, mutta vettä täytyy käydä tankkaamassa yleensä 7-10 päivän välein.

Omavaraisuus tarkistuslista karavaanareille

 1. Hanki auto tarpeidesi mukaan
 2. Panosta lisävarusteisiin
 3. Lataa aina akut ennen reissua
 4. Muista tarkistaa perustoimintojen toimivuus: Moottori, lämmitys ja vesijärjestelmä
 5. Ota mukaan varavirtalähteitä

Omavaraisia ja antoisia reissuja kaikkille karavaanareille!

_____________

Lisää tietoa vapaalaskemisesta, videoita sekä huikeaa kuvamateriaalia Antti Autin talvisista ja kesäisistä seikkailuista löydät hänen Arctic Lines -nettisivuiltaan. 

Lisää mahtavia vinkkejä karavaanareille löydät Karavaanielämää-sivuilta.

Pysy perillä viimeisimmistä tarjouksista, uusista blogeista sekä Best Caravanin tapahtumista, ja tilaa uutiskirje.