Hyppää sisältöön

Miten retkeilyautosta luodaan liikkuva koti? – Vanlife #3

Pidätkö vanhoista räsymatoista vai onko trendikäs kuviollinen matto enemmän tyyliäsi? Pienellä tuunaamisella retkeilyautosta on mahdollista loihtia kodikas liikkuva koti, joka sopii koko perheen tarpeisiin. Tässä Vanlife-sarjan kolmannessa blogissa Nina kertookin inspiroivia vinkkejä, joilla käytetystä retkeilyautosta luodaan viihtyisä, omannäkoinen tukikohta reissuihin.
|
Kuvat: Nina Laitiala

Minulle yksi syy hypätä vanlife-elämään oli mahdollisuus toteuttaa itseäni täysillä. Olen ihminen, joka kaipaa jatkuvasti jotain, mitä taiteilla, rakentaa tai luoda. Tofuksi nimetty retkeilyautomme on hienointa, mitä olen elämässäni rakentanut. Eikä urakka vielä ole valmis! Retkeilyautossa löytyy aina jotain puuhasteltavaa.

Hankimme tarkoituksella käytetyn retkeilyauton Best Caravanilta, koska pidämme nikkaroinnista. Jo koeajon aikana haaveilin, miten loihtisin retkeilyautosta meidän perheen näköisen. Minulle oli tärkeää rakentaa oma liikkuva koti eikä pelkästään hankkia liikkuvaa taloa. Suosittelen ostamaan auton luotettavasta paikasta, kuten Best Caravanilta, sillä kun perustekniikka on kunnossa jää mahdollisuuksia tuunaamiselle loputtomasti.

Kissat viihtyvät myös uudessa liikkuvassa kodissa ja sen läheisyydessä.

Kuvittele tila, jossa sinulla on kotoisa olla

Mistä siis aloittaa retkeilyauton sisustaminen? Kannattaa ensimmäisenä miettiä, mikä juuri sinusta on kodikasta. Pidätkö keijuvaloista koristamassa katon reunaa tai ehkäpä RGB-ledvaloista, jotka vaihtavat väriä? Tekeekö vanha räsymatto kotoisan olon vai onko trendikäs kuviollinen matto enemmän omaan tyyliin sopiva? Matoilla, lakanoilla, keittiöpyyhkeillä, pöytäliinoilla, koukuilla ja valoilla saa helposti luotua kotoisaa ilmettä.

Itse sain valtavasti ideoita omaan retkeilyautoon katsomalla Youtubesta erilaisia kodin sisustus- ja säilytysratkaisuja #vanlife -tägin alta. Tallensin myös Instagramista paljon kuvia, ja niistä oli sitten myöhemmin helppo lähteä poimimaan minua eniten miellyttäviä elementtejä.

Pidän unisieppareista ja niitä onkin autossa useampi luomassa kodikasta tunnelmaa.

Retkeilyauton somistamiseen voi lähteä rohkealla otteella, vaikka se tilana vaatiikin erilaisia ratkaisuja kuin talo tai asunto. Jos aiempaa remonttikokemusta ei ole, löytyy netistä paljon erilaisia vinkkivideoita, joista saa inspiraatiota sekä konkreettisia neuvoja omaan projektiin. Näppärien ratkaisujen keksiminen sekä toteuttaminen on hauskaa ja palkitsevaa.

Kustomoi liikkuva koti tarpeen mukaiseksi

Jos sinustakin löytyy luovaa voimaa ja haluat sukeltaa somistusta syvemmälle, silloin on aika tarttua pensseliin ja kuviosahaan. Retkeilyiauton sisustaa on mahdollista muuttaa jo pelkällä seinämaalilla todella eri näköiseksi. Hankkimassani käytetyssä autossa kaikki oli aluksi oranssinruskeaa, mikä ei ollut se meille miellyttävin värimaailma. Ryhdyimme hommiin, ja hiomisen, seinäpaneelien asennuksen sekä maalaamisen jälkeen Tofussa on nyt ihanan valoisaa, ja sisätila tuntuu huomattavasti suuremmalta.

Tein myös tuntuvampia rakenteellisia muutoksia retkeilyautoon. Staattisen sänkyjärjestelmän remontoin niin, että sen voi halutessa muuntaa myös ruokailuryhmäksi. Siten saimme ikään kuin kaksi huonetta yhden hinnalla. Muutos on niin suuri, että jos en paremmin tietäisi, voisin kuvitella eläväni pienessä mökissä tai idyllisessä puutalossa.

Uusi ilme on ihanan vaalea ja vähän mökkimäinen.

Remontissa asenne ratkaisee

Parhaassa tapauksessa retkeilyauton remonttia voisi tehdä sisätilassa, kuten autotallissa. Meidän kohdallamme remonttia kuitenkin tehtiin suurimmaksi osaksi ulkona. Oli päiviä, jolloin satoi kaatamalla, eikä remontoiminen ulkona huvittanut ollenkaan. Oli myös paahtavan kuumia päiviä, jolloin kesken rankan puuhastelun vesi loppui tankista ja suihkuun ei päässyt virkistymään. Vaihtelevia hetkiä siis koettiin. Siksi onkin tärkeää, että remonttiprosessiin kuuluu myös lepopäivien pitäminen ja tavallisen arjen eläminen. 

Me pitämässä välipäivää remontista ja ruokailemassa kalliolla.

Vanlife-elämässä ulkoisia muuttujia on jatkuvasti, ja siksi kodin tuntua kannattaa luoda myös itsensä sisälle. Kun elämään suhtautuu kuin seikkailuun, ei edes kaatosade tai paahde harmita. Heittäydy ennakkoluulottomasti retkeilyauton remonttiprojektiin ja lähde kohti uusia kokemuksia. Lupaan ettet kadu!

_______

Lue lisää Ninan vanlife-elämästä Best Cavanin sivuilta. Voit myös seurata Ninan, Aaronin ja kissojen elämää Youtubesta.

Inspiroiko tämä blogi harkitsemaan oman liikkuvan kodin hankintaa? Best Caravanin nettisivuilta löydät sekä uusia että käytettyjä retkeilyautoja , joita voit lähteä sisustamaan omaan tyyliin sopivaksi. Ota määränpääksi vapaus ja olet askeleen lähempänä unelmiesi karavaanielämää.

Päivitetty: 9.1.2023