Hyppää sisältöön

Näin valmistat mehukkaat grillipihvit caravan-keittiössä

Caravan Keittiö Suomi -videosarjassa, karavaanarit Raul ja Sanna Fall tutustuvat Suomen kesäkaupunkeihin ja valmistavat herkkuaterioita tien päällä. Porvoossa pariskunnan grillissä sirisivät lähiruokana tuotetut T-luupihvit. Lue ja katso video, miten grillilihasta saa mehukasta.
|
Kuvat: Fall Production

Mehukkaat grillipihvit sisältävät rasvaa ja luun

Mehukkaat grillipihvit syntyvät laadukkaasta lihasta. Grilliin kannattaa valita marmoroitunutta lihaa, tai lihaa, johon on jätetty makurasvaa mukaan. Grillaamalla valmistettavassa lihassa pitää olla mukana rasvaa. Myös luu auttaa pitämään lihan mehukkaana. Pihvit kannattaa leikata vähintään 2,5 cm paksuisiksi. Jos pihvit ovat ohuempia, kypsyvät ne sisältä liian nopeasti, eikä niihin ehdi ottamaan kaunista paistopintaa.

Millaista lihaa grilliin kannattaa hankkia? Parhaita valintoja ovat vähintään 5 viikkoa riippunut dry aged -liha, kuten ribeye steak eli entrecote, T-luupihvi sekä ulkofile luineen ja rasvoineen. Pitkään, lähellä jäätymistilaa, riippuneen dry aged -lihan maku on intensiivisempää kuin tavallisen vakuumipakatun lihan maku.

Kun lihan valitsee kaupassa oikein, onnistuu herkullisen grilliaterian valmistaminen myös vähän kokemattomammaltakin grillimestarilta.

Mehukkaat grillipihvit ovat vähintään 2,5 cm paksuja.

Mehukkaat grillipihvit syntyvät lihasta, jossa on rasvaa ja luu.

Grillissä paistat niin pihvit kuin vesimelonikin

Raulin ja Sannan liikkuvassa keittiössä Porvoossa tarjolla on T-luupihvejä chimichurrilla, grillattua vesimelonia ja Fallin salaattia. Poimi reseptit ja grillausohjeet alta ja käytännön ohjeet videolta.

Näin paistat mehukkaat grillipihvit

 1. Ota pihvit ajoissa jääkaapista lämpenemään, jotta pihvit ehtivät lämmetä huoneenlämpöisiksi.
 2. Suolaa pihvien molemmat paistopinnat reilulla suolalla noin 30 minuuttia ennen grillaamista.
 3. Valmistele grilli grillauskuntoon.
 4. Rouhi pihvien päälle mustapippuria maun mukaan.
 5. Aseta pihvit kuumalle grillille. Anna pihvin paistua parisen minuuttia. Paistoaika riippuu grillin kuumuudesta.
 6. Nosta pihvin nurkkaa pihdeillä ja kurkkaa alle, onko pihvissä hyvä paistopinta. Mikäli on, käännä pihvi ja paista pihvi toiselta puolelta.
 7. Kun pihvi on saanut hyvän paistopinnan myös toiselle puolelle, siirrä se epäsuoralle lämmölle. Tämä ohje koskee paksuja, yli 2,5 cm paksuisia, pihvejä. Mikäli grillaat ohuempia pihvejä tai sinulla ei ole mahdollisuutta käyttää epäsuoraa lämpöä, hyppää ohjeen kohtaan 11.
 8. Mikäli sinulla ei ole kokemusta tunnistaa pihvin kypsyyttä sormituntumalla, käytä paistomittaria pihvin kypsyyden varmistamiseksi. Laita mittari yhteen pihviin niin, että anturi on lihan keskellä. Mikäli grillaat luullista lihaa, varmista ettei anturi osu luuhun. Säädä mittarin lämpötila 54 asteeseen.
 9. Kun mittari näyttää 54 astetta ota liha pois grillistä ja aseta se leikkuulaudalle tai lämpimälle vadille. Laita folio kevyesti päälle. Anna lihan vetäytyä noin puolet siitä ajasta, jonka käytit grillaamiseen. Jos pihvi jäähtyy liikaa vetäytyessään, voit kuumentaa sen pinnat nopeasti kuumalla grillillä. Mikäli sinulla ei ole tehokasta kaasu- tai hiiligrilliä, ei pihviä kannata kuumentaa uudelleen, koska siitä tulee helposti liian kuiva.
 10. Tarjoa pihvit sellaisenaan tai leikkaa ne ohuiksi siivuiksi.
 11. Mikäli paistat normaalin paksuisia pihvejä (n. 2,5 cm) tai sinulla ei ole mahdollisuutta grillata epäsuorassa lämmössä, paista pihvejä yhdeltä puolelta niin kauan, kunnes näet pihvin reunan värin muuttuvan punaisesta harmaaksi pihvin puoliväliin asti. Käännä.
 12. Kun pihvin pinnalle alkaa nousta lihasnestettä, on pihvi kypsyysasteeltaan medium miinus. Ota pihvi pois grillistä viimeistään, kun se on medium, eli kun pihvin pinnalle on kertynyt enemmän lihasnestettä. Voit varmistaa kypsyysasteen joko kokeilemalla sormella tai paistomittarilla. Jos sormella tunnustellessa liha tuntuu löysältä tai pehmeältä, on se raakaa. Jos liha joustaa mutta siinä on vähän vastusta ja kimmoisuutta, on se medium. Jos liha on kovaa ja se ei jousta, on se liian kypsää ja todellisten liharuuan ystävien mielestä pilalla.

Grillattua vesimelonia

Grillattu vesimeloni, jonka päälle ripotellaan fetajuustoa, tuoretta minttua ja balsamicoa, on herkullinen lisuke grillipihveille.

Raaka-aineet

1 kpl vesimeloni
1 kpl fetajuusto
1 puntti tuoretta minttua
1 – 2 rkl balsamicoa tai balsamicosiirappia

Ohjeet

 1. Leikkaa vesimelonista 2,5 – 3 cm paksuja pizzaviipaleen mallisia siivuja.
 2. Grillaa siivuja kuumalla grillillä niin, että saat molemmille puolille hyvän paistopinnan. Melonin tulee olla sisältä rapsakka ja mehukas.
 3. Leikkaa siivut lohkoiksi ja murenna päälle fetajuustoa.
 4. Lisää minttu ja balsamico.

Grillatut vesimelonit fetalla ja mintulla.

Fallin salaatti

Mehukkaat grillipihvit saavat Fallin suvussa aina kylkeensä Fallin salaatin. Salaattiresepti on perujaan 50-luvulta, jolloin Fallin isovanhemmat muuttivat paluumuuttajina takaisin Suomeen tuoden tuliaisina annoksen argentiinalaista BBQ-kulttuuria.

Fallin salaatin asema Fallien grillipöydässä on yhtä vankkumaton kuin grillipihveillä. Jos grillipihvi on grillipöydän kuningas, niin Fallin salaatti on kuningatar. Sitruunan, sipulin ja tomaatin tuomat hapot leikkaavat täydellisesti pihvin rasvoja, ja rapea salaatti tuo hyvän purutuntuman.

Raaka-aineet

1 kpl jäävuorisalaattia
1 kpl suuri makea sipuli tai salaattisipuli
1 kpl sitruuna
4 kpl tomaattia
Oliivi- tai auringonkukkaöljyä
Suolaa

Ohjeet

 1. Pese salaatti ja tomaatit huolellisesti kylmässä vedessä.
 2. Revi salaatinlehdet salaattikulhon pohjalle.
 3. Leikkaa tomaatit lohkoiksi ja lisää ne salaatin päälle.
 4. Kuori, halkaise ja leikkaa sipuli ohuiksi siivuiksi tai renkaiksi. Lisää sipulirenkaat tomaattien päälle.
 5. Leikkaa sitruuna kahtia ja purista sitruunan mehu sipulien ja tomaattien päälle. Varo etteivät sitruunan siemenet tipu salaattiin.
 6. Kaada öljyä muutama ruokalusikallinen sipulien ja tomaattien päälle.
 7. Lisää teelusikallinen suolaa.
 8. Sekoita ja anna hetki maustua.

Rallun chimichurri

Chimichurri-kastike on suosittu grilliruokien lisuke Argentiinassa ja muualla Etelä-Amerikassa. Fallien caravan-keittiössä chimichurri saa Välimeren vivahteita.

Raaka-aineet

Puntti basilikaa ja lehtipersiljaa
1 kpl sitruuna
1 kpl tuoretta chiliä tai kuivattu peperonchinoa
1 – 2 rkl balsamicoa
Valkosipulia
Oliiviöljyä
Suolaa ja mustapippuria

Ohjeet

 1. Silppua basilika ja lehtipersilia ja laita ne kulhon pohjalle
 2. Lisää suolaa
 3. Kuori ja hienonna valkosipulit ja lisää ne kulhoon
 4. Hienonna chili ja lisää kulhoon
 5. Purista sitruunan mehu kulhoon
 6. Lisää balsamico ja oliiviöljy sekä mustapippuri
 7. Sekoita ainekset keskenään kunnolla
 8. Anna maustua ainakin puoli tuntia.
 9. Tarjoile

Näin valmistat mehukkaat grillipihvit caravan-keittiössä

Mehukkaat grillipihvit ja muita herkkuja Caravan Keittiöstä

Raul ja Sanna Fall tutustuvat Suomen kesäkaupunkeihin ja valmistavat herkkuaterioita tien päällä. Lappeenrannassa grillissä tirisivät kana- ja kasvisvartaat.

https://bestcaravan.fi/matkakertomuksia/matkailijan-evaat/grilli-kuumana-saimaalla/

Päivitetty: 10.6.2021