Hyppää sisältöön

Vinkkejä surffaaville karavaanareille

Paras tyyli matkustaa on jokaisella omanlainen. Villen ja Jennan perheellä se on erilainen. Surffaajapariskunta osti Eriban retrovaunun viime syksynä ja ensimmäisen vuoden aikana he ovat opetelleet asuntovaunuilun saloja yhdessä pienten lastensa kanssa. Asuntovaunuilussa perhettä kiehtoo sen mukanaan tuoma monipuolisuus sekä ekologisuus.
|
Kuvat: Ville Rinta
Surffaajat Ville ja Jenna Rinta antavat blogissa vinkkejä surffaville karavaanareille, joilla pienet lapset kulkevat mukana reissussa.

Takana on pian ensimmäinen vuotemme Hymer Eriba Troll 530 -asuntovaunun omistajina, minä aikana mieleen on putkahtanut monia vinkkejä surffaaville karavaanareille ja asuntovaunuileville lapsiperheille.

Vuoden aikana olemme ehtineet matkata kahdesti Norjassa ja lukuisia kertoja Suomessa. Kotimaassammekin olemme suunnanneet useimmiten rannikolle surffikelien suosiessa. Ensimmäisten reissujen jälkeen on tullut opittua yhtä sun toista lasten kanssa matkustamisesta kuten myös pakkaamisesta ja itselle mieluisasta vaunun vakiovarustelusta.

Surffaajat Ville ja Jenna Rinta antavat blogissa vinkkejä surffaaville karavaanareille.

Mukaan seikkailumieltä

Asuntovaunun omistamisessa on se hyvä puoli, että vaunua voi varustella kuten kesämökkiä mutta maisemaa voi vaihtaa mielen mukaan.

Omaan vaunuumme olemme muun muassa kokeneet tarpeelliseksi hankkia petivaatteet peittoineen ja tyynyineen. Alkuaikoina siirtelimme vuodevaatteita edestakaisin omasta ja lasten sängyistä, mikä pidemmän päälle alkoi tuntua turhan työläältä. Kaikki ylimääräinen säätäminen, josta voidaan tinkiä, tingitään. Oma asuntovaunumme on ollut lähtövalmiina pihassamme koko ajan, ja olemme päässeet tien päälle lähes minuuttienkin varoitusajalla.

Myös pyyhkeet on hyvä löytyä vaunusta. Ehdottomasti kätevimpiä ovat hamam-pyyhkeet, jotka vievät vain vähän tilaa ja kuivuvat froteeta nopeammin! Vessapaperin, vaippojen ja kahvin lisäksi vaunusta löytyy vaikka mitä. Parasta asuntovaunussa onkin oikeastaan ollut se, että jos jokin edellä mainituista tarvikkeista on päässyt loppumaan kotoa, ei ole tarvinnut lähteä kauppaan, kun on voinut käydä lainaamassa vaunusta.

Ja sekin on opittu, että jos jotain reissuun lähtiessä unohtuu kotiin, ilmankin todennäköisesti pärjää. Aamupuurosta puuttuvan suolan saa aamuyöllä hampurilaisravintolan drive-in:stä, makkarat voi syödä suodatinpusseista ja aikuisten hampaat puhdistuvat – jos ei yhtä hyvin niin riittävästi – lasten hammastahnalla. Kumisaappaat voi korvata neopreenitossuilla ja lasten nenät voi niistää metsäretkellä isoon vaahteranlehteen – tai meidän tapauksessa iskän hihaan.

Mukaan on tarvittu siis aimo annos seikkailumieltä – sitä ilman ei reissussa pärjää!

Keittiöön bambua ja biohajoavaa

Meillä löytyy vaunun keittiöstä aterimet, muutamat kauhat ja lastat, leikkuulauta, kuivausteline, puukko, sakset ja itselleni elintärkeä terässuodatin kahvinkeittoon. Lautaset, mukit ja kulhot ovat emalia ja bambua, ja niitä on melko lailla yhdet kutakin perheenjäsentä kohden. Vieraiden varalle löytyy biohajoavia kertakäyttöastioita. Yhdellä kattilalla ja paistinpannulla pärjää niilläkin. 

Vinkkejä surffaville karavaanareille ja lasten kanssa matkustaville asuntovaunuilijoille.

Retkiruuat, myslit, pähkinät, kahvi ja muut kuivat elintarvikkeet, kuten purkat, hunaja ja puurohiutaleet säilyvät hyvin vaunussa reissusta toiseen. Jääkaappikin kannattaa täyttää kotoa tai kaupasta käsin maltillisesti. Jos Norjaan matkustaa, kannattaa kauppaostokset tehdä Suomessa tai viimeistään Ruotsin puolella halvemman hintatason vuoksi.

Yksi iso hanalla varustettu vesikanisteri on järkevä hankinta asuntovaunuun. Lisäksi kannattaa pakata mukaan muutama vesipullo ja termari. Lämpötilan ollessa nollan yläpuolella voi vaunun vesisäiliöistä hyödyntää vettä esimerkiksi tiskaamiseen ja peseytymiseen.

Tiskiaine ja -harja sekä siivousvälineistä ainakin rätti ja rikkalapio harjoineen ovat välttämättömät päivittäiseen puhtaanapitoon. Talouspaperi, keittiöpyyhe, folio tai sen parempi korvike bee’s wrap, roskapussit, tulitikut ja ensiapupakkaus ovat nekin koettu tarpeellisiksi matkavarusteiksi. Vessassa käsisaippualla ja -pyyhkeellä, vessapaperilla sekä henkilökohtaisilla hygieniatarvikkeilla pärjää pitkälle.

Sellainen vaunu kuin harrastukset

Pujotamme surffilaudat useimmiten ovesta Eriban sisälle ja pidemmillä siirtymisillä kiinnitämme ne auton katolle. Yksi kriteeri asuntovaunua hankkiessamme olikin, että 9’ longboard mahtuu taittumaan ovesta sisään. Surffiharrastuksessa kriittiset evät ja vaha ovat myös aikaisemmin tupanneet olemaan hukassa, mutta nyt ne ovat vihdoinkin löytäneet tiensä Eriban oven lokeroihin. Sieltä ne löytyvät helposti. Lumilaudat, sukset, pulkka, leijalautailukamat ja muut isohkot harrastusvälineet kuljetamme vetoauton perätilassa.

Meidän Eribassamme vessa toimii perinteisen roolinsa ohessa pukuhuoneena ja märkäpukujen kuivaustilana. Suihkukin siellä on, mutta kuumimpana ja kuivaukseltaan tehokkaimpana tilana vessaan tulee ripustettua kuivumaan neopreenien lisäksi niin uikkarit kuin sadevaatteetkin.

Kesälläkin tarvitaan toppatakkia

Hymer Eriba Troll 530:ssä on yhden isomman vaatekaapin ja sänkyjen alta löytyvän säilytystilan lisäksi 12 säilytyslokeroa ja vessassa vielä omansa. Säilytystilaa on siis riittävästi. Jokaisella meistä on oma lokero ja hylly vaatteille.

Vaatteita pakkaamme mukaan reissun pituudesta, ajankohdasta ja määränpäästä riippuen sopivasti. Kesänkään surffireissuille toppatakit ja pipot eivät kuitenkaan ole liioittelua. Kovan tuulen vuoksi merellä on usein kylmä.

Asuntovaunuun kannattaakin pakata aina mukaan lämmintä puettavaa kaikenlaiseen säähän. Ja mukavuus on tässäkin asiassa kaikki kaikessa – kengistä lähtien. Leiriytymispaikoilla yksi meistä vannoo Reinojen nimeen kesät talvet, toinen tunkee Birkenstockeihin villasukat, ja lapset juoksentelevat useimmiten sukkasiltaan tai paljain jaloin ulos heti, kun äidin silmä välttää.

Maltti on valttia monessa, niin myös vaatteidenkin määrässä. Yllättävän vähällä sitä loppuviimein pärjää, kunhan on kulloisenkin sään edellyttämiä varusteita matkassa. Asuntovaunumatkailuun ainakin meidän mielestämme kuuluu ulkoilu säällä kuin säällä! 

Lapsille lelukassi ja matkarattaat

Lapsille asuntovaunulla matkustaminen on täynnä iloa ja riemua. Ainoastaan kotiinlähtö tuottaa mielipahaa. Lapset jos ketkä ymmärtävät tuon lausahduksen ”säällä kuin säällä”. He iloitsevat juurikin eniten silloin, kun saavat juosta kuravaatteissa meren rannalla kaatosateessa.

Annamme lasten pakata mukaan reissuun kangaskassillisen tavaraa. Yleensä mukaan lähtee legoja, pelejä, kirjoja, pari pientä traktoria, barbeja, piirustustarvikkeita ja unilelut. Lisäksi pian 5-vuotiaalle ollaan hankittu pidempiä siirtymiä varten kuulokkeet, joista hän kuuntelee äänikirjoja. Asuntovaunusta löytyy aina hiekkaleluja, jotka toimivat hyvin myös lumileikeissä.

Helpoiksi ja nopeiksi välipaloiksi olemme varanneet lapsille smoothiepusseja. Ruokailuja varten vaunun pöydällä on silikoniset alustat, jotka pitävä kulhot ja mukit liukkaalla pinnalla paikoillaan.

Yksi reissun käytetyimmistä tarvikkeista on lasten kosteuspyyhkeet, joilla voi tarvittaessa puhdistaa lähestulkoon kaiken. Ainoa huono puoli on, että ne jäätyvät pakkasessa, mutta onneksi Eriban tehokas lämmitysjärjestelmä auttaa niiden sulattamisessa. Ensimmäisen reissun jälkeinen paras oivallus oli hankkia lasten sänkyyn tarrallisia kertakäyttöisiä suojia. Pissavahingon yllättäessä pelkän suojan voi vaihtaa uuteen, petivaatteiden säilyessä kuivina.

Isojen lastenvaunujen sijaan meillä on nykyään mukana matkarattaat, jotka taittuvat lentokoneen käsimatkatavaran sallimiin mittoihin. Myös asuntovaunun tavaratilassa matkarattaat vievät ihanteellisen vähän tilaa.

Surffaajat Ville ja Jenna Rinta antavat blogissa vinkkejä surffaaville karavaanareille.

Rohkeasti tien päälle

Kenelle asuntoautoilu sitten sopii? No meidän mielestämme kaikille – ihan jokaiselle vauvasta vaariin!

Jos ette usko, kokeilkaa kerran – yksin, kaksin, perheen kanssa tai vaikka ystäväporukalla. Me emme edes kokeilleet vaan hyppäsimme suoraan karavaanareiksi käytyämme Lahden Caravan-messuilla vuonna 2018. Onneksi näin.

Itse en ole telttailun ystävä lainkaan, hyvien hotellien perään sen sijaan. Mutta asuntovaunulla matkustaessa pääsee sellaisen tunnelman äärelle, jota totisesti suosittelen muillekin.

Eikä tarvitse surffata tai olla sienestäjä. Voi yöpyä leirintäalueilla tai keskellä metsää meren rannalla, ajaa läpi yön Norjan upeissa maisemissa tai parkkeerata ystävien mökille 30 kilometrin päästä kotoa. Asuntovaunulla matkailu on elämys ja joka kerta erilainen. Me iloitsemme vaunustamme reissu toisensa jälkeen enemmän ja enemmän!

Lisäksi asuntovaunulla lomailu on paitsi ekologista myös kustannustehokasta. Meille se on myös tapa päästä luonnon äärelle mukavuutta unohtamatta. Asuntovaunulla lomafiilikseen pääsee kaikkialla, eikä kotimaatammekaan ole syyttä valittu maailman parhaaksi luontomatkakohteeksi!

  

Päivitetty: 5.7.2022