Kun harrastetaan perhematkailua asuntovaunulla, kannattaa jo reittivalinnoissa ottaa lapset huomioon. Meidän reittimme kohti Norjaa kulki jo tutuksi tulleita teitä Haaparannan kautta Ruotsin läpi, ensimmäisenä Unstadin kylään Lofooteille. Yövyimme myös Flakstadissa ja Henningsvaerissa, josta matka jatkui kohti Andoyaa, ja sieltä edelleen Bleikin merenrantareittejä Senjan saarelle. Takaisin Isoonkyröön palasimme Kilpisjärven ja Rovaniemen kautta. Kokemustemme mukaan sopiva tahti meno- ja paluumatkoihin on noin puolestatoista vuorokaudesta kahteen. Navigaattorin mukaan ajomatka perille kestää 15 tuntia, johon tulee lisätä pysähdykset ja yöpyminen reitin varrella. Perillä Norjassa olemme viettäneet talvisesonkeina kolmesta päivästä kolmeen viikkoon, joista tämä viikon mittainen loma tuntui tosi sopivalta perhematkailuun. Matkamme tukikohtana toimi retromallinen Hymer Eriba Troll 530 Ocean Drive -asuntovaunumme.
Automatkat sujuivat lasten kanssa totaalisen vaivatta, heidän viihtyessään takapenkillä hyväntuulisina useita tunteja kerrallaan. Pysähdyksiä teimme tarpeen mukaan, milloin vessaan, tankkaamaan, syömään ja niin edelleen. Lelujen ja eväiden avulla vältimme turhia keskeytyksiä. Äänikirjasovelluksille annettakoon erityismaininta lasten ajanvietteenä. Onneksi unikin tulee molemmille lapsille helposti liikkuvassa autossa. Synnynnäisiä karavaanareita, kenties.
Päivät Norjassa ovat sisällöltään melko samankaltaisia keskenään. Ne täyttyvät melko arkisista asioista ja pimeähkön vuodenajan asettamasta rytmistä. Parasta lomalla on surffauksen yhdistäminen perheen yhteiseen ajanviettoon, ja Lofooteilla olemme aina toiveikkaita surffikelien suhteen. Asuntovaunuillessa elämä kuluu pitkälti ulkona ja pienille lapsille hiekkarannat sekä ympäröivä luonto tarjoavat loputtomasti leikkejä. Äitinä nautin muun muassa siitä, että siivottavaa asuntovaunussa on murto-osa kotioloihin verrattuna. Jostain syystä asuntovaunussa on useimmiten ihan erityisen sopuisa ja positiivinen tunnelma. Naurua ja hauskanpitoa riitti tällä kertaa monin kerroin enemmänkin, kun ystäväperheemme teki matkaa kanssamme ensimmäiset neljä päivää. Toivottavasti saamme heidät ensi vuonnakin mukaan, olihan meillä kertakaikkiaan niin kivaa!
Aamuisin herätyskellona toimii 2-vuotias kuopuksemme Paulus, joka kömpii sängystään jääkaapille herättäen muut nälkäänsä kovaäänisesti voivotellen, yleensä kahdeksalta. Lisäaikaa ei saa edes lastenohjelmilla ja tehokkuus onkin avainsana asuntovaunuilussa. Esimerkiksi lasten sängyn purkuun menee noin minuutti, jonka päätteeksi paikallaan on pöytä penkkeineen. Toimii nukkumapaikan lisäksi niin ruokailu- kuin leikkitilana, mukautuen kulloisenkin tarpeen mukaan.
Aamut ovat ihania, etenkin jos on poutasää ja ikkunasta näkymät merelle. MSW-sivuston surffiennusteen ja ikkunasta näkyvien aaltojen perusteella Ville joko kääntää kylkeä, tai on jo pukenut märkäpuvun päälle, muiden vielä hieroessa unihiekkaa silmistään. Asuntovaunun kaasuliedellä kiehuu vesi aamukahvia ja puuroa varten – ennen sitä muu perhe ei kykene päivän askareisiin. Surffivuoro vanhempien kesken vaihtuu usein lennosta rannalla, ennen lounasta ja lasten päiväunia. Nyt harrastamaan pääsi jopa yhdessä, kun aikuisia oli alkumatkasta kahden sijasta neljä.
“Parasta on, kun me nukutaan lähekkäin ja tehdään kaikkea yhdessä” – totesi 4-vuotias perheen matkailusta asuntovaunussa
Iltapäiväisin ennen auringonlaskua teimme usein lapsiystävällisiä vaelluksia helppokulkuisilla reiteillä. Lämpimät korvapuustitkin maistuvat vuoren rinteellä ihan erityisen hyviltä retkikahvien tai kaakon kera. Oli sijaintisi Lofooteilla mikä tahansa, vuoret tarjoavat upeat puitteet retkeilyyn. Eikä tarvitse matkata montaakaan sataa metriä päästäkseen jo tarpeeksi merenpinnan yläpuolelle ihailemaan maisemia. Porukan pienimmälle käytössämme oli kantoreppu kulkemisen helpottamiseksi, mutta isommat jaksoivat muutamien kilometrien reittejä hienosti – varmaankin niiden korvapuustien voimalla.
Mielestämme paras ja keskeisin pidempiaikainen leiriytymispaikka Lofooteilla sijaitsee Unstadissa. Olemme testanneet, että se sopii hyvin perhematkailua asuntovaunulla harrastaville. Arctic Surfin leirintäalueella on ravintolan ja saunojen lisäksi mahdollisuus myös omien märkäpukujen pesuun, sekä pieni myymälä ja surf-opetusta. Unstadista noin tunnin ajomatkan päässä on tunnelmallinen kalastajakylä Henningsvaer, jossa on ihania kauppoja ja kahviloita. Meillä on siellä muutama oma lempparipaikka, kuten Min-lifestyleliike, jonne toimitimme erän suomalaista luomuhunajaa myytäväksi – Terveisiä sinne! Sekä Klatrekafe, josta saa maailman parasta kalakeittoa ja -burgereita.
Norjan sisällä pidempiä siirtymiä pyrimme tekemään pimeällä, ajankäytön maksimoimiseksi. Ainoa miinus siinä on, ettei maisemia silloin näe – ne kun ovat Norjassa yksi loman kohokohdista. Pohjoisessa aurinko laskee hitaasti, jolloin nälkäkin ehtii saapua jo ennen pimeää. Reissussa ei kuitenkaan aterioida aina täsmällisesti samalla kellonlyömällä, vaan joustavuus tässäkin asiassa on asuntovaunun mahdollistamaa. Illallinen syödään usein ravintolassa olosuhteiden salliessa. Näin matalan sesongin aikaan kannattaa kuitenkin varmistaa etukäteen ravintoloiden aukioloajat – netissä oleviin ei niin ikään parane luottaa.
Asuntovaunun pimennysverhot, päivien korkea aktiivisuustaso ja runsas ulkoilu takaavat nopean unensaannin ja sikeät yöunet koko perheelle. Meillä kaikilla on ollut aina turvallinen tunne yöpyä asuntovaunussa, niin leirintäalueilla kuin epätavallisemmillakin parkkipaikoilla.
Kysyessämme nelivuotiaalta tyttäreltämme “Mikä on parasta asuntovaunulla matkustamisessa?” Hän vastaa: “No kun me nukutaan lähekkäin ja tehdään kaikkea yhdessä.”
Innostuitko perhematkailusta, asuntovaunuilusta tai surffaamisesta Lofoottien rannoilla? Lue myös Jennan ja Villen aikaisempi blogi: Vinkkejä surffaaville karavaanareille