Hyppää sisältöön

Matkailuautolla Lappiin talvella: Riisitunturi

Valokuvaaja Niko Laurila tunnetaan upeiden maisemien ikuistajana. Tässä blogissa hän matkaa matkailuautolla Lappiin talvella. Lue blogista Riisitunturin upeista maisemista ja ulkoilureiteistä, ja nappaa parhaat reissuvinkit paikoista, joihin aloittelevakin karavaanari voi helposti suunnata. Tervetuloa matkaan!
|
Kuvat: Niko Laurila

Riisitunturi tarjoaa paljon tekemistä, nähtävää ja – ennen kaikkea – kuvattavaa ympäri vuoden. Tässä blogitekstissä kerron talvireissustani Lappiin tuolle kauniille tunturille. Haluan antaa hyödyllisiä vinkkejä niin aloitteleville kuin kokeneillekin karavaanareille, joita houkuttaa kokea Riisitunturi talvella. Eiköhän siis hypätä matkailuauton kyytiin ja hurauteta Riisitunturia tutkimaan!

Matka talviselle Riisitunturille tarjoaa mukavia välietappeja

Posiolla sijaitseva Riisitunturi on eräs Lapin suosikkikohteistani, sillä se on yksi Suomen eteläisimpiä tuntureita ja siten helppo saavuttaa myös etelästä tultaessa. Ajomatkan välietapiksi voi valita esimerkiksi Kolin kansallispuiston tai vaikkapa Rukan rinteet. Rukalta on vain noin 35 kilometriä Riisitunturin parkkipaikalle, ja Kuusamo-Riisitunturi-välin ajavalle matkaa kertyy noin 60 kilometriä.

Vaihtoehtoisesti voit ajaa Riisitunturille etelästä päin myös Oulun kautta. Tällöin matkan esimerkiksi Helsingistä Riisitunturille taittaa noin kymmenessä tunnissa. Oulussa pääset huilimaan kätevästi Best Caravanin matkaparkkiin, missä voit vaikka saunoa ja pestä liat pois autonkin pinnasta kanta-asiakaskorttia vilauttamalla.

Talviaikaan Riisitunturin parkkipaikalle ajavalle suosittelen nelivetoista matkailuautoa, erityisesti jos lunta on juuri satanut: tätä tietä ei aurata ensimmäisenä, ja se kulkee metsän läpi hiljalleen nousten.

Yöllä Riisitunturille saapuvaa vastassa on rikkumaton hiljaisuus sekä syvä pimeys, jota lumi onneksi hieman valaisee.

Vaikka saapuisikin yöllä Riisitunturille pitkän ajon jälkeen, parkkipaikkoja yleensä löytyy. Sain oman Hymer-retkeilyautoni helposti pysäköityä isolle parkkipaikalle luonnon läheisyyteen. Aamulla herätessäni pääsin ihastelemaan punaista taivaanrantaa suoraan retkeilyauton ikkunasta. Reissuni aikana olivat revontulet usein seuranani öisin. Se oli sitä todellista rauhoittumista luonnon äärelle etelän kiireisistä kaupungeista saapuville. 

Viiden arkipäivän mittaisen reissun aikana olivat revontulet usein seuranani öisin

Reissun aikana koin vaihtelevia kelejä. Päivisin lämpötila kohosi plusasteisiin, öisin taas pakkanen kiristyi -15 asteeseen. Onneksi retkeilyauton kaasulämmitys toimi hyvin ja aurinkopaneelit latasivat mukavasti virtaa päivän aikana.

Riisitunturin parkkipaikalla heräävää kohtasi upea näkymä.

Riisitunturin reitit taittuvat mukavasti myös lumikenkäillen

Riisitunturilla talvella taianomainen tykkymetsä kohoaa loivaa rinnettä kiivetessä ja puut pienevät ylöspäin mentäessä. Mielestäni tämä paikka on maagisin juuri kuutamoyönä, tähtitaivaan alla. Täällä retkeilijä saa olla valosaasteelta piilossa ja täydellisessä luonnon hiljaisuudessa. Kerran käytyään haluaa sinne takaisin aina uudelleen. 

Ensimmäinen kuva aamulta, jolloin kiipesin Riisitunturille.

Riisitunturille johtava polku on profiililtaan loiva ja sopii jokaiselle retkeilijälle päiväkohteeksi, vaikkapa muutaman tunnin patikointiin. Parkkipaikalta matkaa Riisitunturin huipulle on noin kaksi kilometriä ja autiotuvalle vastaavasti saman verran.

Riisitunturin suosituimmat polut ovat selkeästi opastettuja ja muiden kävelijöiden jälkiä on helppo seurata. Tunnetuimmat reitit ovat Riisin rietas – sekä Riisin rääpäsy –reitti. Suosittelen myös käymään Pikku Riisitunturilla sekä avaralla Riisisuolla. Retken päätteeksi voi nauttia vielä nokipannukahvit Riisitunturin autiotuvalla.

Riisitunturin läheltä löytyvät myös esimerkiksi Valtavaara-Pyhävaaran reitit sekä kuohuva Myllykoski. Näille seuduille on siis helppo suunnitella todellinen kuvaajan unelmaretki, ja juuri sen ansiosta Riisitunturi valikoitui myös minun reissukohteekseni.

Hiihtäen liukulumikengillä Riisitunturilla.

Suosittelen lumikenkiä Riisitunturilla kävelyyn, sillä tuuli on voinut tehdä lumikinoksia matkan varrelle

Suosittelen lumikenkiä Riisitunturilla kävelyyn, sillä tuuli on voinut tehdä lumikinoksia matkan varrelle. Kokeilin myös liukulumikenkiä, jotka ovat niin ikään loistava valinta ainakin tasaisella alueella. Myös hiihtoretket ovat mahtavia tällä alueella. Reissuun kannattaa suunnata täysikuun valossa, jolloin voit pärjätä jopa ilman otsalamppua.

Tykkypuut luovat talviselle Riisitunturille maagisen tunnelman

Tykky eli tykkylumi tarkoittaa puihin muodostunutta huurretta, johon lumi sitten kerääntyy. Lapin kapealatvuksiset kuuset ovat sopeutuneet suureen lumen määrään lyhyempien oksien avulla: näin ne eivät katkea niin helposti tykkylumen painosta.

Tykkypuut Riisitunturilla ovat maagisen upeita.

Itse pidän Lapin talvisista kynttiläkuusista aivan erityisesti. Riisitunturilla on sadoittain puita, ja niistä jokainen on oma yksilönsä tykyn muodostaman lumen ansiosta. Tykkypuut ruokkivat mielikuvitusta ja niissä voi nähdä erilaisia hahmoja: omaan mieleeni nousivat jopa muumit! Kovatkaan tuulet eivät onneksi kovin helposti vie lumia puista, sen verran korkealla Riisitunturi sijaitsee.

Tykkypuut ovat kuin hahmoja, jotka ihailevat auringonlaskua.

Matkailuautolla Lappiin talvella: Riisitunturi sopii jokaiselle karavaanarille

Riisitunturi sopii jokaiselle, ja uskon tämän olevan kenelle tahansa kokemuksen arvoinen paikka ympäri vuoden. Reitit ovat helppokulkuisia, ja autiotuvalla voi rauhoittua nuotion äärellä ja jäädä halutessaan ihastelemaan kuun nousua. Riisitunturi on myös oiva paikka revontulibongaukselle. Täältä jos mistä saa taltioitua upeita kuvia!

Vaikka tunturin rauhassa saa kokea luonnon hiljaisuuden, eivät palvelut ole kovin kaukana. Ravintoloita kaipaavalle löytyy erityisen hyvin tarjontaa Rukalta, noin 35 kilometrin päästä kansallispuistosta. Suosittelen testaamaan esimerkiksi Riipisen Riistaravintolan, missä kannattaa ehdottomasti tilata suussa sulavat muikut tai todellinen klassikkoannos eli poronkäristys.

Revontulet Riisitunturilla.

Riisitunturin kansallispuisto täytti muuten 2022 vuonna 40 vuotta! Nyt on siis loistava hetki käydä katsomassa tätä tunnettua kohdetta, ellet ole vielä ehtinyt. Suosittelen käymään ihastelemassa Riisitunturia kaikkina vuodenaikoina.

Onnistunutta reissua Riisitunturille!

____

Best Caravan on koostanut avuksesi kattavan Talvimatkailijan oppaan. Oppaasta saat tietoa talvimatkailusta ja talveen valmistautumisesta!