Nomadielämää-juttusarjan edellisessä jaksossa seikkaillaan Pohjois-Norjassa sekä Tromssan ja Finnmarkin alueella. Olimme päässeet nauttimaan upeista vuori- ja merimaisemista ja tiesimme, että Lofootit lupaisivat tälle jatkoa. Joten ei kuin menoksi! 🚐
Lofootit ovat useasta saaresta koostuva Pohjois-Norjan saariryhmä, jonka pinta-ala on 1 227 km². Sen suurimpiin saariin lukeutuvat Austvågøy, Hinnøya, Vestvågøya, Gimsøya, Flakstadøya ja Moskenesøya. Lofoottien isoimmat asutuskeskukset ovat Vestvågøyssä sijaitseva Leknes ja Våganin Svolvær, jota on alettu kutsua myös Lofoottien epäviralliseksi pääkaupungiksi.
Matkamme päätepiste Reine taas tunnetaan Lofoottien sydämenä, sillä se on ylivoimaisesti koko saariryhmän suosituin pysäkki. Kaikkiin kohteisiin pääsee matkailuautolla myös mantereen puolelta, mikäli ei halua käyttää maksullisia lauttoja. Lofootit päättyvät saariryhmän eteläkärjestä löytyvään kylään, jonka nimi on Å (tai Å i Lofoten).
Jätettyämme taaksemme edellisessä Nomadielämää-jutussa esitellyn Ersfjordin, jatkoimme matkaamme kohti Lofoottien ehkä erikoisinta kylää, Henningsværia. Matkalle mahtui yksi merilautta Gryllefjordista Andenesiin sekä yli neljä tuntia ajoa. Parasta matkailuautoilussa on ehdottomasti se, että mieleisen yöpymispaikan voi valita lennosta eikä pieni sadekaan haittaa Truma-diesellämmittimen pitäessä matkailuauton lämpimänä ja kuivana. Matkalla pysähdyimme Park4Night-sovelluksen avulla satunnaiseen puskaparkkiin ja jatkoimme hyvien yöunien jälkeen matkaamme Henningsværiin.
Henningsværin kalastajakylä sijaitsee Våganin kunnassa Nordlandissa Norjassa. Kylä on siitä erikoinen, että se sijaitsee pienillä Heimøyn ja Hellandsøyn saarilla Lofoottien saaristossa. E10-tiestä erkaneva kapeahko pieni maantie johtaa kahden sillan kautta kylään. Kylän pääelinkeino on mikäpä muukaan kuin kalastus ja kylän hittituote on kapakala. Asukkaita kylästä löytyy reilu 400 henkeä. Jätimme matkailuautomme ilmaiseksi parkkiin kylässä sijaitsevan jalkapallokentän parkkipaikalle.
Kalastajakylän vaikuttavin nähtävyys on oslolaisten nuorten yrittäjien perustama Trevarefabrikken kulttuuritalo, joka taipuu tarpeen tullen baariksi, bistroksi, pizzeriaksi, saunaksi sekä taiteen ja livemusiikin esittämispaikaksi. Tarinan mukaan oslolaiset nuoret yrittäjät olivat 2014 vaellusretkellä Hennigsværin lähellä. Paluumatkallaan he vierailivat Hennigsværin 1940-luvulla perustetussa puusepäntyö- ja kalanmaksaöljytehtaassa. Tehdas oli vailla käyttöä ja purku-uhan alla. Nuoret miehet ihastuivat paikkaan ja päättivät perustaa paikkaan kulttuuritalon. Eipä aikaakaan, kun paikkaan nousi tällä hetkellä monien matkalaisten ja paikallisten suosiossa oleva kulttuuritalo monipuolisine palveluineen. Voit lukea koko tarinan Trevarefabrikken nettisivuilta.
Trevarefabrikken tarjoaa matkailijalle tunnelmallisen levähdyshetken pitkän retkeilypäivän päätteeksi. Paikka on suosittu myös norjalaisten muusikoiden keskuudessa, ja silloin tällöin siellä esiintyy myös paikallisia kuuluisuuksia. Sattumalta bongasimme kulttuuritalon pihamaalta suositun norjalaisen Astrid S -nimisen pop-laulajan, joka vietti iltaansa rennosti ystäviensä kanssa. Emme häirinneet supertähden illanviettoa, vaan keskityimme olennaiseen eli nauttimaan hyvästä ruoasta, juomasta ja musiikista.
Retkeilypäivän jälkeinen pulahdus jäämereen ja rento ilta trendikkäässä kulttuuritalossa oli virkistävää vaihtelua vuorilla samoilulle. Voimme lämpimästi suositella kulttuuritalon palveluita. Pitsat olivat laadukkaita ja hinnaltaan oman pääkaupunkimme tasoa, pitsan sai noin kahdella kympillä ja oluen kympillä.
Kulttuuritalosta löytyi myös yhden lasiseinän omaava Ocean Sauna, jonka jätimme tällä kertaa välistä. Saunaa voi halutessaan vuokrata minimissään neljän hengen seurueelle hintaan 1000 kruunua, eli noin sata euroa. Vaikka jätimme Henningsværin saunan välistä, jäimme kuitenkin kaipaamaan lämpimien löylyjen rentouttavaa vaikutusta, minkä johdosta suuntasimme matkailuauton nokan seuraavana päivänä noin tunnin ajomatkan päässä sijaitsevaan Unstadiin. Seuraavana päivänä Unstad Arctic Surfin sauna ja kuuma poreamme hemmottelivat vuorten valloituksessa väsyneitä kehojamme noin 25 euron hintaan per henkilö.
Unstadilta suuntasimme vihdoin kohti Lofoottien sydäntä, Reinen kylää. Reilu kolmen sadan ihmisen asuttama Reinen kylä on saavuttanut vuosien saatossa “Lofoottien ytimen” tittelin, sillä siellä vierailee ylivoimaisesti eniten vierailijoita vuosittain. Tämä on paljolti siellä sijaitsevan Reinebringenin vuoren ansiosta, jonka päältä avautuu satumaisen kauniit maisemat Reinen kylään, sekä sinne johtavalle meritielle ja vuoristoon.
Matka Pohjois-Norjan kuuluisimmalle postikorttivuorelle lähtee Reinen kylästä. Matkaa taitetaan noin kilometrin verran rantaa pitkin, jonka jälkeen saavutaan vaelluksen alkamiskohtaan – kiviportaiden alapäähän. 1 700:n kiviportaan ja hienoisen pakarakrampin jälkeen matkailija on saapunut Pohjois-Norjan kuvatuimmalle huipulle. Tällekin vaellukselle on hyvä varautua urheiluvaatteilla, hyvillä yöunilla ja kunnon eväillä. Sen lisäksi vaelluksen jälkeen on hyvä hoitaa lihakset kuntoon rentouttavalla magnesiumilla.
Parkkeeraukseen löytyy neljän tunnin parkkipaikka Reinen kylään johtavan sillan varresta. Huomasimme kuitenkin sata metriä alempaa tieltä sopivan levikkeen pysäköinnille ilman aikarajoitusta. Jätimme matkailuauton levikkeelle, pakkasimme eväsleivät ja itse tehdyt kaakaot termospulloon, minkä jälkeen suuntasimme kohti Reinebringenin valloitusta.
Nousu Reinebringenille tuntuu aluksi helpolta, mutta vaelluksen jälkeen saa huomata, että pariin päivään ei tarvitse tehdä jalkatreenejä. Jaksoimme kiivetä huipulle noin tunnissa ja 1 700 porrasta myöhemmin ylhäällä meitä odotti jylhän upea maisema. Urheilusuorituksen jälkeisissä dopamiinihöyryissä ulkoilmassa nautitut eväät maistuivat erityisen hyviltä.
Reinebringenin satumaa oli Pohjois-Norjan reissumme viimeinen etappi. Reinen vierestä Moskenesista lähtevä lautta veisi meidät takaisin todellisuuteen: töiden pariin kolme ja puoli tuntia kestävälle Moskenes-Bodø-lautalle, josta matka jatkuisi takaisin kohti koti-Suomea. Reissumme oli kaiken kaikkiaan upea, ja haluankin jakaa kokemuksistamme vielä muutaman hyväksi todetun vinkin.
Pohjois-Norjassa kaikki on kaunista ja nähtävää on todella paljon, ja siksi reissuun kannattaa matkoineen varata vähintään 10 päivää aikaa. Reissun jokainen kohde tuntui toinen toistaan upeammalta satumaalta ja siksi olikin hyvä, että saimme nauttia maisemista ilman kiireen tuntua.
Lomaillessa on hyvä ottaa huomioon matkapäivien ajokilometrit, jotta loman luonne pysyy rentouttavana, eikä kaikki aika mene ajamiseen. Oman kokemuksen mukaan 2500 kilometriä kymmeneen päivään jätti sopivasti aikaa myös palautumiseen. Reissatessa onkin tärkeää muistaa myös lepo, jotta upeista maisemista on mahdollista nauttia täysin rinnoin.
Suosittelen matkustamaan Pohjois-Norjaan vilkkaimman sesongin ulkopuolella, sillä silloin matkakokemus on jouhevampi, eikä lauttoihin ja rajanylityksiin tarvitse jonottaa. Pohjois-Norjan vilkkain matkustussesonki sijoittuu juhannuksesta elokuun loppupuolelle.
Minne vain. Lofoottien saariryhmä on yksi maailman kauneimpia paikkoja, mutta niin ovat myös sen viereiset saaret. Muista jättää tarpeeksi aikaa myös Tromssan ja Finnmarkin alueen tutkimiselle Kilpisjärveltä päin saapuessasi. Lue lisää Tromssan ja Finnmarkin matkakohteista!
Pohjois-Norjan ja Lofoottien sää on yleensä arvaamaton, mutta heinäkuun loppuun sijoittuneella matkallamme ei satanut kuin kerran ja aurinkoisia päiviä oli enemmän kuin pilvisiä. Mukaan kannattaa kuitenkin ehdottomasti pakata lämpimien kerrosten lisäksi varalta myös sadevaatteet, sillä paikallisten asukkaiden mukaan sadekuuro voi tulla ihan puskista ja sen jälkeen sää voi muuttua taas aivan aurinkoiseksi.
Suosittelen käymään ruokakaupassa Suomen puolella ja pakkaamaan matkailuauton täyteen ruokaa ja juomaa. Norjan hintataso on varsinkin pienissä kylissä todella korkea. Esimerkiksi ravintoloiden hinta on samaa tasoa, kuin Helsingissä tai vähän korkeampi. Pidemmät lauttamatkat maksavat matkailuauton kanssa noin 80 euroa per matka.
Pohjois-Norjan reissu sujui kaiken kaikkiaan erittäin mukavasti, ja uusi Challenger V217 Road Edition Premium -matkailuauto kuljetti meidät turvallisesti takaisin kotiin. Tälle reissulle lähtisin uudestaan milloin tahansa!
Jutun kuvat on otettu Reinebringeniltä.
——-
Haaveiletko matkailuauton kokeilemisesta tai ostamisesta? Best-Caravanin suuri roadshow kiertää syksyllä ympäri Suomen ja mukana kulkevat asiantuntijat ovat valmiita vastaamaan kaikkiin polttaviin matkailuautoilua koskeviin kysymyksiin. Tule tutustumaan eri vaihtoehtoihin paikanpäällä ja pyydä rohkeasti apua sopivan matkakodin valintaan. Lisätietoja paikoista ja ajankohdista löydät täältä.