Löysimme mahtavalta kuulostava Omnian valmistaman Camping-uunin internetistä ja muiden hyvistä kokemuksista rohkaistuneina päätettiin hankkia sellainen myös meille. Ainoa asia jota entisestä kerrostaloasunnostamme kaipasimme retkeilyautoon muuttaessa olikin uuni. Suosikkiruuiksemme retkeilyautollamme matkustaessa ovat nousseet erilaiset uuniherkut kuten laatikkoruoat. On ollut uskomatonta huomata, että sitä mitä voi valmistaa tavallisessa kiinteässä uunissa – voi valmistaa myös matkalla. Kokemuksemme mukaan Omnian Camping-uuni kypsentää ruoan aina hyvin tasaisesti ja tavallisessa paistoajassa. Ainoa asia mikä jää kokkaillessa uupumaan, on kaunis kullanruskea pinta.
Matkailuautolla reissaaminen on vapauttavaa, koska ruokahuoltoa ei tarvitse sen erityisemmin miettiä. Liikkuvan kodin voi aina pysäköidä suoraan kauppahallin pihaan ja ostaa paikalliset suosikkituotteet mukaan. Kun huikopalan tarve yllättää kesken reissun, tiedät että jääkaappi eväineen on käden ulottuvilla. Oma keittiö liesineen ja jääkaappeineen reissaa mukana siinä missä muutkin päivittäiset tavarat.
Uunituore leipä aamiaisella antaa hyvän potkun alkavalle päivälle. Varhain aamulla ei suinkaan tarvitse herätä vatkaamaan sämpylätaikinaa, vaan kaupasta voi ostaa käteviä raakapakasteita tai esipaistettuja leipiä, jotka on helppo ja nopea paistaa Omnian Camping-uunissa. Viileällä ilmalla uunin kuuma hehku lämmittää mukavasti myös auton asuintilaa. Lämpimän leivän kyytipoikana kahvia suoraan suosikkimukista, ja auton ikkunasta kaunis luontomaisema, niin siinä hetkessä sitä tuntee olevansa maailman onnellisin ihminen, vaikka ulkona ikkunan takana sataisikin taivaan täydeltä jo kolmatta päivää pelkkää räntää.
Omnian käyttöönotto on tosi helppoa – uuni suojapussista pois ja suoraan liedelle. Ensimmäisillä kerroilla uunia käyttäessä kannattaa välillä kurkkia kannen alle ja tarkkailla tilannetta, jotta oppii asettamaan oikean lämpötilan kaasuliedeltä. Olemme havainneet seuraavien tehojen toimivan kaasuliedellä reseptien mukaisiin lämpötiloihin: 250c liekki melkein täysillä, 200c puoliteho ja 175c pieni liekki. Jos lämpötilojen tarkempi tarkastelu kiinnostaa, uunilämpömittarin anturi mahtuu yleensä kannen aukosta sisälle. Käyttäessä Omnia-uunia kaasulieden sijasta sähköliedellä valmistusaika pitenee huomattavasti.
3 dl kuivaa pastaa
1 dl tummaa soijarouhetta (tai 300gr paistettua jauhelihaa)
2 kpl kananmunaa
7 dl maitoa
1 kpl sipuli
1 tlk paprikajauhetta
ripaus suolaa
ripaus valkopippuria
Käytä silikonivuokaa tai voitele huolella rasvaa käyttäen uunivuoan sisäpuoli. Kaada keittämättömät makaronit vuoan pohjalle. Kaada päälle kuorittu ja silputtu raaka sipuli sekä soijarouhe (tai paistettu jauheliha). Yhdistä maito, kananmunat ja mausteet omaksi seokseksi. Kaada maustettu munamaitoseos uuniin makaronin ja soijarouheen (tai jauhelihan) päälle. Paista noin 40 min keskisuurella lämmöllä.
Sekoita seosta muutaman kerran paistamisen alun aikana, sillä keittämättömät makaroonit painuvat helposti pohjalle. Jos pidät löysemmästä makaroonilaatikosta lisää tässä vaiheessa nestettä. Anna laatikon hieman vetäytyä ennen tarjoilua.
Tarjoiluehdotus: Ketsuppia oman maun mukaan.
0,5 dl sokeria
1 kpl kananmunaa
1,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl rasvaa
1 dl maitoa
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
Pinnalle:
2 kpl omenaa
0,5 dl sokeria
1 tl kanelia
Käytä silikonivuokaa tai voitele huolella rasvaa käyttäen uunivuoan sisäpuoli. Sekoita munat ja sokeri.
Lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuiva-aineet, rasva ja maito. Sekoita taikina tasaiseksi. Levitä paistoksen päälle omenalohkot ja sokeria. Paista miedolla lämmöllä noin 30 minuuttia.
Tarjoiluehdotus: Nauti jäähtynyt omenapaistos vaniljakastikkeen tai jäätelön kera. Nam!