Mieleenpainuvimmat luontokohteet voivat löytyä sattumalta yöpaikkaa etsiessä. Yksi puskaparkkeilun hienouksista on, että koskaan ei tiedä etukäteen, millaisissa maisemissa seuraavan yön viettää.
Sloveniaa on markkinoitu luontomatkailun ystäville eikä suotta. Yöpaikkoja etsiessämme päädyimme yhteen vaikuttavimmista paikoista koko matkalla. Rakov Škocjan on luonnonpuisto, jonka erikoisuus ovat maanalaisten jokien virtausvoimasta muodostuneet luolat ja niin kutsutut luonnonsillat, joiden yli voi kävellä.
Luolien ja joen välissä kulkevaan muutaman kilometrin kävelyreittiin saa kulumaan tunteja, sillä erikoisten muodostelmien ihmettelystä ei meinaa saada tarpeekseen. Aivan läheltä reittien lähtöpaikkaa löytyy muutama paikka yön yli nukkumiseen, ja ennen vilkkaimman kesäsesongin alkua parkkiin mahtui vielä hyvin.
Myös sattumalla on sijansa, kun tähtäimessä ovat mieleenpainuvimmat luontokohteet. Ensimmäisenä päivänämme Kreikassa tapasimme sattumalta mukavan paikallisen, Miken, joka vannotti meitä ilmoittamaan, jos saapuisimme hänen kotikaupunkiinsa Ioanninaan. Tartuimme tarjoukseen, ja pääsimme paikallisoppaan matkassa ihailemaan vuorille lähikylän Vikoksen rotkoa.
Tämä 20 kilometriä pitkä ja syvimmillään 1 600 metriä syvä rotko sai haukkomaan henkeä sekä mittasuhteidensa että ainutlaatuisten kivimuodostelmiensa ansiosta. Erittäin pahasta korkean paikan kammosta kärsivä oppaamme puolestaan haukkoi henkeään turvallisen matkan päässä rotkon reunasta. Rotkon voi vaeltaa päästä päähän siihen rakennetulla reitillä.
Myös Vikoksen kylä oli näkemisen arvoinen: vanha, perinteiseen kreikkalaiseen tyyliin rakennettu pikkuruinen kylä mutkittelevan vuoristotien päässä. Vakituisia asukkaita kylässä on vain muutama kymmenen, ja kylänraittia pitkin ei takuulla pääse kulkemaan ilman paikallisten uteliaita katseita ja ystävällisiä tervehdyksiä. Talvisin kylään ei välttämättä pääse, sillä teillä voi olla yhtä paljon lunta kuin Suomessa!
Slovakia oli kauttaaltaan täynnä hienoja maisemia: horisontissa kohoavia sinisiä vuorenhuippuja, tien vieressä virtaavia puroja, syvänvihreää metsää ja turkooseja järviä. Ehdimme viettää Slovakiassa vain muutaman päivän kiirehtiessämme kohti pohjoista, mutta tämä on yksi maista, joihin palaan varmasti luontomatkailemaan.
Kuvankauniin Dedinkyn pikkukylän yläpuolella kohoava kukkula oli yksi suosikkiyöpaikoistamme koko matkalla. Palcmanská Maša -järveen voi pulahtaa uimaan ja sen toiselta puolelta lähtee kävelyreittejä, joista pisimpiä voi patikoida vaikka pari päivää. Slovakiassa luonto alkoi jo muistuttaa Suomea: keräsimme vadelmia ja mustikoita ja löysimme jopa muutaman sienen. Pitkän kuuman kauden jälkeen nautimme täysin siemauksin Dedinkyn raikkaan viileästä ilmasta.
Liettua, kuten muukin Baltia, on asuntoautomatkailijalle miellyttävää seutua. Leiriytyminen on helppoa ja kansallispuistoja löytyy runsaasti. Vietimme yön Krakenavan tunnelmallisessa luonnonpuistossa ja tutustuimme sen yhteydessä olevaan museoon, josta saimme vinkin vierailla läheisessä biisoniensuojelukeskuksessa.
Ja kyllä kannatti mennä, nimittäin biisonit olivat upeita! Niitä on suojeltu alueella kymmeniä vuosia ja onnistuttu palauttamaan pieni populaatio takaisin luontoon. Hyvällä tuurilla näitä valtavia eläimiä voi nähdä siis vaeltelemassa Kėdainiain alueella vapaanakin. Biisoneja pääsee ihailemaan ja niiden suojelutyötä tukemaan symbolisella 1,20 euron pääsymaksulla. Ehdoton suositus eläinten ystäville!
https://bestcaravan.fi/matkakertomuksia/viisi-asiaa-jotka-opin-ajamisesta-balkanilla/
https://bestcaravan.fi/matkakertomuksia/matkailuautolla-euroopassa/nainen-asuntoauton-ratissa/
https://bestcaravan.fi/matkakertomuksia/toissa-tien-paalla/
https://bestcaravan.fi/matkakertomuksia/hatkahdyttavia-maisemia-kroatian-rannikolla/
https://bestcaravan.fi/matkakertomuksia/puskaparkkeillen-tulee-toimeen-vahalla/
https://bestcaravan.fi/matkakertomuksia/matkailuautolla-euroopassa/omalaatuinen-gorlitz-yllattaa/
https://bestcaravan.fi/matkakertomuksia/asuntoautolla-ita-eurooppaan/