Hyppää sisältöön

Vapaalaskija Antti Autin kesäkausi

Vapaalaskija Antti Autti on kokenut lumisten vuorten ja tunturien valloittaja, mutta mitä kuuluu talven ammattilaiselle kesäisin? Lue blogista, miten lautailija ylläpitää kuntoaan kesäkuukausina ja mitä matkailuauton reissusuunnitelmia Antilla on kesälle.
|
Kuvat: Simo Vilhunen, Damon Beckford

Vuodestani yli puolet vierähtää lumisten vuorten rinteillä. Mutta mitä talviammattilainen ehtii tehdä kesäisin? Ammattiurheilijana minun täytyy pitää kropastaan huolta vuoden ympäri, joten kesällä sukset vaihtuvat juoksukenkiin ja huippuvuoret metsän siimekseen. Suomen pitkät talvet saavat monet ottamaan kaiken irti lämpimämmistä keleistä. Enkä ole tässä poikkeus – rento meininki sekä viihtyisä matkailuauto ovat täydellinen kombo kaiken kesätekemiseni ytimessä. Lue blogistani, miltä näyttää kesäkauteni vapaalaskijana ja matkailuautoilijana ja nappaa vinkit kesän viettoon!

Vuoret vaihtuvat metsään vapaalaskijan kesäkaudella.

Talvi on takana ja kesä odottaa

Talvikausi lumineen päivineen on intensiivinen ja pitkä, niin mielelle kuin keholle. Keväinen laskukausi jatkuu pitkälle toukokuun puolelle, joten kun viimeiseltä Pohjois-Norjan reissulta palaa kotiin, alavilla mailla odottaa jo kesän vehreys. Niinpä itselläni ainakin kestää hetki totutella lumettomuuteen ja lämpöön. Näin heinäkuussa pystyy jo nauttimaan kesän hellivästä lämmöstä.

Talveen verrattuna omat kesäni näyttävät varusteettomilta.

Talvi ei kuitenkaan koskaan lähde täysin pois mielestä, vaan kummittelee kesänkin ajan takaraivossa. Kesällä tulee tehtyä monenlaista valmistautumista tulevaa kautta varten, mutta onhan kesäkin siihen keskittymisen arvoinen. Talveen verrattuna omat kesäni näyttävät varusteettomilta. Kesä vietetään kevyesti shortseissa ja läpysköissä – sellaista saarielämää. Joskus pyöräillään tai päädytään rääkkäämään itseä vetäisemällä polkujuoksumaraton. Tänä kesänä loma alkaa heinäkuussa ja sen aikana lähdetään varmasti puolison kanssa roadtripille matkailuautolla.

Pyöräily ylläpitää peruskuntoa hyvin kesäisinkin.

Talviurheilijan kesätreeni valmistelee talvikauteen

Mennyt kevät määrittää paljon kesän treeniä: kevään vapaalaskujen tapahtumat kertovat, minkä kropan osan täytyy antaa palautua ja mitä pitäisi vielä kesän aikana kehittää. Lepääminen on tärkeää, ja sitä on pitänyt vuosien varrella opetella oikein ajatuksella. Edelleen tosin olisi siinä parantamisen varaa. Kauden jälkeen saattaa mennä pari kolmekin viikkoa, että saa karistettua talven harteiltaan.

Kaikki kesän treeni on valmistautumista tulevaan talvikauteen.

Tärkein kuntoilumuotoni on aerobinen, esim. peruskuntoa kehittävät juoksulenkit. Juokseminen on lähimpänä sitä toimintaa, mitä tehdään vuorien huiputtamisessa. Pelkkä räjähdysmäinen sykkeenkohotus ei kehitä pitkäjänteisyyttä, jota pitkät laskupäivät vaativat – pitää jaksaa olla kuin pitkään sykkivä turbodiesel. Tietynlainen kimmoisuus, nopeus ja voima täytyy säilyttää kesän läpi, jottei talvella tarvitse aloittaa nollasta. Toisaalta tärkeää on myös tasapaino: joskus koiran kanssa reppu selässä käydyt pitkät kävelyt riittävät.

Juokseminen on lähimpänä sitä toimintaan, mitä tehdään vuorien huiputtamisessa.

Näiden lisäksi minulla on 2–3 kertaa viikossa fysiikkaharjoittelua ammattilaisen kanssa. Salilla käyminen on hyvää vastapainoa muulle urheilulle, mutta kyllä se luonnossa liikkuminen on silti ykkönen. Olen aika kovassa kunnossa tällä hetkellä, ja ulkoliikunnasta on eniten hyötyä tulevan laskemisen kannalta. Myöhemmin syksyllä treeniohjelmaan tulee mukaan taitopuolta, mutta kesällä mennään tasaisella ja kevyellä treenillä.

Ammattilaisen kanssa tehtävä treeni tukee hyvin muuta rentoa kuntoilua.

Vapaalaskijalle matkailuauto on talven pelastaja, mutta on käyttöä kesälläkin

Odotan tosi paljon sitä, että voin vain ajaa auton puskaparkkiin, heittää tennarit jalkaan ja lähteä metsäpolulle juoksemaan. Palatessa voi pulahtaa järveen, keittää sen päätteeksi kahvit matkailuauton keittiössä ja nauttia ne rappusilla fiilistellen. Tätä uutta autoa ei olekaan vielä kastettu tällaiseen rentoon karavaanielämään – on siis jotain, mitä odottaa!

Matkailuauto on erinomainen tapa nähdä kesä-Lappi koko laajuudessaan.

Auto täytyy kuitenkin ensin laittaa kesäkuntoon. Talvella matkailuauton sisusta on käytännön syistä tarkkaan mietitty: jokainen säilytystila ja tavaran paikka on suunniteltu laskupäivän optimoimiseksi. Tästä ei tarvitse kesällä murehtia, ja pienen järjestelyn jälkeen tilaa riittää puolisonkin tavaroille. Myös suksiboksi otetaan pois kesän kunniaksi.

Yöttömien öiden valossa on mieletöntä ajella matkailuautolla.

Vinkkini matkailuautoiluun kesäkaudella

  1. Valmisteluissa noudata ohjenuoraa: mahdollisimman vähän tavaraa, paljon hyviä kirjoja ja aikaa, jolloin voi vain olla
  2. Mieti, kumpaa haluat jahdata: mielenrauhaa ja seesteistä fiilistä vai mahdollisimman monia nähtävyyksiä. Jos ensimmäistä, suunnittele reitit niin, että ehdit pysähtyä myös nauttimaan.
  3. Jos kaipaat rauhaa, tsekkaa Posion Livojärvi, jota sanotaan myös Lapin Rivieraksi. Ihmisiä saattaa olla lomakaudella paljon liikkeellä, mutta seudulta löytyy myös pieniä teitä ja poukamia, joissa saa olla aivan omassa rauhassa.

Kesällä pohjoisen valo on yhtä upea ja vaihteleva kuin talvellakin.

Mikä on talviurheilijan mielestä parempaa kesässä?

Kesissäni parasta on ehdottomasti aikatauluttomuus ja päämäärättömyys. Ammatiini kuuluu tietynlainen jatkuva ilmojen väijyminen ja taivaan kyttääminen, mikä onneksi jää kesällä pois. Sellaisen tilan saavuttaminen vaatii opettelua, mutta minuuttiaikataulutetun talvikauden jälkeen suunnittelmattomuus tuntuu luksukselta. 

Satoi tai paistoi, olen silti lähdössä metsään lenkille.

Kesällä nautin myös metsän helppoudesta. Satoi tai paistoi, olen silti lähdössä metsään lenkille. Metsässä samoilu on hyvä tapa nähdä paikkoja ja poluilla seikkaillessa tulee samalla selvittäneeksi, mitä kaikkia reittejä metsässä kulkeekaan. Metsässä juokseminen on myös luonut tunnesiteitä itselleni aiemmin tuntemattomille alueille, kuten puolison kotiseudulle Kokkolaan, mistä löytyykin muuten erinomaisia polkujuoksupaikkoja.

Polkujuoksu ja juokseminen yleensä on parasta kestävyysliikuntaa kesäisin.

Vinkkivitonen: Kuuntelen usein äänikirjoja ja podcasteja juostessa. Psykologiaan, yrittämiseen, ilmastonmuutokseen sekä urheiluun liittyvä kirjallisuus on minusta erityisen kiinnostavaa. Hiljattain kuuntelemani menestyneen yrittäjän Gary Ericksonin Raising the Bar -omaelämäkerta herätti paljon ajatuksia, ja myös kirja animaatiostudio Pixarin historiasta nimeltä Creativity, Inc oli loistavaa juoksuseuraa.

____

Lisää tietoa vapaalaskemisesta, videoita sekä huikeaa kuvamateriaalia Antti Autin talvisista ja kesäisistä seikkailuista löydät hänen Arctic Lines -nettisivuiltaan. 

Omaa matkailuautoa hankkimassa? Lataa Best Caravanin Ostajan opas, joka tarjoaa kattavasti tietoa erilaisista matkailuajoneuvoista, ja valitse juuri se sinulle sopiva tapa toteuttaa omannäköistä vapautta!

Ostajan opas
matkailuajoneuvon hankintaan

Päivitetty: 20.2.2023