Hyppää sisältöön

Hauen perhokalastus vie karavaanarin hyytävien vesistöjen äärelle

Syksy on hauenkalastuksen kulta-aikaa. Millaisessa vesistössä hauki viihtyy ja milloin sen voi helpoiten napata siimaan? Tässä blogissa Petteri Lax ja muut Kalatarinoita-porukan taiturit kertovat hauenkalastuksen salat ja vinkkaavat myös, mitä kannattaa huomioida syyskauden kalareissuille sopivaa matkailuautoa etsiessä. Lue vinkit ja nappaa vonkale vapaasi!
|
Kuvat: Petteri Lax, Ilmari Heinäjärvi ja Roni Malinen

Hauen perhokalastus pyörähtää käyntiin joka syyskausi, ja lokakuun alussa mekin avasimme kauden reissaamalla matkailuautolla haukia kalastamaan Uudessakaupungissa järjestettäviin kisoihin. Matkailuauto on korvaamaton kumppani näillä syksyn ja talven kalareissuilla: hyytävän veden roiskeessa alkaa karaistuneempikin kalamies kaivata rantaan parkkeeratun matkailuauton lämpöä ja suojaa. 

Tarvitaan hauen houkutteluun toki muutakin kuin mukavat oltavat. Tästä blogista löydät meidän parhaat vinkkimme hauenkalastukseen: missä ja milloin hauen perhokalastus kannattaa aloittaa ja millaisin välinein. Näillä Kalatarinoiden opeilla on kenen tahansa karavaanarin helppo päästä uuden harrastuksen makuun jo tänä syksynä!

Kaunis suurhauki löi perhoon aamuhämärässä.

Matkailuautolla suurhauen perässä

Ennen kuin voi edes miettiä perhokalastusta, on tietysti sumplittava, miten pääsee vesistön äärelle. Matkailuauto on ollut meidän porukallemme perhokalastuksessa suunnaton apu. Ilmojen viilentyessä on huojentavaa tietää, että meillä on liikkuva koti lämpimänä tukikohtana. Menimme sitten merelle Kustaviin tai järville pohjoiseen, on yöpaikka ja keittiö aivan veden äärellä taattu. Toki vene pitää tuoda erikseen nelivetoisella henkilöautolla, sillä veneenlaskupaikat ovat välillä turhan jyrkkiä etuvetoiselle matkailuautollemme. Nämä logistiset seikat ratkeavat kuitenkin yleensä helposti.

Ja onhan siinä matkailuautoilussa ihan erityistä tunnelmaa. Heräämisen jälkeen on mukavaa katsella ympäröivää koskematonta luontoa. Mikään ei voita aamukahveja usvaisessa merimaisemassa.

Dethleffs Pulse toimi hyvänä kalakilpailun tukikohtana Uudenkaupungin keskustassa.

Matkailuauton valinnassa tuleva käyttötarkoitus kalareissujen mahdollistajana ohjasi oikeille jäljille, ja lopulta päädyin ostamaan matkakodiksi Dethleffs Pulsen. Iso, lämmitettävä takatalli pitää yöpakkasillakin kalastusvälineet sulina ja oli yksi tärkeimpiä ominaisuuksia auton valinnassa. Nestekiertoinen lattialämmitys taas takaa tasaisen lämmön koko matkailuautoon ja mukavat unet rankan kalastuspäivän jälkeen. Matkailuautoni katolla on myös aurinkopaneeli, joka kahden hupiakun kanssa riittää mainiosti pidemmällekin kalareissulle ilman, että lisäsähkölle tulee tarvetta.

Veneet starttaamassa kilpailuun.

Syksyn hauki viihtyy matalikossa ja tuulisessa ympäristössä

Isoja haukia voi löytää kaikista vesistöistämme. Järvillä ja merellä hauet hakeutuvat saman tyyppisille alueille syksyisin, kun veden lämpötila laskee: ne viihtyvät hyvillä kutupaikoilla matalien lahtien keskustoissa ja kaislikkojen läheisyydessä. Makean veden joilla ison hauen löytää monesti virtapaikkojen läheisyydestä, jonne pikkukalaparvet kerääntyvät. 

 Itse pidän syksyisin ison kalan kelinä mahdollisimman synkkää ja tuulista päivää.

Hauet viihtyvät yleensä tuulenpuoleisilla rannoilla, mihin virtaukset ovat kuljettaneet niille pikkukalaparvia popsittavaksi. Siksipä suuntaamme aina niille rannoille, joihin aallot lyövät. Tyynessä olisi toki kiva kalastaa, mutta sieltä haukea harvoin löytyy – kalaunelman perässä ei auta kuin laittaa vaatetus kuntoon ja poistua mukavuusalueeltaan. Itse pidän syksyisin ison kalan kelinä mahdollisimman synkkää ja tuulista päivää.

Pikkukalaparviin iskevät hauet voi yleensä nähdä jopa ohi ajaessa silmäilemällä rantaa matkailuauton ikkunasta. Varmin merkki hauesta on veden roiske kaislan laitamalla. Silloin kannattaa ehdottomasti jäädä hetkeksi heittämään. Jos syöttikalaparvi on todella iso, ei viehettä kannata nakata keskelle, missä hauen on sitä vaikea nähdä, vaan ennemmin parven laitamille. Siellä haukia on usein passissa odottamassa parvesta erkaantuvia pikkukaloja.

Perhon heittoa Kustavissa aamuisen usvan seassa.

Olennaista hauen nappaamisessa on ajankohta. Keskikesän lämmössä suuret hauet loistavat poissaolollaan, koska vesien lämmetessä yli 15 asteen ne hakeutuvat syvemmälle viileämpiin vesiin. Kun palaa rannoille ruskan alkaessa, löytyy haukia kaislikoista polskimasta. Paras hauenpyyntiaika on ehdottomasti syksyllä loka-marraskuussa, mutta haukea tavoittaa matalasta aina jäiden tuloon asti. Syksyisin kalat iskevät hanakasti vieheisiin. Hauki on silloin yleensä ärhäkkä, ja uitossa kalastaja saa pitää vauhtia.

Paras hauenpyyntiaika on ehdottomasti syksyllä loka-marraskuussa, mutta haukea tavoittaa matalasta aina jäiden tuloon asti.

Tämä yli kymmenen kilon mamma löydettiin joulukuun tuiskusta kajakin kanssa liikkuessa.

Syyshaukea voi kalastaa vieheellä tai perholla

Nyt kun haukea ollaan etsimässä oikeasta paikasta oikeaan aikaan, on aika siirtyä välineisiin. Hauenkalastukseen sopii niin viehe kuin perho. Jaan tässä muutaman välineistöön liittyvän täsmävinkin, joiden avulla pääset alkuun, olipa valintasi sitten kumpi tahansa.

Pieni matkailuauton huoltohetki ja sitten suunnataan taas kohti uusia kalavesiä.

Hauenpyynnin vieheet ovat kehittyneet huimasti viime vuosina, ja kaikkien tuntema legendaarinen sininen krokotiili ja muut pikkuvieheet voidaan jo unohtaa uudempien viehemallien, jerkkien ja isojen haukikumien, tuodessa parempia tuloksia.

Vieheiden koko on kasvanut merkittävästi. “Iso syötti, iso kala”, kuuluu oma periaatteeni viehettä valitessa, ja monelta meinaakin tippua silmät päästä nähdessään ne 30–40 sentin haukikumit, joilla enimmäkseen kalastan. Minulle yksi iso yksilö merkitsee kuitenkin reissulla enemmän kuin sata pientä, ja kyllä se pienempikin hauki nappaa 30 sentin vieheeseen. Tämän sanottuani varoitus aloittelijalle: isot vieheet painavat paljon, joten niiden heittämiseen tarvitaan vahvat välineet. Heittohyrrä on oiva valinta varustettuna vavalla, jonka viehesuositus yltää 200 grammaan asti.

On mistä valita. Kuvassa kokoelma erilaisia haukikumeja, joista oikeanpuoleisimmalla on mittaa 40 cm.

Perhokalastus on meillä sydäntä lähinnä, ja niinpä kalastamme myös haukea enimmäkseen perholla. Perhokalastus on teknistä ja vaatii hieman opettelua. Se on myös hitaanlaista hommaa, mutta onnistumiset palkitsevat onneksi senkin edestä. Usein kalastamme perholla joko kelluntarenkaasta tai kalastuskajakista käsin. Näin saamme vielä hieman lisättyä kalastuksen vaikeusastetta.

Märkänä suuret perhot ovat melko painavia, joten suosittelemme valitsemaan 9- tai 10-luokkaisen vavan ja siihen saman luokan siimat. Kalastamme itse Visionin vavoilla. Kelalla ei hauen perhokalastuksessa ole niin suurta merkitystä, vaan se toimii lähinnä siimavarastona.

Kelan huoltoa sekä omatekoisten haukiperhojen virittelyä lisäpyrstöillä.

Vielä on siima valittavana, ennen kuin pääsee perhokalastusta testaamaan. Mataliin rantavesiin slow intermediate (eli SloMo) tai intermediate ovat loistosiimat, ja kun mennään syvään päätyyn (kolmeen metriin ja siitä eteenpäin), on esimerkiksi ns. uppo 5 hyvä valinta. Kokemusten perusteella voimme antaa vahvan suosituksen Visionin Big Mama -siimoille, mutta myös muita hyviä ja laadukkaita siimamerkkejä löytyy. Venekalastukseen suosittelemme myös siimakoria, jonka avulla siima pysyy erossa airosta.

Kajakilla kohti auringonlaskua.

Tässä tulikin paljon infoa, mutta älkää aloittelijat säikähtäkö. Aluksi näistä vieheistä ja vavoista on helposti aika ulapalla, mutta kalastusliikkeiden asiantuntijat auttavat mielellään löytämään juuri oikeat välineet, joiden avulla pääsee alkuun. Rohkeasti vaan kokeilemaan voiko hauen perhokalastus olla uusi harrastuksesi!

Kalatarinoita-väki toivottaa kaikille kalaisaa syksyä!

_____

Kalatarinoiden seikkailuja voi seurata Instagramista, Tiktokista tai vaikka Youtubesta, missä jaksojen lisäksi striimaataan kalastusta myös livenä. Tule kysymään polttavat kysymykset kalastuksesta liveen tai nappaa vaikka hihasta, kun törmäät meihin huoltoasemalla tai jokivarressa!

Kaipaatko sinäkin huoletonta lomailua matkailuautossa vaikkapa perhokalastuksen parissa? Oli se sitten matkailuauton hankinta tai erilaiset matkailuauton omistamisen muodot, lataa Ostajan opas ja saat parhaat vinkit juuri sinulle sopivan matkailuajoneuvon hankintaan!

Päivitetty: 20.2.2023