Mitä sinun tulisi tietää matkailuauton sähköjärjestelmästä pähkinänkuoressa? Uusissa matkailuautoissa on valmiina kahdentoista voltin järjestelmä ja tähän järjestelmään on kytketty veden sekä asunto-osan lämmitys, jääkaappi sekä USB-latauspistokkeet. Oikeilla lisäosilla pystyt kytkemään järjestelmään myös lisää kodinkoneita sekä lataamaan läppärit ja muut älylaitteet. Kattava matkailuauton sähköjärjestelmä vastaa mukavuuksiltaan kotioloja.
Käymme tässä blogissa läpi matkailuauton sähköjärjestelmän tärkeimmät osat ja mitä niistä tulee tietää. Psst…Kaikki nämä sähköjärjestelmät voit asennuttaa Best Caravanin huollossa!
Jotta saat matkakotisi sähköjärjestelmästä kattavan, tulee 12V:n järjestelmään lisätä muutama lisäosa. Erilaiset hupiakut, niitä lataavat aurinkopaneelit ja sähköjännitettä lisäävä invertteri tukevat matkailuauton käytettävyyttä, omavaraisuutta ja mukavuutta huomattavasti.
Etenkin omavaraisuutta kaipaavat puskaparkkeilijat hyötyvät invertteristä. Invertteri muuttaa kahdentoista voltin järjestelmän 230 V:ksi, mikä tarkoittaa sitä, että voit huoletta käyttää normaaliin sähkövirtaan tehtyjä laitteita, kuten vedenkeitintä, hiustenkuivaajaa ja läppärin laturia myös matkailuautossa – siis tavallisilla töpseleillä varustettuja laitteita. Muussa tapauksessa matkailuautossa onnistuu vain USB-pistokkeista lataaminen.
Hyvin mietitty ja oikein huollettu sähköjärjestelmä lisää omavaraisuutta, mukavuutta ja takaa, että esimerkiksi etätyöt sujuvat tien päältä.
Jos pidät enemmän leirintä-alueilla ja matkaparkeissa oleilusta, voit kytkeä matkailuautosi niiden verkkovirtaan. Silloin et tarvitse invertteriä, vaan kodinkoneet ja muut laitteet toimivat kuin normaalistikin verkkovirralla matkailuautoon asennetuista töpselipisteistä.
Matkailuautoissa on yleensä kaksi akkua – ajoakku sekä asunto-osan akku, eli hupiakku. Hupiakun virralla pystyt käyttämään erilaisia sähkölaitteita ja sillä ohjataan kaikkia asunto-osan sähköisiä järjestelmiä. Jos hupiakusta loppuu virta, sammuu automaattisesti myös kahdentoista voltin perusjärjestelmä asunto-osasta. Muista siis pitää hupiakku ladattuna!
Hupiakkuja voi olla useampia. Tyypillisesti hupiakkuja on kahdenlaisia – AGM- ja litiumakkuja. Tärkeintä niiden hankinnassa on kartoittaa oma tarve etukäteen. Tykkäättekö katsella sarjoja Netflixistä iltaisin ennen nukkumaan menoa tai teettekö etätöitä tien päältä? Jokaiselle karavaanarille löytyy varmasti hupiakku, joka on juuri omiin tarpeisiin sopiva.
AGM-akku soveltuu etenkin loppukeväästä syksyyn reissaaville karavaanareille. AGM-akku toimii parhaiten kuivassa ja huoneenlämmössä. AGM-akku on lyijyakku, joka kestää hyvin raskastakin latausta ja päivittäistä käyttöä. AGM-akkua ei kuitenkaan koskaan saa tyhjentää kokonaan. Tämä niin sanottu “akun syväpurkautuminen” voi johtaa akun vioittumiseen ja vähentää akun käyttöikää. Akun kapasiteetti luonnollisesti pienenee iän myötä.
Käyttökapasiteetti AGM-akuissa voi olla parhaimmillaa jopa 70%. On hyvä tietää, että AGM-akun jännite alkaa laskemaan vaikka akun kapasiteetista olisi vielä jäljellä 50%. Tällöin sen muille laitteille antama käyttöteho heikkenee hieman. AGM-akku on kuitenkin yleisesti turvallinen, eikä se esim. vuoda rikkoutuessaan kuten jotkut akut. AGM-akku säilyy kylmässä esimerkiksi matkailuauton talvisäilytyksen yhteydessä. Akun voi siis huoletta syksyllä ladata täyteen ja keväällä karavaanikauden alkaessa ottaa taas käyttöön.
Litium-akut ovat käteviä, sillä ne ovat pienikokoisia ja kevyitä. Tämä on hyvä tietää, jos aikoo asentaa muita matkailuauton kokonaispainoa kasvattavia lisävarusteita tai esimerkiksi kuljettaa reissussa mukana skootteria matkailuauton tallissa. Toisin kuin AGM-akuissa, litium-akun virranantokyky pysyy hyvänä, eikä litium-akun jännite laske, vaikka akun kapasiteetti menisi alas.
Litium-akut sopivat ympärivuotisille karavaanareille ja niitä voi huoletta käyttää myös talvella. Kunhan muistaa nämä vinkit:
Aurinkopaneelit ovat erinomaisia karavaanareille, jotka viettävät pidempiä aikoja tien päällä kaukana mukavuuksista. Aurinkopaneeleilla voit ladata energiaa käyttöösi missä vain. Aurinkopaneeleita on eri kokoisia ja tehoisia, eikä niiden käyttö vaadi välttämättä suoraa auringonpaistetta – on myös saatavilla paneeleita, jotka lataavat puolipilviselläkin säällä.
Muista aina, että ammattilaisen tulee tehdä matkakotisi sähköasennukset. Ongelmien sattuessa älä yritä itse korjata sähkövikoja.
Aurinkopaneelit asennetaan yleensä asuntoauton katolle. Kiinteiden paneelien lisäksi on olemassa myös kokoontaitettavia sekä taipuisia ja nopeasti käyttöön otettavia paneeleita. Näitä edellä mainittuja voi kuljettaa esimerkiksi matkailuauton takatallissa ajon aikana ja asettaa aurinkoon perille päästyä. Katolle asennettavissa kiinteissä paneeleissa on se hyvä puoli, että ne lataavat (hupi)akkuja myös ajon aikana.
Aurinkopaneelit tuovat hyötyö asunto-osan lisäksi matkailuauton ajo-osaan. Latausjärjestelmän voikin asentaa myös niin, että paneelit lataavat samanaikaisesti myös ajoakkua. Oikein asennettu järjestelmä tunnistaa milloin akku on täynnä ja ohjaa lataustehoa aina niihin akkuihin, joissa virtaa on vähemmän. Aurinkopaneelin kanssa samaan aikaan kannattaa asentaa myös latauksen sisäyksikkö, josta näet paneelien lataustehon.
Matkailuauton sähköjärjestelmän peruspilarit on jokaisen karavaanarin tärkeä ymmärtää mukavan ja turvallisen matkan takaamiseksi. Hyvin mietitty ja oikein huollettu sähköjärjestelmä lisää omavaraisuutta, mukavuutta ja takaa, että esimerkiksi etätyöt sujuvat tien päältä. Kartoita omat tarpeesi ja varmista, että sinulla on aurinkopaneelit, invertteri ja hyvät akut niin voit huoletta olla tien päällä pitkiäkin aikoja, eikä sähköä tarvitse säästellä!
_______________
Lue myös aiemmat Matkailuautoilun ABC -blogisarjan osat:
Opas ja vinkkejä matkailuautoiluun
Kaikki ja vähän lisää matkailuauton lisävarusteista
Matkailuauton ostaminen, vuokraaminen vai leasing?