Hyppää sisältöön

Matkailuauton pesu ulkomailla: Ranska ja Espanja

Kun on ulkomailla reissussa matkailuautolla, on mukavaa, että kulkupeli on puhdas. Tässä blogissa konkarikaravaanarit kertovat kaiken, mitä matkailuautolla liikkuvan täytyy tietää autopesusta Ranskassa ja Espanjassa. Nappaa siis vinkit talteen ja nauti hohtavan puhtaasta autosta omalla matkallasi!
|
Kuvat: Raul ja Sanna Fall

Ulkomailla ajaessa odottamattomat olosuhteet ja reittivalinnat vaikuttavat siihen, miten siistissä kunnossa matkailuauto pysyy. Välillä päätyy ajamaan mutaisilla teillä – toisinaan taas taivaalta saattaa sataa vaikka Saharan hiekkaa veden mukana. Auton peseminen ulkomailla pitää reissumielen koholla ja suojelee samalla myös auton maalipintaa. Näin ei myöskään esimerkiksi Pohjois-Euroopassa talvisin käytettävä maantiesuola tai piki pääse pinttymään autoon. Tässä blogissa kerromme pari vinkkiä, joiden avulla matkailuauton pesu ulkomailla hoituu sujuvasti. Esimerkkimaina ovat Ranskassa ja Espanjassa. Ota vinkit talteen!

Ranskassa pesupaikkoja on paljon ja maksaminen  helppoa

Ranskassa matkustava törmää usein esimerkiksi OKI-nimiseen autopesuketjuun, jonka toimipisteitä on runsaasti eri puolilla Ranskaa. Lähimmän OKI-pesulan löytää helposti netistä. Pesulat ovat auki kaikkina päivinä ympäri vuorokauden. Useista toimipisteistä löytyy myös korkeat pesupaikat, joissa voi pestä niin retki- kuin matkailuautonkin.

Pesuvalinnan tekeminen on helppoa, kun pesuvaiheet ovat järjestyksessä. Maksu hoituu näppärästi kortilla ja siitä saa myös kuitin.

Pesuautomaatti toimii kolikoilla tai poleteilla, joita voi ostaa automaatista pesupaikan seinästä. Pienin myytävä polettimäärä on kuusi kappaletta, mikä kustantaa 10 euroa. Tämä määrä riittää hyvin isommankin matkailuauton pesuun. Pesu etenee vaihe vaiheelta: aina, kun laitat uuden kolikon tai poletin koneeseen, saat itse valita, mikä vaihe pesussa on käynnissä. 

Vaikka kolikoilla peseminen onnistuu myös, neuvoisimme ostamaan poletteja autopesua varten, mikäli taskussa ei satu olemaan reilusti kolikkoja. Kerran nimittäin aloitimme auton pesemisen kolikoilla, mutta koska kolikkomme eivät riittäneet koko pesuun, jouduimme kuitenkin ostamaan poletteja. Pesua oli tässä vaiheessa kuitenkin jäljellä enää vähän, joten meille jäi ylimääräisiä poletteja neljä kappaletta. Eihän tämä mikään katastrofi ole – jäipähän seuraavalle reissulle poletteja valmiiksi, kunhan vaan muistamme säilyttää ne tallessa. Mutta siitä pesukerrasta olisimme kyllä päässeet halvemmalla, jos olisimme suosiolla hankkineet heti poletteja!

Katon peseminen pesutasanteelta on helppoa. Samalla voi puhdistaa aurinkopaneelit.

Pesupaikoilla voi olla myös kaiteilla varustettu korotettu pesutasanne, joka auttaa katon pesemisessä. Jos sinulla on mukana pesuharja, voit helposti harjata auton pesuaineen suihkuttamisen jälkeen. Pesun jälkeen valitaan huuhtelu ja halutessa vahaus. Koska poletteja lisätään koneeseen pikku hiljaa, voi autoa pestä omaan tahtiin.

Koska poletteja lisätään koneeseen pikku hiljaa, voi autoa pestä omaan tahtiin.

Espanjassa matkailuautoa saa pestä tiuhaan

Espanjassa monella leirintäalueella on erilaisia puita varjostamassa kesän polttavalta auringolta. Usein puut saattavat olla esimerkiksi pinjamäntyjä, joista tippuu neulasia. Lisäksi puiden oksilla istuvat linnut jättävät iloisesti puumerkkinsä auton katolle tai kylkiin. Eivätkä suinkaan pienimpänä haittana ole Saharan hiekkasateet, jotka tulevat aurinkorannikolle aina kuivan kauden jälkeen ensimmäisten sateiden mukana. Hiekan huomaa auton pellin päällä punaisena peittona. 

Auton pesuun kannattaa kiinnittää huomiota. Jos autossa on aurinkopaneeli, se kannattaa pitää puhtaana, jotta aurinkoenergia kertyy auton akkuihin mahdollisimman tehokkaasti. Mikäli sinulla ei vielä ole aurinkopaneelia, kannattaa sellainen hankkia ennen Etelä-Eurooppaan suuntaamista. Best Caravanilta aurinkopaneelin saa asennettuna vaivattomasti. 

Autonpesupaikka ilman katosta on hyvä. Näin mahtuu pesemään korkeaakin autoa helposti.

Espanjassa esimerkiksi Galp-huoltoasemilla on autonpesupaikkoja sekä henkilö- että matkailuautoille. Korkeissa paikoissa ei useinkaan ole kattoa ollenkaan, vaan auto pestään taivasalla. Tämä on kätevää matkailuautoilijalle, mutta samasta syystä pesupaikkoja saattaa olla vaikeaa havaita ohi ajaessa. Yleensä korkeille ajoneuvoille tarkoitetut pesupaikat ovat pikkuautojen pesupaikkojen päädyssä, jossa on yksi ylimääräinen pesupistooli sekä maksuautomaatti.

Jono pesupaikalle on jo takana. Espanjassa jaksetaan kyllä jonottaa.

Pesupaikoille on Espanjassa usein jonoa, sillä esimerkiksi erilaisia jakeluautoja pestään tai ainakin huuhdellaan useasti. Ja mikäs siinä – peseminen on täällä edullista ja helppoa, ja auto kuivuu lämpimässä ilmassa nopeasti.

Espanjalaisen autopesulan automaatti on selkeä ja helppokäyttöinen.

Espanjalaiset automaatit toimivat usein kolikoilla. Kolikoita saat tarvittaessa vaihdettua helposti huoltoaseman kassalta. Ison matkailuauton saa pestyä noin viidellä eurolla.

Kolikoita syötetään koneeseen sitä mukaa kun tarvitaan. Pesuvaiheet ovat helposti järjestyksessä ja toimivat nappia painamalla – kolikko koneeseen ja vaihetta valitsemaan. Tässäkin tapauksessa voit käyttää pesuharjaa pesuaineen ruiskuttamisen jälkeen ja pestä kaikessa rauhassa. Kun harjaus on valmis, lisätään kolikko koneeseen ja valitaan huuhtelu. Kun pesu on suoritettu, poistutaan pesupaikalta ja annetaan seuraavalle pesijälle tilaa. Tähän liittyen jaan ihan vain kaverin kertomuksen perusteella pienen varoituksen sanan: huoltamoiden pihat ovat usein pieniä, joten ole varovainen, kun lähdet pesusta: sivulta saattaa singahdella muita pestyjä autoja…

Kolikoita koneeseen sitä mukaa kun pesu etenee.

Auton pesu leirintäalueilla

Monesti Euroopassa leirintäalueilla auton pesu on kiellettyä. Usein syynä on se, että leirintäalueilla voi olla omat vesisäiliöt käyttövettä varten, ja tällöin auton pesu kuluttaa liikaa vettä. Lisäksi syynä voi olla se, että maastoon ei haluta voimakkaita kemikaaleja, joita autoa pestessä käytetään.

Isojen autojen pesupaikoilla ei ole käytössä pesuharjaa, joten pakkaa oma varrellinen harja mukaan reissuun.

On kuitenkin olemassa leirintäalueita, joissa on auton pesuun varta vasten merkitty paikka. Tällaista paikkaa kannattaa ehdottomasti hyödyntää, vaikka se maksaisi erikseen. Näin säästyy ulkopuolisen pesupaikan etsimiseltä ja sinne ajelulta. Huomioithan aina muut kanssaleiriytyjät ja noudata leirintäalueen ohjeita ja sääntöjä auton pesemisessä.

Loppuun vielä tärkeä vinkki: isojen autojen pesupaikoilla ei ole käytössä pesuharjaa, joten pakkaa oma varrellinen harja mukaan reissuun. Jos harja on jäänyt kotiin ja matkailuauto on kipeästi pesun tarpeessa, voi pesupaikalle onneksi kurvata kaupan kautta, mistä varmasti löytyy sopivia teleskooppivarrellisia harjoja matkailijan tarpeisiin.

Näillä vinkeillä matkailuauton pesu ulkomailla käy helposti:

  1. Tarkasta etukäteen netistä, mikä on kohdemaasi yleisin autopesulaketju. Näin tunnistat potentiaalisen pesupaikan tien päällä helposti. Huomioi, että korkeiden ajoneuvojen pesupaikat voivat näyttää erilaiselta kuin tavalliset henkilöautojen pesupaikat. 
  2. Pakkaa varrellinen harja mukaan jo kotona. 
  3. Varaa taskun pohjalle sopivasti kolikoita, jotta maksaminen käy sujuvasti. Vaihtoehtoisesti hanki poletteja saman ketjun pesuloihin.
  4. Noudata leirintäalueiden ohjeita autopesuun liittyen. Älä huuhdo luontoon sinne kuulumattomia pesuaineita.
  5. Pese auto riittävän usein reissun aikana, jotta lika ei pääse pinttymään tai maalipinta vaurioitumaan. Näin matkakotisi pysyy hyvässä kunnossa pidempään ja myös matkanteko on mukavaa.

Klikkaa tätä linkkiä mikäli haluat nähdä miten auto tulee puhtaaksi käytännössä. 

Puhdasta matkaa!

_____

Haluatko lisää hyviä karavaanarin vinkkejä. Tilaa Best Caravanin uutiskirje ja pysy kartalla uusimmista eduista, tapahtumista ja blogeista.

Päivitetty: 16.8.2022