Hyppää sisältöön

Matkailuauton keittiössä kokkaat ateriat isollekin poppoolle

Matkailuautossa kokkausmahdollisuudet ovat hyvät, vaikka keittiö onkin kompakti. Meillä isommankin porukan eväät valmistuvat matkakeittiössä käden käänteessä. Tarvitaan vain sopivat työvälineet.
|
Kuvat: Joni ja Sara Helminen

Matkailuauton keittiön sydän on kaasuliesi

Matkailuautolla matkustelu sopii monenlaiselle matkaajalle. Lomalla ollessa on usein tapana ulkoistaa ruokahuolto ravintoloille. Jos ruoanlaitto on kuitenkin intohimo, niin kuin meillä, suosittelemme ettei auton kaikkia ruoanlaittovälineitä kannata välttämättä korvata pienillä retkiastioilla. Nimittäin matkailuauton keittiössä kokkaat ateriat isollekin poppoolle siinä missä tavallisessakin asunnossa.

Kaasuliedelllä kokkailu on mahtavaa

Kaasuliesi on monen huippukokin ehdoton valinta ja sellaista ei löydy aivan jokaisesta kotikeittiöstäkään. Kaasulieden liekki on välittömästi kuuma ja lieden voimakkuus on helposti säädettävissä. Kaasua ei kumminkaan kulu nimeksikään ruokaa tehdessä. Kaasulieden liekkiä ei myöskään saa vahingossa päälle, joten se on turvallinen myös lasten ja lemmikkieläinten kanssa. Liekinvarmistin pitää huolen, ettei kaasun tulo jatku liekin sammuessa esimerkiksi veden kiehuessa yli liedelle.

Astiastot matkailuautossa

Meillä kulkee matkassa aina mukana painava ja iso valurautainen paistinpannu! Osa ystävistämme nauraa asialle, eivätkä ymmärrä, miksi säilytämme paljon tilaa vievää ja painavaa pannua matkailuauton pienessä asuintilassa. Pieni kevyt teflonpannu ei kuitenkaan tulisi meidän kohdalla kysymykseenkään sillä valurautainen pannu on yksi automme tärkeimpiä varusteita – teemme pannulla maittavaa ruokaa ihan jokainen päivä.

Melamiiniastiat ovat tyylikkäitä ja käteviä

Ruokailuastioina suosimme melamiiniastioita. Matkalle ei kannata ottaa kodin hienointa perintöastiastoa mukaan vaan korkeatasoiset melamiinimuoviastiat miellyttävät tarkemmankin esteetikon silmää. Melamiiniastiat ovat tyylikkäitä ja kestäviä, ja vaikka ne ovatkin muovia, aterioidessa ei kuitenkaan tule tunnetta, että söisi pikkulapsen muoviastioista.

Olemme myös huomanneet, että vaikka kokkailemme paljon tomaattipohjaisia aterioita, melamiiniastiat eivät värjäänny kuten muoviset astiat normaalisti tekevät. Melamiini on kevyt materiaali ja se kestää myös todella hyvin kulutusta – siis täydellinen materiaali liikkuvaan keittiöön! Kaikki astiat meillä matkailuautossa onkin melamiinia pois lukien keraamiset kahvikupit sillä mikään ei voita aamukahvin juontia omasta suosikkimukista. 

Sara tulossa kreikkalaisesta Lidlistä, jossa suurin osa tuotteista on paikallisia.

Pidämme kovasti siis myös kahvista, joten mukanamme kulkee myös käsivoimalla veivattava kahvimylly, jolla jauhamme joka aamu pavuista tuoretta kahvia. Keitämme auton kaasuliedellä vesipannussa vettä, jonka suodatamme suppilosta omiin suosikkimukeihimme. Jollekin toiselle voi sähkökäyttöinen kahvinkeitin tai vaikkapa mikroaaltouuni olla matkakodin tärkein varustus. Kukin löytää matkailuautostaan tilaa sille omalle arkipäivän ylellisyysesineelle – oli se sitten mikä tahansa. Meillä ne ovat kahvimylly ja valurautainen paistinpannu.

Sopivan kokoinen jääkaappi matkalle

Matkaillessa ruokakaupassa vierailu on mielestämme mukavaa ajanvietettä. Ulkomailla lomaillessa paikallisten ruokakauppojen tarjontaa on mielenkiintoista tutkia. Uusiin tuotteisiin tutustuessa, erilaisia makuelämyksiä metsästäessä ja hintoja ihmetellessä kaupassa saattaa vierähtää tovi jos toinenkin. Parasta matkailuautolla reissatessa on se, että painavia kauppakasseja ei tarvitse raahata kotiin asti vaan heti parkkipaikalta tuotteet voi nostaa suoraan matkakodin omaan jääkaappiin ja ruokakomeroon.

Retkeilyauton jääkaappi on täynnä shoppailun jälkeen Saksassa

Matkailuautoista löytyy jokaisen tarpeeseen sopivan kokoinen jääkaappi.  Pienessä menee helposti viikonlopun reissun ruoat ja juomat kahdella, kun taas suuremmissa voi säilyttää isommankin porukan viikon ruoat helposti. Monissa matkailuautoissa on myös joko erillinen pakastin tai ainakin pakastinlokero, jonne varmasti mahtuu ruokien lisäksi hellepäivien jäätelöt.

Grillaus kuuluu myös varmasti jokaisen suomalaisen kesään, viettää sitä sitten mökillä tai pyörien päällä olevalla matkamökillä. Jos olet seurannut netissä karavaanarien keskustelupalstoja, et ole voinut välttyä näkemästä Cramerkaasugrillin saamia kehuja. Kompaktin pakkauksensa ja monipuolisten grillausmahdollisuuksien vuoksi ei ole ihmekään, että se ihastuttaa käyttäjiä.

Vartaiden grillausta Ranskan Alppilaaksossa. Ympärillä ainoastaan vihreitä nummia ja kirkas vuoristojoki.

Ruokaa laittaessa syntyy valitettavasti aina myös jonkin verran tiskiä. Onneksi monessa matkailuautossa on suuri tiskiallas, jossa mahtuu hyvin pesemään kattilat ja lautaset. Monilta leirintäalueilta löytyy lisäksi hyvät tiskauspisteet.

Matkailuautossa ei tiskejä tarvitse pestä kylmällä vedellä, kunhan vain muistaa laittaa veden lämmityksen päälle ennen tiskaamisen aloittamista. Kun autoon ostaa vielä kuivaustelineen, niin astioiden pesu onnistuu kuin tanssi.

 

Päivitetty: 10.6.2021