Hyppää sisältöön

Matkailuautolla Varangin niemimaalle

Vähemmän tunnettu matkakohde Pohjois-Norjassa on seudun itäisin kolkka. Karu ja kaunis Varangin niemimaa tarjoaa matkaajalle vaihtelevia maisemia, rikasta kulttuuria sekä tunnelmallisia kalastajakyliä. Ota blogista talteen reittivinkit Varangin niemimaalle ja suuntaa matkailuauton nokka kohti Koillis-Norjaa!
|
Kuvat: Leena Skogström

Varangin niemimaa on erinomainen kohde kelle tahansa Pohjolasta kiinnostuneelle karavaanarille. Jäämeren ympäröimä Varangin niemimaa on karua mutta kaunista seutua, eikä se ole yhtä suosittu kuin moni muu alue Pohjois-Norjassa. Varangin niemimaalle matkustaa maata pitkin helposti ja nopeasti matkailuautolla. Nuorgamista Suomen puolelta Varanginvuonon pohjukan upeisiin maisemiin on matkaa vain noin puoli tuntia, joten tämä kohde ei todellakaan ole kaukana Suomen rajalta. Paina seikkailuhattu päähän ja lähde matkailuautolla Varangin nimimaalle – valloita vähemmän tunnettua Norjan koillisosaa.

Ajettaessa matkailuautolla Varangin niemimaalle Tana brusta voi lähteä kahteen eri suuntaan, itään kohti Norjan itäisintä kolkkaa tai pohjoiseen Norjan “hienointa tietä”.

Reitti kohti Norjan itäisintä pistettä

Jos ylittää Suomen ja Norjan rajan Utsjoella, kannattaa suunnata kohti Tana bruuta. Sieltä voi lähteä kahteen eri suuntaan, joita molempia suosittelen! Suuntasimme ensin kohti niemimaan itäosaa ja samalla kohti Norjan itäisintä kolkkaa. Tie kulkee Varanginvuonoa seuraten, niemimaan rannikon läheisyydessä. 

Varangin saamelaismuseo esittelee Finnmarkin saamelaiskulttuuria

Varangerbotnin tärkeimpään nähtävyyteen, Varangin saamelaismuseoon, kertyy matkaa Tana brusta vain 17 km. Museo on pieni, mutta käymisen arvoinen. Sisältä löytyy sekä pysyviä, että vaihtuvia näyttelyitä, jotka esittelevät saamelaiskulttuurin historiaa ja elämää nykypäivänä. Museon ulkoa löytyy myös vanhoja saamelaisasumuksia ja Varangerbotnin luonnonsuojelualue, jossa voi tarkkailla lintuja kahdelta eri tarkkailupaikalta.

Vuoren rinteiltä aukeaa upea maisema kohti Varanginvuonoa ja matkalla ylös kävellään kohisevien purojen vartta.

Varangebotnin saamelaismuseossa esitellään saamelaiskulttuuria sekä sisällä museossa että ulkona museon edustalla.

Áldan pyhä Vuori

Jatkaessa matkaa museolta Varangin niemimaan eteläistä rannikkoa, tulee noin 5 km päässä vastaan Áldan pyhä vuori. Tien varresta löytyy pieni parkkipaikka, josta lähtee noin 2 km pituinen luontopolku kohti vuoren huippua. Vuoren rinteiltä aukeaa upea maisema kohti Varanginvuonoa ja matkalla ylös kävellään kohisevien purojen vartta. Polun varrelta aukeaa maisema myös vesiputoukselle.  

Kapuaminen Áldan huipulle on helppo välipysähdys ajomatkalla.

Nimi Álda tarkoittaa saamen kielellä uhripaikkaa. Vuoren on kerrottu 1600-1700 -luvun kirjoituksissa olevan pyhä uhripaikka. Usko Àlda-vuoren pyhyyteen on edelleen vahvasti elossa, eivätkä vierailijat esim. saa sytyttää nuotiota vuorelle.

Varanginvuonon reunaa pitkin kohti Norjan itäisintä kolkkaa

Vuonon reunaa kulkevaa tietä pitkin ajaessa kannattaa poiketa Nessebyn kirkolla ja Vestre Jakobselvin rannassa sijaitsevalla majakalla. Vestre Jakobselvin kylä (Ánnejohka, Annijoki), on noin 800 asukkaan kylä. Kylän monikulttuurinen yhteisö on saanut vahvan vaikutuksen kveenilaisista eli suomalaisista uudisasukkaista.

Vestre Jakobselvin majakalta aukeaa upeat maisemat Varanginvuonoon.


Hieman pidemmältä löytyy Vesisaaren kaupunki, joka on jo hieman suurempi kaupunki. Vesisaaren eli Vadson kirjaston vierestä löytyy isommallekin matkailuajoneuvolle sopiva parkkipaikka. Lisäksi muutaman sadan metrin päästä sillan toiselta puolelta löytyy toinen parkki, jonka yhteydessä on harmaaveden ja kemiallisen wc:n tyhjennys mahdollisuus sekä veden täyttö. Varangin vuonon rannalta löytyy paljon puskaparkkeja esimerkiksi Park4Night-sovelluksen kautta. Vuonon reunaa voi seurata aina Norjan itäisimpään kolkkaan Vuoreijaan ja siitä Hamningbergin kylään.

Pyramidikuivaustelineillä kuivattiin kalaa vielä 1960-luvun loppupuolella. Nykyään telineet ovat muistomerkki Varanginvuonon seitinkalastukselle.

Reitti Varangin niemimaan pohjoisosaan

Toinen reitti, jota suosittelen Varangin niemimaalla on reitti Tana brusta Berlevågiin. Matkalla on suloisia kalastajakyliä ja itse tie on kenties Pohjois-Norjan hienoin! 

Kenties Pohjois-Norjan hienoin tie – Reitti Tana brusta Berlevågiin

Berlevågiin johtavalla tiellä jokaisen mutkan takaa paljastuu yhä upeampia maisemia.

Tana Brusta pääsee lähtemään myös niemimaan pohjoisosiin, kohti Berlevågia. Tien Berlevågiin onkin sanottu olevan yksi Pohjois-Norjan hienoimmista. Tien alkuosuus kulkee Tenon vartta pitkin, jylhien tuntureiden jäädessä toiselle puolella. Saapuessa Tanafjordille, aukeaa vasemmalla puolella upeat suistomaisemat ja Tanamunningen luonnonsuojelualue. Alue on Pohjois-Norjan suurin suistoalue, joka on kansainvälisestikin merkittävä muuttolintujen ja kosteikkolintujen lepo- ja oleskelualue.

Saapuessa Barentsinmeren rannalla tie jatkuu pitkin meren rantaa mahtipontisissa kivikkoisissa maisemissa.

Tanamunningenin luonnonsuojelualue on tunnettu erityisistä luonnon olosuhteista ja suuresta määrästä lintuja.

Jatkaessa matkaa kohti Berlevågia Tenon jäädessä taakse, puut katoavat ja edessä siintää upeat tunturiylängöt. Saapuessa Barentsinmeren rannalla tie jatkuu pitkin meren rantaa mahtipontisissa kivikkoisissa maisemissa. Ennen Berlevågiin saapumista kannattaa myös pysähtyä Kongsfjord kalastajakylässä, Kjønesin majakalla ja Sandfjorden hiekkarannalla

Kjønesin majakan valon voi nähdä jopa 28 km päästä.

Berlevåg – kalastajakylä Jäämeren rannalla

Berlevåg on perinteinen kalastajakylä, jossa kalastaminen on edelleen monelle kylän asukkaalle pääelinkeino. Keskustasta löytyy muun muassa koulu, kauppa, kahvila, museo ja myös pieni leirintäalue. Leirintäalueen yhteydessä on kunnan ylläpitämä harmaanveden ja kemssan tyhjennyspaikka sekä vesisäiliön täyttömahdollisuus. 

Berlevågin kalastajakylässä on noin 1100 asukasta.

Tie jatkuu keskustan ohi kohti Berlevågin lentokenttää, jonka takaa lähtee Tanahorn-luontopolku. Luontopolun lähtöpaikalta löytyy myös iso parkkipaikka, johon matkailuauton saa helposti parkkiin. Tanahornin luontopolun voi kiertää lyhyempänä edestakaisena reittinä (n. 4km) tai pidempänä ympyräreittinä (14km). 

Berlevågin rannoilta löytyy myös oivia telttapaikkoja.

Varangin niemimaa on loistava kohde seikkailua etsivälle matkailuautoilijalle! Matkan varrelta löytyy ilmaisia huoltopisteitä, runsaasti upeita puskaparkkeja, muutamia leirintäalueita, mutta ennen kaikkea upeita Koillis-Norjan vuonomaisemia. 

____________

Tervetuloa seuraamaan Leenan karavaanielämää myös Instagramissa @retkeilleena !

Jos reissukärpänen puraisi ja kiinnostuit Pohjois-Norjan jylhistä maisemista katsasta myös makeimmat matkailuautokohteet Pohjois-Norjassa -blogi, nappaa mukaan parhaat vinkit ja suuntaa matkailuautosi nokka kohti pohjoista.