Hyppää sisältöön

Matkailuautolla Sveitsiin — 10 vinkkiä säästämiseen

Suuntaatko matkailuautolla Sveitsiin? Viivi Lehtonen ja Akseli Mäkynen viettivät kesällä kuukauden tutustuen Sveitsiin. He jakavat vinkkejä siitä, miten nauttia tästä upeasta kohteesta budjettia rasittamatta. Jos suunnittelet matkaa Sveitsiin, älä jätä väliin näitä vinkkejä!
|
Kuvat: Viivi Lehtonen, Akseli Mäkynen

Suunnitteletko suuntaavasi matkailuautolla Sveitsiin? Viivi Lehtonen ja Akseli Mäkynen ovat renkaiden päällä vakituisesti elävä pariskunta ja he viettivät juuri kuukauden tutkien satumaista Sveitsiä. Maa on kiehtonut heitä pitkään, mutta hintataso on hirvittänyt. Lue alta, miten Viivi ja Akseli onnistuivat venyttämään penniä yhdessä maailman kalleimmista maista ja ota vinkit talteen!

1. Muista hankkia vinjetti

Sveitsissä kaikki moottoritiet ovat maksullisia. Jokaisen autoilijan täytyy siis hankkia moottorietietarra eli vinjetti, joka on voimassa vuoden. Vinjettejä myydään noin 40€ hintaan esim. Sveitsin huoltoasemilla.

Vinkki: Kiinnitä vinjetti tuulilasin sisäpuolelle vasempaan reunaan niin, että se näkyy. Jos sinulla on perävaunu, tarvitset sille oman tarran. Ilman vinjettiä ajeleva voi saada tuntuvan sakon (182€).

Heti Sveitsin rajan ylitettyä maisemat muuttuvat satumaisiksi!

2. Kunnioita rajoituksia

Aja nopeusrajoituksien mukaan, maksa parkkimaksut ja yövy vain sallituilla alueilla,
niin vältyt turhilta sakkomaksuilta.

Ajaminen Sveitsissä on varsin mukavaa, sillä tiet ovat huippukunnossa.

3. Suunnittele reittiä etukäteen

Sveitsi on suhteellisen pieni maa, mutta nähtävää riittää! Jos haluat maksimoida rennon lomailun, reittiä kannattaa miettiä etukäteen. Vertaile erilaisia yöpymispaikkoja ja niiden hintoja. Jos matkustat heinä-elokuussa, niin varaa leirintäalueet etukäteen, jotta mahdut varmasti.

Tyhjennys- ja täyttöpaikkoja on yllättävän harvakseltaan, joten sisällytä niitä reitin varrelle. Todella siistejä yleisiä vessoja on puolestaan paljon, niitä kannattaa ehdottomasti hyödyntää. Samoin raikasta lähdevettä löytyy tasaiseen tahtiin.

Sveitsissä on yli 1500 järveä, toinen toistaan kauniimpia!

4. Täytä ruokavarastot ja tankki naapurimaasta

Jos saavut esimerkiksi Saksasta tai Ranskasta, kannattaa täyttää tankki sekä ruokakaapit siellä. Heinäkuussa 2023 esim. Diesel oli Ranskassa 1.63 €/ l, kun taas Sveitsissä 2.05 €/l.

Yksi parhaista asioista autossa elossa on se, että keittiö kulkee aina mukana.

5. Kokkaa itse

Budjettimatkaajan yleisohje pätee maassa kuin maassa: kokkaa itse ja säästä suuresti. Mieti etukäteen reissun ruokailut, niin päivät sujuu jouhevammin ja edullisemmin. Kävimme vain kerran ulkona syömässä ja silloinkin valitsimme edullisimmat pizzat, jotka löysimme. Kahdelle pizzalle ja yhdelle pienelle limsalle tuli hintaa yhteensä 30€.

Jos ravintoloissa haluaa syödä, kannattaa budjetoida 20-50€ per ateria.

6. Osta dataa vain tarpeeseen

Suomalaisissa puhelinliittymissä ei ole dataroamingia Sveitsiin. Ilman dataakin pärjää, sillä kartat pystyy lataamaan offline-tilaan. Jos netin hankkiminen tuntuu tarpeelliselta, niin esimerkiksi paikallinen operaattori Sunrise myy suotuisaan hintaan erilaisia prepaid-liittymiä. Voit ostaa rajattoman netin vaikka vain yhdeksi päiväksi noin kolmen euron hintaan. Me tehdään tien päällä töitä, joten ostettiin suoraan kuukauden rajaton netti reitittimeen (Swisscomilta) 68€:lla.

7. Suuntaa pienempiin kyliin

Suosituimmissa kohteissa vierailusta, kuten piipahduksesta Iseltdwaldissa, täytyy pulittaa noin 5 euron pääsymaksu. Ehkä siis suuntaatkin pienempiin pitäjiin ja tuntemattomimmille alueille etsimään rauhallisia keitaita? Et varmasti tule pettymään!

Jos kiipeily kutkuttaa, kokeile Via Ferrata -reittejä!

8. Vietä pari yötä puskassa

Puskaparkkeilu on käytännössä kiellettyä kaikkialla Sveitsissä. On kuitenkin muutamia poikkeuksia, joita kannattaa hyödyntää. Joissain paikoissa voit maksaa parkkimaksun päivän ajalta ja yöpyä siinä sitten ilmaiseksi. Vuoristoteiden huipuilla nukkuminen on myös pääosin toleroitua. Me teimme useamman kerran niin, että ajoimme korkeuksiin nukkumaan ja aamulla lähdimme patikoimaan.

Ehkä helpoin vesiputouspatikka ikinä: 5 min parkkikselta (Prachtvoller Wasserfall).

9. Skippaa hissiliput ja patikoi huipuille

Hissilippuihin palaa helposti useammat kymmenet (ellei sadat) frangit. Hulppeita patikkareittejä löytyy joka lähtöön ja useimmat niistä on saavutettavissa jalan. Et siis välttämättä tarvitse yhtäkään hissimatkaa, päästäksesi korkeuksiin! Autolla voi ajaa lähes kaikkien patikkareittien aloituspisteiden lähettyville ja tiet ovat huippukunnossa, sekä elämyksiä jo itsessään.

Canton Urin alue on ehdottomasti käymisen arvoinen!

10. Pulahda järviin ja peseydy maauimaloissa

Retkipäivien jälkeen pulahdukset tuntuvat taivaalliselta. Jos kirkasta järveä ei ole lähettyvillä, tarkastele löytyisikö maauimalaa. Sisäänpääsy maksaa muutamasta eurosta viiteen euroon ja rennon päivän päätteeksi voi ottaa kuuman suihkun — mikä tekisikään karavaanarin iloisemmaksi!

Maauimaloiden edullisuus yllätti.

Sveitsin kiertäminen matkailuautolla on yllättävän helppoa

Oliko Sveitsi lopulta niin kallis, kuin olimme ajatelleet? Ei! Yllätyimme positiivisesti, kun kävimme reissun jälkeen kuluja läpi. Sveitsi ei ollutkaan sen kalliimpi kuin esimerkiksi Norja, kunhan vaan oli selvittänyt etukäteen, missä asioissa voi säästää ja mihin täytyy osata budjetoida enemmän rahaa.

Kuukausi Sveitsissä oli unohtumaton monella tapaa. Helteinen heinäkuu jää erityisesti mieleen virkistävistä järvipulahduksista, hulppeista vuoristoteistä, upeista vesiputouksista ja ihanista patikoista, joita saimme tehdä täysin kahdestaan ilman muita retkeilijöitä. Sydämellinen suositus Sveitsille!

___________

Voit seurata Viivin ja Akselin karavaaniseikkailuita ja kerätä vinkkejä unohtumattomista kohteista TikTokista @bestcaravan ja Instagramista @bestcaravan sekä Viivin Instagramin @viiviamandas ja Akselin Instagramin @akselimakynen puolella!

Mikäli vinkit Euroopassa reissaamiseen kiinnostaa, tutustu myös muihin Matkailuautolla Euroopassa -teeman blogeihin!