Hyppää sisältöön

Matkailuautolla Saksaan – Euroopan halki #3

Saksan hyväkuntoiset tiet ja mukavat leirintäalueet tekevät matkailuautolla Saksaan lähtemisestä houkuttelevaa! Oletko kiinnostunut lähtemään Itämeren toiselle puolelle, mutta ajaminen sinne asti ei sovi aikatauluihin. Ei huolta! Tässä blogissa Saksaan matkataan laivalla ja satamasta ajetaan laaksoja halkovaa Mosel-jokea pitkin ihastuttavasta paikasta toiseen. Tervetuloa mukaan!
|
Kuvat: Raul ja Sanna Fall

Tällä kertaa blogissa reissataan matkailuautolla Saksaan. Saksa on syystäkin matkailuautoilijoiden paratiisi: sinne pääsee teitä pitkin lähes kaikkialta Euroopasta ja sen hyvillä teillä on helppo ajaa matkailuautolla. Saksa on kaunis maa, jossa linnat seuraavat toistaan ja viiniviljelmien täyttämät rinteet kylpevät auringossa. Vanhat kylät lumoavat kauneudellaan ja ravintoloista löytää rehtiä ruokaa, joka täyttää vatsan. 

Saksassa on jokaiselle jotakin – kulttuuria, gastronomiaa, sporttia ja historiaa. Saksan pikkukylien läpi ajeleva törmää lähes jokaisessa Stellplatz-matkaparkkeihin. Niissä hoituu usein vesihuolto, ja monesta saa myös sähköä. Sopivaa matkaparkkia etsivän kannattaa ladata puhelimeensa Camper Contact, Stellplatz ja park4night -apit, jotka ovat helppokäyttöisiä ja joista löytää kätevästi monen matkaparkin koordinaatit ja muuta tietoa.

Auringonlaskua on mukava seurailla oman hytin ikkunasta.

Matkailuautoilijan reissu alkaa leppoisasti merellä

Saksaan voi suunnata montaa eri reittiä riippuen käytettävissä olevasta ajasta, ajo- ja  mukavuudenhalusta sekä tietysti budjetista. Rentoa alkua reissulleen etsivä voi valita Vuosaaresta Travemündeen kulkevan Finnlinesin laivan. Meren ylitys kestää runsaat 30 tuntia, mutta ajokilometrejä säästyy paljon – tuhannesta jopa kahteen, riippuen minkä reitin olisi muuten valinnut. 

Tässä tiivis infopaketti Vuosaaresta Travemündeen kulkevasta laivamatkasta:

  • Laivamatka maksaa 350–1000 euroa tai sen ylikin. Hinta muodostuu ajankohdasta ja henkilömäärästä sekä siitä, millaisella yhdistelmällä mennään, valitseeko pakettiin mukaan ruoat ja varataanko samalla paluumatka. Alennusta voi saada alennukseen oikeuttavalla kortilla tai koodilla. 
  • Muista varata sähköpaikka matkailuajoneuvolle. 
  • Huomaathan, että matkan aikana kaasujärjestelmä pitää kytkeä pois päältä, jolloin jääkaappi lämpenee.
  • Laivalla on varattavissa erilaisia hyttiluokkia. Ikkunallinen hytti on aina mukava, minkä lisäksi laivalla on varattavissa myös lemmikkihyttejä niitä tarvitseville. Kannella on ulkoilutuspaikka, jotta lemmikin matka sujuu mutkattomasti.
  • Voit varata etukäteen ateriapaketin, joka kattaa kaikki ateriat matkan aikana. Toki laivalta löytyy myös erillinen kahvila ja baari. 
  • Laivalta löytyy ruokapaikkojen lisäksi kauppa, kuntosali sekä saunat porealtaineen.

Erinomainen tapa nähdä Saksaa on ajaa esimerkiksi Mosel-jokea pitkin. Tällä kertaa reittimme kulki jokea pitkin etelästä pohjoiseen.

Jokiristeilyt kulkevat pitkin Mosel-jokea. Suurimmista kylistä lähtee omat reittinsä, joiden varrella voi ihailla jokilaakson kauneutta.

Mosel-joki ja sen lumoava laakso tarjoavat paljon nähtävää

Mosel virtaa Ranskan ja Luxemburgin kautta Saksaan ja yhtyy lopulta Koblenzissa Reiniin. Joen pituus on 545 kilometriä, ja se on Reinin suurin sivujoki. Moselin alueella on runsaasti viinintuotantoa, ja alueelta tulee muun muassa monia huippuluokan rieslingejä. 

Joen varrella ajellessa tulee vastaan toinen toistaan ihanampia kyliä, ja välillä vieressä puksuttaa juna tai jokiristeilijä.

Trier ja Bernkastel-Kues lumoavat kävijänsä

Etelässä Moselin rannalla sijaitsee Trier. Trier on yksi Saksan vanhimmista kaupungeista, ellei jopa vanhin: Rooman keisari Augustus perusti kaupungin noin vuonna 15 eaa. Trier tunnetaan myös Karl Marxin syntymäpaikkana. Kaupungista löytyy hienoja museoita ja muuta kulttuuria sitä kaipaaville.

Hauska vino rakennus Bernkastel-Kuesin keskusaukiolla. Vasemmanpuoleisessa talossa sijaitsevat sulassa sovussa ravintola ja raatihuone.

Lyhyehkön ajomatkan päässä Trieristä sijaitseva Bernkastel-Kues on suurista joulun ajan markkinoistaan tunnettu kylä, joka jakautuu kahteen osaan, Bernkasteliin ja Kuesiin. Bernkastel-Kues on kuin suoraan satukirjasta: kujat vanhoine rakennuksineen lumoavat, ja kahviloita ja kivijalkamyymälöitä löytyy melkein jokaisen talon alakerrasta. Jokiristeilyt lähtevät aivan kylän vierestä ja iso maailmanpyörä pyörii satamassa tarjoten kävijälleen hyvät maisemat. 

Kylän lähellä on mahdollista yöpyä matkailuajoneuvolla. Etelästä päin tultaessa kätevä kohde on Knaus Campingpark, mistä kävelymatka keskustaan on noin kaksi kilometriä. Lähempänä kylää sen pohjoispuolella sijaitsee Graach an der Mosel -pikkukylä, jonka edessä on niin ikään matkaparkki (koordinaatit 49.9337, 7.0618).

Yläilmoista katsottuna Landshutin linna näyttää pieneltä. Kauniilla ilmalla linnalta näkee kauas kaikkiin ilmansuuntiin.

Ylhäällä Bernkastel-Kuesin kylän vieressä on 1200-luvulla rakennettu Burg Landshut -niminen linna – tai oikeastaan sen rauniot. Linnassa on kiva näköalaravintola ja matkailuautolla voi ajaa läheiselle parkkipaikalle. Linnalle voi myös kävellä alhaalta viinitarhojen välistä. Kauniilla ilmalla näkymät ovat henkeäsalpaavat.

Traben-Trarbach, Cochem ja Koblenz viehättävät Moselin rannoilla

Matkan varrelta kohti Koblenzia löytyy viehättävä Traben-Trarbachin kaupunki. Mosel-joen ylitys tapahtuu pitkää siltaa pitkin ajaen, mikä huipentuu saavuttaessa sen päässä olevan talon muodostamalle kaarevalle portille.

Matkailuauton saa kätevästi parkkeerattua sillan alle, minkä jälkeen voi vaikka patikoida pengerrettyä polkua pitkin ylös Grevenburgin linnan raunioille. Matkaa ylös kertyy pari kilometriä ja maisemat ovat kauniit. Kesäisin ylhäällä toimii myös ravintola.

Ylhäältä Grevenburgin raunioilta näkee hyvin kaupungille ja sillan kupeessa olevalle parkkipaikalle.

Aivan Mosel-joen rannalla sijaitsee myös Cochemin kaupunki. Cochem on tunnettu myöhäisgoottilaisen ajan linnastaan, joka kohoaa yli 100 metrin korkeuteen Mosel-joen pinnasta. Linna on upea ilmestys ja sinne saa varattua opastettuja kierroksia. Ihastelimme myös Cochemin rannan useita ravintoloita, joissa ihmiset istuivat lounaalla iloisissa tunnelmissa. 

Cochemin linnan yläpuolisella tiellä on levähdyspaikka, mistä katsottuna saa hyvän kuvan satumaisen linnan koosta.

Lübeck tarjoaa herkullisia hetkiä ennen kotiinpaluuta

Lübeckissa on paljon paikkoja, joissa voi yöpyä matkailuajoneuvolla. Esimerkiksi CITTI-parkin piha tarjoaa mahdollisuuden yöpymiseen sekä vesi- ja vessahuoltoon. Oikein hyvä vaihtoehto tälle on kuitenkin matkaparkki, joka on aivan vanhan kaupungin kyljessä (koordinaatit 53.8715, 10.6787). Hintaa tällä parkilla on kuusi euroa päivältä, mutta kello 18–10 parkki on ilmainen ja yöpyminen sallittua. Lauantai-illasta maanantaiaamuun on kokonaan ilmaista, jolloin porukkaa on tietysti yleensä aika paljon. Täältä löytyy myös julkinen, siisti vessa.

Lübeckissä on kivoja pieniä katuja ja kahviloita. Värikkäät talot kylpevät auringossa.

Lübeckin vanha kaupunki on kaunis ja tarjoaa paljon nähtävää. Kannattaa kävellä esimerkiksi Holstentor Museolle, hiukan vinossa olevalle museolle, jonka alta kulkee kävelytie.

Marsipaani on Lübeckin kuuluisa herkku.

Marsipaani on Lübeckin kuuluisa herkku. Hyvä idea onkin pistäytyä kaupungilla vaeltelun lomassa kahville marsipaanikahvilaan, syödä hyvät kakkupalat ja nauttia vaikka cappuccinot kaveriksi. Samalla voit ostaa myymälästä herkullisia tuliaisia kotiin. 

Marsipaanikahvilassa on herkullisia kakkuja ja leivoksia. Kesäisin asiakkaiden käytössä on myös terassi.

Ja kun Saksassa ollaan, kuuluu schnitzel tietysti myös ruokalistalle. Schnitzeleitä saa monesta ravintolasta. Sellainen asia on tosin hyvä muistaa, että Saksassa maksuksi käy usein vain käteinen – sitä kannattaa siis varata lompakkoon ennen ravintolaan astumista.

Merisumu näyttää maagiselta lähestyessään laivaa.

Lübeckin jälkeen oli vuorossa kotiinpaluun aika. Matkaa Lübeckistä Travemünden satamaan on parikymmentä kilometriä. Laiva lähtee Suomeen yöllä ja sisäänajo laivaan alkaa puolenyön jälkeen. Lübeckissä voi siis hyvin kierrellä kaupungilla koko päivän ennen satamaan lähtöä ja laivaan pääsyn odottelua.

Mikäli inspiroiduit Saksasta ja kaipaat lisävinkkejä niin tästä linkistä pääset mukaan nauttimaan Raulin ja Sannan keväisestä matkasta.

Nyt vain suunnittelemaan matkaa Saksaan!

____

Haluatko lisää hyviä karavaanarin vinkkejä. Tilaa Best Caravanin uutiskirje ja pysy kartalla uusimmista eduista, tapahtumista ja blogeista.

Päivitetty: 13.10.2022