Hyppää sisältöön

Matkailuautolla Saimaalle – viikonloppureissun vinkit

Kotimaan matkailu on kovassa nosteessa, ja Itä-Suomen järvimaisemat vetävät ansaitusti matkustajia puoleensa. Suuntasimme matkailuautolla viikonlopuksi Saimaan vesistölle Punkaharjulle ja Savonlinnaan, ja kokosimme tähän blogiin reissun mieleenpainuvimmat näköalat, kokemukset ja ruokaelämykset – ja bonuksena hyvän puskaparkin. Tässä viikonloppureissun kohokohdat ja vinkit – pakkaa matkailuauto ja suuntaa matkailuauton nokka kohti Itä-Suomea!
|
Kuvat: Best Caravan, Jasmin Assulin

Viikonloppureissu Saimaan kesämaisemissa on jokaisen kotimaan matkailijan unelma. Alue on laaja, ja omannäköistä tekemistä, maisemia ja mahdollisuuksia riittää jokaisen makuun. Juuri meidän näköinen irtiotto löytyi tällä kertaa Punkaharjulta ja Savonlinnasta – tässä meidän viikonloppureissun vinkit. Lisää vinkkejä ja tekemistä Punkaharjulla löydät täältä ja Savonlinnasta täältä

Punkaharjun Harjutie – Vuosisadan tie

Punkaharjun läpi vievä Harjutie ei ole suotta voittanut Vuosisadan tie -äänestyskilpailua muutama vuosi sitten. Kuuden kilometrin mittainen tie kaartelee järvimaisemien läpi, ja matkailuauton molemmilta puolilta avautuvat maisemat, joita on vaikeaa edes kuvailla – kuvat puhuvat paremmin kuin tuhat kuvailevaa ja ylistävää sanaa. Harjutietä ajaessa tekisi mieli pysähtyä kymmenen metrin välein nauttimaan maisemista.

Matkailuautolla on helppo pysähtyä useaan selkeästi merkittyyn kohtaan tien varrella vaikka juomaan kahvit, nauttimaan maisemista, kävelemään luontopoluilla, valokuvaamaan tai pulahtamaan järveen. Voit myös poiketa metsämuseo Lustoon

Harjutie valittiin Vuosisadan tieksi 2017.

Lounas tai illallinen hotelli Punkaharjussa

Vaikka matkailuautossa kokkaamisessa on oma tunnelmansa, välillä reissun päällä tekee mieli erilaisia ruokaelämyksiä. Hotelli Punkaharjun ravintola on tähän aivan täydellinen vaihtoehto!

Hotelli Punkaharjun lounas oli hyvin herkullinen.

Burrataa ja mustatorvisieniä, villikalaa ja ruoholaukkaa, villiyrtti tabbouleh, grillattua kesäkurpitsaa ja minttua, muikkuja ja kuusenkerkkää, seijankukkavaahtoa ja mansikoita… Listaa voisi vain jatkaa! Hotelli Punkaharjun lounas oli todellinen makuelämys, joka kruunasi Punkaharjun mielettömissä maisemissa vietetyn lauantaipäivän. Laadukkaista ja tuoreista raaka-aineista valmistetut ruuat veivät kielen mennessään. Lounas on tarjolla päivittäin 12-14.30, ja lisäksi kesän a la carte on saatavilla maanantaista lauantaihin klo 16-21.

Lisävinkki: nappaa mukaan Hotelli Punkaharjun puodista kesällä maailman parasta raparperihilloa, jota voi syödä matkailuautossa aamupuurossa tai vaikka jälkiruokana lettujen kanssa!

Savonlinna – lörtsyjä, muikkuja ja Olavinlinna

Jos jotain kaupunkia voi Suomessa kutsua kesäkaupunkien kesäkaupungiksi, on se Savonlinna. Ja mitäpä käynti Savonlinnassa olisi ilman torikahveja. “Savolainen torikauppias on jo itsekin legenda, leppoisa juttelu paikallisella murteella vie mukanaan, ja kaupat on tehty siinä sivussa”, todetaan Savonlinnan torista Visit Savonlinnan nettisivuilla. Voit pysähtyä torille esimerkiksi syömään savumuikkuja, möttösiä, muikkukukkoja tai lörtsyjä. Lörtsy on lihalla tai hillolla täytetty piirakka, joka on muodoltaan litteä ja melkein puoliympyrän muotoinen. Omenalörtsy olikin aikamoinen kokemus, joka puolitettunakin sai molempien makeanhimon täytettyä.

Pieni tauko torilla omenalörtsyn kera.


Torilta matka jatkui satama- ja rantaviivaa pitkin kävellen tuhansien tarinoiden ja monien taistelujen Olavinlinnaan, joka ei jättänyt ainakaan Game of Thrones -fania kylmäksi. Voit katsoa Olavinlinnan aukioloajat täältä. Oopperan ystävien kannattaa ajoittaa tämä reissu tarkkaan, sillä Olavinlinnassa järjestetään vuosittain myös Suomen suurin Oopperajuhla. Ilmaisia parkkeja matkailuautolle keskustan ja Olavinlinnan yhteydestä löytyy hyvin – löydät ne helposti esimerkiksi Park4Night -sovelluksesta. 

Olavinlinnaa ympäröivä alue on todella tunnelmallinen.

Rauhallinen puskaparkki Parikkalassa

Aktiivisten päivien jälkeen on parasta palata rauhalliseen puskaparkkiin. Haljakan uimaranta Parikkalassa on pieni ja rauhallinen uimaranta, johon matkailuauton voi parkkeerata yöksi aivan rannan tuntumaan. Paikkoja on kuitenkin vähän, joten on suositeltavaa jatkaa matkaa yöpymisen jälkeen, jotta paikalliset pääsevät kesäpäivisin uimaan. Haljakan uimaranta on hyvä pysähdyspaikka Savonlinna–Lappeenranta -välille. Läheltä Hernesaarentien varrelta löytyy myös toinen puskaparkki rauhallisempaan yöpymiseen. 

Puskaparkissa pystyi ajamaan melkein veden äärelle.

Kiitos Itä-Suomi – palaamme varmasti! 🍀

Kaipaatko lisää vinkkejä Itä-Suomeen tai tiedätkö jonkun huippupaikan, jonka haluat jakaa muiden reissaajien kanssa? Lisää vinkkejä matkailuautolla reissaamiseen löydät tietäjät.fi -sivustolta. Käy myös jakamassa meille omasi!

Päivitetty: 1.7.2021