Hyppää sisältöön

Rokua Geopark: harjuja, dyynialueita, järviä ja jäkälää – Suomi kuvina #5

Valokuvaaja Niko Laurila tunnetaan upeiden maisemien ikuistajana. Suomi kuvina -blogisarjassaan Niko jakaa parhaat reissuvinkkinsä kuvankauniista paikoista, joihin aloittelevakin karavaanari voi matkailuautolla helposti suunnata. Tällä kertaa kameran linssin läpi tallentui jääkautinen maisema Rokua Geoparkin alueella. Lue Nikon blogista lisää ja inspiroidu lähtemään matkailuautolla kohti jääkautta!
|
Kuvat: Niko Laurila

Suomen vuoden retkikohteeksikin vuonna 2018 valittu Rokua Geopark sijaitsee Oulujokilaakson, Rokuan harju- ja dyynialueen sekä Oulujärven pohjoisosien alueella. Geopark on osa UNESCO:n Global Geopark -verkostoa, jonka teemana on jääkausi ja sen muovaama ainutlaatuinen ympäristö. Geoparkin alue on laaja mutta hyvin suunniteltu ja sopii niin lapsille kuin aikuisille. Itse vietin sen ympäristössä jännittävän seikkailuviikon, mutta voit nauttia alueen upeista joki-, järvi- ja metsämaisemista rauhallisempaankin tahtiin – se on siis kuin tehty valokuvaamisesta kiinnostuneille karavaanareille. Eiköhän lähdetä matkailuautolla Rokua Geoparkiin!

Tutustu Rokua Geoparkin jääkautiseen historiaan tai narraa kaloja Muhoksella

Ennen kuin seikkailuviikkoni luonnossa alkoi, ajoin uskollisen matkakumppanini Hymerin kyydissä Porvoosta Muhokselle tutustumaan Rokua Geoparkin historiaan Koivu ja Tähti -kulttuurikeskuksessa. Siellä sain hyvän käsityksen alueen synnystä muun muassa virtuaalitodellisuuden avulla.

Tutustumassa jääkauden historiaan yhdessä Rokua Geoparkin oppaan kanssa.

Alueen jääkautinen kehitys ja sen jälkeinen harjun muodostuminen kiehtoivat minua. Myös alueen ihmisten ja väestön historia oli kiinnostavaa. Kulttuurikeskuksessa oli esillä tarinoita Oulujoen jokilaaksosta ja alueen historiallisesta tervan kuljetuksesta.

Jokilaakson tunnelmaa auringon laskiessa.

Ensimmäisenä seikkailupäivänäni kävin Muhoksella kalastamassa lohta paikallisen oppaan kanssa aivan Rokua Geoparkin portilla sijaitsevassa Hartikan kartano -maatilamatkailukohteessa. Lohta tosin ei tällä kertaa saatu nostettua, mutta pari haukea saimme, ja pääsin myös seuraamaan lukuisten kalojen hyppimistä.

Lohenkalatusta ja soutamista Jaakko Räisäsen kanssa illansuussa. Täältä on saatu useita lohia ja pidetty kilpailujakin.

Fatbike-pyöräilyä Rokuan kansallispuistossa

Kun olin saanut kovimman kalastusintoni taitettua, oli aika vaihtaa vauhdikkaampaan menoon Rokuanvaaran alueella. Yksi mahtava tapa kiertää Rokuan kansallispuiston on käydä fatbike-pyöräilemässä maastopyöräreitistöllä, jota kansallispuiston alueella on 45 kilometrin verran. Tälle retkelle kannattaa valmistaa matkailuauton keittiössä eväsleivät mukaan ja muistaa napata myös kamera reppuun, sillä fatbikella maastossa viihtyy helposti useita tunteja.

Lähdin fatbike-retkelle Rokuan kansallispuiston alueelle.

Hyvin hoidetulta reitiltä käsin pääsee näkemään upeita männiköitä ja alueen erikoisuuksia eli hiekkadyynejä. Reitille osuu myös monia kuvauksellisia suppajärviä, joiden vesi on kristallinkirkasta. Aikaa kansallispuistossa kiertelyyn kannattaa varata reilusti: maisemat olivat niin hienot, että pysähdyin usein matkan varrella kuvaamaan.

Sydämenmuotoinen suppajärvi Rokuan kansallispuistossa.

Reitin varrella olevaan Pookin torniin kannattaa myös piipahtaa. Torni on vanha palovartijan tarkkailupaikka, mistä alkavan metsäpalon saattoi nähdä jo kaukaa. Ylhäältä näköalapaikalta näkee tänäkin päivänä kauas kuusien ja mäntyjen yli. Hyvällä kelillä voit nähdä kymmenien kilometrien päähän, jopa Ouluun asti.

Maiseman ihailua Pookin tornista.

Lasten kanssa Rokuan Geoparkiin: Liimanninkoski sopii myös perheen pienimmille

Jos etsit nopeaa ja helppoa luontopolkua, on Liimanninkoski loistava valinta. Luontopolun alussa pääset silittelemään lampaita ja ihailemaan niiden laiduntamisen riemua.

Lampaat laiduntavat Liimanninkoskella pitkälle syksyyn asti.

Helppokulkuisessa maastossa olevan polun kokonaispituus on noin 1,4 kilometriä ja se sopii lapsillekin kuljettavaksi. Reitti kiemurtelee koskenvartta pitkin, ja polulta pääsee seuraamaan kosken liikkeitä ja kuohuja. Lisäksi reitiltä löytyy laavu, jolla voi nauttia omia eväitä.

Koski on mukavan luonnollisessa tilassa.

Polkukajakki on uudenlainen tapa liikkua vesillä

Tällä reissulla halusin testata monia alueen palveluita ja kerätä uusia kokemuksia. Atteson Fishing järjestää polkukajakkiretkiä Kirvesjärvellä. Kajakilla pääsi liikkumaan yllättävän kevyesti pitkin järvenselkää nauttien samalla syysmaisemista. Atteson Fishing tarjosi myös lounasta reippailijoille ja sainkin maistaa erinomaisia haukipihvejä.

Polkukajakissa vauhti kasvaa polkemisen tahtiin. Sivuilta löytyvät peräsimen ohjaimet suunnan vaihtamiseksi.

Kirvesjärven ympäristön metsässä keräsin sieniä ja marjoja. Löysin paljon ihanan raikkaita puolukoita, jotka söin myöhemmin hyvällä halulla aamupuuron kanssa.

Puolukoiden voimakas punainen väri innosti kuvaamaan puolukkasydämen.

Bonusvinkki: Ärjänsaari Oulujärvellä

Suurella Oulujärvellä sijaitsee useita erikokoisia saaria, mutta mielestäni upein niistä oli Ärjänsaari kymmenen kilometrin hiekkarantoineen. Ärjänsaareen pääsee neljästä eri venesatamasta, ja venematka on vain noin kymmenen minuutin mittainen. Tänne kannattaa reissata saaritunnelmasta nauttimaan. Kannattaa ajoittaa käynti iltaan, sillä hiekkarantaa pitkin oli mahtava kulkea ilta-auringossa.

Ärjänsaari ja sen maaginen hiekkarantojen kehystämä muoto.

Yöpyminen Rokua Geoparkin alueella

Rokua Geoparkin alueella on useita erilaisia yöpymismahdollisuuksia aina teltoista ja mökeistä leirintäalueisiin ja puskaparkkeihin. Kokosin tähän muidenkin reissusuunnittelua helpottamaan listan erilaisista yöpymismuodoista, joita kokeilin seikkailuviikkoni aikana.

Yksityiset majoituspaikat

Rokua Geoparkin alueella on useita yksityisyrittäjiä, jotka ovat erikoistuneet johonkin tiettyyn aktiviteettiin. Edellä mainittu, maatilamatkailuun erikoistunut Hartikan kartano sijaitsee Muhoksella aivan joen rannassa, ja sain siellä kätevästi matkailuauton parkkiin pihapiiriin. Se olikin hyvä levähdyspaikka ja tukikohta, mistä käsin suunnitella reissun seuraavia vaiheita. Kartanolla on hyvä palveluvalikoima, ja illalla tarjottiin mukava kotaillallinen.

Hartikan kartanolla Hymerin sai kätevästi pihapiirin parkkiin. Kävin joella lohessa ja nautin aamiaista aittarakennuksessa.

Leirintäalueet

Leirintäaluetarjonta on Rokua Geoparkin alueella kattava. Viikon aikana yövyin esimerkiksi Montta Active Camping ja Oulujärvi Active Camping -leirintäalueilla. Nämä tarjoavat perinteisten karavaanarialueen palveluiden lisäksi välinevuokrausta: järvielämyksiä kaipaava löytää näin helposti alleen esimerkiksi sup-laudan tai kajakin.

Montta Active Campingissä yövyin vaihtelun vuoksi mökissä jokimaisemasta nauttien.

Puskaparkit

Rokuan kansallispuiston alueella pääsee yöpymään matkailuautolla myös puskaparkkeihin. Yöpymiskohteita löydät esimerkiksi Google Mapsin puskaparkki -sivulta. Muistetaan kuitenkin, ettei kansallispuiston alueella saa leiriytyä!

Puskaparkissa pääsee aivan luonnon ääreen.

Sviittiyö lasi-iglussa

Ripauksen luksusta reissuun saa lasi-iglussa Oulujärven rannalla. Arctic Lake Experience -iglussa taivasta voi ihastella vaikka koko yön. Harmillisesti oman yöpymiseni aikaan oli pilvistä, joten en päässyt näkemään tähtitaivasta tai revontulia, joista olin etukäteen haaveillut. Rantasauna, upea majapaikka ja näkymä järvelle rauhoittivat kuitenkin mieltä. Rentouduin metsäpoluilla kävellen ja keräsin rannoilta muutaman kauniin kiven matkamuistoksi.

Reissun lopuksi oli mukava bongailla alkavaa syysruskaa iglun ikkunoista.

Rokua Geoparkia voi suositella kaikenikäisille

Ajomatkaa Rokua Geoparkiin on Helsingistä vain kuusi tuntia

Seikkailuviikkoni osoittautui todella onnistuneeksi, ja voin lämpimästi suositella aluetta kaikille ulkoilusta ja matkailuautoilusta nauttiville. Ajomatkaa Rokua Geoparkiin on Helsingistä vain kuusi tuntia ja alue toimii hyvänä korvikkeena Lapin erämaille – aina kun sitä aikaa Lappiin asti ajeluun ei ole.

Fiilistelyä jäkälän keskellä. Muista, että jäkälän päällä fiilistely on sallittua ainoastaan kansallispuiston ulkopuolella!

Mieleenpainuvin kokemus itselleni olivat upeat silmänkantamattomiin aaltoilevat jäkälämättäät, jotka luovat kuvitelman maata peittävästä lumesta. Täällä jäkäläpeitot säilyvätkin paremmin kuin Lapissa, koska Oulun korkeudella ei ole poroja niitä syömässä. Tässä siis hyvä lisäsyy sille, miksi Rokuaan tutustuminen voi olla hauskaa vaihtelua Lapin maisemille!

______

Lisää Niko Laurilan upeita kuvia löydät Instagramista @niko.laurila ja Facebookista nimellä Niko Laurila Photography. Voit seurata myös matkailuaiheisia vlogeja Youtubessa nimellä Niko Laurila Visual Storyteller. Palveluista tarkemmin: nikolaurila.fi.

Haluttaisiko ostaa oma matkailuauto tai Hymer-retkeilyauton, kuten Nikolla? Ota määränpääksi vapaus ja lataa Best Carvanin ostajan opas.

Päivitetty: 20.2.2023