Hyppää sisältöön

Matkailuautolla revontulia bongaamaan

Aurora Borealis eli revontulet ovat ilmiö, joka kaikkien pitäisi kokea ainakin kerran elämässään. Revontulet tulevat ja katoavat miten sattuu, joten niitä aivan tosissaan etsivän on oltava valmis pikaisiinkin lähtöihin kohti pimeintä korpea. Nappaa blogista vinkit revontulien seurantasovelluksista sekä näköalapaikoista, ja ei muuta kun matkailuautoon kyytiin ja revontulia bongailemaan!
|
Kuvat: Best Caravan

Revontulien bongaaminen ei varmasti jätä ketään kylmäksi. Se hetki, kun oven avatessaan huomaa taivaan olevan tulessa, on sanoinkuvailematon. Kunnon revontulet ovat kuin valon tanssia, joka hyppii, syttyy ja sammuu. Revontulet kokiessaan sitä tuntee itsensä todella pieneksi ja ajatukset ohjautuvat helposti entisaikojen ihmisiin sekä siihen, kuinka yliluonnollisilta revontulien on silloin täytynyt tuntua, kun niitä ei nytkään oikein meinaa uskoa todeksi.

Mutta totisinta totta ne ovat. Revontulet ovat nimittäin ainoastaan pohjoisella pallonpuoliskolla esiintyvä luonnon oma valoshow. Ne muodostuvat, kun auringosta lähteneet hiukkaset törmäävät Maan ilmakehän atomeihin, minkä reaktiona energia purkautuu valoilmiönä eli revontulina. Ilmiö on yleisin magneettista pohjoisnapaa ympäröivän ovaalinmuotoisen alueen sisällä. Olemmekin täällä Suomessa onnekkaita, sillä tämä revontuliovaaliksikin kutsuttu alue kattaa koko Lapin.

Kaikkien tulisi nähdä revontulet edes kerran elämässään.

Nappaa tästä blogista vinkit revontulien bongaamiseen: milloin niitä eniten esiintyy, mitkä sovellukset tai nettisivut ovat hyviä revontuliennusteiden seuraamiseen ja mihin kannattaa suunnata matkailuautolla, jotta saa parhaat tähtitaivasnäkymät. Oletko valmiina lähtöön? 

Revontulet: missä ja milloin?

Suomen Lappi on erinomainen paikka bongata revontulia, mutta myös napapiirin alapuolella voi nähdä revontulia. Etelä-Suomessa, jossa pimeä tulee kesän jälkeen nopeammin kuin pohjoisessa, hyvä aika lähteä bongaamaan revontulia ajoittuu alkusyksyyn sekä loppukevääseen. Pohjoisessa puolestaan talvi ja kevättalvi ovat erinomaisia hetkiä metsästää revontulia.

Matkailuauton ikkunastakin voi bongata revontulia.

Revontulien näkyvyyteen vaikuttavat etenkin pimeys ja pilvetön taivas, ja parhaat ajankohdat bongailulle ovatkin tunnit keskiyön molemmin puolin. Parhaan näkymän tähtitaivaasta saa kirkkaana iltana ja syrjässä valosaasteilta. Mikäpä kätevämpi tapa lähteä revontulia bongaamaan kuin matkailuauto – se vie seikkailijan nopeasti pois kaupunkien valoista ja matkailuauton lämmössä voi odotella revontulien ilmestymistä rennosti ilman sormien ja varpaiden syväjäätä.

Mistä revontuliennusteita voi seurata?

Revontulien ennustaminen etukäteen on vaikeaa. Revontulien jahtaajille on kehitetty paljon hyödyllisiä sovelluksia sekä nettisivuja, jotka seuraavat revontulitilannetta minuutilleen. My Aurora Forecast on ilmainen, kätevä sovellus ja sen lataat helposti eri sovelluskaupoista. Sovellusten revontuliennusteet saattavat aluksi vaikuttaa vaikeasti ymmärrettäviltä, mutta toinen hyvä yleissääntö on, että kun taivas on kirkas ja KP-indeksi yli kolme, alkavat mahdollisuudet revontulien näkemiselle olla esimerkiksi Lapissa jo mukavat. Yli nelosen arvoilla kannattaa jo juosta ovelle ja äkkiä.

Kun kaipaat revontulien aktiivisuusennustetta tunnin tarkkuudella, ovat Avaruussääkeskuksen sivut oikea paikka. Joillakin alueilla saattaa olla omat sivut revontulien seuraamiselle sekä parhaille bongauspaikoille, kuten Pyhätunturi-nettisivuilla. Revontulikyttääjät on revontulia jahtaavien aktiivinen ryhmä Facebookissa, jossa tiedotetaan niin havainnoista, ennusteista kuin upeista revontuliotoksistakin. Ilmatieteen laitoksen pilvikartoista voit vielä tarkistaa pilvipeitteen tiheyden. Hyvä yleissääntö revontulien näkyvyydelle on: jos tähdet eivät näy, eivät näy revontuletkaan.

Revontulien ilmestymistä on vaikea ennustaa, mutta kärsivällisyys palkitaan huikealla valoshowlla.

Mihin suunnata matkailuautolla?

Olitpa eteläisessä tai pohjoisessa Suomessa, ohjaa matkailuauton nokka kohti puuttomia aukeita alueita, kuten järvien sekä merien rantoja, soita tai peltoja. Myös korkeilta paikoilta, kuten tunturien huipuilta, revontulet näyttävät upeilta. Matkailuautolla kannattaa siis hurauttaa jonnekin syrjäseudulle valosaasteita pakoon. Revontulien kestoa on vaikea arvioida, ja valokuvausta harkitsevien kannattaa asettaa kamera paikoilleen jo etukäteen, ettei show mene vahingossakaan ohi. Suuntaa kameran linssi kohti pohjoista, sillä revontulet ilmestyvät useimmiten ensimmäisenä pohjoiselle taivaalle. Otsa- ja taskulamput kannattaa sammuttaa ja antaa silmälle reilusti aikaa tottua pimeyteen mahdollisimman hyvän näkyvyyden saavuttamiseksi. Lämmintä vaatetta päälle, ja ulos revontulia bongailemaan!

Revontulet näkyvät parhaiten aukeilta ja pimeiltä paikoilta.

_____

Vuosi on tulossa loppuun ja  taas uusi vuosi vie karavaanarit kohti uusia seikkailuita. Kaipaatko lisää reissukohteita, -vinkkejä tai ihan vain inspiraatiota? Best Caravan -sivuilta löydät kaikki tänäkin vuonna julkaistut blogit. Käy lukemassa lisää täältä!

Päivitetty: 2.5.2022