Hyppää sisältöön

Matkailuautolla lomalle Ahvenanmaalle: 4 mielenkiintoista nähtävyyttä

Ahvenanmaa tarjoilee parastaan automatkailijoille. Omaan tahtiin eteneminen, pysähtyminen kun siltä tuntuu ja uniikeista saaristomaisemista ja -kulttuurista nauttiminen ovat matkan ytimessä. Nappaa jutusta mukaasi Ahvenanmaan parhaimmat nähtävyydet omaa reissuasi varten!
|
Kuvat: Emilia Wik & Elin Åsvik

Lähde matkailuautolla lomalle Ahvenanmaalle! Ahvenanmaa on loistokohde monipuolisia elämyksiä hakevalle automatkailijalle. Saaristo Suomen ja Ruotsin välissä huokuu ainutlaatuista sekoitusta Suomen ja Ruotsin kulttuureista. Luonto, perinteet ja nähtävyydet ovat uniikkeja, eikä samanlaista löydä muualta Suomesta.

Lahden läpi kulkeva autotie Ahvenanmaalla

Omalla matkailuautolla pääset Ahvenanmaalle hyppäämällä isomman risteilijän kyytiin ja matkustamalla kätevästi suoraan saariston ytimeen Maarianhaminaan. Tai sitten voit seikkailla saariston lauttareittejä pitkin Ahvenanmaalle maisemista nauttien. Joka tapauksessa pääset oman matkailuautosi kyydistä kokemaan Ahvenanmaan ainutlaatuisuuden niin kuin se on parhaimmillaan tarkoitettu nautittavaksi: omaan tahtiisi. 

Historian havinaa, kaunista luontoa ja tekemistä kaikille – Ahvenanmaalla riittää koettavaa

Automatkailijan on helppo kokea Ahvenanmaan nähtävyydet myös nopeasti, jos aikataulu on tiukka: pohjois-eteläsuunnassa Manner-Ahvenanmaa on vain 45 km pitkä ja länsi-itä suunnassakin vain noin 50 km. Useampi nähtävyys on siis helppo kokea samalla ajomatkalla, kun välimatkat ovat lyhyet. Nappaa tästä vinkit Ahvenanmaan parhaimpiin nähtävyyksiin!

1. Maarianhamina

Maarianhamina on Ahvenanmaan sykkivä sydän ja monen matkailijan ensikosketus matkailuautolla lomalle Ahvenanmaalle saapuessa. Historiallisen perinteikäs merikaupunki huokuu tunnelmaa ja tarjoaa lukuisia nähtävyyksiä aina tunnelmallisista kortteleista museoihin ja erilaisiin lapsiperheen suosikkeihin. 

Maarianhaminassa sijaitsevassa Merenkulkumuseossa pääsee tutustumaan merenkulun historiaan sekä Ahvenanmaan ainutlaatuiseen kulttuuriin. Näyttelyiden lisäksi vetonaulana on museolaiva s/v Pommern, joka on maailman ainoa alkuperäisessä kunnossa oleva nelimastoinen rahtipurjelaiva.

Rahtilaiva Pommern

s/v Pommern on yksi Maarianhaminan suosituimmista nähtävyyksistä.

Maarianhaminan merikortteli on historiallisen sataman henkeä huokuva kortteli, joka löytyy aivan Maarianhaminan ydinkeskustan ulkopuolelta. Erilaiset veneet, pienet museot ja putiikit tarjoavat ihasteltavaa, kun viettää päivää merikorttelin kujilla kierrellen.

Lapsille Maarianhaminan itäpuolelta löytyy oma saarensa: Lilla Holmen. Täällä riittää tekemistä perheelle koko päiväksi viettämällä aikaa upealla uimarannalla, tutustumalla lintutalon asukkaisiin ja vierailemalla jännittävässä merirosvolaivassa.

Lilla Holmenin uimaranta

Lapsiystävällinen uimaranta Lilla Holmenissa houkuttelee kesäpäivän viettoon.

Kun saavut matkailuautolla lomalle Ahvenanmaalle ja reissusi kestää useamman päivän, kannattaa yöpymistä varten tehdä hieman tutkimusta. Jokamiehenoikeudet eivät ole samat Ahvenanmaalla kuin Manner-Suomessa, joka vaikuttaa puskaparkkeilun mahdollisuuksiin. Oman matkailuauton saa kuitenkin kätevästi parkkiin leirintäalueille, joita löytyy ripoteltuna pitkin Ahvenanmaata.

Matkailuauton markiisia ollaan pystyttämässä leiriytymistä varten

Maarianhaminassa sijaitsee esimerkiki luonnonkaunis leirintäalue Gröna Udden, jonne pääsee majoittumaan kätevästi oman matkailuauton kyydissä. Alue sijaitsee hiekkarannan äärellä ja tarjoaa erilaisia aktiviteetteja koko perheelle. Leirintäalue on suosittu, joten paikka matkailuautolle tai -vaunulle kannattaa varata etukäteen ennen saapumista.

2. Kastelholman linna

Kastelholman keskiaikainen linna sijaitsee noin puolen tunnin ajomatkan päässä Maarianhaminasta koilliseen. Omalla ajoneuvolla on helppo saapua, sillä alueella on hyvät pysäköintimahdollisuudet. Kastelholman linna vie seikkailulle keskiajan havinaan. Vaikka linnan entisestä loistosta on nykyään jäljellä vain rauniot, entisöity kehämuurin ympäröimä päärakennus ja eteisrakennus riittävät kutkuttelemaan mielikuvitusta. 

Kastelholman linna ilmasta kuvattuna

Kastelholman keskiaikainen linna vie kävijän historian havinaan.

Linnan yhteydestä löytyy myös muita mielenkiintoisia kohteita. Vita Björnin kruununvankilassa pääsee uppoutumaan vankilaelämän kehitykseen 1750-luvulta aina 1950-luvulle asti. Jan Karlsgårdenin ulkoilmamuseossa tutustuu monipuolisesti Ahvenanmaan historiaan ja kulttuuriin ja voi omin silmin nähdä, millaista elo oli 1800-luvun lopulla saaristossa.

Kastelholman linnan ulkoilmamuseo ilmasta kuvattuna

Kastelholman linnan tiluksilla on nykyään ulkoilmamuseo, joten nähtävää riittää.

Kastelholman linnasta voi kätevästi jatkaa matkaa Bomarsdunin linnoituksen raunioille. Bomarsundissa pääsee sukeltamaan ainutlaatuisen sota-ajan nähtävyyden historiaan. Linnoituksen viereisessä Prästön luotsituvassa kerrotaan alueen historiasta ja samalla sieltä voi nauttia upeista näkymistä itse linnoitusalueelle. Aivan Bomarsundin linnoituksen raunioiden kupeessa voi myös halutessaan yöpyä omalla matkailuautolla. Puttes Camping:in uniikista sijainnista on helppo tutkia mielenkiintoista lähialuetta!

3. Eckerö

Eckerön kunta sijaitsee aivan Ahvenanmaan länsireunalla ja on samalla myös koko Suomen läntisin kunta. Eckerön mahtipontisin nähtävyys on Engelin suunnittelema Posti- ja tullitalo. Ulkoapäin vaikuttava rakennus ihastuttaa ja sisältä löytyy taidenäyttelyitä sekä postinkulun historiaa. Eckerössä on myös Metsästys- ja kalastusmuseo, jossa pääsee tutustumaan entisajan saaristolaiselämään ja elinkeinoihin.

Ahvenanmaalainen rantamaisema matkailuauton takaa

Eckerössä on myös Ahvenanmaan parhaaksi rannaksi kutsuttu Degersand, jonka hieno hiekka, matala ranta ja kunnon aallot houkuttelevat monipuoliseen rantaelämään. Degersandin rannalla sijaitsee myös Degersandin leirintäalue, jonne voi hurauttaa omalla ajoneuvolla ja yöpyä täysin ainutlaatuisen kauniissa maisemissa upean rannan kupeessa.

4. Geta

Getan kunta sijaitsee Ahvenanmaan pohjoisosassa. Korkeasta, jopa 107 metriä merenpinnan yläpuolelle kohoavasta vuoresta tunnettu alue on houkutteleva kohde luonnon ihmeistä kiinnostuneelle matkailijalle. Getan aktiviteetit keskittyvät Soltuna-ravintolan ympärille, jonka parkkipaikalle pääsee ketterästi hurauttamaan omalla ajoneuvolla. Samalla myös yöpyminen matkailautolla tai -vaunulla onnistuu Soltunan alueella.

Getan näkötorni ilmasta kuvattuna

Getan näkötorniin kiipeämällä pääsee näkemään Ahvenanmaan lintuperspektiivistä.

Alueella riittää monipuolisesti tekemistä: alueella on mm. mökkejä, frisbeegolfia, luontopolku ja näkötorni. Luontopolku johdattelee kulkijansa mieleenpainuvien luonnonnähtävyyksien pariin: koe rotkot, luolat ja jääkautisten pirunpeltojen kiviröykkiöt. Soltunan näkötorniin kapuamalla voi kokea Ahvenanmaan lintuperspektiivistä ja antaa katseen levätä kaukaisessa horisontissa. 

Getan luontopolun kiviröykkiöt

Kiviröykkiöt ovat yksi nähtävyys monista Getan luontopolun varrella.

Kun lähdet matkailuautolla lomalle Ahvenanmaalle, parhaat nähtävyydet päätät sinä

Automatkailijalle Ahvenanmaa on parhaimmillaan, kun voi pysähtyä juuri niiden kohteiden pariin, jotka vastaan osuessaan kutkuttelevat juuri omaa mielenkiintoa. Lukuisat pienemmät nähtävyydet, muinaiset kirkot ja upeat syrjäiset rannat odottavat uteliasta löytöretkeilijää.

Etene omaan tahtiisi – istahda rantakalliolle katselemaan ulapalle ja yritä bongata merikotka, tutustu käsityöperinteeseen tai herkuttele Ahvenanmaalaisella lähiruoalla, kun siltä tuntuu. Ihastuttava Ahvenanmaa tarjoilee automatkailijalle parastaan!

Ilmasta kuvattu maisema Soltuna-ravintolalle

Oletko harkinnut oman matkailuauton hankintaa? Lataa itsellesi Ostajan opas, josta saat hyödyllistä tietoa ja neuvoja oman ajoneuvon hankintaan.

Ostajan opas matkailuajoneuvon hankintaan

Päivitetty: 6.6.2022