Hyppää sisältöön

Matkailuautolla Etelä-Norjaan: top 3 -kohteet – Nomadielämää #17

Harkitsetko reissua matkailuautolla Etelä-Norjaan, mutta erilaisten upeiden paikkojen määrä saa pääsi pyörälle? Tämä blogi on sinua varten – nappaa ylös Etelä-Norjan parhaat kohteet, valitse niistä kutsuvin ja suuntaa matkailuauton nokka kohti vuonoja! Vinkit on antanut valokuvaaja Petteri Hentilä, joka nauttii nomadielämästä ja etätöiden teosta retkeilyautostaan käsin.
Kuvat: Petteri Hentilä

Etelä-Norja on monelle matkailuautoilijalle unelmien kohde, joka suorastaan pursuaa houkuttelevia luonnonmuodostelmia ja nähtävyyksiä – jopa siinä määrin, että matkailuautolla Etelä-Norjaan suuntaava saattaa kohdata valinnanvaikeutta. Tässä blogissa jaan kolme lempikohdettani reissusuunnittelua helpottamaan. 

Lähtiessäni itse kartoittamaan Etelä-Norjan kohteita, sain useita vinkkejä eräältä kokeneelta reissubloggaajalta. Tämänkertaisessa blogissa esitellyt kohteet valikoituivat hänen antamiensa vinkkien joukosta optimaalisten sijaintien ja kätevän saavutettavuuden vuoksi. Tervetuloa inspiroitumaan karavaanielämästä kuvankauniin Etelä-Norjan top 3 -kohteisiin!

Hjørundfjorden – koe satumaisen kauniit vuonot

Ensimmäinen kohteemme Hjørundfjordenin vuono on luokiteltu yhdeksi Norjan kauneimmista ja idyllisimmistä vuonoista. Vuono on pituudeltaan 35 kilometriä – Ålesundin kaupungista Sunnmørsalpene-vuorille asti. Upeudestaan huolimatta, vuono ei ole turistiruuhkilla pilattu, joten pienessä kylässä matkailuautolla saa majoittua ihan rauhassa.

Jos suuntaat matkailuautolla Etelä-Norjaan, henkeäsalpaavan kaunis Hjørundfjorden on ehdoton pysähdyspaikka.

Aamupalan lomassa ihastelimme ohikulkevia pieniä laivoja ja tästä alle tuhannen asukkaan kylästä lähteviä jylhiä vaellusreittejä viereisille vuorille. 

Saavuttuamme Hjørundfjordenin upeisiin maisemiin, parkkeerasimme matkailuautomme Sæbøn kylään, josta löysimme Park4Night-sovelluksen avulla ilmaisen yöpymispaikan aivan veden ääreltä, parin sadan metrin päästä kylän keskustasta. 

Fiat Ducato Challenger Road Edition V217 Premium -matkailuautomme paraatipaikalla vuorimaisemassa.

Hyvin nukutun yön jälkeen pulahdimme aamu-uinnille ja nautimme pitkän kaavan mukaan aamiaista parkkipaikkamme viereisellä venelaiturilla aurinkoisen lepopäivän kunniaksi. Aamupalan lomassa ihastelimme ohikulkevia pieniä laivoja ja tästä alle tuhannen asukkaan kylästä lähteviä jylhiä vaellusreittejä viereisille vuorille. 

Matkailuautossa valmistuu maittava aamupala, jonka voi nauttia vuonomaisemia ihaillen ja auringosta nauttien.

Matkustamisen lomassa on hyvä välillä pitää lepopäiviä ja kylästä löytyikin sopivasti paikallinen kahvila, kauppa ja käsityöläisputiikki rennon päivän ratoksi. Sæbøn satamasta matkaa olisi myös voinut jatkaa lautalla toiselle puolelle vuonoa, mutta tarkoituksenamme oli suunnata matkailuauton nokka  Ålesundin kaupunkiin upeita serpentiiniteitä pitkin ajellen. 

Sæbøn kylän tunnelmallista keskustaa iltahämärän valossa.

Palauttavan päivän päätteeksi löysimme itsemme puolen kilometrin päästä matkailuautoltamme Sæbø Fjordsaunan lauteilta rentoutumasta. Saunomisen lomassa saimme nauttia virkistävistä pulahduksista kirkasvetisen vuonon vesissä. Kuulimme samalla kanssasaunojilta, että kylän lähettyvillä olisi hurjapäisemmille ollut myös mahdollisuus vapaalaskemiseen. 

Fjordsaunassa kahden tunnin rentoutuminen kustansi yhteensä noin 50 euroa.

Ålesund – tunnelmallisen vuonokaupungin idylliä

Jatkoimme matkaamme Sæbøsta vajaan kahden tunnin ajomatkan päähän Atlantin valtameren rannikolle avautuvaan tunnelmalliseen Ålesundin kaupunkiin. Ilmaisen lauttamatkan päätteeksi saavuimme kaupunkiin ja ajoimme matkailuautomme 188 metriä merenpinnan yläpuolelle kohoavan Akslan näköalapaikan läheisyyteen. Lämmitettyämme edellisen päivän ruoan matkailuautossa lähdimme näköalapaikan portaita alaspäin kohti 45 000 asukkaan kaupunkia auringon kullatessa maiseman viime säteillään. 

Akslan näköalapaikalta avautuu upea maisema Ålesundin kaupungin ylle.

Iltakävelyllä kaupungissa bongasimme rannan tuntumasta Svai-saunalautan, jota on myös mahdollista vuokrata noin 60e/per ryhmä hintaan. Iltakävelyn päätteeksi suuntasimme nukkumaan rauhalliseen puskaparkkiin, jonka löysimme ihan ajotien varrelta matkalla Ålesundin keskustasta Akslan näköalapaikalle.

Puskaparkki voi joskus löytyä ihan sattumaltakin uuteen paikkaan tutustuessa.

Åndalsnes – vuoren valloittajan paratiisi

Seuraavana päivänä jatkoimme matkaamme Ålesundista puolentoista tunnin päässä sijaitsevaan Åndalsnesiin, joka osuu kätevästi matkan varrelle ajettaessa Ålesundista takaisin Suomeen päin. Matkailuautolla matkaa taittaessa, tuntui kuin olisimme kulkeneet mitä kauneimmassa luontodokumentissa. Pelkääjän paikalla päiväunista haaveilevan kannattaakin varautua siihen, että maisemat useimmiten voittavat torkut. 

Etelä-Norjassa matkustamiseen kuuluvat aika ajoin upeat lauttamatkat, joista iso osa on ilmaisia.

Åndalsnesiin keskipäivällä saapuessamme paloimme jo halusta päästä vaeltamaan, joten parkkeerasimme matkailuautomme vuoren juurelle, laitoimme vaelluskengät jalkaan ja pakkasimme eväät reppuun. Muutaman aiemman norjalaisvuoren valloittamisen jälkeen on tullut opittua se, että Norjassa “helpotkin” reitit saavat hengästymään ja eväiden nauttiminen välissä toimii hyvänä motivaattorina jatkaa ylöspäin. 

Poikkesimme merkityltä reitiltä talvireitille, jolla lumi oli vasta sulamassa, mutta köysi auttoi meitä eteenpäin.

Ennen huippua saavutimme upean Rampestrekenin, joka on turistien suosiossa oleva kuvauspaikka. Koska olimme liikkeellä sesongin ulkopuolella, saimme kuitenkin nauttia maisemista ihan rauhassa. Rampestrekenin henkeäsalpaavan upeat maisemat rohkaisevat kiipeämään loputkin pari sataa metriä huipulle. 

Rampestrekenin näköalatasalteella saa kävellä ilmassa, upeiden vuonojen ympäröimänä.

Rampestreken sijoittuu 537 metriä merenpinnan yläpuolelle ja vuoren huippu 708 metriä merenpinnan yläpuolelle. Huipulla sijaitsee ravintola, johon pääsee myös maksullisella gondolihissillä. Vuori on mahdollista valloittaa siis esteettömästi, tai vuorelle voi mennä nauttimaan auringonlaskun maisemista romanttiselle illalliselle. Muutaman tunnin vaelluksen jälkeen omat eväät maistuivat myös erittäin hyvältä hulppeissa maisemissa. 

Fiilis vuoren valloituksen jälkeen.

Nomadin vinkit Etelä-Norjan vuonojen valloittamiseen

Etelä-Norjan maisemat ja mahdollisuudet rekeilyyn ovat todella monipuoliset. Vuoria löytyy jokaisesta kolkasta ja vesi on niin kirkasta, että uidessa voi nähdä omat varpaansa. Matkailuauton ajaessa ohi yhä korkeampien vuorten, lumen sulamisesta muodostuvien vesiputouksien ja toinen toistaan pidempien tunneleiden saattaa helposti tulla fiilis, ettei halua missata silmänräpäystäkään. 

Oman reissumme suunnittelua helpotti Etelä-Norjan houkuttelevimpien paikkojen kartoitus etukäteen, minkä jälkeen tehtäväksi jäi niiden asettelu reitin varrelle.

Kuvittele, jos voisit herätä upeisiin vuonomaisemiin joka aamu vaikkapa kahden viikon ajan.

Reitti on hyvä suunnitella etukäteen. Oman reissumme suunnittelua helpotti Etelä-Norjan houkuttelevimpien paikkojen kartoitus etukäteen, minkä jälkeen tehtäväksi jäi niiden asettelu reitin varrelle. Näin saimme laskettua suuntaa-antavan arvion siitä, kuinka paljon matkustuspäiviä reissuun olisi hyvä varata ja minkä verran ruokaa olisi hyvä ottaa mukaan. Suunnittelun ansiosta pystyimme myös etukäteen määrittämään reissulle rennompia päiviä, jolloin voisi kerätä energiaa – ja ihan vain nauttia hienoista maisemista.

Luotettu retkeilyauto kuljetti meidät turvallisesti Suomesta Etelä-Norjaan ja takaisin.

Matkailuautolla Etelä-Norjaan – helppoa, edullista ja satumaisen kaunista

Kätevimmin Norjan maisemat saavuttaa matkailuautolla: näin säästää majoituksessa sekä myös ruokakustannuksissa, kun ruoat voi valmistaa itse Suomesta ostetuilla elintarvikkeilla. Suurin matkailuautoilun etu lienee kuitenkin se, että yöksi parkkeeraus onnistuu suoraan kulloisenkin suosikkikohteen ytimeen. 

Ehdimme tämän matkan aikana nähdä paljon. Norja on kuitenkin sen verran koukuttava kohde, jossa nähtävää riittää, että tulemme varmasti matkustamaan sinne vielä useita kertoja uudestaankin matkailuautolla.

_________

Lisää nomadielämää ja seikkailuja voit seurata sosiaalisessa mediassa Petterin Instagram-tililtä. Lisätietoa valokuvauksesta löydät Petteri Hentilä -nettisivuilta.

Alkoiko karavaaneilu Norjassa kiinnostamaan? Mitä jos suuntaisit matkailuautolla Norjan Lofooteille tai tutustuisit makeimpiin matkailuautokohteisiin Pohjois-Norjassa? Lue blogeista lisää ja suuntaa liikkuvan kotisi nokka kohti Norjan upeita maisemia.