Hyppää sisältöön

Etätöissä Nuuksiossa – Nomadielämää #14

Matkailuautolla reissaaminen ja etätyöskentely kuuluvat Petteri Hentilän nomadielämään. Ilman kiinteää toimistoa tai ihka omaa asuntoa on matkailuautosta tullut arjen tukikohta. Matkailuauto myös mahdollistaa kahden lempiasian yhdistämisen: valokuvauksen ja luonnossa retkeilyn. Lue blogista valokuvaajan etätöistä matkailuautossa ja kuvausretkestä Nuuksioon.
|
Kuvat: Petteri Hentilä

Valokuvaajana työni tapahtuu luonnostaankin erilaisissa kohteissa. Minulla ei ole omaa kiinteää studiotilaa, vaan olen keskittynyt nomadielämään myös työssäni: hurautan sinne, missä asiakas minua tarvitsee liikuteltavat valaisulaitteet mukanani. Liikkuva työn luonne sopii myös silloin, kun itse kaipaan maisemanvaihdosta esimerkiksi kuvien editoinnin lomaan. Samassa hengessä olin hiljattain matkailuautolla etätöissä Nuuksiossa. Tässä blogissa jaan etätyökokemuksiani tien päällä sekä tietysti Nuuksion-retken parhaat hetket.

Kuvittele jos toimistoympäristösi voisi näyttää tältä? Kuvassa Fiat Ducato Challenger Road Edition V217 Premium -retkeilyauto sekä tyytyväinen etätyöntekijä.

Valokuvaajan työ saa uusia puolia matkailuautosta käsin

Tien päällä työskentely sopii kaltaiselleni uteliaalle seikkailijaluonteelle täydellisesti. Tykkään tutustua eri kohteiden historiaan ja erilaisiin luonnossa harrastamisen mahdollisuuksiin. Siksi voikin hyvin sanoa, että matkailuauto on vienyt työni aivan uudelle tasolle. Nyt mukanani kulkevat työssä tarvitsemani kaluston lisäksi myös asumisen mukavuudet ja voin yhdistää etätyöhön muita itselleni tärkeitä asioita, kuten metsässä retkeilyä. Nuuksion kansallispuistossa tekemässäni reissussa nämä kaksi yhdistyivät mitä mahtavimmalla tavalla. 

Pidän erityisesti etätyöskentelystä matkailuautosta käsin verrattuna kiinteässä toimisto- tai studiotilassa työskentelyyn. Listasin alle tähän vaikuttavia tekijöitä:

  • Vapaus. Asiakkaan luona tehdyn kuvauspäivän jälkeen voin parkkeerata liikkuvan matkailuautotoimistoni juuri sellaiseen ympäristöön, mikä kulloisellakin hetkellä tukee omia kiinnostuksen kohteitani.
  • Luova työskentely-ympäristö. Osa työstäni on kirjoittamista sekä luovaa visuaalisen puolen suunnittelutyötä eri alan yrityksille. Saan ajatukseni parhaiten kulkemaan metsässä samoilun ja viilentävän pulahduksen jälkeen.
  • Sosiaalisuus. Eri puolilla Suomea asuvia ystäviä ja sukulaisia on kätevä käydä moikkaamassa etätyöreissujen yhteydessä matkailuautosta käsin. Sosiaalisuuden väsyttäessä voi puolestaan siirtyä matkailuauton rauhaan lepäämään.
  • Palautuminen alkaa suoraan matkailuauton oven takaa. Kaupungissa toimistopäivän jälkeen autolla tai bussilla kotiin kulkiessa vierähtää puoli tuntia. Sen lisäksi kauppareissu vie puoli tuntia, ruoan valmistaminen taas puoli tuntia, ja neljäs puolituntinen hujahtaa harrastuspaikalle matkustaessa. Matkailuautotoimistosta taas pääsen suoraan läppärin suljettuani vapaa-ajan viettoon metsäretkelle ainoastaan avaamalla matkailuauton oven ja nappaamalla jääkaapista maukkaat eväät matkaan.

Aamun palaveri on kätevä ottaa kahvin äärellä oman matkailuauton mukavuuksien kera.

Valmistauduimme etätyöpäivään kunnon yöunilla, energisoivalla aamiaisella ja aamukävelyllä puhtaan luonnon helmassa. Saimme näppärästi virtaa tietokoneeseen ja puhelimeen hupiakkua hyödyntävästä invertteristä. Aurinkoinen sää piti huolen, että aurinkopaneelien tuottama energia riitti hyvin läppärien ja puhelimien käyttöön koko työpäivän ajan.

Valmistauduimme etätyöpäivään kunnon yöunilla, energisoivalla aamiaisella ja aamukävelyllä puhtaan luonnon helmassa.

Työpäivä hurahti siivillä videopalavereiden ja kuvankäsittelyn parissa. Työntekoa jaksottivat sopivasti vireystasoa nostattavat, päivän lomassa tekemämme kävelyretket läheisille Nuuksion kansallispuiston upeille luontopoluille sekä pulahdukset virkistävään Haukkalampeen.

Nuuksiossa nautit puhtaan luonnon antimista aivan metropolin lähellä ja lähdet suoraan matkailuautosta työpäivää virkistävälle pulahdukselle.

Nuuksion Haukkalampi – helppokulkuinen ympyräreitti tuo vastapainoa työlle

Nuuksion kansallispuisto on laaja alue Espoon, Kirkkonummen ja Vihdin kuntien alueella. Nuuksion metsät, kalliot, järvet, laaksot ja suot tarjoavat virkistävän retkeily-ympäristön, joka tuo kaivattua vaihtelua kaupungin vilkkaammalle elämän rytmille. 

Kartoitimme sopivia luontokohteita Nuuksiossa, jotka ehtisimme valoittaa etätyöpäivän lomassa. Silmiimme osui Haukkalampi ja valitsimme läheisen pysäköintipaikan sekä sen läheiset maastot etätyöpisteeksemme sen upean sijainnin, hyvien yhteyksien ja mieleistemme kävelyreittien vuoksi. Ei muuta kuin matkailuauto parkkiin, ovi auki ja menoksi – polku metsään alkaa askeleen päästä autolta.

Nuuksion opasteet ja infokyltit pitävät huolen viihtyvyydestä ja takaavat sen, ettei ensi kertaa kansallispuistoon lähtenyt retkeilijäkään pääse eksymään metsään.

Nuuksiossa on kattavasti nuotiopaikkoja, kävelyreittejä, laavuja, uintipaikkoja ja erilaisia maanpinnan muotoja. Ihmettelemistä eri kohteissa riittää pidemmäksikin aikaa. Retkeilijä voi valita, käveleekö pidemmän reitin vai ajaako suoraan jonkun kohteen parkkipaikalle ja tutustuu lähialueen maisemiin ainoastaan parin kilometrin säteellä.

Haukkalammen rauhoittavissa maisemissa stressitasot alkavat laskea ihan itsestään.

Vinkkinä muuten kaikille Nuuksioon suuntaaville: Haukkalammen levähdyspaikalta on mahdollista vuokrata kanootti tai sup-lauta ja kokeilla melomista luonnon vesissä keskellä puhtainta Etelä-Suomen luontoa. Kanootteja on mahdollista vuokrata myös kansallispuiston muilta alueilta. Kannattaa tutustua etukäteen tarkemmin erilaisiin Nuuksion kansallispuiston melontaretkiin.

Virkistävä pulahdus Haukkalampeen ennen seuraavaa videopuhelinpalaveria.

Nomadielämää-vinkit kansallispuistossa yöpymiseen

Kansallispuistossa yöpyminen on sallittu ainoastaan merkityillä paikoilla. Leiriytyminen kansallispuistoissa ei ole sallittua. Emme “leiriytyneet”, eli pystyttäneet sivutelttaa ja puutarhatuoleja P-pysäköintipaikalle, vaan nukuimme retkeilyautossamme. Esimerkiksi teltoissa majoittuminen on sallittua kansallispuistoissa niille tarkoitettujen yöpymislaavujen yhteydessä. Leiriytymisestä, liikkumisesta ja luonnonantimien poimimisesta määrätään tarkemmin kunkin kansallispuiston järjestyssäännöissä. Ne löytyvät jokaisen puiston esitteistä, opastuspaikoista sekä netistä.

Nuuksiossa retkipoluilla tulee vastaan ihmisiä hymy huulillaan nauttimassa luonnon antimista.

Kansallispuistoissa on syytä noudattaa erityistä siisteyttä ja vaalia luonnon puhtautta. Roskien kierrätyspisteitä oli kattavasti, mikä teki hommasta todella helppoa. Osalle ihmisistä kansallispuisto on ainoa paikka, missä voi päästä arjen tohinaa karkuun. Sen vuoksi on hyvä välttää tarpeetonta meteliä ja jättää esimerkiksi musiikin kuuntelu ja muu desibelejä nostattava toiminta kotioloihin.

Kansallispuistoissa on syytä noudattaa erityistä siisteyttä ja vaalia luonnon puhtautta.

Challenger V217 Road Edition Premium -retkeilyauto kuljettaa retkeilijän turvallisesti perille myös pienempiä teitä.

Etätyöretkestä Nuuksion kansallipuistoon jäi hyvä ja levollinen mieli. Eikä tämä varmasti jäänyt viimeiseksi retkeksemme Nuuksioon – sen verran paljon kaunista ja monipuolista nähtävää tämä kohde pitää sisällään. Matkailuautomme varmisti sen, että retki oli sekä rentouttava että aktiivinen ja työt sujuivat kuin itsestään.

_____

Lisää nomadielämää ja seikkailuja voit seurata sosiaalisessa mediassa Petterin Instagram-tililtä. Lisätietoa valokuvauksesta löydät Petterin Hentilä -nettisivuilta.

Haaveiletko sinäkin etätyöstä tien päällä? Ota määränpääksi vapaus ja tilaa Best Caravanin uutiskirje niin saat ensimmäisenä tiedon tarjouksista liittyen matkailu- ja retkeilyautojen liisaukseen, vuokraukseen tai ostamiseen!

Päivitetty: 20.2.2023