Hyppää sisältöön

Matkailuautolla avantosaunomaan – Nomadielämää #9

Pitkän matkailuautossa vietetyn toimistopäivän päätteeksi kelpaa lähteä nauttimaan rentouttavista löylyistä ja virkistävistä avantopulahduksista. Nomadielämää-blogisarjan yhdeksännessä osassa tutustutaan siihen, miten matkailuauto mahdollistaa tutustumisen Suomen makeimpiin avantosaunapaikkoihin työviikon keskellä – tämän mahtavan talviharrastuksen terveyshyötyjä unohtamatta.
|
Kuvat: Petteri Hentilä

Saunominen on vanha suomalainen kansanperinne. Se on kaverusten tai perheenjäsenten välistä laatuaikaa siinä missä tunnelmallinen illallishetkikin. Tässä artikkelissa reissataan matkailuautolla avantosaunomaan ja tutustutaan kahteen upeaan saunakohteeseen: Siilinjärven Lauteet-saunaan sekä Kuopion Saana Sauna & Spahan. Challenger V217 Road Edition Premium -matkailuauto vain parkkiin – virkistävistä löylyistä ja kylmäkylvyistä nauttiminen voi alkaa.

Etätyöpäivän jälkeen on mukava suunnata kohti löylyn lämpöä ja myös avannon raikastavaa viileyttä.

Avantosaunomaan matkailuautolla – suunnittele reittisi etukäteen

Suomi on avantosaunojan paratiisi, sillä tuhansien järvien lisäksi maamme lähes jokaiselta paikkakunnalta löytyy julkinen sauna. Karavaanarin talvimatkailun näkökulmasta tämä on lottovoitto, sillä matkailuauto mahdollistaa tutustumisen ajoreitin varrelle osuviin, toinen toistaan tunnelmallisempiin saunapaikkoihin. 

Aktiivisena saunaharrastajana suunnittelen usein jopa reitin siten, että pääsen mahdollisimman usein reissun aikana saunomaan ja käymään avannossa. Jotta nämä upeat rentoutumismahdollisuudet eivät mene ohi, on hyvä skoutata etukäteen netistä reitin varrelle osuvia saunapaikkoja. Näin mekin teimme, ja löysimme Siilinjärvelle luonnonkauniin Siilinlahden rannalle hiljattain avatun Lauteet-saunan. Eiköhän siis suunnata ensin sinne tutustumaan, ennen kuin jatketaan matkaa Kuopion suuntaan.

Siilinjärvelle vuoden alussa avattu Lauteet-sauna sijaitsee osoitteessa Jokisuuntie 16, 71800 Siilinjärvi.

Pehmeät löylyt Siilinjärvellä

Lauteet-sauna sijoittuu 25 kilometrin päähän Kuopiosta Kajaaniin päin ajellessa. Pysäköintipaikkana toimii noin sadan metrin päässä saunalta olevan urheilukentän parkkipaikka. Sinne oli hyvä jättää matkailuauto saunomisen ajaksi. Paikan päällä on itsepalveluautomaatti, johon saunomisen voi maksaa: kertalipulle hintaa tulee 10,90 euroa. Korttimaksua vastaan automaatista tippuu pahvimuki, jonka sisältä saunoja saa poimittua itselleen rannekkeen.

Lauteet-saunassa löylyn henki on mitä mainioin.

Lauteet-saunan tilava saunatila tarjoaa kapasiteetin jopa parillekymmenelle hengelle, ja sen kaksi isoa sähkökiuasta tarjoavat mahtavat löylyt.

Saunoista puhuttaessa esiin nousee usein kuvailu “löylyn hengestä”. Lauteet-saunassa löylyn henki on mitä mainioin. Kaksi isoa sähkökiuasta tarjoavat miellyttävän pehmeät, mutta kuitenkin mukavan kosteat, kuumat ja viipyilevät löylyt. Reilussa parissakymmenessä julkisessa saunapaikassa vierailleena ja aktiivisena saunomisen ystävänä voin lämpimästi suositella Lauteet-saunan löylyjä ja avantopulahdusmahdollisuuksia. 

Lauteet-sauna sai varauksettomat suositukset vannoutuneelta saunaharrastajalta.

Kuopion Saana – rentoutumisen luksusta

Seuraavana päivänä sauna-roadtripimme jatkui Siilinjärveltä Kuopion Siikarantaan, noin kolmen kilometrin päässä keskustasta sijaitsevan Saunaravintola Saanan spa-osastolle. Olin kuullut tästä paikasta paljon hyvää eräältä kuopiolaiselta ystävältäni, joten päätimme testata, millaiset löylyt Saanasta oikein löytyy.

Saanassa väsynyt matkalainen pääsee kokemaan rentoutumisen todellisen luksuselämyksen.

Saanassa on tilava parkkipaikka, jonne mahtuu pysäköimään isommankin matkailuauton. Navigoi itsesi Saanan mahtaviin löylyihin osoitteeseen Siikaranta 12, 70620 Kuopio.

Saanassa voi 16 euron maksua vastaan nauttia kahden tunnin ajan erittäin laadukkaan savusaunan löylyistä, uida luonnonvetisessä avannossa ja fiilistellä elämää inifinity-altaassa sekä lämminvesi- ja porealtaassa. Saanassa väsynyt matkalainen pääsee kokemaan rentoutumisen todellisen luksuselämyksen. Ja mitä löylyn henkeen tulee, niin Saanan savusaunan löylyille lähtee täältä vahvat suositukset! Savusaunan pitkistä ja halutessaan kuumistakin löylyistä nauttii varmasti niin kokeneempi saunoja kuin ensikertalainenkin.

Kylmä ja kuuma yhdistelmä tekee terää niin mielen kuin kehon virkeydelle.

Avantosaunominen käy meditaatiosta ja tuo hyvän olon

Itselleni avantosaunominen voi merkitä useaa asiaa: se voi olla omaa meditatiivista aikaa, sillä saunassa voi olla myös hiljaa. Se voi olla yhteistä aikaa läheisten kanssa, ja läsnäoloa ilman puhelimien ruutuja. Se voi olla fyysistä kylmän ja kuuman sietokyvyn äärirajoja hakeva kokemus vastapainoksi henkisesti uuvuttavalle päivälle, tai se voi olla leppoisa fiiliskokemus. Parhaimmillaan avantosaunominen voi olla jopa kaikkea näitä. Jyväskylän yliopiston sekä termobiologian dosentti Pirkko Huttusen tutkimusten mukaan avantouinti ja saunominen tukevat myös hyvinvointia.

Tiesitkö, että:

  • Lyhytaikaisella, säännöllisellä, jopa päivittäisellä kylmäaltistuksella on perusterveelle ihmiselle useita terveysvaikutuksia, mm. mielialan ja elimistön stressihormonien tasaantuminen sekä verenkierron ja kudosten aineenvaihdunnan paraneminen.

  • Vähintään neljä kertaa saunomista viikossa harrastavien keskuudessa riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin pienenee merkittävästi. 

Voikin siis sanoa, että yhdessä kylmä- ja kuuma-altistukset ovat lyömätön terveyskombo! Avantosaunomisen jälkeinen fiilis on myös ihan omaa luokkaansa. En muista koskaan tulleeni pois saunareissulta mieli apeana. Eikä tämäkään kerta ollut poikkeus. Saunan jälkeen keitimme rentoutunein mielin teet matkailuautoni lämmössä.

Kuppi kuumaa maistuu erityisen hyvältä kylmän avannon jälkeen.

Saunominen on käytännönläheinen ja rentouttava osa karavaanarin talviaktiviteetteja. Suomessa saunoja riittää, ja mikäli saunaa ei ihan joka kulmalta löydy, voi virkistävässä jääkylvyssä pulahtaa ihan muutenkin vain. Mikäli avantouintia harrastaa ilman saunaa, kannattaa vaatteet pukea kylmän kylvyn jälkeen ripeästi päälle ja varmistaa, että uimaan lähtiessä matkailuauton lämpötila on riittävän korkealla. Näin kylmä ei pääse pulahduksen jälkeen asettumaan ytimiin saakka. Antoisia saunahetkiä tien päällä!

____

Lisää Petterin ja muiden suosittelemia talvimatkakohteita Suomesta löydät Karavaanielämää-sivustolta.Tutustu myös talvimatkailijan oppaisiin ja ota määränpääksesi vapaus – talvellakin.

Talvimatkailijan opas
matkailuautoilijalle
Talvimatkailijan opas
asuntovaunuilijalle

Päivitetty: 9.1.2023