Hyppää sisältöön

Matkailuautoilija ja valokuvaaja Niko Laurila – Suomi kuvina #1

Valokuvaaja Niko Laurila tunnetaan upeiden maisemien ikuistajana. Nyt alkavassa Suomi kuvina -blogisarjassaan Niko jakaa parhaat kotimaiset matkavinkkinsä kuvankauniista paikoista, joihin aloittelevakin karavaanari voi helposti suunnata. Aloitamme reissun Nikon rakkaasta kotikaupungista Porvoosta. Tervetuloa matkaan!
|
Kuvat: Niko Laurila

Olen tuore matkailuautoilija ja valokuvaaja ammatiltani. Kuvat sekä matkailuautoni ovat tässä Suomi kuvina -blogisarjassani vahvasti läsnä. Niiden kautta tutustutaan ympäri Suomen eri kohteisiin, joihin kannattaa reissata juurikin upeiden kuvien vuoksi. Tulevaisuudessa matkaamme yhdessä läpi maan, niin saaristoon kuin tunturimaisemiin, visuaalisen kauniita kaupunkeja unohtamatta. Neljä vuodenaikaa, kaikki vahvasti linssinläpi taltioituna.  Tässä ensimmäisessä blogitekstissä esittelen itseni ja blogisarjan idean. Tämän tekstin väliin on jo maistiaiseksi tulevasta napattu otoksia kotikaupunkini Porvoon parhaista kuvauspaikoista. Yksi lupaus on tämän blogin lukijalle taattu: Porvoo tulee lumoamaan matkailuautoilijan joka vuodenaikana!

Kesäkaupunkina tunnettu Porvoo lumoaa matkailuautoilijan talvellakin.

Kuka on matkailuautoilija ja valokuvaaja Niko Laurila? 

Olen 29-vuotias porvoolainen luontoa rakastava ammattikuvaaja. Aloitin kuvaamisen harrastuksena jo 13-vuotiaana, ja nykyään saan tehdä sitä kokopäiväisesti työkseni. Koulutukseltani olen liiketalouden tradenomi, ja vuonna 2015 perustin kuvausyritykseni. Tämä oli suuren unelman täyttymys: sain yhdistää harrastuksen ja ammatin. Minut on valittu Vuoden porvoolaiseksi 2018 sekä Uudenmaan Yrittäjien Vuoden nuoreksi yrittäjäksi 2020. Kuviani on ollut myös esillä näyttelyissä Euroopassa (mm. Hollannissa), Afrikassa ja Venäjällä. 

 

Vanha Porvoo on lähellä sydäntäni ja tämä kaunis maisema toimii myös yhtenä työpaikkanani.

Pitkäaikainen haaveeni on ollut lähteä kiertämään ympäri Suomea, ja matkailuauto tuntui siihen parhaalta valinnalta. Vaihtoehtoja tutkiessani Best Caravanin ensiluokkainen palvelu teki minuun heti vaikutuksen. Erilaisia matkailuautoja selattuani autokseni valikoitui lopulta nelivetoinen Hymer Grand Canyon S – retkeilyauto, jolla pääsee ympäri vuoden liikkumaan vaikeampiinkin paikkoihin. Kutsun matkailuautoani leikkimielisesti myös aurora-konttoriksi, koska sillä voi lähteä mihin vain revontulia bongaamaan ja nukkua kattoluukun alla taivasta ihaillen.

Matkailuauton luovutus joulukuussa Hyvinkäällä Best Caravanin upeissa näyttelytiloissa, mistä löytyy paljon nähtävää sekä palveleva CaravanMarket myös näin kokemattomalle.

Suomi kuvina – matkailuauto vie mahtaviin maisemiin

Tässä blogisarjassa löydetään toinen toistaan upeampia kohteita Suomessa, joihin kannattaa reissata ihan jo niiden kuvauksellisuudenkin vuoksi. Kerron vinkkejä yöpymiseen ja tärppejä vierailun arvoisista paikoista. Jaan kuvia omilta reissuiltani kaikilta vuodenajoilta, ja kerron jokaisen julkaistavan kuvan osalta tarinan siitä, kuinka juuri kyseinen kuva syntyi. Kuinka käykään sitten -30 asteen kireässä pakkasessa tai +30 asteen helteessä. Valokuvausvinkkejäkin on luvassa. 

Porvoo on erinomainen esimerkki blogisarjan tulevasta sisällöstä: kaunis ja kuvauksellinen joka vuodenaikana.

Blogisarjassa tutustutaan kansallispuistoihin ja erilaisiin luontoaktiviteetteihin – tietysti ravintoloita unohtamatta. Näkemistä tässä maassa riittää, sillä Suomesta löytyy luontokohteiden lisäksi myös upeita kaupunkeja päivämatkoille ja pidemmillekin reissuille. Niissä pääsee nauttimaan hienosta arkkitehtuurista. Tykkään muuten itse bongata ja ikuistaa myös erilaisia siltoja, joita Suomen maanteiltä löytyy. Monenlaista kuvakulmaa on siis luvassa, ja joka kaupungista näemme myös ilmakuvia. Kaupungin vilskeestä luontoon nauttimaan – tämä tulisi kaikkien mielestäni kokea. 

Keskikesällä, lämpötilan vaihtuessa yöllä Porvoojoen varrella, voi nähdä upeita sumuisia aamuja ja öitä kaupungin valoissa.

Esimakua tulevasta Porvoon lumoavat maisemat kaikkina vuodenaikoina

 Porvoo on rakas kotikaupunkini ja löytyy rannikolta Uudeltamaalta hyvien kulkuyhteyksien päästä. Tämän jutun kuvat ovat suosikkikuviani Porvoosta vuosien varrelta. Olen kuvannut Porvoon maisemia melkeinpä päivittäin vuodesta 2014 alkaen.

Vanhan Porvoon kuutamoyö, voiko olla tunnelmallisempaa kaupunkimaisemaa?

Porvoo kesällä

Suosittelen lähtemään kävelylle upeaan Vanhaan Porvooseen ja jatkamaan saaristomaisemiin, veden äärelle rauhoittumaan. Matkailuautolle löytyy kivoja parkkipaikkoja: moni yöpyy autolla Porvoonjoen varrella heräten ranta-aittojen vastapuoleiselta rannalta. Pellingin saaristomaisemissa taas syntyivät aikoinaan myös Tove Janssonin Muumi-hahmot.

Kevään uusi vihreys. Puhtaan vihreän sävyt saavat hymyn kuvaajan kasvoille ja kesän saapuminen on lähellä. Moniväriset talot luovat loistoa – kuinka kaikki värit voivatkaan sopia yhteen! Tälläistä ei muuten nykyajan uusilla alueilla näe: jokainen talo on oman mallisensa ja erivärinen.

Tästä kaupungista löytyy nähtävää jokaisena vuodenaikana. Porvoo on Suomen toiseksi vanhin kaupunki, ja upeat ranta-aitat sekä vanhat moniväriset puutalot ovat säilyneet hienosti. Ikuistan itse Vanhaa Porvoota ympäri vuoden erityisesti Linnamäeltä ja Näsinmäeltä.

Uuden aamun alku – keväinen aamu alkaa auringon noustessa Porvoon tuomiokirkon kattoharjaa hipoen.

Porvoo talvella

Porvoon ravintolatarjonta on todella monipuolinen ja mahdollistaa talvellakin kivaa tekemistä aivan Porvoon ytimessä. Vierailun myötä pääset tutustumaan useisiin, erilaisiin makunautintoihin. Moni muistaa, että Porvoossa valmistetaan myös tunnetut Brunbergin herkut, kuten suukot ja lakut.

Vanhan Porvoon talvimaisema on kuin suoraan postikortista.

Vanhan Porvoon talvimaisema on todella idyllinen. Vieraile ihmeessä Välikadulla ja Jokikadulla, ja lähde kiertelemään kujia. Myös Porvoon Joulutori on matkailuautoreissun arvoinen.

Tämä on ehkä Vanhan Porvoon tunnetuin talvimaisema, jonka ikuistin tammikuisena yönä 2019. Teos tunnetaan nimellä Vanhan Porvoon unelma

Talvisin kiva nähtävyys on lyhyen ajomatkan päästä löytyvä Emäsalon luonnonkaunis Varlaxuddenin, missä voit ihastella talvisin upeita jäätyneitä kiviä. Tältä paikalta on näkyvyys kirkkaana päivänä melkein Viroon asti.

Varlaxuddenin jäätyneissä kivissä on jotain taianomaista.

Porvoossa on ihmisen hyvä olla, mutta odotan innolla tulevia reissuja. Hienoa valokuvaamisessa on päästä jakamaan kauniita hetkiä muiden kanssa sekä insprioida myös muita hyppäämään matkailuauton kyytiin kohti seikkailuja Suomi kuvina -blogisarjan avulla. Tervetuloa matkaan!

______

Lisää Niko Laurilan upeita kuvia löydät Instagramista @niko.laurila ja Facebookista nimellä Niko Laurila Photography. Voit seurata myös matkailuaiheisia vlogeja Youtubessa nimellä Niko Laurila Visual Storyteller. Palveluista tarkemmin: nikolaurila.fi.

Lisää reissuideoita löydät Best Caravanin Karavaanielämää-sivuilta. Käy lukemassa inspiroivista paikoista niin Suomesta kuin muuallakin Pohjoismaista sekä Euroopasta. Lisätietoa Nikon Hymer Grand Canyos S-autosta sekä muista karavaanielämään liittyvistä asioista löydät Best Caravan -sivuilta.

Päivitetty: 9.1.2023