Hyppää sisältöön

Lemmikit mukaan matkalle – Retkeilyautossa viihtyvät myös koirat

Lemmikkejä ei yleensä ole mahdollista ottaa matkalle mukaan paitsi, jos matkakotina toimii matkailuajoneuvo. Retkeilyautossa rakkaat lemmikit matkustavat mukana ja pääsevät tutustumaan uusiin paikkoihin.
|
Kuvat: Joni ja Sara Helminen
Lemmikit mukaan matkalle

Koirat pitävät luonnosta siinä missä me ihmisetkin. Maa on täynnä mielenkiintoisia uusia hajuja, paljon tutkittavaa sekä lukemattomia irtokeppejä järsittäväksi. Koiran kanssa vaeltaminen ja lyhyemmät päiväretket ovat parasta puuhaa mitä tiedämme! Ajamme usein retkeilyautomme vaellusreitin varrelle parkkiin ja näin retki voi alkaa jo kotiovelta. Lämpimän suihkun voi ajastaa autolle paluuta varten. Myös koirien mutaiset tassut pystyy pesemään hyvin retkeilyauton suihkussa.

Pullan kanssa iltateetä juomassa ennen nukkumaan menoa Örebrön vaellusreitin varrella

Huomioi lemmikin tarpeet

Lemmikkieläimet ovat perheenjäseniä ja lomaa sunnniteltaessa on hyvä ottaa myös lemmikkien tarpeet huomioon. Jos koira ei ole tottunut matkustamaan autossa, on se hyvä opettaa autossa olemiseen ensin lyhyiden matkojen ajan. Koirille voi tulla matkapahoinvointia siinä missä ihmisillekin. Vaikka matkalla liikutaankin paljon, on hyvä ylläpitää koirien omia rutiineja. Tällöin matkustaminen ei tunnu niille niin erilaiselle ja pelottavalle. Moni koira kuitenkin oppii suorastaan rakastamaan karavaanielämää!

Asuntoautolle tultaessa on kätevää käyttää suihkua koirien pesemiseen

Meillä on kaksi pientä seurakoiraa, jotka ovat tottuneita autolla matkustamiseen. Retkeilyautomme pysähdyttyä päätepaikkaan koiramme tietävät, että kohta oven avauduttua he pääsevät taas jännittävään uuteen paikkaan kirmaamaan ja haistelemaan uusia mielenkiintoisia tuoksuja. Koiramme ovat matkustaneet tähän mennessä 27 eri maassa ja koemme että eläimien kanssa reissaaminen on sekä hauskaa että hyvin helppoa.

Retkeilyauto on myös koirien koti

Lemmikin kanssa ulkomaille

Ruokaviraston sivuilta löytää ajankohtaiset vaatimukset lemmikkien rokotusten suhteen, kun lemmikkisi matkustaa toiseen maahan. Olemme oppineet että nyrkkisääntönä voidaan pitää, että ainakin koiran perusrokotukset ja lemmikkieläinpassi tunnistesiruineen on oltava voimassa ja mukana. Ennen valtion rajan ylitystä kannattaa ottaa hyvissä ajoin selvää kunkin valtion vaatimuksista koskien lemmikkieläimen tuontia ja vientiä.

Lemmikit mukaan matkalle

Koirat ihmettelvät Välimeren aaltoja ja haistelevat sen suolaista tuoksua

Itse halusimme reissata ehdottomasti myös EU:n ulkopuolelle lemmikkiemme kanssa. Kroatiassa ollessa kävimme eläinlääkärissä tekemässä koirille raivotaudin vasta-ainetestin, jonka postitiivinen tulos kirjattiin koirien lemmikkieläinpassiin. Rabieksen vasta-ainetestissä lemmikin verestä otetaan näyte ja laboratoriossa tutkitaan, onko voimassa oleva raivotautirokotus edelleen elinvoimainen koiran elimistössä. Veritestin tulos vaaditaan koirilta sekä kissoilta, kun palaat lemmikkisi kanssa EU:n ulkopuolisesta valtiosta takaisin EU:hun. EU:n sisällä koirat saavat lemmikkieläinpassin ja voimassa olevien perusrokotusten ollessa voimassa matkustaa todella vapaasti. Sveitsi, Malta, Iso-Britannia, Norja ja Suomi vaativat lisäksi heisimatolääkityksen. Heisimatolääkitys on halpa, helppo ja erittäin nopea toimenpide käydä hoitamassa minkä tahansa eläinlääkäriin luona usein ilman ajanvaraustakin. Matolääkkeen lisäksi eläinlääkäri kirjaa passiin todistuksen, että heisimatolääkitys on annettu.

Vinkkejä koiran kanssa matkustamiseen

Retkeilyauton sisälämpötila on eristyksen ja ilmanvaihdon vuoksi yllättävän helppo pitää tasaisena. Jos kuumuus huolettaa, on hyvä testata retkeilyautoa ensin ilman koiria ja tarkkailla lämpömittarilla lämpötilan mahdollista kohoamista. Selvää on, ettei päivän kuumimpaan aikaan kesähelteellä eläimiä jätetä yksin autoon. Itse olemme huomanneet, että pitämällä retkeilyautomme molemmat kattoikkunat auki ilmavirta hoitaa melko hyvin viilennyksen jopa helteellä. Lisäksi toiseen kattoikkunaan asensimme tuulettimen tehostamaan ilmanvaihtoa. Retkeilyauton ikkunoiden aurinkosuojat pitävät ohjaamon viileänä. Jos saamme ajettua auton varjoisaan parkkiin, ei yleensä lisätuuletukselle ole edes tarvetta.

Lemmikit mukaan matkalle

Rannalla koirien kanssa

Etelässä eläimiä voivat kiusata kuumuuden lisäksi erilaiset trooppiset loiseläimet. Näihin on hyvä ostaa ennaltaehkäisevästi paikallinen loishäätö. Keväisin etelässä havupuiden oksilta tippuu pinjantoukkia, joiden pörröisen suloinen ulkokuori koostuu tuhansista neulanterävistä piikeistä, jotka voivat olla koiralle hengenvaarallisia. Pohjoisessa koiralle on taas hankittava heisimatolääkitys ja kylmänarka koira on pidettävänä lämpimänä varsinkin talviajalla retkeillessä.

Pulla uudenlaisessa ympäristössä vuoristossa.

Koiran lämmönsietokykyyn vaikuttaa oleellisesti sen rotu, turkki, väri, ikä ja peruskunto. Meillä on lemmikkinä kaksi lyhytkarvaista chihuahuaa jotka suorastaan palvovat aurinkoa ja hakeutuvat aina kuumimpaan kohtaan sekä autossa että ulkona. Vain Italian yli 40 asteen keskipäivän porottava aurinko sai pikkukoiramme siirtymään hetkeksi auton alle varjoon vilvoittelemaan. On selvää että esimerkiksi arktiset alkukantaiset koirarodut eivät kuumuutta kestä yhtä hyvin. On hyvä huomioida että koirat ovat aina yksilöitä, joten koiran omistaja tietää itse parhaiten oman koiran vaatimukset ja erityistarpeet. Lemmikkiä ei ole hyvä altistaa ilmastolle, josta se ei nauti. Lämpimissä maissa eläimen kanssa matkustaessa kannattaa esimerkiksi paikallisia nähtävyyksiä ja kaupunkia lähteä tutkimaan heti aamuvarhaisella ja tai vasta illalla lämpötilan laskiessa. Monilla leirintäalueilla Etelä-Euroopassa on ehdoton sääntö, että koiraa ei saa jättää autoon hetkeksikään yksin.

Koira tykkää tarkastella alati vaihtuvaa ympäristöä

Koiran kanssa matkustamista voi myös helpottaa kätevillä tarvikkeilla kuten myrskykiilalla, jonka avulla voi perustaa koiraparkin. Maahan ruuvattavan kiilan kanssa koira pysyy tallessa hihnassa ja voi nauttia ulkoilmasta markiisin alla omistajiensa kanssa. Koiraparkkikiila näyttää tältä. Myös kätevä kokoontaittuva koirankuppi ei vie tilaa retkeilyautossa.

Parhaan kaverin kanssa kokemuksien kartuttaminen on mahtavaa!

 

Päivitetty: 14.5.2021