Hyppää sisältöön

Lähde unohtumattomalle perhelomalle matkailuautolla

Miksipä et seuraavan kerran lähtisi perheen kanssa lomalle matkailuautolla? Matkailuauto mahdollistaa joustavan tavan matkailla, ja siinä korostuvat yhdessä tekeminen ja reissaamisen tunnelma. Yhdessä koetut seikkailut ja kiireetön yhdessäolo lähentävät perheenjäseniä ja jättävät jälkeensä unohtumattomia lomamuistoja.
|
Kuvat: Ville Rinta, Arttu Haho

Matkailuauto sallii joustavan tavan matkailla

Oletko haaveillut lähteväsi perhelomalle matkailuautolla? Matkailuauto tuo lomareissuun joustavuutta, jota lasten kanssa reissaava usein matkallaan kaipaa. Lähtöpäivän kiire vaikuttaa helposti myös perheen pienimpiin ja hässäkkä ennen lähtöä onkin usein melkoinen, kun malttamattomat veijarit pyörivät jaloissa pakkaamisen viime hetkillä. Ja kun kello tikittää, eikä lentokone odota, saattaa loman alku tuntua yllättävänkin stressaavalta.

Matkailuautolla lomaillessa kiireen voi unohtaa, sillä matkan aikataulut lähtöpäivästä paluupäivään saa päättää itse. Voit pakata matkailuauton lähtökuntoon jo edellisenä iltana ja käydä matkatavarat läpi rauhassa vielä lähtöpäivänä. Omatoimimatkailijan kello ei tikitä kovaäänisesti, vaikka suunniteltu lähtö viivästyisikin puolella tunnilla.

Päiväretket ovat matkailua lasten ehdoilla.

Kun pienet retkeilijät väsyvät, odottaa oma taukotupa välipaloineen ja lepopaikkoineen valmiina lähistöllä.

Lasten ehdoilla matkustaminen tekee matkanteosta mukavaa jokaiselle. Matkailuautolla reissatessa matkareitin voi päättää esimerkiksi niin, että reitti sisältää lapsille kiintoisia nähtävyyksiä, joita pienet ja innokkaat matkalaiset voivat bongailla pitkin ajomatkaa. Lyhyet päiväretket luontoon onnistuvat myös näppärästi, kun tukikohdan voi parkkeerata luontokohteen äärelle. Väsymyksen yllättäessä taukopaikka odottaa lähistöllä.

Kaikki tarpeellinen mahtuu mukaan lomalle

Lasten kanssa matkustettaessa mukaan lähtevää tarpeellista tavaraa on usein runsaasti. Matkaan pitäisi saada vaihtovaatteita hellevaatetuksesta kurapukuihin, muutama unilelu ja erilaisia puuhatarvikkeita virikkeeksi matkoille ja odotuksille. Eikä matkalaukku yleensä suostu millään keinolla vetämään kaikkea tarvittavaa sisuksiinsa.

Matkailuajoneuvot ovat täynnä näppäriä säilytysratkaisuja.

Matkailuajoneuvot ovat täynnä käteviä säilytystiloja. Kaikki tarpeellinen ja tarpeetonkin mahtuu reissuun mukaan.

Entäpä, jos jättäisitkin koko matkalaukun suosiolla kotiin ja suuntaisit perhelomalle matkailuautolla? Matkailuautoissa on paljon käteviä säilytystilaratkaisuja ja suunnitelmallisella pakkaamisella lomalle mahtuu ongelmitta kaikki tarpeellinen. Lelujen, vaihtovaatteiden ja matkalukemisten lisäksi lastenrattaat ja harrastusvälineet, kuten vaikkapa pyörä tai sukset, sujahtavat sulavasti mukaan esimerkiksi matkailuauton takatalliin. Vapauttavaa on myös se, ettei matkatavaroita tarvitse raahata majapaikasta toiseen ja takaisin, kun kaikki kulkee koko loman ajan matkailuauton kyydissä!

Matkailuauton jääkaappiin mahtuu myös hyvin parin päivän eväät kerrallaan, joten kaupoissa ja ravintoloissa ei tarvitse käydä jatkuvasti. Omavaraisuus ruuan suhteen tekee lomailusta myös edullista.

Matkantekoa voi tauottaa helposti tarpeen mukaan

Perhematkailussa tauot ovat suuressa roolissa matkan sujuvuuden kannalta. Matkailuautolla matkatessa taukopaikka kulkee käytännössä koko ajan mukana. Kun takapenkillä aletaan käydä levottomiksi ja omakin vatsa kurisee, voit ajaa vain lähimmälle pysähdyspaikalle. Jääkaapista saa hetkessä nälkäisille vatsantäytettä ja viikarit pääsevät purkamaan energiaansa ulkoilmaan. Matkailuajoneuvoissa on yleensä myös oma vessa, joten senkään vuoksi ei pysähdyspaikkaa tarvitse etsiä huoltoasemalta.

Ruokailu matkailuautossa onnistuu samaan tapaan kuin kotonakin. Ruuanlaittoon ei tarvita keittokatosta tai grillipaikkaa, kun lounas koko porukalle valmistuu omassa matkakeittiössä säästä ja paikasta riippumatta. Voit ottaa matkalle mukaan käteviä välipaloja ja ruokia, jotka valmistuvat helposti ja maistuvat koko perheelle. Näin kokki pääsee helpolla.

Matkailuautolla on helppoa pitää taukoa missä vain.

Taukojen pitäminen missä ja milloin vain onnistuu matkailuautolla helposti.

Kun lapset viihtyvät, myös aikuiset saavat rentoutua

Reissaamisen tunnelma on matkailuautossa täysin erilainen verrattuna esimerkiksi perinteisellä henkilöautolla matkaamiseen. Lapsille jo pelkkä matkailuajoneuvo on aivan oma seikkailunsa, jossa leikit muuttuvat jännittäviksi ja uudenlaisiksi, vaikka itse matka ei kauaksi suuntautuisikaan. Lisäksi vaihtelu maisemissa virkistää yhtälailla sekä aikuisia että pikkuväkeäkin. Kun aika yhdessä paikassa alkaa käydä pitkäksi, on helppo siirtyä seuraavaan.

Kun lapsilla on runsaasti virikkeitä, myös aikuiset pääsevät osaltaan rentoutumaan. Usein siirtymät paikasta toiseen ovat reissun raskaimpia osuuksia ja erityisesti lapsille aika ja paikallaan oleminen voivat helposti käydä pitkiksi. Matkailuautossa lasten on kuitenkin helppoa puuhastella pöydän ääressä puuhakirjojen ja lelujen parissa tai vaikka elokuvaa katsellen. Toki tien päällä huristeltaessa turvavöiden on pysyttävä kiinni myös matkailuautossa!

Matkailuautoreissujen hyvä puoli on myös se, että saa joka ilta kömpiä omaan tuttuun vuoteeseen. Omat peitot ja tyynyt takaavat sikeät unet sekä pikkuväelle että vanhemmille. 

Yhdessäolo korostuu perhelomalla matkailuautossa

Matkailuautossa tunnelma tiivistyy. Rennolla asenteella ja seikkailumielellä ajoneuvon pienet tilat muuttuvat kuitenkin perhettä yhdistäväksi tekijäksi ja yhdessä vietetyn ajan merkitys korostuu.

Lähde perhelomalle matkailuautolla.

Kun pelikonsolit ja televisiot jäävät kotiin, eivätkä perheenjäsenet vietä aikaansa vain omissa huoneissaan, on mukava huomata, miten yhteistä tekemistä löytyy yllättävänkin helposti. Omasta puolisosta ja lapsista voi löytyä jopa aivan uusia piirteitä, kun aikaa vietetään yhdessä arkirutiinien tavoittamattomissa.

Erilaiset puuhat ja pelit matkanteon aikana ovat viihdyttävää tekemistä koko perheelle. Harrastukset ja uudet kokemukset matkakohteissa tuovat perheenjäsenet mukavasti yhteisen tekemisen äärelle. Kiireettömät aamut ja ruokailut ovat perheen yhteisiä hetkiä, jotka jäävät normaalissa arjessa helposti kiireen jalkoihin.

Perheloma matkailuautolla jättää jälkeensä hauskoja ja unohtumattomia muistoja, joita jokainen voi myöhemmin muistella hymyssä suin. Oli kyseessä sitten viikonlopun mittainen kalastusreissu lähiseudulla tai pidemmän kaavan reissu kotimaan nähtävyyksien parissa, matkailuauto on oivallinen matkakumppani onnistuneeseen perhelomaan!

Lisää vinkkejä automatkailuun löydät Karavaanielämää-lehtemme matkatarinoista. Karavaaniharrastuksen pariin pääsee matalalla kynnyksellä matkailuauton leasingin avulla.

Päivitetty: 6.7.2022