Hyppää sisältöön

Kuvausmatka Riisitunturille – Tunturin armoilla

Raul Fall ja Petteri Vähäkangas lähtevät haastavalle kuvausmatkalle talviselle Riisitunturille. Kaverusten matkan tavoitteena on saada kuvankauniita otoksia tykkylumipuiden muodostamista maisemista sekä erityisesti napata taivaalla tanssivia revontulia kameraan.
|
Kuvat: Raul Fall ja Petteri Vähäkangas

Tähtäimessä tykkylumikuusia ja revontulia

Videotuottajakaverukset Raul Fall ja Petteri Vähäkangas ovat päättäneet tarttua yhdessä haasteeseen, jonka ytimessä on vaativa kuvausmatka Riisitunturille. Miesten kuvausmatkan tavoitteena on saada upeita maisemakuvia tunturin huipulta ja lisäksi toiveissa on vangita leimuavia revontulia kameraan.

Riisitunturi valikoitui kaksikon päämääräksi hyvästä syystä: Riisitunturin kansallispuistosta on muodostunut talviretkeilijöiden ja valokuvaajien unelmakohde, sillä sen talviset tykkylumikuuset, harvinaislaatuiset rinnesuot sekä jylhät järvien valloittamat maisemat ovat vertaansa vailla. Pohjoisen sijaintinsa ansiosta myös revontulet näyttäytyvät alueella usein.

Talviolosuhteet tunturilla eivät kuitenkaan tee matkasta tai tavoitteiden saavuttamisesta helppoa. Mukaan vaaditaankin taitoa, kunnollisia retkeilyvarusteita ja paljon lämmintä vaatetta. Paras lisävaruste on kuitenkin ehdottomasti seikkailunhaluinen mieli! Kuinka miehet selviävät tunturin asettamista haasteista ja saadaanko reissulta toivottuja otoksia?

Kuvausmatka Riisitunturille alkaa

Talvinen sää kehystää lähtöpäivää, kun Raul kaartaa matkailuautollaan Petterin pihaan. Matkaan ollaan lähdössä Raulin tyylikkäällä Hymer B 704:lla, jonka on tarkoitus toimia kaksikon liikkuvana tukikohtana matkan ajan. 

Petteri ja Raul hymyssä suin matkailuautossa.

Kuvausmatka Riisitunturille alkaa iloisissa merkeissä ja juteltavaa riittää.

Petterin kamppeet pakataan reippaasti Hymerin kookkaaseen takatalliin ja matka kohti Riisitunturia alkaa. Ajomatka vankalla matkailuautolla taittuu iloisissa tunnelmissa ja perillä Riisitunturin kansallispuiston liepeillä ollaan illan hämyssä.

Auto parkkeerataan kansallispuiston lähistölle, josta miesten on helppo lähteä päivän valjettua liikkeelle. Ilta kuluu maittavan illallisen parissa molempien intoillessa seuraavan päivän ensimmäisestä retkestä. Myös sääennuste näyttää lupaavalta, sillä illaksi on luvassa auringonpaistetta. Mahtavatkohan revontulet näyttäytyä jo huomenna?

Muutoksia suunnitelmiin

Aamun valjetessa kaveruksia odottaa lievä pettymys, sillä illan ennuste kirkkaasta kelistä on peruttu. Lunta on satanut yön aikana ja puuskainen tuuli kiristää pakkasta lähemmäs -25 astetta. Vaikka tunturi on päättänyt lisätä haastetta ensimmäiselle kuvausretkelle, niin sehän ei miehiä hätkäytä.

Ensimmäiselle reissulle päätetään lähteä hieman kokeilumielessä, mutta kuitenkin niin, että kuvamateriaalia tunturilta saataisiin. Osa varustuksesta jätetään autolle ja tärkeimmät pakataan mukaan Petterin isoon ahkioon.

Tavaran määrä pääsee kuitenkin yllättämään kaksikon: kameroiden ja dronen lisäksi matkaan on lähdössä muun muassa useampi jalusta, kameraslider sekä molempien lumikengät. Pari pulleaa reppua odottelee vielä pulkan vierellä matkaan lähtöä. Hetken epäilys tavaramäärän paljoudesta häilyy Raulin mielessä, mutta tarkastelun jälkeen mitään ylimääräistä mukana ei oikeastaan ole.

Raul vetää ahkiota perässään.

Retkelle lähdetään täyden ahkion kanssa. Kuinkahan tässä käy?

Kohti huippua

Riisitunturin upea luonto näyttäytyy häikäisevänä tykkylumisine puineen jo heti retken alkuvaiheessa, ja pian myös jylhät maisemat alkavat pilkottaa puiden välistä. Taianomainen tunnelma antaa miehille puhtia ja odotukset päivän kuvamateriaalista kasvavat pilvisestä säästä huolimatta. Nyt painetaan kohti huippua!

Petteri vetää ahkiota perässään.

Taianomainen tunnelma tunturissa vie ajatukset mennessään.

Reipas tahti ja nouseva polku alkavat pian vaatia veroaan ja kaksikko päättää pitää pienen tauon kuvaamisen merkeissä. Petteri valmistelee kuvauskopterin käyttökuntoon, ja ketterä kopteri pyrähtää tuulesta huolimatta kepeästi taivaalle.

Tunturimaisema kopterista kuvattuna.

Valkoinen maisema yläilmoista on kaunis.

Kopterin kameralle tallentuu kuvaa silmän kantamattomiin valkeana levittäytyvästä metsämaisemasta, ja korkeammalle noustessaan kamera paljastaa henkeäsalpaavan karun, mutta ylvään näkymän tunturin ankarasta luonnosta. Upea kuvamateriaali saa miehiin taas liikettä ja matka jatkuu kohti Riisitunturin huippua.

Haastavat olosuhteet yllättävät

Mitä lähemmäs tunturin lakea päästään, sitä enemmän kuljettava polku vaatii matkaajilta ja lepoa on pidettävä useammin. Ahkiota kiskotaan vuoron perään ja välillä yhteisvoiminkin, mutta jyrkkenevä rinne ja syvenevä hanki asettavat jo itsessään haastetta kokeneemmallekin vaeltajalle.

Täyteen tupattu ahkio keinahtelee uhkaavasti kinokseen katoavalla polulla ja kiskominen käy raskaaksi. Vaarana on, että painavan ahkion vetonaru napsahtaa poikki, josta seuraisi matkan tyssääminen siihen paikkaan.

Miehet säätävät ahkion vetoköyttä.

Toivottavasti ahkion vetoköysi kestää huipulle saakka.

Miehet juovat kahvia tauolla.

Raskaskulkuinen maasto vaatii useita taukoja. Onneksi on hyvää seuraa!

Tuuli kiristyy ja kasvot on suojattava viiltävältä viimalta. Pian on levättävä taas ja hetken pohdinnan jälkeen miesten on luovuttava tavoitteestaan päästä tunturin huipulle. Juuri ennen paluumatkan aloittamista kaverukset kuitenkin huomaavat kultaisen valoilmiön tykkylumikuusien takana. Auringon loistetta!

Kamerat jalustoineen kaivetaan kiireenvilkkaa esille ja molemmat lähtevät hankeen etsimään hyvää paikkaa valoilmiön kuvaamiseen. Kameralle saadaan kuin saadaankin komeaa kuvaa kullankeltaisena hohtavista pilvenreunuksista lumipuisessa maisemassa.

Raul kantaa kameran jalustaa hangessa.

Nopeasti jalusta hankeen ja kuvaamaan valoilmiötä.

Ensimmäinen kuvausmatka Riisitunturille sai odottamattoman käänteen, eikä unelmatavoitteeseen tällä kierroksella päästy. Siitä huolimatta retkestä opittiin ja kaverukset ovat suhteellisen tyytyväisiä  ensimmäisen päivän kuvasaaliiseen. Mutta kuinka käy seuraavana päivänä? Hälveneekö pilvipeite revontulien tieltä lainkaan?

Katso videosarjan toinen jakso

https://bestcaravan.fi/matkakertomuksia/irtiottoja-arjesta/kuvausmatka-riisitunturille-eramaa-opettaa/

Päivitetty: 28.4.2022