Hyppää sisältöön

Kuvausmatka Riisitunturille – Erämaa opettaa

Videokuvaajakaverusten kuvausmatka Riisitunturin huipulle osoittautui odotettua vaativammaksi ja tunturin huippu jäi ensimmäisenä päivänä saavuttamatta. Kuinka kaksikon uusi yritys onnistuu, ja mitä oppeja tunturilta jäi käteen?
|
Kuvat: Raul Fall ja Petteri Vähäkangas

Videokuvaajakaverukset Petteri Vähänkangas ja Raul Fall saivat kokea kuvausmatkallaan Riisitunturille, kuinka erämaa opettaa luonnossa kulkijaa varautumaan yllätyksiin. Ensimmäinen kuvausretki on nyt takana ja uupuneet kaverukset palaavat Raulin Hymerille väsyneinä mutta hyväntuulisina. Eihän retkeltä suinkaan palattu tyhjin käsin!

Aurinko sarastaa pilvien välistä.

Edellisen päivän auringon pilkahdus pelasti päivän.

Edellisestä oppineena

Lämpimässä matkailuautossa on väsynyt mutta tyytyväinen tunnelma. Raul ja Petteri käyvät läpi koettua päivää poropihvien ja viinilasillisten kera. Mitä ensimmäisestä retkestä opittiin? Seuraavaan kuvausreissuun ei lähde yhtään ylimääräistä tavaraa matkaan! Täyteentupatun ahkion vetäminen oli suurena tekijänä matkan haastavuutta ajatellen, joten tällä kertaa se saisi jäädä autolle.

Onneksi käteen jäi kuitenkin jo nyt hyviä otoksia, ja yllättäen näyttäytynyt aurinko olikin päivän pelastus. Paluumatkan aikana koko taivas oli kirkastunut, joten yötä myöten olisi vielä mahdollisuus nähdä revontulien tanssahtelua.

Linnunradalle ja takaisin

Illallisen jälkeen miehet kasaavat jälleen kuvauskamppeensa kokoon ja suuntaavat uudelleen pakkaseen. Tällä kertaa kamerat asemoidaan kuitenkin matkailuauton lähettyville, ja sitten odotellaan toiveikkaina.

Kaukana kaupungin valoista yöllinen taivas paljastaa todelliset kasvonsa, ja upean utuinen linnunrata tähtineen tallentuu kameroille. Lopulta myös illan päätähti päättää pikaisesti näyttäytyä estradilla, kun vihreänä leiskuvat revontulet pyörähtävät taivaankannella.

Revontulia Riisitunturin yötaivaalla.

Revontulet esittivät lopulta leiskuvat tanssinsa yleisölle.

Kevyemmällä varustuksella uuteen nousuun

Seuraava päivä valkenee aurinkoisena, ja nyt kuvaussää on täydellinen! Edellisestä päivästä oppineina Petteri ja Raul pakkaavat kuvaustarvikkeet ja eväät reppuihin ja laittavat lumikengät valmiiksi jalkaan. Reput selässä miehet lähtevät uuteen yritykseen kohti Riisitunturin huippua.

Pian yritys kevyemmän varustautumisen onnistumisesta alkaa kuitenkin epäilyttää, sillä täydet reput painavat kuin vietävät. On pakko pitää hetki lepotaukoa. Pohjoisen lyhyt valoisan aika pakottaa kuitenkin pian jatkamaan matkaa, jotta huipulle ehdittäisiin vielä auringon ollessa korkealla.

Nousu on jälleen raskasta, jalat vetävät viimeisiään ja pulssi käy pilvissä, mutta eteen päin on mentävä. Pian ollaan perillä!

Raul lumisessa tunturissa.

Tunturin huippu häämöttää jo. Vielä jaksaa!

Uurastus palkitaan, kun kaksikko viimein saavuttaa Riisitunturin huipun. Pilvettömältä taivaalta paistava aurinko, tykkylumipuut ja upea tunturimaisema ovat kaiken työn arvoisia. Päivän kuvasaalis on odotusten mukainen, ja kuvausmatkan tavoite saadaan kuin saadaankin toteutettua!

Kun aurinko alkaa painua kohti horisonttia, on aika palata matkailuautolle. Sormet ovat pakkasesta tunnottomat, mutta mieli on lämmin. Upea päivä takana.

Auringonlasku lumisessa tunturissa.

Kaunis auringonlasku siivittää matkaa takaisin autolle.

Riisitunturin tärkeimmät opit

Päällimmäinen tunnelma reissusta on todella hyvä. Edelliset kaksi päivää ovat olleet seikkailua kerrakseen. Mitä reissu talviseen tunturiin opetti videokuvaajakaveruksille ja millaisiin seikkoihin jatkossa on hyvä varautua?

Käytettävissä olevat kaksi päivää ja monta tavoitetta aiheuttivat miehille kiirettä, joten lyhykäistä reissua kannattaa lähteä toteuttamaan mieluummin yksi tavoite mielessään kuin tavoitella kuuta taivaalta. Tällä kertaa kaksikko ei ehtinyt keskittyä yhteenkään osa-alueeseen niin hyvin kuin toiveissa oli. Lumimaisemia, tähtitaivasta ja revontulia saatiin kyllä tallennettua, mutta aikaa yökuvauksiin olisi ainakin tarvittu enemmän. Luontokuvausreissuille kannattaakin varata enemmän aikaa, jotta tekemisiään pystyy jaksottamaan ja suunnittelemaan paremmin. Tällöin olosuhteiden vaikutus ei paina yhtä pahasti, mikäli yhtenä päivänä sää ei satukaan olemaan otollinen.

Petteri ja Raul Riisitunturilla.

Yhtä upeaa kokemusta rikkaampana! Nyt kotimatka voi alkaa.

Reissun haastavuus yllätti sekä Petterin että Raulin. Nousu upottavassa kinoksessa runsaan tavaramäärän kanssa oli raskasta ja vaikeaa, ja pureva pakkanen ja tuuli antoivat vielä osansa haasteeseen. Riisitunturin reissusta jäi kuitenkin erittäin hyvä fiilis. Reissulle asetetut tavoitteet saavutettiin, ja materiaalia saatiin kameroille runsaasti. Uusi kokemus ja läjäpäin kuvamateriaalia taskussaan miehet suuntaavat kotimatkalle. Ja tänäänhän muuten nukuttaa hyvin!

Katso videosarjan ensimmäinen jakso

https://bestcaravan.fi/matkakertomuksia/irtiottoja-arjesta/kuvausmatka-riisitunturille-tunturin-armoilla/

Päivitetty: 6.7.2022