Kun suurin osa ihmisistä laittaa talvivaatteet varastoon ja siirtyy kesän viettoon, jatkuu intohimoisten vapaalaskijoiden kausi pohjoisessa vielä pitkälle alkukesään saakka. Alkukesä on hienoa aikaa laskea, vaikka pehmeä puuterilumi on vaihtunut loskaksi ja välillä sataa vettäkin. Kun on tarpeeksi tietotaitoa vuorista sekä sään ymmärrystä, on kesän alku aina keskikesään asti mitä upein hetki vapaalaskemiselle. Suuntasimme kaveriporukan kanssa Pohjois-Norjaan kohti Kågenin saarta alkukesän laskurinteitä metsästäen. Retkeilyauto ja vapaalasku yöttömässä yössä on lyömätön kombo.
Pohjois-Norjan rannikkoalueet ovat mainio laskukohde alkukesällä, sillä alueella ei ole paljon puustoa ja pääsy vuorille on kohtuullisen helppoa suoraan hyvin ylläpidetyiltä teiltä. Tämä mahdollistaa mukavan leirielämän aivan laskupaikkojen vieressä, vuonon rannassa.
Pohjois-Norjassa puhaltavat kylmät tuulet mahdollistavat laadukkaan laskemisen pitkälle kesään ja siksi se onkin ihanteellinen paikka vapaalaskulle alkukesästä. Tällä kertaa luotettava retkeilyauto vei minut ja ystäväni Kågenin saarelle, joka sijaitsee Pohjois-Tromssassa. Kyseinen alue on helppo saavuttaa retkeily- tai matkailuautolla – matkaa Suomen rajalta on vain reilu kaksi tuntia.
Kågenilla on myös vanhoja jäätiköitä, mikä tekee saaresta kiinnostavan alueen jo pelkästään outdoor-elämyksen näkökulmasta.
Kågenin saari on miltei kokonaan suurten vuorten peittämä ja sen korkein vuori on nimeltään Store Kågtinden. Alueen kumpuileva maasto ja niin jyrkät kuin loivemmatkin alamäet soveltuvat hienosti vapaalaskuun. Kågenissa laskeminen onkin mielenkiintoista ja seikkailullista.
Kågenilla on myös vanhoja jäätiköitä, mikä tekee saaresta kiinnostavan alueen jo pelkästään outdoor-elämyksen näkökulmasta.
Aina ajoitukset eivät kuitenkaan onnistuneet, sillä luontoäidillä on tapana toimia monesti hieman eri tavalla kuin mitä sääennusteet kertovat.
Ajoitimme reissumme vapaalaskemiset keskelle yötä siinä toivossa, että keskiyön aurinko maalaisi vuorten pohjoispuolet upeilla väreillä. Lähdimme liikkeelle retkeilyautoltani myöhään illalla ja tavoitteemme oli aloittaa laskeminen noin klo 3.00 aikoihin. Totesimme tämän ajan olevan paras, sillä silloin aurinko pääsi paistamaan juuri oikeasta kulmasta vuorelle ja ehti lämmittää lunta pehmeämmäksi.
Aina ajoitukset eivät kuitenkaan onnistuneet, sillä luontoäidillä on tapana toimia monesti hieman eri tavalla kuin mitä sääennusteet kertovat. Niillä kerroilla, kun aurinko ei paistanutkaan suunnitelmien mukaan, etsimme rinteestä kouruja, joiden kiviseinien välissä pystyimme nauttimaan laskemisesta.
Korkeat lämpötilat ja auringonpaiste tekee rinteissä laskemisesta todella nautinnollisen kokemuksen. Kannattaa kuitenkin huomioida, että keväällä loskainen lumi jäätyy jos aurinko ei osu siihen, joten laskujen aikatauluttaminen auringon mukaan on tärkeää. Yleensä hienoimmat laskuhetket ovat yöllä, ja Napapiirillä keskiyön auringon vapaalaskuista voi nauttia miltei toukokuun alusta saakka.
Laskureissujen jälkeen leiripaikkaan ja omalle autolle paluu tapahtui aina varhain aamulla. Laskureissua seurasi aamupalan valmistus omassa keittiössä, kamojen kuivattamista sekä muutama tunti unta. Vaativissa olosuhteissa on ehdottoman tärkeää että palautumaan pääsee mukavaan ja lämpimään retkeilyautoon.
Hymer Grand Canyons S -retkeilyautoni on oikea luottokumppani vuoristoreissuillani ja tarjoaa kaiken tarvittavan toimivaan elämään vuoristossa. Elämä vuorilla on hienoa, sillä siellä eletään täysin luonnon ehdoilla – siksi koenkin tärkeäksi että retkeilyautoni on omavarainen. Tämä mahdollistaa liikkuvan elämäntyylini ja tarjoaa mahdollisuuden matkustaa kohteisiin, joissa ei välttämättä ole mukavuuksia tai palveluita lähellä.
Vaikka niin ei välttämättä kuvittelisi, on alkukesä mitä mainiointi aikaa vapaalaskulle. Tuntemus vuoristo-oloista, hyvät lasku- ja retkeilyvarusteet sekä retkeilyauton tarjoamat mukavat leiriytymismahdollisuudet ovat avaimia onnistuneeseen reissuun. Pohjois-Norjan vuoristossa yhdistyy tilaisuus niin ulkoilma-aktiviteeteille kuin myös henkeäsalpaavat maisemat. Kannattaa siis yhdistää Pohjolan kesäiseen karavaanireissuun Pohjois-Norjan vuoristoiset ja lumiset saaret.
__________
Lisää tietoa vapaalaskemisesta, videoita sekä huikeaa kuvamateriaalia Antti Autin talvisista ja kesäisistä seikkailuista löydät hänen Arctic Lines -nettisivuiltaan. Video Antin kevätreissusta ystävien kanssa tullaan julkaisemaan Antin nettisarjassa Arctic Linesissa. Tutustu sarjaan täällä.
Jos kiinnostuit Pohjois-Norjan vuorimaisemista kannattaa ehdottomasti tutustua makeimpiin matkailukohteisiin Pohjois-Norjassa. Upeita maisemia löytyy myös kun suuntaa matkailuautolla Varangin niemimaalle Koillis-Norjaan. Ei muuta kuin karavaani alle ja kesäloman viettoon kohti pohjoista!