Hyppää sisältöön

Karavaanin neitsytmatka – Lofooteille surffaamaan

Miltä kuulostaisi loma kahden pienen lapsen kanssa 8 neliön matkailuvaunussa vuoden pimeimpään aikaan Pohjois-Norjassa? Järjettömän buenolta tietysti! Heräät aamulla tuulen kutsuun Golf-virran lämmittämän Norjanmeren tyrskyjen äärellä. Ei ristin sielua missään. Oma rauha - oma perhe. Ei muuta kuin märkäpuku päälle ja talvityrskyille surffaamaan!
|
Kuvat: Ville Rinta
Karavaanin neitsymatka Lofooteille

Karavaanariksi – for real?

Hankimme oman vaunun lähes yhdestä päähänpistosta, kun päätimme toteuttaa haaveen yhdistää perheen yhteiset lomat ja surffiharrastuksen. Matkailuvaunulla kulkien voisimme kulkea spontaanisti tuulen ja aaltojen perässä pitkin Suomea ja Eurooppaa. Norjan Lofootit oli meille kohteena entuudestaan tuttu ja halusimme, että karavaanin neitsytmatka suuntautuisi sinne.

Unstad

Kun yöpyy ensimmäistä kertaa matkailuvaunussa sitä alkaa miettiä, että voisi olla helpompiakin paikkoja ja matalamman kynnyksen tapoja aloittaa uusi lomailumuoto kuin reissaamalla keskellä talvea aaltojen perässä Pohjois-Norjaan kahden lapsen kanssa. Vielä kesällä meillä oli suunnitelmissa talviloma trooppisempiin maisemiin Havaijille mutta ruuhkattomat surffispotit, aikatauluttoman matkustamisen houkuttelevuus ja halu löytää ekologisempia tapoja viettää lomapäiviä muutti suunnitelmat toisenlaisiksi.

Unstad

Päätös siirtää perheemme arki omakotitalosta kahdeksan neliön matkailuvaunuun kolmeksi viikoksi talvella tuntui monista siltä, ettei sanaa ”loma” olisi voinut yhdistää reissuumme ollenkaan. Me kuitenkin vähän naurettavankin innoissamme pakkasimme aurinkovoiteiden sijaan paksuimmat märkäpuvut vaunun säilytyslokeroihin retkimuonien, vaippojen ja kaiken muun tarpeellisen ja tarpeettoman lisäksi. Matkalaukkuja tuskin tarvitsemme tulevillakaan lomilla sillä 4-vuotias tyttäremmekin tietää jo kysellä, koska saa pakata barbit ja hiekkalelut asuntovaunuun. Säilytystilaa on loputtomasti, niin ettei neljän hengen varusteet kolmelle viikolle täyttäneet läheskään koko potentiaaliaan. Kaiken stressin surffilautojen sallituista pituuksista ja matkalaukkujen painorajoituksista saanemme unohtaa.

Unstad

Mahdollisuuksien matkailuvaunu

Koska matkailuvaunu hankittiin meille ympärivuotiseen käyttöön, halusimme sen olevan järkevän ja turvallisen kokoinen erityisesti Norjan kapeille teille sekä soveltuvan ominaisuuksiltaan myös talviasuttavaksi. Hymerin vaunuista olimme kuulleet ja lukeneet paljon positiivista. Lopulta valintamme osui kulttimaineestaankin tunnettuun Eriba Touring -malliin, joista hyvin varusteltu Ocean Drive 530 oli kuin meille luotu jo nimensäkin puolesta.

Märkkärit ja kuravaatteet kuivamaan ja pop-up katto ylös!

Näkymä makuuhuoneen ikkunasta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vaunun koko yllätti kompaktilla toimivuudellaan ollen erittäin neliötehokas. 1- ja 4-vuotiaat mahtuivat erinomaisesti nukkumaan etuosan levitettävään parisänkyyn, joka aamuisin koottiin muutamassa minuutissa takaisin ruokaryhmäksi päiväkäyttöä varten. Keittiökin oli enemmän kuin riittävän kokoinen, ainakin kahvin keittoon, kaalin pilkkomiseen ja lättyjen paistamiseen – enkä keksi kaasuliedellä keitetyn aamupuuron voittanutta!

Flakstad

Vaunun tilavuutta ja monipuolisuutta ylistäen mainittakoon, että vessaan mahtui kuivaukseen parhaimmillaan neljä märkäpukua asusteineen, lasten toppa- ja sadevaatteet, ja kuopuksemme mahtui vielä suihkuunkin. Touringin ovikin on varmaan tehtaalla tarkasti mitoitettu imaisemaan sisäänsä myös leveähköt lastenvaunut vaivatta?

Unstad

Matkailuvaunussa majoittuminen on halvempaa

Ja mikä parasta, tämän asumuksen sai parkkeerattua yöksi siten, että aamulla herätessään ja kokkaillessaan ikkunoista avautui näkymä suoraan merelle. Majoittuminen asuntovaunussa on edullisempaa ja monin kerroin ainutlaatuisempaa etenkin Norjassa, jossa hinnat ovat totuttua kalliimmat. Täten säästää huomattavasti matkakuluissa, pystyy liikkumaan vapaammin sekä ehtii nähdä ja kokea enemmän.

Flakstad

Päivät vietimme rannoilla mutta yöksi palasimme usein Unstad Arctic Surfin pihaan ollaksemme kiinni sähkössä. Yövyimme välillä myös muualla sallituilla levähdysalueilla ja rantojen parkkipaikoilla. Ensikertalaisina opimme nimittäin, että useimmat leirintäalueet eivät ole auki kuin kesäkuukausina.

Unstad

Tällaisina arktisen vesiurheilun ystävinä ja monenlaisia kuivaus- ja lämmitysratkaisuja nähneenä annamme kunniamaininnan saksalaisille insinööreille sillä vaunun saa todella kuumaksi ennätysajassa. Lisäksi Ocean Drive 530 osoittautui erittäin kaasupihiksi! Kolmesta mukana olleesta kaasupullosta käytimme vain puolitoista. Ison osan reissusta olimme tosin kiinni sähkössä mutta kyllä vuorokausia pelkän kaasunkin varassa kertyi useampia.

Unstad

Luonto on Lofoottien nähtävyys

Lomamme osui ajankohdalle, jolloin Norjassa päivän pituus oli lyhimmillään eikä valoisaa aikaa riittänyt neljää tuntia pidempään. Se tarkoitti pitkien iltojen lisäksi onneksi myös ihanan pitkiä yöunia! Lofooteilla sääolot vaihtelivat paljon. Pääosin nautittiin +3 – -5 asteen lukemista ja lähes kaikista sääilmiöistä auringonpaisteen ja lumisateen välillä.

Hunaja- ja talvisurffivahakuvauksia rannalla.

Oma ranta

 

 

 

       

 

 

 

 

 

Lofooteilla maisemat ovat uskomattoman lumoavat, ja saariryhmän monimuotoisuus jaksaa ihastuttaa taukoamatta. Luonto itsessään on Lofoottien merkittävin nähtävyys! Tulimme todistaneeksi myös 25 m/s myrskyävän tuulen, ensilumen, revontulia ja aaltoja puolimetrisistä viiden metrin korkuisiin. Suomen puolella viimeiset yöt nukuttiin nekin mukavasti -23 asteessa. Vaunun sisällä kylmyydestä ei ollut tietoakaan, mutta ensimmäinen kaasupullo tuli arvatenkin vaihdettua keskellä yötä lumimyrskyssä.

888 tie

Eriba Touring Ocean Drive 530 painaa vain reilut 1100kg, joten sitä ei ajaessa juuri perässään huomaa. On myös huojentavaa tietää siinä olevan ajoturvallisuutta parantavia ominaisuuksia, sikäli kun keli- ja tieolosuhteet vaihtelevat paljon. Talvisin Pohjois-Norjan serpentiinimäiset tiet ovat ajoittain aika kehnossa kunnossa, ja reittimme kulkivat välillä erittäinkin kapeilla vuonoteillä maisemia ihastellessa ja taltioidessa. Tiet olivat onneksi huollettuja ja hiljaisia ja levähdyspaikkoja oli riittämiin. Matkaaminen oli muutenkin todella vaivatonta. Lasten kanssa erityisesti perässä kulkevat sängyt, wc ja jääkaappi toivat huomattavaa mukavuutta ja joustavuutta matkan tekoon.

Fiskebol

Jos tiet olivat rauhallisia, niin ei päässyt kyllä vedessäkään ruuhkaa esiintymään. Aaltoja sai ahnehtia niin paljon kuin vain suinkin jaksoi. Golf-virran ansiosta vesi pysyy talvellakin lähes kymmenasteisena, pumpaten surffaajille aaltoja ympäri vuoden.

Flakstad

Meille talvinen Norja matkailuvaunussa yöpyen oli unohtumaton kokemus ja aloimme ikävöidä jo kotimatkalla takaisin. Seuraavaa reissua Lofooteille suunnittelemmekin tulevalle maaliskuulle aikomuksena surffata lisää ja syödä sitäkin enemmän korvapuusteja! Olisiko jotain erityistä mitä haluaisitte seuraavan reissun päältä raportoitavan? Kenties reittejä tai matkakuluja? Ainakin luvassa on lisää tunnelmointia asuntovaunussa elämisestä ja päivien sisällöstä maaliskuisessa Norjassa!

Vähäkankaat pakkasivat matkailuautonsa ja suuntasivat Lofooteille

Lofootit

Päivitetty: 14.5.2021