Hyppää sisältöön

Turvallisen reissun ABC: talvimatkailu

Turvallisuus on onnistuneen matkan a ja o. Kun on nähnyt hieman vaivaa valmisteluun, voi tien päällä nauttia huoletta omannäköisestä seikkailuista. Lue blogista turvallisen reissun ABC, ja olet askeleen lähempänä huoletonta karavaanielämää.
|
Kuvat: Best Caravan

Matkailuauton talvikauden valmisteluihin kuuluu paljon muutakin kuin talvirenkaiden vaihto ja lämmityksen miettiminen – nimittäin turvallisuus. Vaikka talvi ei vielä joulukuussa tulisikaan jäädäkseen, jo pelkästään pimeys tekee ajosta haastavampaa. Matkailuauton turvavarusteiden on hyvä olla kunnossa, jotta vältät yllättävät tilanteet ja turhan stressin. Koskaan ei voi tietää, milloin esimerkiksi ensiapupakkaus tulee tarpeeseen tai sattuuko matkailuauton kaasuliedellä kokatessa joskus vahinko. Suosittelemme siis pistämään korvan taa tämä lyhyt mutta ytimekäs turvallisen reissun ABC! 

Kannattaa varautua hyvin etukäteen, sillä talviset tiet voivat yllättää kokeneenkin karavaanarin.

Turvallisen reissun ABC onnettomuuden varalle

Loma tarkoittaa huolettomuutta ja vapautta eikä reissuun lähdettäessä usein tule miettineeksi muuta kuin matkustamisen hyviä puolia. Tekevälle kuitenkin sattuu ja tapahtuu. Suomen talvi on parhaimmillaan lumiparatiisi, mutta pahimmillaan arvaamattomien kelien aikaa. Mahdollisiin talvisten teiden havereihin kannattaa varautua aloittamalla matkailuauton turvatarvikkeiden tarkistaminen ja hankkiminen hyvissä ajoin ennen reissua. 

Ainakin seuraavat yleiset turvallisuustarvikkeet on hyvä hankkia osaksi matkailuauton vakikalustoa:

  • 1-2 kilon jauhesammutin
  • tasku- ja otsalamppu
  • heijastinliivit
  • varoituskolmio
  • lumilapio ja lumikiilat
  • ensiapulaukku

Ulkomailla seikkaillessa taas kannattaa huomioida maakohtaiset säännöt. Monissa Euroopan maissa esimerkiksi jauhesammutin ja heijastinliivit voivat olla laissa määrättyjä pakollisia varusteita kaikissa matkailuautoissa.

Joskus matkailuautoilija joutuu erikoisiin ajotilanteisiin ja -keleihin.

Näin kokoat ensiapulaukun

Ensiapulaukku on nimensä mukaisesti se ensimmäinen turva tapaturman sattuessa. Sen voi ostaa valmiina tai koota omiin tarpeisiin sopivaksi. Nämä tarvikkeet ovat kattavan ensiapulaukun perusta:

  • Sidetarvikkeita kuten sideharsotaitoksia, kolmioliina ja ihoteippiä
  • Erikokoisia laastareita, haavapyyhkeitä tai haavadesinfiointiainetta haavanhoitoon
  • Suojakäsineitä ja elvytyssuoja
  • Suojapeite, esim. avaruushuopa, jolla voi suojautua kylmältä
  • Turvavyöleikkuri
  • Hätäensiapuohjeet

Ensiapulaukku kannattaa asettaa paikkaan, josta se on helposti napattavissa. Varmista myös, että laukussa on tarpeeksi tarvikkeita auttamaan kaikkia matkalaisia. Ensiapulaukussa saattaa olla vanhenevia tuotteita, joten päivitä sisältö säännöllisin väliajoin. 

Laita ensiapulaukku paikkaan, josta se löytyy helposti tarpeen vaatiessa esim. etupenkkien lähelle.

Viimeiset turvallisuusvinkit

Suljetko kaasulieden lähtiessäsi tien päälle? Kaasuliesi on usealle suomalaiselle erikoisuus ja sen käyttösäännöt ovat usein kysymysmerkki. Vaikka Pohjoismaissa kaasua ei tarvitse erikseen kytkeä pois päältä ajettaessa, on syttymisherkkää ainetta sisältävät kaasupullot on kuitenkin hyvä opetella sulkemaan aina käytön jälkeen liikenneturvan ja kolaritilanteen varalta.

Käytä turvavyötä! Sen tärkeyttä ei voi alleviivata tarpeeksi. Jokaisen reissaajan tulisi käyttää turvavyötä matkailuauton ollessa liikkeellä. Muista myös turvata lemmikit joko turvavyöllä tai hyvin kiinnitetyllä kuljetushäkillä. 

Turvalliset reissut ja upeat uudet kokemukset kulkevat käsi kädessä matkailuautoilussa.

Kun nämä ovat kunnossa, jää lomalaisen ainoaksi tehtäväksi seikkailusta, vapaudesta ja matkanteosta nauttiminen. 

_____

Lisää turvallisuudesta ja talviajosta löydät Best Caravanin sivuilta sekä blogeista. Tutustu myös talvimatkailijan oppaisiin ja ota määränpääksesi vapaus – talvellakin.

Talvimatkailijan opas
matkailuautoilijalle
   Talvimatkailijan opas
asuntovaunuilijalle

 

Päivitetty: 18.10.2022