Hyppää sisältöön

7 vinkkiä – näin reissaat mukavasti retkeilyautolla talvella

Miten varustella retkeilyauto talvella? Talven ammattilainen, lumilautailija ja innokas retkeilyautoilija Antti Autti jakaa vinkkinsä talvimatkailun saloihin. Lue blogista lisää!
|
Kuvat: Jaakko Posti, Best Caravan

Urani lumilautailun ammattilaisena on vienyt minua ympäri maailman jo kahden vuosikymmenen ajan. Viime vuosina olen keskittynyt harjoittamaan ammattiani pohjoisen alueella, missä myös asun. Koska ammattini ajoittuu talveen, on se myös karavaanielämäni tärkein sesonki. Harva matkustustapa on yhtä kätevä kuin retkeilyauto talvella. Olenkin vuosien varrella koettanut löytää parhaat toimintatavat, joiden avulla talvireissut sujuvat autossa mukavasti ja saan keskittyä olennaiseen – luonnosta nauttimiseen ja laskemiseen. 

Harva matkustustapa on yhtä kätevä kuin retkeilyauto talvella.

Tässä blogissa kerron, mitä kaikkea olen itse oppinut ottamaan huomioon, kun lähden tien päälle talvella. Nappaa siis alta seitsemän vinkkiä mukavaan talvireissailuun retkeilyautolla ja lähde rohkeasti karavaanireissuun myös talvikaudella!

Peite retkeilyauton suojalasissa auttaa reissaajaa nopeuttamaan lähtötoimia ja pitää tuulilasin lumettomana.

Talvikaudella retkeilyauto tarjoaa lämpöä ja mukavuutta

Tällä hetkellä kotini on Rovaniemellä, mistä on helppo liikkua eri paikkoihin Napapiirin alueella ja kokea mitä hienoimpia ajohetkiä sekä retkiä talvisessa luonnossa retkeilyauton kanssa. Retkeilyautossa asuminen talvella on kuitenkin oma taiteenlajinsa, ja talviset olosuhteet vaativat muutenkin retkeilyautolta teiden kumppanina hieman enemmän kuin kesän vastaavat.

Kun varustelen retkeilyautoani talvikautta varten, minua ohjaavat eniten ajatukset mukavuudesta, käytännöllisyydestä ja lämmöstä. Lumilautailu, ja etenkin vapaalasku, ovat minulle retkeilymuoto, jossa käyn välillä haastamassa itseäni paikoissa, joissa taitoja tarvitaan hieman perusretkeilyä enemmän. Tälle hyvää vastapainoa tuo palautumisen ja rentoutumisen mahdollistava oma tukikohtani rinteen juurella. Kokosin alle listan tärkeimmistä huomioitavista asioista, kun retkeilyautoa lähtee valmistelemaan talvikauden reissuja varten.

Hyvin varusteltu retkeilyauto tarjoaa yhtä mukavan karavaanikokemuksen niin talvella kuin kesälläkin.

7 vinkkiä sinulle, joka haaveilet reissaamisesta retkeilyautolla talvella

  1. Auton moottori ja renkaat kannattaa aina tarkistaa ennen talvea. Best Caravan tarjoaa ympärivuotisia huoltopalveluita, joihin kuuluu esimerkiksi lämmitysjärjestelmän pakkasenkeston testaus. 
  2. Muista kosteustasapaino! On tärkeää saada kosteustasot retkeilyautossa matalalle, jotta asuminen on mukavampaa. 
  3. Talvilämmin retkeilyauto edellyttää toimivia sähköjä, ja sähköjärjestelmän toiminta kannattaakin tsekata ennen jokaista reissua. Tarkista asuinosan virtapaneelista, että piirilevy on kunnossa ja varmista, että lämmitysjärjestelmä toimii hyvin. Itse tykkään pitää kaasua noin max. 15 asteessa ja jättää sen pienemmälle, kun lähden autosta. On mahtavaa palata lämpimään autoon pitkän ja kylmän päivän jälkeen! Termopeite on myös must-varuste talven reissuihin. Peite tulee auton sisäpuolelle tuulilasiin peitteeksi ja sitoo lämpöä autossa, jolloin energiaa ei valu hukkaan.
  4. Peseydy talvella kustannustehokkaasti. Vesiä en käytä talvella tankissa, koska veden lämmitys vie monesti aika paljon kaasua. Minulla on retkeilyautossa säiliöitä ja kanistereita hätävesivarana, ja yleensä kartoitan reissussa lähelle sattuvia yleisiä saunoja tai matkaparkkeja, joissa on usein peseytymismahdollisuus. Esimerkiksi Kilpisjärvellä voi karavaanari pistää auton parkkiin ja sähkön nokkaan samalla, kun käy itse saunomassa! 
  5. Mieti, miten voit maksimoida säilytystilat autossa. Minulla on auton takana suksiboksi pystyssä sellaisella DIY – eli “do it yourself” -kiinnityksellä, missä suksiboksista ja pyörätelineestä on tehty kumppanit toisilleen. Kiinnitykset on tehty rautalenkeillä (ja ovat muuten hyvät ja turvalliset, jos askarruttaa). Boksiin mahtuu hyvin lautoja tai muuta kuljetettavaa tavaraa, ja se tuo tosi paljon lisätilaa autoon.
  6. Huomioi pakkauslistalle hyvä makuupussi (jos haluat säästää kaasukustannuksissa) sekä lämpimät untuvatossun varpaiden lämmikkeeksi
  7. Auton laskeutuvaa porrasta ei ole mielestäni järkevää käyttää talvella: se menee helposti lumeen ja jäätyy, joten ennemmin pidän sen kiinni kovimmilla keleillä

Talvinen karavaanielämä vaatii suunnittelmallisempaa valmistautumista kuin reissaaminen lämpimillä keleillä.

Retkeilyauto taipuu hyvin talviseen karavaanielämään

Retkeilyautolla talvireissatessa saattaa kohdata välillä pientä säätämistä, koska tila on pienempi ja lunta voi kertyä auton sisälle helpommin kuin isommissa autoissa. Olen kuitenkin vankasti sitä mieltä, että kaikki tämä säätö kannattaa: etenkin 4×4-retkiksellä pääsee nimittäin leiriytymään paikkoihin, joista peruspirsseillä voi vain haaveilla. Minulle Hymerin 4×4-retkeilyauto onkin aika lailla täydellinen vaihtoehto talviseen karavaanielämään.

Hyviä talvisia retkeilyautoreissuja kaikille!

_____________

Lisää tietoa vapaalaskemisesta, videoita sekä huikeaa kuvamateriaalia Antti Autin talvisista seikkailuista löydät hänen Arctic Lines -nettisivuiltaan. 

Inspiroiduitko hankkimaan oman talvikelpoisen retkeilyauton? Antti Autin Hymer on loistokumppani tien päällä säällä kuin säällä. Lataa alta Hymer-hinnasto ja löydä itsellesi sopivin vaihtoehto!

Päivitetty: 20.2.2023