Hyppää sisältöön

Matkailuauton turvavarusteet – Löytyykö matkakodistasi nämä tarvikkeet?

Matkailuauton turvavarusteiden on hyvä olla kunnossa, vaikkei niitä koskaan tarvitsisikaan. Koskaan ei voi tietää, milloin ensiapupakkaus tulee tarpeeseen tai on ensimmäisenä onnettomuuspaikalla auttamassa. Kaasulla kokatessakin saattaa vahinkoja tapahtua. Kannattaa siis olla askel edellä ja varautua etukäteen! Miten on, löytyykö sinun matkailuautostasi seuraavat turvavarusteet?
|
Kuvat: Elin Åsvik ja Emilia Wik

Matkailuauton turvavarusteet onnettomuuden varalle

Kun loma odottaa ja kiire jättää arjen tomut taakse on suurimmillaan, saattaa moni turvallisuuteen liittyvä varuste jäädä helposti pois matkasta. Siksi matkailuajoneuvoon onkin hyvä hankkia turvavarusteet hyvissä ajoin ennen tien päälle suuntaamista.

Miten havereihin kannattaa sitten varautua? Ainakin seuraavat varusteet olisi hyvä pakata mukaan:

    • 1 – 2 kilon jauhesammutin
    • savuvaroitin
    • heijastinliivit ja heijastimia kaikille matkalaisille
    • tasku- tai otsalamppu
    • varoituskolmio
    • LED-varoitusvilkku, jonka avulla onnettomuuspaikka näkyy paremmin
    • lumilapio ja lumikiilat
    • lasivasara ja turvavyöleikkuri
    • monitoimityökalu
    • ensiapulaukku
    • lämpimiä ja sateenkestäviä vaatteita

Varsinkin ulkomaille lähtiessä kannattaa turvavarusteiden kanssa olla tarkkana, sillä joissakin Euroopan maissa esimerkiksi jauhesammutin ja heijastinliivit voivat olla matkailuajoneuvoissa pakollisia!

Katso yltä TourDeVan-kaksikko Emilian ja Elinin vierailuvideo pelastuslaitokselle, ja poimi mukaasi ammattipelastajien turvallisuusvinkit automatkailijoille!

Matkailuauton turvavarusteet - pieni jauhesammutin

Jauhesammutinta kannattaa myös opetella käyttämään, sillä pienen säiliön jauhesuihku kestää vain vähän aikaa.

Karavaanarin ensiapulaukun perusvarustus

Ensiapulaukku on pieni, mutta äärimmäisen tärkeä turvavaruste matkakodissa. Ensiapulaukun voi koota itse tai ostaa valmiiksi varusteltuna. Varmista kuitenkin, että ensiapulaukustasi löytyvät ainakin seuraavat tarvikkeet:

    • Sidetarvikkeita, kuten sidoksia ja sideharsotaitoksia, ihoteippiä sekä kolmioliina
    • Haavanhoitotarvikkeita, erikokoisia laastareita, haavapyyhkeitä tai haavandesinfiointiainetta
    • Suojakäsineitä ja elvytyssuoja
    • Avaruuslakana, eli suojapeite, jolla loukkaantunut voidaan suojata kylmältä
    • Turvaleikkuri
    • Hätäensiapuohjeet

Pidä ensiapulaukku paikassa, josta saat sen käyttöösi helposti ja nopeasti. Varmista myös, että laukussa on tarpeeksi tarvikkeita suhteessa matkalaisten määrään. Muista myös tarkistaa ja päivittää laukun sisältö säännöllisin väliajoin varmistaaksesi sen, etteivät tarvikkeet ole vanhentuneet ja että ne ovat käyttökunnossa.

Matkailuautossa kannattaa olla ensiapulaukku, joka kattaa matkailijoiden tarpeet.

Helppoa on hankkia matkakotiin valmis ensiapulaukku.

Huomionarvoisia turvallisuusseikkoja tien päälle

Mitä muita turvallisuusseikkoja karavaanarin olisi hyvä huomioida tien päällä ollessaan? Matkailuauton asuinosaan jää helposi irtotavaroita, joita ei pidemmän päälle matkaillessaan välttämättä edes huomaa. Tee ennen liikkeelle lähtöä kierros matkakodissa ja tarkista, ettei irtotavaroita pyöri tasoilla tai lattialla, ja että kaapistot pysyvät kiinni. Jo 50 kilometrin tuntivauhdista tehdyssä äkkijarrutuksessa lentävien esineiden paino 40-kertaistuu.

Entä käännätkö kaasun pois päältä lähtiessäsi liikkeelle? Suomessa ja Pohjoismaissa kaasuhanojen sulkeminen ei ole pakollista ajon ajaksi. Kolaritilanteen varalle kaasun sulkeminen voi kuitenkin olla viisasta opetella: putket voivat hajota törmäyksessä, jolloin syttymisherkkää kaasua voi päästä valumaan ulos. Voit myös tarkistaa löytyykö matkakodistasi kiinteästi asennettu paineensäädin ja letkurikkoventtiili. Kaasutarvikkeet tuovat turvaa kaasuvuotojen varalle, eikä niihin satsaaminen maksa kummoisia.

Kolarin tai muun vahingon sattuessa on ensiarvoisen tärkeää turvata tiellä liikkuvien auttajien ja vahingosta kärsineiden ajoneuvojen näkyvyys. Pimeällä turvaa tuovat heijastinliivit, heijastimet, varoituskolmio ja LED-varoitusvilkut. Myös lasivasara, turvavyöleikkuri ja monitoimityökalu on hyvä pitää ohjaamossa, sillä takatallissa niistä ei ole hyötyä, jos joutuu esimerkiksi leikkaamaan itsensä pois turvavöistä. Monitoimityökalu on itsessään monipuolinen työkalu reissun päällä muutenkin, mutta sillä voi myös puhkaista lauenneen turvatyynyn.

Viimeisimmäksi, mutta ei vähäisimmäksi: jokaisen matkalaisen tulee aina käyttää turvavöitä! Turvavyö pelastaa matkustajan pienessäkin kolarissa, sillä henkilövahingon riski nousee jo taajamanopeuksissa turvavyöttömällä matkalaisella kolminkertaiseksi. Muista turvata myös lemmikkimatkailijat joko turvavyöllä tai turvallisesti kiinnitetyllä kuljetushäkillä.

Fazer-koira matkustaa retkeilyautossa pöydän alla turvavöissä.

Emilian ja Elinin mukana matkaava Fazer-koira matkustaa turvallisesti turvavöissä pöydän alla.

Päivitetty: 1.4.2021