Hyppää sisältöön

Matkailuauton katsastus – milloin matkailuauto tulee katsastaa?

Matkailuauton omistajan on muistettava huolehtia ajoneuvonsa katsastuksesta. Kun matkailuauto on katsastettu, voi reissuille lähteä turvallisin mielin. Katsastus antaa turvaa niin itselle kuin muillekin tiellä liikkujille. Lue blogista tärkeimmät asiat, jotka sinun tulisi tietää matkailuauton katsastuksesta.
|
Kuvat: Best Caravan

Jokainen ajoneuvon omistaja saa aika ajoin vierailla katsastusasemalla, niin myös matkailuauton tai matkailuvaunun omistaja. Matkailuauton katsastus ei itsessään ole sen vaikeampaa kuin henkilöautonkaan, mutta muutama asia kannattaa pitää mielessä sujuvan katsastuskokemuksen varmistamiseksi. Tässä blogissa kerromme tärkeimmät asiat katsastuksesta sekä vastaukset yleisimpiin kysymyksiin.

Mitä matkailuauton katsastuksessa tarkastetaan?

Matkailuauton katsastuksella pyritään varmistamaan auton kunto kaikkien tienkäyttäjien turvallisuuden vuoksi. Matkailuauton katsastus ei itsessään eroa henkilöauton katsastamisesta kovinkaan paljon, mutta on muutamia asioita, joita on hyvä ottaa huomioon. Esimerkiksi iso matkailuauto ei välttämättä fyysisesti mahdu kaikille katsastusasemille.

Matkailuauton katsastus voi vaatia aseman, jossa on valmius katsastaa raskaita ajoneuvoja.

Katsastukseen ei tarvitse erityisemmin valmistautua, mutta olemassa olevat viat kannattaa olla korjattuna ennen katsastusta, jottei katsastus jää ainakaan jo tiedossa olevista vioista kiinni. Itse katsastuksessa käydään läpi auton kunto mm. valojen, renkaiden, jarrujen, sähköjen, jousituksen ja alustan sekä korin kunnon osalta. Lisäksi tarkastetaan rekisteriin merkityt tiedot ja valvotaan ajoneuvoon kohdistuvien verojen ja maksujen suorittamista. 

Sammutin ei ole enää katsastuksessa vaatimus, mutta tietysti varuste, joka on hyvä olla kunnossa turvallisuussyistä. On hyvä muistaa, että katsastus ottaa kantaa vain matkailuauton kuntoon liikenneturvallisuuden osalta. Vaikka katsastuksessa ei olisi huomautettavaa, voi asuinosassa olla puutteita tai esimerkiksi kosteusvaurio. Muista siis huolehtia myös asunto-osan kunnon tarkkailusta ja huollosta. Matkailuauton asunto-osan vuosihuollossa tarkistetaan muun muassa kaasu- ja lämmitysjärjestelmät, koekäytetään sähköjärjestelmät ja vesijärjestelmä sekä rasvataan ulko-ovien ja luukkujen saranat. Huoltaessasi autosi Best Caravanilla voimme myös hoitaa katsastuksen puolestasi ajoneuvosi vuosihuollon yhteydessä.

Kun katsastus on hoidettu, voit lomailla rennosti.

Milloin matkailuauto pitää katsastaa?

Matkailuautolle on suoritettava tietyin väliajoin määräaikaiskatsastus samaan tapaan kuin henkilöautolle. Monesti katsastusasemat muistuttavat tulevasta katsastusajankohdasta postitse. 

Katsastuksen ajankohta on hyvä suunnitella omat reissusuunnitelmat huomioiden.

Pääsääntöisesti kaikki matkailuautot painosta riippumatta ovat M1-luokan henkilöautoja, ja niitä koskee sama lainsäädäntö kuin henkilöautoja. Matkailuautot on katsastettava ensimmäisen kerran viimeistään 4 vuoden kuluttua ajoneuvon käyttöönottopäivästä. Sen jälkeen viimeistään 2 vuoden kuluttua edellisestä katsastuksesta. Kun käyttöönottoajankohdasta on kulunut yli 10 vuotta, on ajoneuvo katsastettava vuosittain (viimeistään vuoden kuluttua edellisestä katsastuksesta).

Katsastetun matkailuauton kanssa voit lähteä rauhallisin mielin seikkailemaan vaikkapa ulkomaille.

Helpoiten oman ajoneuvosi seuraavan katsastusajankohdan voit tarkistaa:

– Traficomin Oma asiointi -palvelussa näkyvistä ajoneuvon tiedoista,
– Katsastustodistuksesta 
– Rekisteröintitodistuksen teknisestä osasta

Tarkemmat katsastusajankohdat ajoneuvoluokittain löydät Traficomin sivuilta.

Katsastuksen ajankohta on hyvä suunnitella omat reissusuunnitelmat huomioiden, jottei katsastuksesta tarvitse huolehtia reissun aikana. Mikäli sinulla ei ole tarkoitus ajaa matkailuautolla talvella mutta katsastuksen ajankohta osuisi juuri talvikuukausille, voi katsastus olla järkevä käydä tekemässä jo syksyllä.

Katsastuksen ajankohdan voi siirtää pois talvikuukausilta.

Katsastusajankohdan siirtäminen

Mikäli katsastusajankohtasi ajoittuu aina itsellesi huonoon ajankohtaan, voi katsastusajankohtaa myös siirtää. Katsastuksen seuraava ajankohta määräytyy edellisen katsastuksen mukaan (paitsi O2-luokan perävaunuilla). Voit siis siirtää katsastuksen ajankohtaa käymällä katsastamassa autosi siihen aikaan vuodesta, jolloin haluaisit seuraavan kerran katsastuksen suorittaa. On hyvä kuitenkin huomioida, että katsastuksen ajankohta ei muutu, jos katsastus suoritetaan katsastusaikavälin viimeisenä päivänä tai sitä edeltävän 30 päivän aikana.

Matkailuauton katsastus tuo turvaa tien päälle ja antaa luvan rentoon reissailuun.

Katsastuksen myöhästyminen

Joskus seikkailut vievät mennessään, ja saatat huomata, että katsastus on myöhässä. Voit tällöinkin ajaa matkailuauton katsastusasemalle, kun olet varannut ajan katsastukseen etukäteen. Muista kuitenkin, että ajoneuvossa on myös tällöin oltava rekisterikilvet ja voimassa oleva liikennevakuutus.

Katsastamattomalla autolla saa siis ajaa katsastukseen, jos olet varannut ajan autolle etukäteen. Mikäli et ole varannut aikaa etkä täten pysty todistamaan poliisille, että olet ajamassa katsastukseen, voi seurauksena olla sakot ja rekisterikilpien menetys.

Muista tarkistaa matkailuautosi vuosimalli muutoskatsastusta varten.

Mitä tarkoittaa matkailuauton muutoskatsastus?

 Vuonna 2020 tulleen lakimuutoksen myötä enintään 3500 kg painavilta matkailuautoilta poistui ajoneuvokohtaiset nopeusrajoitukset.

Yli 3500 kg painavilla ajoneuvoilla nopeusrajoitus on lähtökohtaisesti 80 km/h, mutta autoissa, joissa on lukkiutumattomat jarrut sekä turvavyöt ja istuimien pääntuet kaikilla ajon aikana käytettävillä istuimilla, voi matkailuauton nopeus olla myös 100 km/h. Etenkin uusissa ajoneuvoissa rajoitus on yleensä 100 km/h. Käytetyillä ajoneuvoilla muutos voi vaatia turvavarusteiden todentamisen muutos- tai rekisteröintikatsastuksessa, jolloin rekisteritietoihin tehdään merkintä enimmäisnopeuden noususta 100 km/h.

Matkailuauton suurimman nopeuden nostaminen 100 km/h voi vaatia muutoskatsastuksen.

Muutoskatsastukselle voi olla tarvetta myös muissa tilanteissa. Matkailuajoneuvo tulisi viedä muutoskatsastukseen muun muassa, mikäli matkailuauton rakennetta tai käyttötarkoitusta muutetaan olennaisesti tai siihen liitetään tai siitä poistetaan osia tai varusteita, jotka muuttavat auton ominaisuuksia tai käyttötarkoitusta merkittävästi. Lisäksi muutoskatsastus voidaan vaatia, jos ajoneuvoon kohdistuvan veron tai maksun edellytykset muuttuvat tai sen luokittelu- tai alaluokittelutieto ei enää pidä paikkaansa. 

Paljonko katsastus maksaa?

 Pienten matkailuajoneuvojen katsastuksen hinta on henkilöautoja vastaavalla tasolla. Isompien, yli 3500 kg painavien ajoneuvojen katsastusten hinnat ovat myös pääsääntöisesti kalliimpia kuin pienten ajoneuvojen. 

Mitä suurempi ajoneuvo, sitä enemmän katsastuksesta saa yleensä maksaa.

 Matkailuajoneuvojen katsastuksen hinnat vaihtelevat katsastusasemien mukaan. Hinnoissa on jonkin verran vaihtelua, mutta tyypillisesti määräaikaiskatsastus maksaa noin 30–70 €, jälkitarkastus noin 10–40 €. Muutoskatsastuksen hinta riippuu muutoksen laajuudesta. 

Mikäli haluat säästää, kannattaa katsastusten hintoja vertailla. Monessa paikassa pääset katsastukseen edullisemmin, jos varaat katsastukseen ajan etukäteen verkossa. Useat katsastusasemat tosin suosittelevat varaamaan matkailuautolle ajan aina yhteydenoton kautta. 

Matkailuautojen hinnat vaihtelevat katsastusasemien välillä, joten pientä hintavertailua kannattaa tehdä ennen katsastusta.

Mitä jos matkailuautosi ei läpäise katsastusta?

Joskus voi käydä niin, että vaikka olisit valmistautunut katsastukseen, ei ajoneuvo pääse katsastuksesta läpi. Ajoneuvollesi voidaan määrätä jälkitarkastus tai ajoneuvo voidaan määrätä ajokieltoon.

 Mikäli ajoneuvosi ei läpäise jälkitarkastusta, et saa ajaa ajoneuvolla ennen kuin viat on korjattu ja uusi määräaikaiskatsastus suoritettu.

Jälkitarkastus

Yleensä katsastuksessa havaitut viat ovat sen verran pieniä, että saat kuukauden aikaa korjata viat tai puutteet, jonka jälkeen sinun täytyy viedä auto jälkitarkastukseen. Viat on tietenkin parasta korjata mahdollisimman pian, mutta jälkitarkastukseen on mentävä 1 kuukauden kuluessa katsastuksesta. Jälkitarkastuksen voi suorittaa millä tahansa katsastusasemalla. Jälkitarkastusajan aikana uusintoja voi tehdä ajan puitteissa useamman kerran. Jos et kuitenkaan ehdi hoitaa jälkitarkastusta kuukauden kuluessa, on päästömittaus voimassa 3 kk, ja sinun tulee tehdä vain määräaikaiskatsastus kokonaan uudestaan. 

Yleensä katsastuksessa havaitut viat ovat pieniä.

Ajokielto

Vakavammissa vioissa ajoneuvo voidaan asettaa ajokieltoon. Tällöin ajoneuvon saa viedä korjattavaksi ja takaisin katsastukseen ainoastaan katsastajan antamalla luvalla tai siirtoluvalla, jota voi hakea rekisteröintipalveluita tarjoavilta katsastusasemilta.

Hylätyllä ajoneuvolla ajaminen

Mikäli olet vienyt ajoneuvon katsastukseen katsastusajan puitteissa, saat käyttää sitä viat korjattuina kahden kuukauden ajan hylkäämisestä. Jos taas olet vienyt ajoneuvon katsastukseen katsastusajan päätyttyä, voit ajaa ajoneuvolla vain katsastajan luvalla tai siirtoluvalla korjaukseen tai ilman lupaa etukäteen varattuun jälkitarkastukseen tai määräaikaiskatsastukseen.

Matkailuvaunuja koskevat omat säädökset

Vaunuissa katsastus tulee tehdä kahden vuoden välein. Katsastuksen ajankohta määräytyy aina kalenterivuosittain, eli katsastus tulee aina suorittaa seuraavaan vuodenvaihteeseen mennessä.

Matkailuvaunujen katsastus poikkeaa osittain sisällöltään ja katsastusaikavälin osalta autojen katsastuksesta. Vaunuja koskee lähtökohtaisesti peräkärryjä koskeva lainsäädäntö, joten katsastuksessa tarkastellaan hieman eri asioita. Matkailuvaunujen katsastuksessa tulee usein eteen renkaiden kunto muutenkin kuin kulutuspinnan osalta. Vaunun seistessä pitkään paikallaan voi renkaiden kunto heikentyä iän myötä, vaikka kulutuspintaa olisikin vielä reilusti jäljellä.

Matkailuvaunujen katsastukseen pätee omat säännöt. Vaunujen omistajien tulee tutustua niihin hyvissä ajoin ennen katsastusta.

___

Mikäli vasta harkitset oman ajoneuvon ostamista, voit ladata ajatustesi tueksi kattavan Ostajan oppaamme, josta saat hyviä neuvoja ja vinkkejä matkailuajoneuvon hankintaan! 

Ostajan opas
matkailuajoneuvon hankintaan

 

Päivitetty: 7.5.2022