Hyppää sisältöön

Matkailuautolla Venäjälle – Luontoelämyksiä edullisesti

Karavaanarille Venäjä tarjoaa luontoelämyksiä ja erilaista elämää. Venäjällä pärjää normaalilla maalaisjärjellä mainiosti, vaikkei ymmärtäisi sanaakaan venäjän kieltä. Ryöstetyksi tuleminen ja muut painajaismaiset kauhutarinat voi heittää romukoppaan sillä Venäjä on turvallinen maa matkustaa. 
|
Kuvat: Sara ja Joni Helminen

Kun olette suunnitelleet reissuporukkanne kesken seuraavaa lomareissua, onko mielessänne käynyt lähteä matkailuautolla Venäjälle? Moni varmaan pudistaa päätään. Itärajan taakse poikkeamista karsastetaan, mutta turhaan. Kun ennakkovalmistelut tekee kunnolla, on Venäjä mitä mainion matkakohde karavaanarille.

Mitä ennakkovalmisteluja Venäjälle meno vaatii?

Viisumi ja passi

Viisumi on helpoin hankkia matkatoimiston kautta. Matkatoimisto hoitaa kutsumisen ja viisumin voi saada tarvittaessa myös nopeasti. Kuukauden kertaviisumin hinta on miltei sama kuin vuoden kestävän viisumin. Vuoden viisumilla voit käydä Venäjällä vuoden aikana niin monta kertaa kuin mieli tekee ja passiin mahtuu leimoja. Huomioitavaa on se, että Venäjälle mentäessä passin täytyy olla sopivassa kunnossa. Meillä oli passeissa useampi Montenegron leima, jotka poliittisista syistä aiheuttivat rajalla hieman hämminkiä.

Vihreä kortti ja vakuutukset

Lisäksi autolle pitää hankkia vihreä kortti, jonka saa vakuutusyhtiöstä. Vihreä kortti on todiste siitä, että auton liikennevakuutus on voimassa. Ajoneuvon vakuutusehtojen kanssa kannattaa olla tarkkana, koska kaikki vakuutusyhtiöt eivät tarjoa kaskovakuutusta Venäjälle matkustettaessa. On myös suositeltavaa ottaa lisäturvaa vastuuvakuutuksesta, sillä Venäjällä tapaturman aiheuttaja on aina velvollinen kustantamaan kaikki kolarista koituneet kustannukset – nekin, joita liikennevakuutus ei välttämättä korvaa.

Tullikaavake ja tullimaksut

Venäjän rajalla rajamuodollisuudet ovat miltei yhtä kummalliset kuin vuosikymmeniä sitten mutta tästä huolimatta rajanylitystä ei tarvitse suinkaan pelätä.

Venäjän rajaviranomaiset pyrkivät pitämään edelleen auktoriteettiä yllä erinäisillä keinoilla, joten sitä ei kannata erityisemmin ihmetellä. Kaikki asiapaperit saa tarvittaessa englanniksi ja ystävälliset rajaviranomaiset auttavat myös niiden täyttämisessä.

Auton tullikaavake kannattaa kuitenkin täyttää jo ennakkoon, jotta aikaa ei hukkaudu rajalla sen täyttämiseen. Muista tulostaa tullikaavake kaksipuoleisena muuten se ei kelpaa rajalla! Netistä löytyy selkeitä täyttöohjeita kuvien kera, ja aikaisemmin Venäjällä autolla vierailevilta kannattaa tarvittaessa  kysyä rohkeasti neuvoa.

Venäjälle mentäessä kannattaa myös miettiä, miten paljon tavaraa autoon pakkaa mukaan, koska tavaroiden arvon noustessa riittävän suureksi, niistä saattaa joutua maksamaan tullimaksun. Venäjän tullin sivuilta löytyy aina ajankohtainen tieto siitä, mitä ja miten paljon mitäkin saa tuoda.

Matkailuautolla Venäjälle.

Hotelli Druzban pihapiiri tarjoaa vartioidun yöpymispaikan matkailuautolle Viipurissa.

Miksi kannattaa matkustaa matkailuautolla Venäjälle?

Kun lähtee matkailuautolla Venäjälle,  rajamuodollisuudet ovat vain muodollisuus, jonka jälkeen avautuu kokonaan uusi mielenkiintoinen maailma tutkittavaksi!

Matkailuauto mahdollistaa esimerkiksi luovutetun Karjalan tutkimisen omaan tahtiin oman aikataulun mukaan. Karjalassa on paljon nähtävää niille, jotka haluavat tutustua toisenlaiseen kulttuuriin. Karjalaa ei ole valmiiksi pureskeltu.

Karjalan vanhat pienet maaseutukylät puhuttelevat. Siellä uusia taloja on harvassa. Vanhat kirkot, hautausmaat sekä sodanaikaiset paikat ja muistomerkit säväyttävät. Venäjän perinteissä näkyy paljon yhtäläisyyksiä Suomen kanssa, mikä herättää sympatiaa.

Venäläinen savusauna tai perinteinen puusauna “banja” kannattaa ehdottomasti kokea. Karjalaiseen banjakokemukseen kuuluu tietysti myös koivunoksakimpulla vihtominen sekä perinteinen selänpesu. Yleisiä saunoja on suurempien kaupunkien yhteydessä.

Venäläinen kylmä kylpytynnyri

Venäjällä kävimme kuumasa banjassa saunomassa sekä vilvoittelemassa perinteisessä kylpytynnyrissä aina löylyjen välillä.

Majoittuminen matkailuautolla

Venäjän matkaajalle majoittuminen on yhtä helppoa kuin Suomessakin sillä mökkejä, leirintäalueita, motelleja ja hotelleja on joka puolella. Booking.com -sivuston kautta voi vertailla hintoja ja varata yöpymispaikkoja.

Länsimaista tuttuja karavaanaripalveluita ei Venäjältä kuitenkaan liiemmin löydy. Leirintäalueet on tarkoitettu enimmäkseen mökkeilyyn tai telttailuun ja muutenkin palvelut ovat vaatimattomia. Isoista kaupungeista löytyy yleensä aina vartioitu parkki, josta karavaanari saa turvallisen ja edullisen parkkipaikan ja tarvittaessa sähköäkin. Tunnetuimmat varitoidut parkit lienevät Druzba Hotelli Viipurissa sekä Ravintola Piipun Piha Sortavalassa. Näissä kummassakin voi yöpyä niin matkailuauton kuin -vaununkin kanssa.

Matkailuautolla Venäjälle.

Jos kaupunkielämä houkuttelee karavaanaria, hotellin pihapiiri tarjoaa matkailijalle rauhallisen yösijan.

Matkailuautolla matkaillessa on mahdollista yöpyä omassa autossa ja nukkua vaikka keskellä venäläistä erämaata eli Karjalan ikimetsää. Venäjällä on jokamiehenoikeuksiin verrattava oikeus leiriytyä luonnossa. Matkallamme oli  mukava huomata, että venäläiset nauttivat tästä oikeudesta ja liikkuvat paljon luonnossa retkeillen.

Karjalan alueelta löytyy rauhaisia ja kauniita puskaparkkeja joka puolelta. Puskaparkkeilleissa pitää ottaa huomioon, että luontoon tullessaan venäläiset haluavat usein olla rauhassa ja omissa oloissaan. Eli jos leiripaikalla on jo seurue, kannattaa oma auto parkkeerata kohteliaasti mahdollisimman sivuun. On myös kaunis ele tiedustella aikaisemmin tulleilta, sopiiko majoittua samalle paikalle.

Venäläiset ovat hyvin ystävällistä ja vieraanvaraista kansaa, ja suomalaiset ovat Venäjällä hyvässä maineessa. Vietimme Venäjän reissullamme kaikki yöt puskaparkeissa emmekä koskaan kokeneet mitään uhkaa tai vaaratilanteita.

Asuntoauto luonnon keskellä

Puskaparkkeilu Venäjällä on kaunista, helppoa ja turvallista. Löysimme täydellisen paikan leiriytyä hetkeksi järven rannalta keskeltä erämaata.

Venäläiseen tapakulttuuriin kuuluu myös vahvasti se, että jos yksilöllä on huoli tai ongelma, siihen löydetään yhdessä ratkaisu. Jos siis olet etsimässä majapaikkaa, kannattaa kysyä paikallisilta, missä voi yöpyä. Saat varmasti vastauksen. Jos ensimmäinen vastaantulija ei osaa vastata, hän kyllä etsii henkilön, joka osaa auttaa. Parhaimmassa tapauksessa saatat löytää itsesi viettämässä yötä venäläisestä kodista.

Ravintolat ovat myös tottuneita kohtaamaan matkaajia, joten heiltä voi rohkeasti kysyä mahdollisuutta viettää yö ravintolan pihalla.

Karjalan luonto ihastuttaa

Luonto Venäjän puolella vanhassa Karjalassa on hyvin samanlaista kuin Suomessa. Ainoa poikkeus on, että talousmetsää Karjalassa on huomattavasti vähemmän. Vanhat kelopuut ja koskematon luonto hurmaavat matkaajan kerta toisensa jälkeen. Järvet, lammet ja joet ovat koskemattomia eikä rantoja ei ole rakennettu täyteen kesämökkejä kuten Suomessa.

Laatokan rannikko ja vanhat pellot ovat paikoin jättiukonputken valloittamia. Vanhoja hylättyjä tehdasrakennuksia ja rakennusten raunioita on jätetty luonnon armoille rapistumaan. Tällaiset näkymät ovat samalla kiehtovia ja vähän surullisiakin.

Laatokan rannalla voi käydä virkistäytymässä kuumana päivänä, kun matka suuntautuu matkailuautolla Venäjälle.

Kaunis ja kirpeän kylmä Laatokka tarjoaa virkistävän kylvyn hellepäivänä. Muita ihmisiä ei näy mailla halmeilla, joten naku-uintikin onnistuu.

Laatokka itsessään on jo nähtävyys! Keskikesän hellepäivinä vilpoinen järvi kutsuu uimaan. Konevitsan ja Valamon luostariin menee kesäaikana päivittäin lauttoja, joilla pääsee edullisesti tutustumaan Laatokkaan vetten päältä. Monilla mökkikylillä on myös vuokrattavia veneitä ja kanootteja, joilla onnistuu itsenäinen veneily. Sortavalan ympäristö on täynnä kauniita saaria, joissa voi retkeillä veden äärellä ja nauttia luonnon rauhasta.

Venäläinen puukirkko

Kaunis venäläisen puukirkko pienellä saarella.

Lompakolle ystävällistä matkustamista

Päätiet Laatokan ympärillä ovat saaneet hyvän asfaltin, hintataso on alhainen ja ruokakauppoja on kaikkialla. Maaseudulla pienemmät tiet saattavat olla huonokuntoisempia, mutta nelivetoa et sielläkään tarvitse. Järvien rannoille pääsee usein pitkin pieniä hiekkateitä. Isokoisemmille matkailuautoille kapeat tiet saattavat tuottaa hieman hankaluuksia. Venäläiset autokuskit saattavat myös ajaa varsin hurjaa vauhtia tien kunnosta välittämättä, joten automatkailijan kannattaa minimoida riskit antamalla kiireisille kuskeille tilaa ohittaa.

Venäjällä palvelut ja hintataso ovat lompakolle ystävällisiä. Diesel maksaa alle 70 senttiä litralta, mikä on Euroopan halvinta. Söimme myös edullisesti ravintolassa pitkän kaavan mukaan herkullista kuhaa, sienipelmenejä sekä blinejä kaviaarin kera. Ruokakauppoja on pienissäkin kylissä ja aukioloajat ovat hyvät. Suosikeiksemme nousivat herkulliset suolakurkut sekä kylmät punajuuripohjaiset vihanneskeitot, joita toimmekin Suomeen tuliaisena litroittain!

Venäjän reissuamme pääset seuraamaan videosarjastamme.

Kalastus järven rannalla

Kalaonni ei suosinut tämän järven rannalla, mutta mieli lepäsi kaunista luontomaisemaa ihastellessa.

Päivitetty: 24.3.2021