Hyppää sisältöön

Grilli kuumana Saimaalla – Maistuisivatko vartaat?

Caravan Keittiö Suomi -videosarjassa, karavaanarit Raul ja Sanna Fall tutustuvat Suomen kesäkaupunkeihin ja valmistavat herkkuaterioita tien päällä. Lappeenrannassa vety ja omenalimu tekevät kauppansa, mutta grilliin pariskunta pistää tirisemään kana- ja kasvisvartaita, jotka tarjoillaan savuperunoiden kera. Jälkiruuaksi maistuu grillattu ananas, balsamico-mansikat ja jäätelö. Grillit tulille!
|
Kuvat: Fall Production

Fallin pariskunnan Caravan Keittiö seikkailee tällä kertaa Lappeenrannassa, missä vety vetää Raulin kauppatorille muistelemaan omanalimun tuoksuista lapsuutta. Kauppatorilta mukaan tarttuu kesäisiä herkkuja kuten uutta perunaa, jonka varalle Falleilla on tällä kertaa savuisia suunnitelmia. Grillille paikka löytyy Saimaan rannalta, ja kun on grilli kuumana, ei auta muu kuin tarttua veitseen.

Tänään syödään kasvis- ja kanavartaita, savuperunoita, tzatzikia sekä grillattua ananasta ja balsamico-mansikoita tikkujäätelöillä höystettynä.

Grilli kuumana Saimaalla

Kasvisvartaat 4 hengelle

Raaka-aineet

1 kesäkurpitsa
1 punainen paprika
4 isoa herkkusientä
4 pientä sipulia
1 rasia kirsikkatomaatteja

Ohjeet

  1. Pese tomaatit, paprika ja kesäkurpitsa. Katso, että sienissä ei ole multaa. Pyyhi mullat tarvittaessa pois pullasudilla. Sieniä ei kannata huuhdella, koska niistä tulee liukkaita ja vetisiä.
  2. Pilko kaikki ainekset, paitsi kirsikkatomaatit, sopivan kokoisiksi suupaloiksi. Pujota ainekset haluamassasi järjestyksessä varrastikkuihin. Yleensä on hyvä aloittaa ja lopettaa varras sellaisella kasviksella, joka pysyy hyvin paikoillaan, kuten sipulilla tai paprikalla.
  3. Paista vartaita grillissä. Voitele paiston aikana oliiviöljyllä ja mausta suolalla ja mustapippurilla.

Kanavartaat 4 hengelle

Raaka-aineet

1 paketti maustamattomia broilerin fileitä (tavallisia tai minuuttifileitä)
Jävla Sås Bolag Classic BBQ -maustekastiketta
Jävla Sås Bolag Chipotle -maustekastiketta
Currya
Mustapippuria

Ohjeet

  1. Jos käytät fileitä, halkaise paksu file ensin kahdeksi ohuemmaksi leikkeeksi. Leikkaa ohuet fileet kapeiksi suikaleiksi.
  2. Sekoita kastikkeet ja mausteet keskenään ja laita suikaleet maustumaan marinadiin vähintään puoleksi tunniksi.
  3. Pujota suikaleet mutkalle varrastikkuihin.
  4. Ota vartaille pintaväri alkuun kuumemmalla grillillä. Laske grillin tehoa ja siirrä vartaat epäsuoralle lämmölle. Grillaa kunnes liha on kypsää.

Savustetut perunat

Raaka-aineet

Varaa 2-3 perunaa ruokailijaa kohden.

Ohjeet

  1. Pese uudet perunat huolellisesti.
  2. Esikeitä perunoita hiukan suolavedessä.
  3. Siirrä perunat savustimeen ja savusta noin 15 – 20 minuuttia perunan koosta riippuen.
  4. Lisää tarvittaessa suolaa ja nauti.

Voit myös savustaa perunat ilman esikeittämistä. Tällöin kypsymisaika on pidempi ja savun maku perunoissa voimakkaampi.

Tzatziki

Raaka-aineet

2-3 dl luonnonjogurttia
Puolikas kurkku
Poppamiehen Garlic Rub -mausteseosta tai tuoretta valkosipulia
Suolaa ja mustapippuria maun mukaan

Ohjeet

  1. Sekoita jogurtti ja mausteseos keskenään.
  2. Raasta pesty kurkku ja poista raasteesta kurkun neste, ettei kastikkeesta tule liian löysää.
  3. Sekoita raaste jogurtin joukkoon.
  4. Lisää Poppamiehen Garlic Rub -seosta tai tuoretta valkosipulia.
  5. Tarkista maku ja lisää halutessasi suolaa ja mustapippuria.

Grillattu ananas ja marinoidut mansikat

Raaka-aineet

1 tuore ananas
1 rasia mansikoita
1 tl sokeria
Balsamicoa
Eskimo-jäätelötikut tai muuta jäätelöä

Ohjeet

  1. Poista kannat mansikoista ja huuhtele ne tarvittaessa.
  2. Laita mansikat kulhoon ja ripottele päälle noin teelusikallinen sokeria.
  3. Pirskota mansikoiden päälle balsamicoa. Sekoita hiukan.
  4. Kuori ananas ja poista syötäväksi kelpaamaton keskiosa.
  5. Leikkaa ananas viipaleiksi.
  6. Grillaa ananaspalat.
  7. Laita ananakset mansikoiden joukkoon ja lisää jäätelö.

P.S. Osaatko muuten valita kaupassa kypsän ananaksen? Videolla Sanna näyttää, mistä tietää, milloin ananas on syömäkelpoinen!

Grilli kuumana Porvoossa

Raul ja Sanna Fall tutustuvat Suomen kesäkaupunkeihin ja valmistavat herkkuaterioita tien päällä. Porvoossa grillattiin mehukkaita T-luupihvejä.

https://bestcaravan.fi/matkakertomuksia/matkailijan-evaat/mehukkaat-grillipihvit-caravan-keittiossa/

Päivitetty: 10.6.2021