Hyppää sisältöön

Karavaanarin tärkeimmät tarvikkeet

Automatkailijalle markkinoidaan paljon erilaisia retkeilyvarusteita ja autossa elämistä helpottavia tarvikkeita. Tarpeet ja tilanteet vaihtelevat kuitenkin aina yksilöllisesti. Härveli, joka on yhdelle korvaamaton, voi olla toiselle täysin tarpeeton.
|
Kuvat: Sara ja Joni Helminen
Karavaanarin tärkeimmät tarvikkeet listattuna tässä artikkelissa.

Blogimme aiheena on tällä kertaa karavaanarin tärkeimmät tarvikkeet. Listaamme tarvikkeet, jotka mielestämme jokaisen karavanaarin olisi hyvä omistaa. Jos olet vasta aloittanut automatkailuharrastuksen, suosittelemme, että tutustut rauhassa ensin itse reissaamiseen, minkä myötä sinulle selviää, mitä tarvikkeita tarvitset autoarjen sujuvoittamiseen.

Vaikka säilytystilat ovat asuntoautoissa yleensä hyvät, ei niitä mielestämme kannata täyttää turhilla tavaroilla. Jos jätämme omalla kohdallamme laskusta pois auton katolla kiinteästi lepäävän aurinkopaneelin sekä invertterin, jonka avulla saamme auton asuintilaan käyttösähköä, elämää helpottavien tarvikkeidemme lista ei ole erityisen pitkä. 

1. Oma vesiletku hygieniasyistä

Yksi tärkeimmistä asioista asuntoautossa on tietysti vesi. Juoma- ja käyttövesitankkien täyttämiseen tarvitaan vesiletku. Osassa vesipisteistä on letku valmiina, mutta koska käytämme auton raikasvesitankkia myös juomavetenä, käytämme hygieniasyistä aina omaa vesiletkua. Letkumme on melko lyhyt, koska saamme yleensä ajettua pienen asuntoautomme hyvinkin lähelle vesipistettä. 

Omistamme myös kasaanpainuvan irtokanisterin, jota voi tarvittaessa käyttää vesitankkien täyttämiseen, jos autoa ei saa ajettua vesihanan viereen. Kanisterista on helppo kaataa vettä tankkiin suppilon avulla. Jos asuntoauton säilytystilat ovat suuret, toimii kastelukannu tässä tarkoituksessa myös hyvin. Lisäksi meillä on erilaisia vesipostien avaimia sekä letkuliittimiä, joilla saamme otettua vettä oikeastaan mistä tahansa.

Karavaanarin tärkeimmät tarvikkeet: vesiletku ja tarvittavat liittimet.

3/4 tuuman kierre on yleisin ulkohanoissa mutta myös muita liittimiä löytyy. Tällä valikoimalla olemme aina saaneet vesiletkumme sopimaan kaikkialla Euroopassa.

2. USB-pistokkeita ei ole koskaan liikaa

Nykyään meillä ihmisillä on elektroniikkaa joka sormelle. Tien päällä helpointa ja energiatehokkainta on ladata elektroniikka auton akkujen avulla. Matkailuajoneuvojen valmistajat eivät ole kuitenkaan välttämättä vielä huomioineet, että jokaisella matkustajalla on nykyään omat kännykät, padit tai läppärit sekä usein myös erilaisia kameratarvikkeita.

Olemmekin joutuneet ostamaan asuntoauton jokaiseen 12V-pistokkeeseen USB-lisähaaroittimen, jonka avulla saamme elektroniikan ladattua ilman, että joudumme vuorottelemaan, mitä laitetta kulloinkin ladataan. Nykyään myös 3A-pikalataus onnistuu asuntoautossamme.

Karavaanarin tärkeimmät tarvikkeet: USB-haaroittimet.

USB-liittimiä ei ole ikinä liikaa autossa, kun ladattavia laitteita on nykyään paljon.

3. Lattiaharja ja hyvä eteismatto pitävät matkakodin siistinä

Asuntoautoissa ei ole taloasumisesta tuttua tuulikaappia tai eteistä, joten soraa ja likaa kerääntyy helposti kengänpohjien mukana asuintilaan. Laadukas eteismatto ja rikkaharja auttavat loputtomassa taistelussa sisään kulkeutuvaa hiekkaa vastaan.

Me leikkasimme normaalista eteiseen tarkoitetusta kuramatosta juuri sopivan kokoisen palan oven suuhun auton sisäpuolelle. Nyt suurinosa hiekasta ja ulkoa kantautuvista roskista jää siihen. Muotoonleikattu pala pysyy myös hyvin paikoillaan.

Eteismaton voi vaihtoehtoisesti sijoittaa myös auton ulkopuolelle oven eteen, jos kenkiä säilytetään auton ulkopuolella. Hyvä lattiaharja kannattaa sijoittaa käden ulottuville, jolloin lattian lakaisu käy vaivattomasti.

Karavaanarin tärkeimmät tarvikkeet: kuramatto ja harja.

Kuramatto ja harja, siivouspäivän pelastus.

4. Vähän tilaa vievät keittiötarvikkeet

Asuntoautoihin myydään retkimallisia kevyitä ja kulutusta kestäviä astiastoja sekä myös kattiloita ja pannuja, jotka vievät hyvin vähän tilaa. Melamiiniset astiat ovat todella hyviä, kestäviä ja kauniita, miksi käytämmekin niitä päivittäin.

Sitä vastoin kattilan ja paistinpannun haluamme olevan normaalit kotitalouksiin tarkoitetut kookkaat versiot. Meillä kulkeekin autossa mukana painava valurautainen paistinpannu, jolla kokkaamme lähes kaiken ruokamme. Myös aamukahvi on mukava juoda oikeasta posliinisesta kahvimukista, vaikka posliinisten kahvimukien säilytys saattaa aiheuttaa ajon aikana kolinaa. Ne kannattaakin pakata ajon ajaksi irti toisistaan.

Aamuahvin nauttiminen omasta suosikkimukista on meille tärkeää.

5. Mikrokuitupyyhkeet ovat arjen pelastus

Nopeasti kuivuvat ja pieneen tilaan mahtuvat mikrokuitupyyhkeet ovat olleet meidän perheessä menestys. Käytämme pyyhkeitä päivittäin ja kesällä monta kertaa päivässä, joten paksu painava froteepyyhe ei tulisi kysymykseenkään.

Tarjonta on varmasti parantunut vuosien varrella, sillä meidän oli alunperin vaikeaa löytää tarpeeksi suurta mikrokuituista kylpypyyhettä. Löysimme lopulta sopivan kokoisia pyyhkeitä lemmikkieläinkaupasta, mistä ostimme suurikokoiset koirien tassujen pyyhintään tarkoitetut pyyhkeet meille ihmisille. 

6. Kännykkäsovellukset pitävät karavaanarin tiellä

Karavaanareille on tarjolla monia hyödyllisiä sovelluksia. Eniten käytämme sääennustetta sekä Google Mapsin satelliittinäkymää hakiessamme mahdollisia sopivia yöpymispaikkoja.

Ulkomailla yöpaikan etsimisessä auttavat Park4Night – and Camper Contact -sovellukset. Sovellusten suosittelemat paikat ovat kuitenkin hyvin suosittuja, joten jos kaipaa omaa rauhaa, kannattaa etsiä yöpaikka muualta. Maps.me-sovelluksen avulla etsimme juomavesipisteitä ja lähteitä. Googlen selaimen avulla löydämme lähistön pesulat, nähtävyyksien aukioloajat sekä lähimmät ruokakaupat. 

Kokoontaittuvat penkit ja pöytä antavat mahdollisuuden syödä ulkona vaikka tähtitaivaan alla.

Alkuhuuman hutiostokset

Hankimme joitakin turhia tavaroita automatkailun alkuhuumassa, koska uskoimme niillä olevan käyttöä. Ostimme esimerkiksi vesivaa’an, joita monet vanhempien asuntoautojen kuskit käyttävät tarkistaakseen, onko auto parkkeerattu tasaisesti. Oma asuntoautomme on melko uusi, joten jääkaappi toimii, vaikka auto olisi hyvinkin vinossa. Vesivaaka siis oli meidän tapauksessamme hutiostos.

Omistamme myös tasauskiilat, jotka voi laittaa auton renkaiden alle epätasaisessa maastossa pysäköitäessä. Parkkeeramme usein epätasaiselle maalle, mutta hyvin harvoin kuitenkaan jaksamme kaivaa kiilat takatallista ja asettaa ne renkaiden alle, vaikka auto jäisikin vinoon.

Kokoontaittuvat retkituolit ovat nekin jääneet vähemmälle käytölle. Uskoimme tuolien olevan yksi tärkeimmistä varusteista mutta pian huomasimme, että vietämme harvoin aikaa ulkona automme vieressä. Ajamme usein auton jonnekin luonnon rauhaan ja lähdemme kävellen tutkimaan lähiseutua. Jos ilma on huono, niin olemme auton sisällä tai ajamme jonnekin missä sääennuste on parempi. Samasta syystä emme juuri käytä autossamme olevaa markiisia. Vaihdamme paikkaa päivittäin, ja vaikka kohteessa olisikin mahdollista leiriytyä, emme koe tarvetta avata markiisia tai laittaa tuoleja automme eteen istuskelua varten. Yleensä lähistöllä oleva vesistö kutsuu pulikoimaan ja hulppeat maastot patikoimaan. Emme ole kuitenkaan luopuneet retkituoleistamme sillä autossamme on niille hyvin tilaa. Tuolit ovat kuitenkin jääneet huomattavasti vähemmälle käytölle mitä alun perin arvioimme. 

Päivitetty: 24.3.2021