Hyppää sisältöön

Karavaanarin parhaat kalapaikat ovat Järvi-Suomessa

Missä syntyvät tämän kesän mehukkaimmat kalatarinat? Suunnittele kesäloma kalastusharrastuksen ympärille, ja suuntaa matkailuautosi kohti Järvi-Suomea, missä kalaisat apajat odottavat!
|
Kuvat: Elin Åsvik & Emilia Wik, Metsähallitus
Karavaanarin parhaat kalapaikat ovat Järvi-Suomessa.

Karavaanarin parhaat kalapaikat löytyvät Järvi-Suomen tuhansista järvistä. Automatkailevalle kalastajalle kotimaamme tarjoilee lukemattoman määrän rikkaita kala-apajia, joista löytyy haastetta intohimoiselle ammattilaiselle ja antoisia elämyksiä harrastusta aloittelevalle jälkikasvulle. Eräily on tänä kesänä suosittua ja mikäpä tarjoaisikaan paremman tukikohdan kalareissuille kuin matkailuauto!

Matkailuautolla kesälomareissu on helppo suunnitella harrastuksen ympärille, sillä mukana liikkuva tukikohta tuo runsaasti vapautta liikkumiseen. Sopivan majapaikan metsästyksen pahimman sesongin aikaan voi unohtaa, sillä kalastamaan voi suunnata puskaparkeista ja leirintäalueilta käsin. Omat kalastus- ja erätarvikkeet kulkevat kätevästi matkassa samojen pyörien päällä kuin suihku, keittiö ja vuodekin. Matkakodin keittiössä kalaherkut valmistuvat tuoreeltaan, ja jääkaapissa tai pakastimessa voi pyydettyä saalista kuljettaa kotiinkin.

Päiväreissu Vantaanjoen varsille

Vantaanjoen penkereillä on runsaasti hyviä ja helppoja kalastuskohteita, joissa lähelle luontoa pääsee ympäröivästä kaupunkiympäristöstä huolimatta. Suosituimpia kalastuskohteita Vantaanjoen varrella ovat muun muassa Vanhankaupunginkoski sekä Vantaankoski, jotka molemmat ovat hyvin autoilijan saavutettavissa. Vantaanjoesta voi odottaa saaliiksi muun muassa kirjolohta sekä ahventa.

Penkereille kannattaa lähteä aamuvarhaisella tai ilta-auringon lämmössä. Kaupunkiympäristössä sijaitsevan joen varsilla on myös useita paikkoja, jotka sopivat perheen pienimmille. Poikkea kätevästi kalaan vaikka ohikulkumatkalla.

Jokaiselle jotakin Päijänteeltä

Päijänteen runsaskalaiset vedet ja äärimmäisen monipuoliset kalastusmahdollisuudet ovat vapaa-ajankalastajien keskuudessa suuressa suosiossa. Järveltä löytyykin apajia moneksi päiväksi. Päijänne on Suomen syvin ja toiseksi suurin järvi, joten jokaiselle on tarjolla jotakin. Lohen jahtaajat suuntaavat laakeille ulapoille, kuhan- ja hauenpyytäjät lahtiin, matalikoille ja kaislikkoihin. Talvisin Päijänne on erinomainen paikka mateen pilkkimiseen.

Heinolan urheilukalastusalueella Jyrängön ja Pikkukosken virroissa on tarjolla haastetta perhokalastelijoille ja uistelijoille. Päijänteen eteläpuolella sijaitsevasta saalisvarmana pidetystä Vesijärvestä pyytää suuria ahvenia, ja Rautjärven kalastusalueelta puolestaan löytää paljon koko perheelle sopivia, tunnelmallisia kalastus- ja nuotiopaikkoja. Tunnetun kalastussyöttejä valmistavan Rapalan juuret ovat muuten Päijänteen seudulla.

Saimaa on kalastajan paratiisi 

Järvi-Suomen sydämessä sijaitsee kalastajien paratiisi: Suomen suurin järvi Saimaa. Paratiisiin kannattaa varata useampi päivä, sillä sen kuohuvista koskista ja tyynistä järvistä löydät parhaat kalapaikat jokaiseen makuun halusitpa sitten narrata tiettyä kalalajiketta tai valita paikan kalastustyylin perusteella. Vietä yösi mukavasti leirintäalueilla, tai vaihtoehtoisesti yövy tunnelmallisissa puskaparkeissa järvimaisemassa, ja herää aikaisin aamulla koittamaan kalaonneasi usvaisille rannoille.

Puskaparkissa veden äärellä.

Puskaparkista pääset heti auringon noustua vavan varteen.

Punkaharju ilmasta katsottuna.

Upean Punkaharjun rannoilla vesi on kirkasta ja kalastukseen sopivia sopukoita on pitkin harjua.

Savonlinnan ja Saimaan kupeessa suosittuja kalapaikkoja ovat Punkaharju, Puruvesi ja Linnansaari. Punkaharjun ja Puruveden rannoille pääsee hyvin autolla, mutta Linnansaareen tie vie vain vesiteitse. Punkaharjun kirkkaat rantavedet sopivat hyvin iltakalastukseen, ja yleisimpiä saaliita ovat muun muassa ahvenet ja kuhat. Harjulla kulkeva maantie on täynnä pysähdyspaikkoja, joten kalapaikan vaihtaminen sujuu sukkelaan, mikäli kala ei jossain syö. Suuremman kalan toivossa kannattaa suunnata ajokki Puruveden suuntaan, josta nousee ahvenen ja kuhan lisäksi haukea.

Saimannorppa kurkistaa pinnan alta.

Linnansaaressa on mahdollisuus tavata Saimaan kuuluisin asukas, norppa!

Linnansaaren kansallispuistossa kalastelu on luvallista kansallispuiston alueella jokamiehenoikeuksien ja tarvittavien kalastuslupien nojalla. Myös kansallispuiston alueelliset rajoitukset täytyy huomioida. Linnansaaren kansallispuiston rannoilta saatat bongata myös suloisen saimaannorpan, joten älä unohda tarkkailla ympäristöäsi!

Parhaat kalatarinat tulevat itärajalta 

Itärajan kalastuskierrokselta voit odottaa suurta saalista. Joensuun lähistöllä sijaitsevat Karvionkosken kuohut, Kolin suuri Pielisjärvi sekä Lieksan Ruunaanjoki ovat varman saaliin vesiä.

Karvionkosken rauhallisemmat kalastusalueet sopivat mainiosti perho- ja heittokalastukseen. Joensuun alueelta löytyy myös hyviä leirintäalueita yöpymistä varten.

Pieliseltä voi saada suuria haukia.

Suuresta Pielisestä voi saada kookkaita haukia. Nappaako yksi sinun pyydykseesi?

Pielinen on suurten haukien kotipaikka. Tutki kartasta hyviä matalikkoja sekä lahtivesiä ja suuntaa lähimmälle pysäköintipaikalle parhaat haukipyydykset mukanasi. Pielisen runsaan muikkukannan seurauksena järvestä nousee hauen lisäksi myös suuria ahvenia. Kalastuksen lomassa kannattaa myös nousta Kolin huipulle katsomaan henkeäsalpaavaa järvimaisemaa. Koko reissun kovimmat kalatarinat tulevat täältä!

Hurauta Kolilta Pielisen yli autolautalla kohti Lieksaa ja Ruunaankoskea. Pakkaa perillä vaellustarvikkeet reppuun ja lähde samoamaan Ruunaankosken laitamia vavan kanssa. Erinomainen vaihtoehto on myös suunnata Ruunaan retkeilykeskukselle, jossa on esimerkiksi lapsille oma ongintapaikka. Retkeilykeskukselta voi jopa vuokrata palan koskea omaan käyttöön! Saadusta saaliista voit valmistaa kalaherkkuja nuotiopaikoilla, ja Ruunaan retkeilykeskuksella on tarjolla myös mahdollisuus kalan savustukseen ja loimutukseen.

Karavaanarin parhaat kalapaikat voi poimia Metsähallituksen automatkailureiteiltä.

Metsähallituksen matkailureitit sopivat mainiosti omatoimisen matkan suunnitteluun. Nappaa vinkit kahdesta kalastajan reitistä!

Metsähallituksen reittikartalta voi poimia karavaanarin parhaat kalapaikat.

Poimi kesälomareissullesi karavaanarin parhaat kalapaikat automatkailijan kalastusreiteiltä klikkaamalla ylläolevia Metsähallituksen reittikarttoja. Otathan kalastusreissusi suunnittelussa huomioon poikkeustilanteen mahdollisesti aiheuttamat muutokset sekä vastuullisen kalastuksen säännökset ja tarvittavat luvat! Lisää innostavia kotimaan reittejä omatoimiseen matkailuun löydät Metsähallituksen nationalparks.fi -sivustolta.

Mikäli karavaanielämän aloittaminen ja matkailuajoneuvon hankinta ovat haaveissa, käy tutustumassa matkailuautoihin, retkeilyautoihin ja matkailuvaunuihin Best-Caravanin valikoimassa!

Päivitetty: 5.7.2022