Hyppää sisältöön

Kalatarinoita: matkailuautolla isoimpien petokalojen perässä

Kalatarinoita on neljän kaveruksen seikkailijaporukka, joka julkaisee videoita perhokalastusreissuiltaan. Tässä blogissa sukelletaan kalastamisen, matkailuautoilun sekä reissussa elämisen syviin vesiin – mikä kombo! Lue lisää ja selvitä, miten Kalatarinoita sai alkunsa.
|
Kuvat: Ilmari Heinäjärvi

Terve! Mun nimi on Petteri. Olen Kalatarinoita-videopoppoon yksi jäsen ja tämän blogin kynäilijä. Kalatarinoita kertoo kaverusten heittäytymisestä kohti jaettua unelmaa: sitä, että saisi reissata ympäri vuoden matkailuautolla isoimpien petokalojen perässä. 

Idea reissujen kuvaamisesta ja videoiden jakamisesta sosiaaliseen mediaan lähti halusta innostaa muitakin ihmisiä ulos luontoon ja ohjata myös nuoria meille tärkeän lajin, perhokalastuksen, pariin. Ehkä jonain päivänä päästään tekemään tästä vielä omaa tv-ohjelmaakin. Tässä blogissa esittelen meidän porukan, sukelletaan sitten myöhemmin syvemmälle kalastuksen maailmaan. Tervetuloa Kalatarinoiden kyytiin!

Kesän 2022 ensimmäinen lohi.

Kalamiehiä jo pienestä pitäen

Kun muut lähtivät viikonloppuna discoon, meikä paineli kalalle.

Olen Huittisista kotoisin oleva, sittemmin turkulaistunut entinen ammattiurheilija, nykyinen urheiluhieroja – ja pikkupojasta asti erittäin intohimoinen perhokalastaja. Kun muut lähtivät viikonloppuna discoon, meikä paineli kalalle. Perhokalastuskärpänen pääsi puraisemaan jo 14-vuotiaana ja sama tarina tuntuu jatkuvan edelleen näin 36-vuotiaana.

Urheilu on aina ollut iso osa elämää. Montaa lajia kokeiltuani yleisurheilu nousi suosikiksi, ja pituushypystä tuli lopulta ammatti. Paha loukkaantuminen ja kipujen kanssa treenaaminen lannistivat kuitenkin sinnikkään miehen. Taskuun jäi mahtavia muistoja, viisi suomenmestaruutta, nuorten EM-hopea sekä EM-kisojen 7. sija. Urheilu-urani lopettamispäätöksen jälkeen sen jättämää tyhjiötä tuli täyttämään vanha intohimoni: kalastus.

Aurinko paistaa ja elämä hymyilee.

Porukan toinen kova kalamies on aloittanut taimen kalastamisen jo 4-vuotiaana. Lohen perhokalastuksen hallitseva suomenmestari Jari tai “Jave” on neljän lapsen 39-vuotias isä ja asustelee Jyväskylässä. Ollaan kalasteltu perholla Jarin kanssa yhdessä noin 10 vuotta. Kaveruutemme sai alkunsa sattumalta Ruotsissa Kalixjoen rannalla, mihin osuttiin samaan aikaan perhokalastamaan. Javen lohiennätys on 14,1 kiloa ja kalpenee allekirjoittaneen ennätykselle toistaiseksi vielä 0,9 kilon verran.

Jave ja Tornionjoen mörökölli.

Remmiin liittyy tärkeitä vahvistuksia ja Kalatarinat syntyi

Ollaan Jarin kanssa täysin itseoppineita perhokalastuksen parissa. Vuosia juteltiin, ettei nykykalastuksesta ole juurikaan kiinnostavaa materiaalia. Nuorten on vaikea innostua lajista, kun monet Youtuben videoista ovat jääneet vanhoiksi kalastustekniikoiden ja -välineiden kehittyessä. Tultiin sitten siihen tulokseen, että nyt olisi hyvä paikka alkaa tuottamaan innostavaa ja opettavaa materiaalia. Eräänä päivänä Jari soitti ja sanoi, että meillä on videopalaveri tänään. Linjoille hyppäsi meidän lisäksemme Jarin kaverit Ilmari ja Jouka.

Kelojen huoltoa jokivarressa.

Jyväskyläläinen Ilmari on porukan 30-vuotias kuopus ja kerännyt kannuksensa kuvaajana pääasiassa ravintolaelämän ja festareiden puolelta. Ilmari on kokenut maailmanmatkaaja ja porukan ainoa etevä kielimies, joka tarvittaessa hälytetään apuun. Mahdollisuus päästä kuvaushommiin luontoon innosti miehen hyppäämään mukaan. Itseni, Jarin ja Ilmarin lisäksi myös lohikoira Maru on mukana, kun kuljetaan matkailuautolla ympäri Pohjoismaita.

Jouka hoitaa konttorirottana suunnittelua Helsingistä käsin ja toimii tarpeen tullen teknisenä etätukena. Tämä tv-alan rautainen ammattilainen harrastaa vapaa-ajallaan crossfittiä, mistä kertoo 45-senttinen hauiksen ympärys.

Täytyy olla hyvä porukka kasassa, että jaksaa elää yhdessä tien päällä.

Matkailuauto on kalastajan ehdoton apuväline

Syksyllä käydyt lohen perhokalastuksen SM-kilpailut polkaisivat meidän kuvaushommat kunnolla käyntiin. Sieltä irtosi meille ensimmäinen ja neljäs sija. Vielä oli kuitenkin pari isoa asiaa ratkaisematta: kulkuväline ja majoittuminen. Kalastusvälineitä ja kuvauskalustoa on mukana reilusti, akkuja on saatava ladattua tien päällä ja välineiden on pysyttävä ehjinä. Reissataan Pohjoismaissa ympäri vuoden, mutta mökkejä ei ole saatavilla läheskään kaikkialla, eikä telttavarustuksella pärjää kahta päivää pidempään.

Siksipä alettiin etsiä yhteistyökumppania ja Best Caravan kiinnostui meidän suunnitelmista ja hyppäsi matkaan mukaan. Yhteistyön aloittaminen oli meille onnenpotku: tällainen kumppani on projektille mahtava tukipilari.

Tarvittiin tilava auto isolla takatallilla ja talviominaisuuksilla.

Matkalla Ruotsin Byske joelle.

Lopulta päästiin valitsemaan autoa. Tarvittiin tilava auto isolla takatallilla ja talviominaisuuksilla. Retkeilyauton tilat eivät riitä välineille, joten se suljettiin pois. Best Caravanin Turun toimipisteestä onneksi löytyi mahtavan palvelun saattelemana sopiva menopeli: Dethleffs Pulse -matkailuauto vuosimallia 2020. Puoli-integroitu auto on ollut nyt käytössä muutaman kuukauden ja toiminut aivan loistavasti. Kahdella hupiakulla sekä aurinkopaneelilla varustetun auton sähkö riittää pidemmillekin reissuille puskaparkissa, eikä ALDE-lämmitys jätä pulaan pahemmillakaan pakkasilla.

Kesäyön taikaa Kalix joella.

Kesän suunnitelmat: missä kalat, siellä mekin

Meidän matka alkoi jo huhtikuussa länsirannikon joilta meritaimenen toivossa. Muutama hieno kala sieltä nousikin, ja reissu jatkuu toukokuun loppupuolella kohti pohjoista. Lohi on se meidän ehdoton intohimomme, ja kesä-heinäkuu meneekin Ruotsin Lapin joilla niiden todella isojen kalojen perässä. Elokuuhun on suunnitteilla Norjan maisemia, ja syksyllä vielä mm. hauen merikalastusta. Kalat eivät ole koskaan turvassa, kun tämä karavaani kulkee! Lisää näistä seikkailuista tulevassa blogissa. Kalatarinoita toivottaa kaikille mahtavaa kesää ja kireitä siimoja!

______

Seikkailujamme voi seurata Instagramista, Tiktokista tai vaikka Youtubesta, missä jaksojen lisäksi striimaamme kalastusta myös livenä. Tule ihmeessä kyselemään kalastuksesta liveen tai nappaa vaikka hihasta, kun törmäät meihin huoltoasemalla tai jokivarressa!

Kaipaatko sinäkin huoletonta lomailua matkailuautossa vaikkapa kalastuksen parissa? Oli se sitten matkailuauton vuokraus tai erilaiset matkailuauton omistamisen muodot, Best Caravanilta löydä useita eri vaihtoehtoja toteuttaa omanlaista reissailuasi. Ota yhteyttä lähimpään liikkeeseen ja selvitä mikä olisi se oikea tapa juuri sinulle!

Päivitetty: 9.1.2023