Kun hankit matkailuauton, kuuluu siihen jo muutamia matkustusmukavuutta tuovia perusvarusteita, kuten jääkaappi, vessa, suihku ja sänky. Saatat kuitenkin kaivata autoon ominaisuuksia, joiden avulla saat reissuistasi vielä enemmän irti. Tässä blogissa otamme haltuun matkailuauton lisävarusteet, ja tutustumme niihin yleisimpiin lisäelementteihin, joiden ansiosta karavaanarin elämä tien päällä voi olla entistäkin mukavampaa. Tämän tekstin myötä tutuiksi tulevat muun muassa aurinkopaneeli, kaasun ulosotto, markiisi, tukijalat sekä pyöräteline. Tervetuloa mukaan!
Matkailuauton lisävarusteita:
Aurinkopaneeli, invertteri, lisäakku.
Kaasun vaihtajat, suodattimet, kaasun ulosotto, näyttö- ja ohjauspaneeli.
Markiisi, tukijalat, hydrauliset tunkit, ilmastointi, pyöräteline.
Tänä päivänä harva toiminto reissun päällä onnistuu ilman energiaa. Onneksi sähkö- ja kaasujärjestelmät kuuluvat matkailuauton perusvarusteluun. Tavanomaiseen 12-volttiseen sähköjärjestelmään kuuluu vähintään yksi asunto-osan akku, joka tunnetaan myös kansankielisesti hupiakkuna.
Sähköjärjestelmän lisävarusteet parantavat matkailuauton käyttömahdollisuuksia entisestään. Alla esitellyn kolmen lisävarusteen myötä olet matkailuautosi sähköntuotannon suhteen omavarainen, ja voit vaikka puskaparkkeilla tarvitsematta ulkoista verkkovirtaa.
Aurinkopaneeli on käytännöllinen lisävaruste, jos haluat ladata auton akkuja ilmaisella aurinkoenergialla. Saatat tarvita virtaa vaikka tietokoneen tai puhelimen akkujen lataamiseen – tämän lisävarusteen avulla et ole riippuvainen ulkoisesta verkkovirrasta.
Invertteri on täydellinen lisävaruste, jos haluat muuntaa auton kahdentoista voltin järjestelmän 230-volttiseksi. Näin voit ladata myös laitteita, joissa on normaalit pistokkeet ja käyttää esimerkiksi kahvinkeitintä ilman ulkoista verkkovirtaa.
Lisäakku on sähköjärjestelmän lisävarusteiden tärkeä osa. Saat aurinkopaneelin keräämän energian säilöön kahteen akkuun. Näin virtaa riittää enemmän ja voit käyttää vaikka useampaa sähkölaitetta samanaikaisesti.
Kaasujärjestelmä pyörittää (sähköjärjestelmän ohella) useissa matkailuautoissa asunto-osan mukavuuksia sekä veden lämmitystä. Kaasua hyödynnetään myös jääkaapin, kaasulieden ja kaasu-uunin toimintaan. Turvallisuussyistä kaasujärjestelmä kannattaa koeponnistaa asiantuntijaliikkeessä kerran vuodessa.
Perusvarusteluun kuuluvat kaasupullot vaativat huolellista käsittelyä. Matkailuautossa on usein paikat kahdelle 11 kg kaasupullolle, ja autoon kannattaa hankkia samalla kertaa kaksi täyttä pulloa: näin ensimmäisen pullon loppuessa matkassa on aina myös varapullo.
Seuraavaksi esiteltävät kaasujärjestelmän lisävarusteet helpottavat kaasupullojen kanssa toimimista ja varmistavat, että kaasua riittää saumattomasti kaikkiin tien päällä tarvittaviin toimintoihin.
Kaasupullon automaattinen vaihtaja vaihtaa kaasunsyötön automaattisesti pullolta toiselle ensimmäisen pullon loputtua. Näin kaasun loppuessa esimerkiksi keskellä yötä sinun ei tarvitse mennä ulos vaihtamaan pulloa, vaan voit jatkaa huoletta uniasi. Myös suodattimet kannattaa hankkia samalla kertaa: niiden avulla kaasujärjestelmään ei pääse vahingossa mahdollisia kaasun epäpuhtauksia.
Vaihtajan näyttö- ja ohjainpaneli on hyödyllinen lisävaruste, joka asennetaan auton sisätiloihin esimerkiksi muiden hallintapaneelien viereen. Näyttöpaneelista näet aina kaasujen tilanteen: ensimmäisen kaasupullon tyhjentyessä ja vaihtajan vaihtaessa kaasuntulon kakkospulloon muuttuu vihreä valo näyttöpaneelissa punaiseksi. Näin tiedät, että varapullo on käytössä.
Kaasupullon ulosotossa, pitää kaasupullon vaihtajan asento kääntää osoittamaan toiminnassa olevaa varapulloa: tällöin varapullosta tulee ns. ykköspullo ja uusi täysi pullo muuttuu varapulloksi. Samalla sekä vaihtajassa että näyttöpaneelissa oleva indikaattorivalo muuttuu vihreäksi. Tämän näppärän systeemin avulla ei käy sitä vahinkoa, että molemmat pullot pääsevät loppumaan yhtä aikaa.
Kaasun ulosotto on mukavuutta tuova lisävaruste etenkin sinulle, joka olet kova grillaamaan. Tämän kätevän lisävarusteen ansiosta et tarvitse erillistä grillipulloa, vaan voit ottaa kaasun suoraan auton pulloista. Muista hankkia tarpeeksi pitkä letku, jottei grilli ole ihan kiinni autossa.
Tukijaloilla saat autoa vakaammaksi, jolloin matkailuauto ei heilu, kun sisällä kävelee tai sängyssä vaihtaa asentoa.
Hydrauliset tunkit ovat toinen vaihtoehto tukijaloille. Tunkit tulevat normaalisti eteen ja taakse ja tekevät autosta vakaamman kuin tukijalat. Tunkkeja ohjataan säätimestä joko manuaalisesti tai automaattisesti. Automaatti huolehtii myös auton vaateriin laittamisesta. Hydrauliset tunkit laskeutuvat ja nousevat nopeasti, joten ne on helppo laittaa vaikka yhdeksi yöksi.
Markiisi on lisävaruste, jolla jatkat asuintiloja auton ulkopuolelle. Muista kiinnittää markiisi aina myrskyliinoilla, vaikka olisikin tyyni sää – näin se ei lähde yhtäkkisen tuulenpuuskan mukaan.
Markiiseista on olemassa pussi- ja kotelomalleja. Pussimarkiiseja näkee enemmän matkailuvaunuissa, ja sen avaaminen ja sulkeminen on hiukan haastavampaa kuin kotelomarkiisin. Kotelomarkiisi toimii teleskooppiveivillä, joka kulkee takatallissa. Markiisissa voi olla myös sähköinen järjestelmä, jonka ansiosta markiisin saa avattua ja suljettua nappia painamalla.
Asunto-osan ilmastointilaite lisävarusteena on yleistynyt, ja se onkin nykyään monelle karavaanarille lisävaruste numero yksi. Ilmastointi tuo helpotusta kuumilla ja kosteilla keleillä varsinkin töitä tekeville ja lemmikin omistajille.
Ilmastointilaitteista löytyy muun muassa katto- ja lattiamalleja. Kattoilmastointi on näistä yleisin, ja esimerkiksi Dometicilta löytyy kattoon asennettava ilmastointilaite, jossa on pieni virrankulutus jäähdytyskäytössä sekä pehmeä käynnistys, joka ei tuota isoa virtapiikkiä. Tämä on hyvä ominaisuus, jos esimerkiksi leirintäalueella on ulkoisessa verkkovirrassa vain pieni sulake.
Kattoilmastointilaite on helppo asentaa jälkikäteen. Laite voidaan asentaa valmiiseen aukkoon kuten kattoluukun kohdalle tai tekemällä sopivaan kohtaan aukko laitetta varten.
Pyöräteline on monelle lähestulkoon pakollinen matkailuauton lisävaruste – ainakin, jos on tottunut käyttämään pyörää arkisena kuntoilu- ja liikkumisvälineenä ja haluaisi sen kulkevan mukana myös reissuissa. Kannattaa toki ensin testata, mahtuuko pyörä takatalliin. Joissain matkailuautoissa on telineelle valmius, ja esimerkiksi Thulelta löytyy erilaisia telinemalleja, joista jokaiselle löytyy sopiva.
Liikkuessa pyörät pitää kiinnittää hyvin ja ne kannattaa myös lukita telineeseen varkauksien estämiseksi. Pyörille on hyvä hankkia lialta ehkäisevä pyöräsuoja, minkä lisäksi varoituskyltti pyörätelineeseen on suositeltava ja joissain maissa jopa pakollinen varuste.
No niin, karavaanari! Toivottavasti sait tästä blogista hyviä ideoita matkantekoa helpottavista matkailuauton lisävarusteista. Tosiasia tietysti on, että ne parhaat ja tien päällä hyödyllisimmät lisävarusteet löytyvät ennen kaikkea omia tarpeita ja reissaamistyyliä kuulostelemalla. Pohdi siis rohkeasti, millaista matkustusmukavuutta toivoisit. Kun edes orastava idea käyttötarpeesta on selvillä, auttaa asiantunteva myyntiliike sinua asiassa eteenpäin!
____
Tsekkaa myös Matkailuauton ABC –blogisarjan ensimmäinen osa: Matkailuauton ostaminen, vuokraaminen vai leasing?
Lisää mahtavia vinkkejä karavaanareille löydätKaravaanielämää-sivuilta.
Pysy perillä viimeisimmistä tarjouksista, uusista blogeista sekä Best Caravanin tapahtumista, ja tilaa uutiskirje.