Islannin Kultainen kierros on 300 kilometrin pituinen luontonähtävyysreitti maan länsiosassa. Reykjavikista alkava reitti kattaa Islannin kolme tunnetuinta luontonähtävyyttä: Thingvellirin kansallispuiston, Haukadalurin geotermisen laakson ja suuren vesiputouksen Gullfossin. Monet valmismatkat kiertävät pääkohteet päiväreissuna, mutta omalla ajoneuvolla matkaileva voi kerätä kierroksen varrelta monipuolisen kattauksen erilaista nähtävää ja koettavaa ja viettää reitillä pidemmänkin aikaa.
TourDeVan-seikkailijat Emilia ja Elin lähtivät Kultaiselle kierrokselle tähtäimessään viisi keskenään erilaista nähtävyyttä. Sade ja tuuli piiskasivat seikkailijoita kierroksen aikana rankalla kädellä, mutta sää ei luonnonihmeiden viehätystä juuri vähentänyt. Reitin he kiersivät Sunlight Cliff 600 XV -retkeilyautollaan, joka toimi naisten kaksiviikkoisen Islannin matkan tukikohtana.
Katso yltä video, jonka Emilia ja Elin kokosivat Kultaiselta kierrokselta ja lue lisäksi viisi kohdevinkkiä, joissa kierroksen aikana kannattaa käydä.
Thingvellir on luontomatkailijan paratiisi, josta löytyy vaellusreittejä, erikoisia maisemia, vesiputouksia ja jopa kristallinkirkas snorklauspaikka. Sen lisäksi kansallispuisto on erikoinen sekä luonnontieteellisestä että kulttuurillisestakin näkökulmasta.
Thingvellir sijaitsee kahden mannerlaatan erkanemiskohdassa. Euraasian ja Pohjois-Amerikan mannerlaattojen erkaneminen toisistaan on muovannut maastoa rankasti ja maan vajoaminen jatkuu koko ajan. Rosoiset kivimuodostelmat ja rotkot ovat yleistä katseltavaa. Sen lisäksi Thingvellir on kulttuurillisesti merkittävä paikka, sillä Islannin ensimmäinen parlamentti kokoontui käräjille kansallispuistossa aina vuosien 930 ja 1789 välillä. Vuonna 2004 kansallispuisto lisättiin Unescon maailmanperintökohteisiin.
Thingvelliriin kannattaa varautua hyvällä ulkoiluvarustuksella, sillä pieneltä vaeltelulta tuskin välttyy. Suosittuja nähtävyyksiä kansallispuistossa ovat mm. Öxarárfoss-niminen vesiputous, Islannin suurin luonnonjärvi Thingvallavatn sekä kristallinkirkas snorklauspaikka Silfra, jonka vesi virtaa syvän railon pohjalla.
Islannin kuuluisin nähtävyys lepää Haukadalurin laaksossa, mutta sen loistokkaimmat päivät ovat luultavimmin jo takanapäin. Suuri Geysir, jonka mukaan myös muut geysirit ovat nimityksensä saaneet, purkautuu tänä päivänä äärimmäisen harvoin, mutta sen uinuvaa lähdettä pääsee katsomaan lähietäisyydeltä.
Haukadalurista ei kuitenkaan tarvitse lähteä muhkeaa vesisuihkua näkemättä, sillä Geysirin eteläpuolella sijaitsee toinen suurikokoinen geysir nimeltä Strokkur. Strokkur purkautuu 5-10 minuutin välein ja purkaukset yltävät noin 30 metrin korkeuteen.
Geysirejen lisäksi Haukadalurissa on useita kuumia lähteitä ja pulppuavia muta-altaita. Merkittyjä reittejä pitkin kaikkia geotermisiä ilmiöitä pääsee katselemaan turvallisesti.
Gullfoss on Islannin tunnetuin vesiputous, jonka vesimassat virtaavat Hvíta-jokea pitkin Keski-Islannin jäätiköltä. Gullfoss muodostuu kahdesta pudotuksesta, joista ensimmäinen on noin 11 metriä ja toinen 21 metriä. Muhkeimmillaan vesiputous on kesäkaudella.
Gullfossia pääsee katselemaan lähietäisyydeltä kulkemalla sen reunalle rakennettua polkua pitkin. Aivan putouksen lähellä voi olla varma kastumisesta, joten kannattaa laittaa vedenkestävää varustusta päälle!
Gullfossin jälkeen Kultaisen kierroksen päänähtävyydet on koettu, mutta reitti ei suinkaan lopu siihen. Gullfossilta auto kannattaa suunnata etelään päin ja ottaa suunnaksi salaperäsellä tunnelmalla varustettu Secret Lagoon sekä värikäs kraatterijärvi Kerid.
Kultainen kierros tarjoaa viimeistään mahdollisuuden kuumissa lähteissä rentoutumiseen, jos sitä ei vielä ole ehtinyt reissullaan tehdä. Secret Lagoon on Fludirin kylässä sijaitseva, vuonna 1891 rakennettu uimala, joka koostuu geotermisen alueen kuumista lähteistä. Se on virallisesti Islannin vanhin ns. uima-allas. Vaikka paikka on ihmisen muokkaama, on sen periaatteena tarjota kävijöilleen luonnonmukainen kokemus kuumasta lähteestä.
Vanhat rakennukset ja ympäröivistä kiehuvista lähteistä nouseva höyry luovat Secret Lagooniin mystisen tunnelman. Paikka oli pitkään unohduksissa, kunnes se uudistettiin ja avattiin jälleen yleisölle. Vanhat rakennukset säilytettiin tunnelmanluojina.
Secret Lagoonin veden lämpötila pysyy kesät talvet 38-40 celsiusasteessa. Altaan ympäristöön on rakennettu polkuja, joita pitkin voi käydä tutkimassa geotermisesti kiehuvia kuumia lähteitä ja pientä geysiriä. Talvisin Secret Lagoon on suosittu myös revontulien katselupaikkana.
Kerid sijaitsee alueella, jossa on useita muitakin samantapaisia kraatterijärviä. Kerid on kuitenkin verrattain nuori, vain noin 3000 vuoden ikäinen, ja sen mineraaliesiintymät ovat vielä tuoreita. Tuoreet esiintymät saavat aikaan hienoja värjäymiä, jotka tekevät Keridistä mielenkiintoisen nähtävyyden.
Keridin reunojen kiviaines on rautaesiintymien värjääminä punaisen sävyistä. Pohjalla sijaitseva järvi puolestaan on saanut mineraaleista sinivihreän värityksen. Kesäisin, kun kraatterijärven reunoille kasvaa vihreää kasvillisuutta, on näky hämmästyttävän värikäs. Talvisin värit peittyvät lumeen, mutta jäätynyt kraatterijärvi on kaunista katsottavaa.
Keridin ja järven voi kiertää kokonaan ympäri. Syvyyttä Keridillä on noin 55 metriä ja ympärysmittaa 270 metriä. Keridin muodostumisesta ei olla täysin varmoja, mutta tiedemiehet ovat esittäneet oletuksia, että paikalla sijainnut tulivuori romahti aikanaan omaan tyhjentyneeseen magmakammioonsa, ja myöhempien vuosisatojen aikana täyttyi vedellä.
Kultainen kierros on Islannin suosituin luontomatkailureitti ja erityisesti kesäkaudella kannattaa varautua siihen, että kohteissa voi olla runsain määrin väkeä. Oma ajoneuvo tuo kierrokselle etua, sillä vierailua kohteissa voi ajoittaa aikaiseen aamuun ja iltaan, jolloin suurimmat ruuhkat ovat menneet. Silloin kierrosta ei myöskään ole pakko ajaa päivässä, sillä Kultaisen kierroksen varrella on mm. useita leirintäalueita, joissa yötä voi viettää.
Emilian ja Elinin Kultainen kierros sai kostean säväyksen sateesta ja myrskyävästä tuulesta. Islannissa sää onkin äärimmäisen altis nopeille muutoksille, joten yleisvaatetuksen vähimmäisvaatimuksena on sateen- ja tuulenkestävyys. Pyörillä kulkeva koti onkin erityistä luksusta, kun vaihtovaatteet kulkevat matkaillessa mukana. Ilmasto Islannissa on leuto kesät talvet, sillä Golfvirta lämmittää ilmaa. Heinäkuun keskilämpötila on 11 celciusasteen paikkeilla, joten lämmintä vaattetta saa kesäkuukausinakin olla matkassa.
Seuraa Emilian ja Elinin matkailua retkeilyautolla TourDeVan-kanavalla Youtubessa. Islannissa matkaillessaan naiset tekivät myös mm. vaelluksen Reykjadalurin laakson luonnonmukaisille kuumille lähteille, jossa he pääsivät rentoutumaan kuumaan jokeen. Katso video vaelluksesta!