Hyppää sisältöön

Huskypentuja ja leppoista laskettelua Syötteellä – Suomi kuvina #7

Valokuvaaja Niko Laurila tunnetaan upeiden maisemien ikuistajana. Suomi kuvina -blogisarjassaan Niko jakaa parhaat reissuvinkkinsä kuvankauniista paikoista, joihin aloittelevakin karavaanari voi helposti suunnata. Nyt vuorossa on Syötteen talvinen ihmemaa husky- ja porovierailuineen. Tervetuloa matkaan!
|
Kuvat: Niko Laurila

Olen halunnut viime vuosina tutustua erityisesti suomalaisiin kansallispuistoihin, joten sopivan tilaisuuden tullen suuntasin matkailuautolla Syötteelle nauttimaan talvisesta lomasta. Syötteen kansallispuisto on kerrassaan loistava matkailukohde, joka tarjoaa lukuisia aktiviteetteja luonnonläheisessä tunnelmassa. Lisäksi Pohjois-Pohjanmaalla kohoavalla Syötteellä on loistava sijainti: siellä matkailija pääsee pakenemaan suurten kaupunkien hälyä, mutta on silti yhä lähellä kaikkea.

Huskypennut sylissä.

Syöte on kätevä kohde matkailuautoilijalle

Syöte on Suomen eteläisin tunturi, jolla on kuitenkin myös korkeutta Syötteen huipun kohotessa yli 400 metriin. Valitsin Syötteen matkakohteekseni juuri sen sijainnin vuoksi: tänne jaksaa hyvin ajaa suoriltaan Etelä-Suomesta asti ilman yöpymisiä. Hymer Grand Canyon S kuljetti matkalaiset upeasti perille nelivedon avulla läpi talvisten teiden. Korotetusta maavarasta oli hyötyä huonokuntoisilla teillä.

Illallinen Syötteellä ravintola Tovagliassa, missä pääsee kiinni makunautintoihin.

Matkailuajoneuvolla yöpyminen Syötteellä

Yksi hyvä vaihtoehto on parkkeerata esimerkiksi BestPark Iso-Syöte -matkaparkkiin, joka sijaitsee aivan Syöte Campingin vieressä. Matkaparkki sijaitsee myös kivenheiton päässä laskettelurinteistä ja hiihtoladuista. Rinteet 5 ja 6 laskevat aivan camping-alueen viereen, ja hiihtohissi nousee aivan huoltorakennuksen takaa. Tämän lähemmäksi laskettelun tunnelmaa ei voi päästä! Läheisen hiihtokeskuksen palvelut tekevät BestParkissa yöpymisestä erittäin kätevää lapsiperheille.

Syötteellä revontulien alla lyhty kädessä.

Syötteellä voi lasketella ja tehdä muita hauskoja talviaktiviteetteja

Viikon mittaisen reissuni aikana halusin kokeilla monenlaista tekemistä, ja valikoimaa Syötteellä onneksi myös riittää. Kävin tietysti laskettelemassa Iso-Syötteellä, jonka pitkät loivat rinteet ovat kuin tehty nautiskelua varten. Lasketteluvälineet, sukset ja lumikengät kulkivat kätevästi mukana retkeilyautoni kyydissä.

Syötteen huipulla kelpaa kuvaajan ja laskettelijan hymyillä.

Kävin myös sähköpyöräilemässä Syötteen kansallispuiston reitillä talvimaisemista nauttien. Pakkassään sähköpyöräily e-fatbikelle onnistui hienosti merkityllä reitillä metsissä ja soiden ympärillä, ja akku avusti lumessa tarvittaessa. E-fatbiken paksut pyörät tuovat liikkumiseeen lukuisia mahdollisuuksia, mutta helpoiten pyöräily sujui esimerkiksi moottorikelkkojen tekemillä reiteillä. Välillä oli myös hyvä pysähtyä kuvaamaan reitin varrella. 

Reissun aikana päätin myös pistäytyä esimerkiksi moottorikelkkasafarilla ja porosafarilla ihastelemassa porojen elämää.

Poroajelulla porofarmilla poroisännän ja muun ryhmän kanssa.

Reissuni kruunasi vierailu huskytilalla ja siellä vastassa olleet vastasyntyneet, maailman suloisimmat koiranpennut.

Huskytila vei sydämen mukanaan

Reissuni kruunasi vierailu huskytilalla ja siellä vastassa olleet vastasyntyneet, maailman suloisimmat koiranpennut. Huskytila löytyy lyhyen ajomatkan päässä laskettelurinteistä, ja paikalle pääsee hyvin autolla.

Huskyemäntä Johanna ja minä pentujen kanssa.

Syötteen eräpalvelut tarjosi kävijälleen mahtavan kokemuksen: pääsin ohjaamaan itse valjakkoa, tutustumaan koirien elämään ja sain jopa ottaa kaksi nuorinta huskypentua syliini. Paikan omistajapariskunta opasti minua hienosti ja auttoi ymmärtämään huskyjen elämää – miten ne voivatkaan pärjätä -30 asteen pakkasessa ulkona! Opin myös, että valjakossa on oltava juuri sopivat yksilöt ja sopiva johtajakoira, joka pitää valjakon tahdin yllä.

Huskyt ajelulla. Pääsin kierrokselle mukaan kuvaamaan.

Kuvausvinkkejä Syötteelle

Syöte tarjoaa aloittelevallekin kuvaajalle paljon mahdollisuuksia. Nouse esimerkiksi heti aamulla tunturin huipulle katsomaan auringonnousua. Iltaisin voit puolestaan kääntää katseesi taivaalle pohjoisen suuntaan, vaikkapa Syötteen Kansallispuiston suolla – saatat nähdä revontulia. Apuna revontulibongaamisessa voit käyttää revontulitilannetta tarkkailevaa sivustoa tai puhelimeen ladattavaa sovellusta.

Nämä porot tulivat aamulla aivan lähelle ihmettelemään herättyäni parkkipaikalla.

Muista ottaa reissuun mukaan jalusta ja laajakulmainen objektiivi, sekä mieluusti myös lankalaukaisin tärähdyksen estämiseksi. Ja vaikka et revontulia näkisikään, ovat tähtitaivas tai kuutamon valo myös yhtä mahtavia kuvausaiheita.

Näiden tähtien alla on hyvä olla.

Suosittelen Syötettä muillekin karavaanareille – onnistunutta reissua Pohjois-Pohjanmaalle!

_____

Talvimatkailu on maagista aikaa tien päällä. Suomen talviset maisemat kutsuvat karavaanareita ympäri maan seikkailemaan. Ota ylös kätevät vinkit ja parhaat talvilomakohteet matkailuautoille.

Tsekkaa myös Nikon valokuvaajan vinkit tähtitaivaan ja revontulten ikuistamiseen ja nappaa ikimuistoiset kuvat karavaanireissultasi!

Päivitetty: 5.6.2023