Hyppää sisältöön

Erilainen reissuvuosi takana – Miten karavaanarit viettivät koronavuoden?

Poikkeuksellinen vuosi kasvatti kotimaanmatkailua ja erityisesti matkailuautojen myynti ja vuokraus kävi kuin kuumilla kivillä. Maanteillä saattoikin kohdata harvinaisen paljon karavaanareita. Tapahtumien ja ulkomaanmatkailun sijaan karavaanarit suuntasivat vuonna 2020 niin sesonkina kuin sesongin ulkopuolellakin luontomatkailun pariin pois kaupungeista. Lue, millaisia matkatarinoita vuosi 2020 toi tullessaan!
|
Kuvat: Petteri Vähäkangas, Sara & Joni Helminen, Janne Lipsanen, Sami Laitinen, Veikka Hännikäinen, Elin Åsvik & Emilia Wik

Monella meistä on takanaan erilainen reissuvuosi, sillä kaikki eivät ole päässeet viettämään lomiaan normaaliin tapaan ulkomaanmatkailun ja tapahtumien pyörteissä. Koronan aiheuttamat poikkeusolot lisäsivät kuitenkin matkailua kotimaassa. Erityisesti liikenteestä on saattanut bongata häkellyttävän määrän erilaisin matkailuajoneuvoin matkailevia karavaanareita.

Kesän lomakaudella automatkailijat suuntasivat pois kaupungeista. Stressaava hälinä, muuttunut arki ja ihmispaljous sai jäädä taakse ja matkakotien keulat suunnattiin pohjoiseen, saaristoon ja luonnon keskelle, joissa aikaa sai viettää omassa rauhassa oman matkaseurueen kesken. Karavaanailun vapaus on houkutellut myös runsaasti ensikertalaisia tien päälle – entistä useampi nuorikin päätyi helpottamaan matkailun- ja seikkailunnälkäänsä karavaanaillen.

Perheiden erilainen reissuvuosi koostui kotimaanmatkailusta

Koronakesän tuomat rajoitukset saivat monet perheet kokeilemaan matkailuautoilua ja palauttelemaan mieleen kultaisia muistoja oman perheen kanssa tehdyistä karavaanimatkoista. Kokeneet karavaanarit perheineen puolestaan keskittyivät tällä kertaa kotimaanmatkailuun. Aikaisemmin mm. Norjassa ja Euroopassa koko perheen voimin matkaillut Vähäkankaan nelihenkinen perhe kiersi kesälomallaan kotimaata asuntovaunun kanssa ja tutustui kotimaan lapsiystävällisiin kohteisiin.

Asuntovaunun markiisin alla viihtyvät lapsetkin.

Markiisi alla ja tuolit ulkona – karavaanielämää parhaimmillaan oman perheen kesken!

Vähäkankaat aloittivat kesälomareissunsa Ähtärin eläinpuistosta, josta matka jatkui Kuninkaanlähteen leirintäalueen kautta Turun saaristoon Paraisille ja Nauvoon. Ähtäri ja Kuninkaanlähde olivat täynnä lapsille suunnattuja aktiviteetteja. Saariston rengastiellä kesähelteet puolestaan hemmottelivat ja tunnelma maisemineen oli kuin ulkomaanmatkalla konsanaan. Leirintäalueilla markiisin alla sai nauttia kesästä, grilliruuasta ja oman perheen seurasta. Mikäpä olisikaan sen mukavampaa!

Juhannusjuhlia ja sukulointia matkailuauton kanssa

Sukulaisten näkeminen ja juhlien pitäminen on ollut kortilla, eikä kovin suuresti olla pystytty vuoden aikana kokoontumaan. Retkeilyautoilevat Sara ja Joni Helminen tekivät tänä kesänä poikkeuksen ja juhlivat juhannusta aivan kaksistaan. Kaupungin hälinä sai jäädä ja pari hurautti retkeilyautolla Saimaan rannalle nauttimaan luonnosta, hiljaisuudesta ja hyvästä ruuasta.

Riipumatossa etätöissä Saimaan rannalla.

Etätöitä riippumatossa? Kyllä kiitos! Retkeilyauton katolle asennetun aurinkopaneelin avulla virtaakin riittää yllinkyllin.

Etätyösuositus toi mukanaan myös vapautta, sillä pariskunta pystyi työskentelemään juhannusaattoa edeltävän päivän etänä retkeilyautosta käsin. Työpäivän päätyttyä vapaalle sai vaihtaa samalla sekunnilla. Matkailuauto sopiikin mainiosti etätyöpisteeksi, jossa maisemat voivat olla mitä tahansa merimaisemista metsänsiimekseen.

Kauempana asuvien sukulaisten tapaaminen keväisen eristäytymisjakson jälkeen oli monelle tärkeää. Ammattilumilautailijana ja TV-juontajana tunnetun Eero Ettalan reissuvuosi koostui matkailusta uudella Sunlight T68 XV -matkailuautolla, jonka rattiin mies hyppäsi liityttyään osaksi Sunlightin tehdastiimiä.

Eero Ettala ja Sunlight-matkailuauto.

Sunlightistä kuoriutui Ettalalle erinomainen tukikohta niin työ- kuin vapaa-ajan matkoillekin.

Matkailuauto osoittautui erinomaiseksi apuvälineeksi, kun Ettala vieraili vaimonsa Tuija Pehkosen kanssa sukulaisissa kesän mittaan. Sukulaisilta ei tarvinnut järjestää yöpaikkoja vaan yöt sai viettää mukavasti omassa matkakodissa. Olipa uusi Sunlight oivallinen tukikohta myös laskettelurinteen juurella, kun työ vei mm. toukokuussa viimeisille lautailuhangille Rukalle.

Pohjois-Norja kutsui seikkailuun nuoria karavaanareita

Mielikuva karavaanailusta vanhemman väen harrastuksena on murroksessa. Ulkomaanmatkailun vähentyminen sai nimittäin myös nuoria testaamaan karavaanielämää ensimmäistä kertaa. 

Nuorten karavaanailussa korostuvat vapaus, seikkailu ja elämykset: yöt vietetään puskaparkeissa kiinnostavien luontokohteiden läheisyydessä, luontomatkailusta nautitaan ja uusia aktiviteetteja kokeillaan ahkerasti. Matkailuauto tuo toivottua vapautta, sillä kun koti on kokoajan mukana, voi matkailla täysin oman mielen mukaan.

Reinebringenin maisema Reinen kylään.

Sami ja Riia patikoivat muun muassa Reinebringenin huipulle Norjassa. Täällä vapaus tuntuu puhtaimmillaan!

Sami Laitinen lähti tyttöystävänsä Riian kanssa matkailuautolla Norjaan päämääränään Senja sekä Lofootit. Matka täyttyi patikoinnista vuoristossa, upeista maisemista ja valokuvaamisesta. Sikeimmät unet nukuttiin merenrannalla matkakodin pehmeässä sängyssä ja mustikkaletut olivat herkullisimmillaan auringonlaskua katsellessa. Parhaaksi ajaksi patikoida ja liikkua osoittautui yöttömän yön tunnit, jolloin vuorille sai kiivetä ilman muita matkailijoita. Myös valokuvaamiselle aika oli otollista, sillä luonnonvalo on silloin parhaimmillaan!

Myös Veikka Hännikäinen ja Elina Huovila päättivät toteuttaa kesällä pidempiaikaisen unelmansa karavaanilomasta. Nuori pari valitsi alleen suurimman mahdollisen B-ajokortilla ajettavan matkakodin ja lähti Lappiin ja Norjaan seikkailemaan. Parasta oli matkailuauton tuoma vapaus.

Meille syy miksi halusimme kokeilla karavaanielämää oli se, että halusimme liikkua lomallamme vapaasti. Halusimme nähdä epätodellisen näköistä vuoristomaisemaa, kokeilla jotain erikoisempia aktiviteetteja ja vapaasti päättää, vaikka yöllä, että lähdetäänpä etsimään uusi upeampi ranta, jossa voisimme yöpyä. Asuntoautoilu loi meille vapauden tunteen ja koko asuntoautoilu vei mennessään. Kaksi viikkoa hurahti nopeasti pienen kotimme kyydissä seikkaillen, Veikka ja Elina kertovat matkastaan.

Maisema Lofooteilla matkailuauton ovelta-

Epätodellisen tuntuisia maisemia nuoret löysivätkin! Matkaan tarttui myös paljon uusia kokemuksia.

Maistiaisia ulkomaanmatkailusta

TourDeVan-matkansa vuoden alussa aloittaneet Emilia ja Elin aloittivat seikkailunsa vahvasti Sunlight Cliff 600 XV -retkeilyautolla matkustamalla talvisille Lofooteille helmikuussa. Lofooteilta matkan oli tarkoitus suuntautua Islantiin, mutta juuri muutama päivä ennen lauttamatkaa maiden rajat menivät kiinni ja kaksikko joutui palaamaan takaisin Suomeen.

Edessä oli kahden viikon karanteeni retkeilyautossa keskellä Lapin kinoksia, jonka jälkeen TourDeVan matkaili kevään pitkin kotimaata. Kesällä Baltian maiden avatessa rajansa pääsivät Emilia ja Elin viimein tutkimaan maailmaa myös hieman kauempaa. Virossa ja Latviassa vietettyjen viikkojen sekä Puolan, Saksan ja Tanskan läpiajon jälkeen naiset pääsivät viimein myös Islantiin. Ja kyllä Islannin epätodellisen tuntuiset luonnonihmeet olivat kaiken sen odottamisen arvoisia!

Studlagil kanjoni Itä-Islannissa.

Stuðlagil-kanjonin upeat kivimuodostelmat ja turkoosina hohtava vesi. Tällaista voi kutsua luonnonihmeeksi!

Loppuvuoden TourDeVan kiersi jälleen kotimaata ja poikkesi myös Ruotsin ja Norjan puolelle. Emilian ja Elinin erilainen reissuvuosi TourDeVan-seikkailijoina sisälsi käänteitä, ja pitkät odotusajat haastoivat myös naisia uudenlaiseen ajatteluun ja luovuuteen. Seikkailijoiden TourDeVan-vuoteen voi tutustua lähemmin YouTuben TourDeVan-kanavalla ja Instagramissa.

Päivitetty: 24.3.2021