Hyppää sisältöön

Budjettimatkailu onnistuu retkeilyautolla

Mikä on lomabudjetissa usein se kallein osuus? Se ei ole pääsyliput unohtumattomiin elämyksiin, syöminen ravintolassa pitkän kaavan mukaan - eikä edes shoppailu ja tuliaisostokset. Eniten rahaa vie itse siirtyminen lomakohteeseen sekä majoittuminen.
|
Kuvat: Sara ja Joni Helminen
Budjettimatkailu onnistuu retkeilyautolla.

Lomamatkasi on kalleimmillaan, kun istut lentokoneessa tai makaat sängyssä sikeässä unessa. Perinteistä lomamatkailua edullisempi vaihtoehto onkin karavaanimatkailu. Erityisesti retkeilyautolla on mahdollista matkustaa edullisesti, jolloin enemmän rahaa jää käytettäväksi itselle tärkeisiin asioihin. Eikä edullisen matkustamisen tarvitse olla mitään ikävää kitkuttamista. Budjettimatkailu onnistuu retkeilyautolla helposti sillä oma sänky ja keittiö jääkaappeineen kulkevat mukana.

Olemme onnistuneet matkustamaan retkeilyautollamme hyvinkin pienellä budjetilla ilman että olemme kokeneet jäävämme paitsi mistään tärkeästä. Tällä tavalla olemme voineet käyttää säästyneet rahat meille merkityksellisiin asioihin. Monilla on periaate, että lomalla ei hintoja katsella tai kuitteja tutkita, mutta joustamisen ja etukäteissuunnittelun avulla esimerkiksi meillä oli mahdollista lähteä kokonaisen vuoden kestävälle lomalle, johon muuten ei olisi ollut mitenkään edes villeimmissä unelmissamme ollut varaa.

Reittisuunnittelun avulla turhista maksuista eroon

Automatkailu on edullista mutta ei kuitenkaan täysin ilmaista. Vakuutuksien täytyy olla kunnossa ja joissakin maissa joutuu maksamaan moottoriteiden käytöstä. Googlen reittioppaaseen voi laittaa haun, joka etsii parhaimman reitin ilman maksullisia moottoritieosuuksia. Reitille voi kuitenkin sattua erilaisia tie-, silta-, lautta- ja tunnelimaksuja. Retkeilyauto on pienen kokonsa vuoksi budjettimatkailijan valinta sillä usein alle kuusi metriä pitkät autot pääsevät huomattavasti halvemmalla. Esimerkiksi Norjassa lauttamaksut usein tuplaantuvat tuon maagisen rajan ylittämisen jälkeen. Parkkiruutuun mahtuvan retkeilyauton saa myös yleensä pysäköityä normaaliin henkilöauton parkkipaikkaan.

Pikkutiet ja idyllisten kylien läpi poikkeaminen on mielestämme karavaanimatkailussa antoisinta! Jos aikataulu on tiukka, kannattaa kuitenkin arvioida, onko järkeä lähteä ajamaan haasteellisen vuoriston yli. Maksullinen tunneli vuoriston läpi nimittäin säästää, aikaa ja kilometrejä sekä kuskin hermoja.

Ranskassa tylsän tunnelin sijaan ajoimme vuoriston yli pieniä vuoristoteitä pitkin huikeita maisemia ihaillen!

Polttoaineen hinnoissa on eroja

Autolla matkustaessa polttoaineen osuus voi olla jopa yli puolet koko matkan kustannuksista. Polttoaineen hinta vaihtelee matkan varrella paljonkin. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että moottoriteillä on kalliimpaa polttoainetta kuin pienien teiden varsilla ja kaupungeissa. Jos reissun aikataulu on tiukka ja joidenkin maiden läpi ajetaan vain muutamassa päivässä, kannattaa tutustua kunkin maan hintatasoon etukäteen. Netissä on erilaisia sivustoja, joista voi tarkistaa polttoaineen hinnan hyvissä ajoin ja suunnitella, missä valtiossa kannattaa täyttää tankki täyteen. Halpaa dieseliä ei kannata lähteä metsästämään kilometrien päästä vaan riittää, että pitää silmät auki ja tankkaa siellä, missä oman reitin varrella hinta on edullisempaa. Näin säästö voi olla useita satoja euroja ilman ylimääräistä vaivaa!

Euroopassa on ilmaista juomavettä

Juomavettä voi tarvittaessa aina ostaa kaupasta muovipulloissa, mutta budjettimatkailijan kannattaa tiedostaa, että Euroopassa on ilmaista hyvälaatuista juomavettä lähes kaikkialla. Luonnon lähteet ja juomakelpoiset vedenottopaikat löytyvät monista sovelluksista sekä selkeistä tienvarsiopasteista. Retkeilyautolla on helppo ajaa lähteelle ja täyttää auton raikasvesitankki virkistävällä lähdevedellä. Meidän mielestämme juomavesipaikan etsiminen on antoisaa puuhaa, kun lopputuloksena on vesitankki täynnä raikasta lähdevettä. Vuoden kestäneellä matkallamme käytimme vettä yli 4 000 litraa emmekä koskaan joutuneet turvautumaan maksulliseen juomaveteen.

Vaikka vettä sataa taivaalta on retkeilyauton raikasvestitankki tyhjenemässä. Puolassa löysimme pienen puiston reunalta kaikkien käytössä olevan vesihanan. Hygieniasyistä käytämme vettä tankatessa omaa letkua.

Edullista ruokaa omassa keittiössä

Omien aterioiden tai ainakin eväiden tekeminen matkalla kannattaa. Paikallisten ruokatuotteiden tutkiminen torilla ja marketeissa on mukavaa ajanvietettä matkan aikana. Euroopassa ruoan hintataso voi olla jopa puolet Suomeen verrattuna.

Retkeilyautoissa on liesi ja jääkaappi. Joissakin malleissa on myös uuni. Retkeilyautolla kulinaristinen makumatkailu onnistuu leppoisasti oman retkikeittiön uumenissa. Paikalliseen ruokakulttuuriin voi tutustua opettelemalla paikallisia reseptejä ja käyttämällä paikallisia raaka-aineita. Esimerkiksi Ranskassa voi ostaa varsin edullisesti lajitelman herkullisia juustoja ja maistella niitä paikallisen viinin kanssa. Italiassa tarjolle voi laittaa leikkelelautasen ja Belgiassa panostaa oluisiin, suklaaseen tai vaikka jälkiruokaherkkuihin. Balkanilla söimme paikallisten tavoin paljon kalaa ja grilliruokaa.

Budjettimatkailu onnistuu retkeilyautolla helposti

Ruotsissa nautimme itsevalmistettuja Toast Skagen leipiä – luonnon keskellä tottakai!

Tiskaaminen ei ole rakettitiedettä ja siihen voi varmasti osallistua jokainen reissulainen omalla vuorollaan. Jotta matkalla olisi mukavaa kannattaa kuitenkin budjetoida myös muutamia ravintolailtoja, jotta seurueen pääkokki pysyy tyytyväisenä.

Budjettimatkailija välttää sesonkiaikoja

Lomakauden kukoistaessa hinnat ovat korkeat ja tiet täynnä muita lomalaisia. Kun matkustaa toukokuussa tai syyskuussa on etelän lomakohteissa huomattavasti väljempää. Tuolloin on monessa Euroopan rantakaupungissa vielä varsin lämmintä ja aurinkoistakin. ACSI:n alennuskortilla voit saada jopa 60 % alennusta leirintäalueista lomakauden ulkopuolella. Suosittuja kohteita kannattaa myös välttää suurtapahtumien aikaan, jollet sitten rakasta ruuhkia, paikoituspulaa, ihmistungoksia ja rempseää festarimeininkiä.

Sesonkiajan ulkopuolella voit työntää varpaat auringon lämmittämään santaan ilman ihmispaljoutta.

Turstinähtävyyksien ja sisäänpääsylippujen hinnat voivat vaihdella kauden tai viikonpäivien mukaan. Selvittämällä etukäteen edulliset päivät voi suurempi matkaseurue säästää huomattavasti rahaa. Jos haluat ahmia kaikki alueen kulttuurikohteet ja turistinähtävyydet, kannattaa ostaa edullinen turistipassi tai museokortti.

Pihistä ja panosta

Kun aloimme suunnitella omaa vuoden kestävää irtiottoa työelämästä, halusimme matkustaa vapaasti emmekä tehdä turhan tarkkoja matkareittisuunnitelmia. Me molemmat merkitsimme karttaan muutaman kohteen, johon ehdottomasti halusimme mennä. Näitä olivat muun muassa synkkä Auschwitzin keskitysleirimuseo sekä Pariisin Disneyland -huvipuisto. Auschwitzissä sisäänpääsy ei maksanut mitään, mutta Disneylandiin hankimme tarjousliput netistä hyvissä ajoin etukäteen. Budjetoimme muutenkin Pariisissa vietetyille päiville enemmän rahaa käytettäväksi.

Jos matkakohteen hintataso on kallis, kannattaa sieltä etsiä etukäteen edullisia tai jopa ilmaisia ajanvietteitä ja aktiviteetteja. Luontonähtävävyydet ovat meille lähinnä sydäntä ja onneksemme ne ovatkin yleensä ilmaisia tai sisältävät vain nimellisen maksun.

Budjettimatkailu onnistuu retkeilyautolla.

Pulikoimme Kreikassa Thermopylyksen kuumassa lähteessä. Luonnosta löytyvät kuumat lähteet ovat upea ilmainen elämys.

Hieman tuntemattomammat kaupungit ovat aina edullisempia kuin suositut ja trendikkäät turistikohteet, joihon voi matkustaa myös lentokoneella. Pienissä kylissä ja yhteisöissä saa mielestämme myös aidomman lomatunteen, kun ympärillä muiden turistien tilalla onkin paikallisia ihmisiä. Suosituissa lomakaupungeissa voi säästää rahaa, kun poikkeaa pari korttelia kauemmas kaikkein tunnetuimmilta turistikaduilta. Yleensä hieman syrjemmässä olevat parkkipaikat ovat ilmaisia ja myös ravintoloiden hinnat ovat siellä huomattavasti edullisempia. Syö siis siellä missä paikallisetkin syövät, älä siellä missä turistit.

Puhelin- ja nettimaksut

Suomessa olemme tottuneet edullisiin ja hyvin nopeisiin nettiyhteyksiin. Nykyään puhelinoperaattorit tarjoavat edullista käyttöä myös EU:n alueella. Paikalliset prepaid sim-kortit ovat myös oiva tapa saada internet ulkomailla.

Jos tarvitset internetiä johonkin raskaampaan kannattaa etsiä wi-fi. Leirintäalueiden omat wi-fit toimivat hyvinkin vaihtelevasti, joten autoon tai vaunuun saakka ei välttämättä saa vahvaa signaalia. Markkinoilla on kuitenkin saatavissa wi-fi-boostereita, joiden tehokkaat antennit nappaavat heikonkin wi-fi-signaalin.

Tarvitsetko tuliaisia?

Onko tuliaisten osto läheisille lomasi mielekkäintä puuhaa vai lähinnä pakollinen riesa? Kannattaa miettiä, onko torilla vastaantuleva, ihastuttava matkamuistoesine todellakin tarpeellinen. Kirpputorit ja kierrätyskeskukset ovat täynnä koriste-esineiksi saatuja lahjoja, joita kukaan ei halua omistaa. Parhaimmat matkamuistot ovat mieleenpainuvia hetkiä koetun matkan varrelta. Jos tuliaisia halutaan tuoda, suosi käyttötarvikkeita kuten mausteita tai paikallisia herkkuja.

Muoviraha on helppo mutta ei aina edullinen

Turvallisuussyistä emme suosittele, että kannat matkalla suuria määriä käteistä mukanasi.  Pohdi etukäteen, missä tilanteissa ylipäätänsä tarvitset käteistä rahaa. Esimerkiksi paikalliset vihannestorit tai luonnonpuistojen pääsymaksut ovat harvoja poikkeuksia, joissa kortilla maksaminen ei aina ole mahdollista.

Oma periaattemme on, että välttelemme paikkoja, joissa täytyy maksaa käteisellä. Tarkista etukäteen, kuinka paljon kortilla maksaminen ulkomailla maksaa sinulle. Usein pankki veloittaa lisämaksun myös käteisnostoista automaateilla. Automaattien kurssit vaihtelevat huomattavasti. Pankkiautomaatteja ja rahanvaihtopisteitä löytyy hyvin lähes kaikista kaupungeista.

Budjettimatkailua ekologisesti.

Budjettimatkailu onnistuu retkeilyautolla helposti, koska mukana kulkee keittiö ja makuuhuone.

Tutustu paikalliseen valuuttaan sekä mittayksikköihin

Hintojen vertailu on hauskaa! Joskus täytyy muuttaa myös mittayksiköt, mutta yleensä Euroopassa matkatessa riittää, että muuttaa paikallisen valuutan euron kurssin mukaan. Tekniikkaa kannattaa hyödyntää ja ladata puhelimeen tarvittavat muunninsovellukset. On tärkeää tietää, kuinka paljon maan valuutta on verrattuna euroon.

Matkavakuutuksen uupuminen voi tuhota budjettisi

Matkavakuutuksessa ei kannata pihistellä. Sen unohtaminen saattaa tulla todella kalliiksi, jolloin matkaa maksellaan vielä jälkikäteen lomareissun jälkeenkin.

Halvin vakuutus saattaa olla riittävä – tai sitten ehdoissa saattaa olla suuriakin rajoituksia. Kannattaa siis kilpailuttaa vakuutus ja tutustua huolella vakuutusten ehtoihin etukäteen. Ilman lisäturvaa olevat matkavakuutukset harvoin korvaavat ajoneuvoista varastettua omaisuutta. Vakuutusehdot saattavat jättää korvauksen ulkopuolelle esimerkiksi helposti varastettavat tavarat kuten puhelimet, kamerat ja muun elektroniikan.

Kannattaa myös tutkia, mitä oma kotivakuutus korvaa varkaustapauksissa, jottei vakuuta asioita kahteen kertaan. Huomioithan, että jatkuva matkavakuutus on yleensä voimassa enintään kolme kuukautta kestävillä matkoilla.Yli kolme kuukautta kestäville matkoille joutuu yleensä pyytämään tarjousta erikseen. Vakuutuksen hinta per päivä säilyy kuitenkin yleensä samana kuin lyhyemmissäkin matkavakuutuksissa.

Päivitetty: 16.4.2021