Hyppää sisältöön

Mikä ihmeen kasettivessa? – Asiaa matkailuautojen vessanpöntöistä

Meiltä kysytään usein "Missä te käytte vessassa?", kun kerromme retkeilyautostamme. Vastaamme kysymykseen aina "Omassa vessassa" - tietysti.
|
Kuvat: Sara ja Joni Helminen

Retkeilyauto on auto, jonka sisälle on rakennettu ihan oikea pieni koti täysillä mukavuuksilla. Lieden, jääkaapin, tiskialtaan, juoksevan veden ja suihkun lisäksi matkailuautossa on myös vedellä huuhtoutuva vessanpönttö.

Thetford kasettivessa näyttää normaalilta vessanpöntöltä

Suurimmassa osassa matkailuajoneuvoja löytyy kasettivessa, jossa pönttöön tehdyt tarpeet päätyvät auton erilliseen irroitettavaan säiliöön. Kasettimallinen säiliö on helppo irrottaa autosta ja tyhjentää sille kuuluvaan tyhjennyspaikkaan. Suomessa näitä septitankin tyhjennyspisteitä löytyy matkaparkeista, huoltoasemilta, venesatamista sekä leirintäalueilta. Kasettivessan voi tyhjentää tarvittaessa myös normaaliin toimivaan vesivessaan.

Joissakin matkailuautoissa on myös kiinteä suuri jätetankki ja kiinteän tankin tyhjentämistä varten on auto ajettava suoraan tyhjennysaukon päälle. Kasettivessan ehdottomia etuja onkin se, että säiliö on täysin irroitettava ja kasetin tyhjennys onnistuu vaikka tyhjennyspaikka ei ihan auton vieressä olisikaan.

Kasettivessan varsin hyviä puolia on myös se, että se on miltei huoltovapaa, eli tyhjennyksen jälkeistä suihkuttelua lukuunottamatta pönttöä tai säiliötä ei tarvitse mitenkään erikseen huoltaa. Kasettivessan käyttö on todella helppoa. Vessan pönttö näyttää normaalilta vesivessalta ja käytön jälkeen pönttö huuhdellaan nappia painamalla – aivan kuten normaali jäteverkostoon kytketty vesivessakin. Ainoa erilainen vaihe karavaanivessaa käyttäessä on se, että ennen käyttöä avataan vipua kääntämällä pöntön reijän läppä auki. Käytön jälkeen samasta vivusta käännetään pöntön reijän läppä takaisin kiinni.

Retkeilyauton kasettivessa on helppo tyhjentää.

Kasettivessa on helppo tyhjentää

Kasettivessaan voi tehdä niin nestemäiset kuin kiinteätkin tarpeet ja pönttöön voi heittää myös wc-paperia. Markkinoilla on tarjolla kemikaalivessaan tarkoitettua erityisen helposti hajoavaa wc-paperia. Itse olemme todenneet normaalin kaupasta ostetun paperin toimivan ihan yhtä hyvin, kunhan jättää ostamatta sen kaikkein paksuimman ja monikerroksisen vessapaperimerkin.

Vessan kemikaalit

Kasettivessaan myydään kemikaalinesteitä, jotka auttaa paperin ja jätteiden hajoamisprosessissa sekä estävät epämiellyttävien tuoksujen muodostumisen. Markkinoilla on olemassa myös täysin biohajoavia vihreitä versioita näistä kemikaalivessan nesteistä.

Itse olemme kokeilleet lähes kaikki markkinoilla olevat kemikaalit ja havainneet ehdottomasti parhaaksi tuotteeksi Aqua Kem Blue Weekenderin. Sitä myydään nesteenä sekä annospusseina hyvin varustetuissa tavarataloissa, autotarvikeliikkeissä sekä caravan-myymälöissä. Aqua Kem Blue -vessakemikaali hajoittaa jätteet ja wc-paperin nesteeksi sekä neutralisoi kaikki mahdolliset hajut. Tuoteselosteen mukaan aine on suurimmaksi osakseen alkoholia, joten se ei myöskään kuormita luontoa.

Olemme kokeneet kasettivessan käytön helpoksi heti ensimmäisestä käyttöpäivästä lähtien

Mitä tulee hajun poistoon, käyttää osa karavaanareista vessan raikastukseen esimerkiksi etikkaa tai jauhettuja kahvinporoja. Jotkut eivät käytä kasettivessassa mitään ylimääräistä. Mekään emme käytä erillisiä raikasteita, koska asensimme vessaamme muutaman käyttövuoden jälkeen SOG wc-tuuletusjärjestelmän, joka poistaa kasettivessasta kaikki epämiellyttävät tuoksut, jolloin mitään erillistä kemikaalia ei tarvita.

Matkailuauton vessanpönttöjä on tarjolla eri kokoisilla säiliöillä. Yleensä tilavissa ja suurissa autoissa on enemmän matkustajia, joten luonnollisesti myös vessan säiliön kapasiteettikin on mitoitettu suurelle matkustajamäärälle. Pienemmissä autoissa matkaa tekevät yleensä vain kuski mahdollisen apukuskin kera, joten vessan kasetti on myös pienissä autoissa pienempi.  

Kasettivessan hyvät ja huonot puolet

Plussat

+ Huoltovapaa

+ Helppokäyttöinen

+ Helppo tyhjentää

Miinukset

– Säiliö on melko pieni – isommalla porukalla säiliö täyttyy nopeasti

Päivitetty: 6.5.2021