Hyppää sisältöön

Aktiivimatkailijan loma vie seikkailulle Lappiin

Pohjoisen villit luonnonpuistot ja erilaisia aktiviteettejä tarjoavat matkailukeskukset houkuttelevat seikkailuhenkisen matkailijan nauttimaan kotimaasta tavalla, josta vauhtia ei puutu. Parhaan irtioton arjesta saa elämysrikkaalla kesälomalla Lapissa!
|
Kuvat: Metsähallitus, Sami Lensu
Aktiivimatkailijan loma vie seikkailulle Lappiin.

Kun kesäloma koittaa, on aika taltuttaa hallitsemattomaksi kasvanut seikkailunnälkä ja lähteä vauhdikkaalle aktiivilomalle Suomen Lappiin! Aktiivimatkailijan loma koostuu harrastuksista ja uusista elämyksistä, joten kerää juoksutossut, pyörät ja kajakit kasaan ja ota suunta kohti pohjoisen villejä luonnonpuistoja ja aktiviteettejä tarjoavia matkailukeskuksia. Omatoimilomalla vauhdin päätät sinä, ja kun alla hyrrää vielä näppärä matkakoti, ovat myös reitit ja aikataulut omissa käsissäsi.

Parasta on matkailu kotimaamme pohjoisosissa automatkaillen, jolloin matkustamisen vapaus ja elämyksellisyys pääsevät todellisiin oikeuksiinsa. Matkailuautolla reissatessasi voit pitää tärkeimmät harrastusvälineet matkassa mukana ja keskittyä itsesi toteuttamiseen suosikkiharrastustesi parissa. Seikkailumielinen sisällyttää reissuunsa myös uusia elämyksiä, joita Lapista saa yllin kyllin!

Aktiivimatkailijan loma suunnitellaan Metsähallituksen automatkailukartan avulla.

Aktiivimatkailijan loma suuntautuu Lappiin. Ota loman suunnitteluun avuksi Metsähallituksen automatkailureitit. (Klikkaa karttaa)

Lapissa on elämyksiä ympäri vuoden

Suomen käsivarren alapuolella sijaitsee Pallas-Yllästunturin kansallispuisto, jonka arktista luontoa kannattaa lähteä tutkimaan jalkaisin tai pyörällä. Kellokkaan vierailukeskuksesta saat vinkkejä Ylläksen luontoreiteille. Kipua Pallastunturin huipun korkeimmalle laelle Taivaskerolle – vedä syvään henkeä. Taivaskeron ilma on todettu yhdeksi puhtaimmista Euroopassa.

Pallas-Yllästunturin alueella on paljon leirintäalueita, joten valinnanvaraa yöpymispaikoissa on runsaasti. Aktiivisen päivän ja palauttavien yöunien jälkeen ota suunta kohti käsivartta.

Muonio on matkakohde elämyshakuiselle seikkailijalle. Alueella on ympärivuotisesti monipuolinen aktiviteettitarjonta, joka on täysin omaa luokkaansa. Sen lisäksi, että Tunturi-Lapin suuret hiihtokeskukset ovat aivan Muonion lähellä ja että alueen luonto tarjoaa kesät talvet mainiot maastot erilaiseen liikuntaan, löytyy kaupungista muun muassa husky- ja porosafareita, moottokelkkailua ja revontuliretkiä.

Porosafari- tai vaellus on veikeä kokemus.

Porojen kanssa pääsee puuhailemaan kesäisin vaelluksilla ja talvisin safareilla.

Kesällä husky- ja porosafareita ei tietenkään järjestetä. Kesällä on kuitenkin mahdollisuus päästä tekemään lähempää tuttavuutta eläinten kanssa ja lähteä tunturivaellukselle vetokoirien tai porojen kanssa! Rennon vaeltelun vastapainoksi adrenaliinin saa virtaamaan koskenlaskun parissa. Rauhallisemmasta menosta nauttiville on tarjolla melontaa. Mikäli kalastus kiinnostaa, on lohen kalastus alueella suosittua. Aloittelijana voit osallistua vaikka opastetulle kalastusretkelle. Konkarit voivat lähteä vavan kanssa tunturialueen puroille ja järville.

Kultakuumeen jäljille vai pohjoisen herkkuja maistelemaan?

Inarissa sijaitsee Lemmenjoki, joka on tunnettu siellä aikoinaan villinneestä kultakuumeesta. Lemmenjoen kansallispuisto on Suomen suurin kansallispuisto ja se oli aikoinaan kultakuumeen keskipisteessä. Lemmenjoelta on löydetty myös Suomen suurimmat kultahiput. Kullankaivuun historiaan pääsee tutustumaan esimerkiksi 25 kilometrin pituisella Kultareitillä, joka alkaa Kultahaminasta. Kultahaminaan pääsee päivittäin järjestettävillä venekyydeillä.

Saariselän alueella on upean luontotarjonnan lisäksi runsaasti tutustumisen arvoisia ravintoloita, joissa pääset tutustumaan pohjoisen raikkaiden ja luonnonläheisten raaka-aineiden makumaailmaan niiden parhaassa muodossa. Maistele Lapin matkallasi ainakin riistaruokia, kuten poroa sekä tuoreita luonnonkaloja, unohtamatta tietenkään herkullista leipäjuustoa hillolajitelman kera!

Vauhtia ja jännitystä Kuusamossa 

Aktiivilomailijan Lapin matka täydentyy Kuusamon upeissa maisemissa. Suunnista kohti Oulankaa ja valmistaudu seuraaviin päiviin palauttavilla yöunilla ja hyvillä eväillä – sekä reilulla annoksella seikkailumieltä.

Aktiivilomailija lepää riippumatossa matkailuauton edessä.

Aktiivisen lomailijan on hyvä muistaa välillä myös ottaa rennosti.

Hyvin nukutun yön jälkeen aloita aamusi ilmoittautumalla villiin koskenlaskuun Oulangan kansallispuiston kuohuihin. Kun kuohut on selätetty, on aika haukata kunnon evästä ja vaihtaa kuivat vermeet päälle. Pakkaa sitten kamera ja evästä reppuun mukaan ja suuntaa Riisitunturin kansallispuistoon.

Riisitunturin kansallispuiston taianomainen tunturimaisema rinnesoineen on luontokuvaajan unelmapaikka, joka hivelee silmiä koko matkan huipulle saakka. Riisitunturin huippujen välissä on mystinen Ikkunalampi, jonka peilikirkas pinta heijastaa edessä avautuvaa järvistä maisemaa. Vaihtoehtoisesti voit tehdä myös yöllisen retken tunturin yöttömään yöhön, jolloin arvoituksellinen tunnelma korostuu entisestään. Pysäköintialueella yöpyminen on mahdollista, joten yöllisen seikkailun jälkeen voi suoraan kömpiä matkakodin vällyjen väliin.

Metsähallituksen automatkailukartta Kuusamon alue.

Kuusamon alueella on paljon vauhdikasta tekemistä. (Klikkaa karttaa)

Aktiivimatkailijan loma huipentuu yöhön karhujen kanssa

Herää varhain aamulla ja ajele Konttaisen vaaralle. Aamu alkaa reippaalla sykkeen nostatuksella 400 metrin nousun merkeissä Konttaisen huipulle. Mikäli olet tarpeeksi aikaisin liikkeellä, pääset ihastelemaan aamu-usvassa kylpeviä metsäisiä järvimaisemia vaaran huipulta. Matkakeittiön liedellä keitetyt termoskahvit ja eväsleipä huipulla antavat viimeisen silauksen aamulle.

Konttaisen maisemien jälkeen ota suunta Kuusamon kautta Hossan Värikalliolle. Neljän kilometrin pituisen luontoreitin kohokohtana ovat ikivanhat, noin 4 000 vuoden takaiset kalliomaalaukset. Maalausten jälkeen vietä päivä kansallispuiston siimeksessä retkeillen tai pyöräillen.

Karhu katselee kiinnostuneena maisemia.

Karhujen seurailu on unohtumaton kokemus, joka kruunaa aktiivisen Lapin loman.

Miltä kuulostaisi, jos viettäisit loman viimeisen yön karhujen kanssa? No tietenkin seikkailuloman parhaalta päätökseltä! Kaikki tapahtuu tietysti turvallisesti katseluun tarkoitetuista mökeistä useiden metrien päässä karhuista, joten elämys sopii aivan jokaiselle. Osallistu unohtumattomaan yöhön karhujen parissa ja pääset tutustumaan otsojen touhuiluun asiantuntevan oppaan avulla. Karhujen tarkkailua on tarjolla useamman yrityksen toimesta Kuusamon alueella. Nyt ei ole syytä unohtaa kameraa tai kiikareita autolle!

Metsähallituksen automatkailureitteihin, kuten käsivarren, arktisen Lapin ja Kuusamon reitteihin, pääset tutustumaan Nationalparks.fi -sivustolla. Huomioithan lomaasi suunnitellessa poikkeustilanteen vaikutukset matkailutarjonnassa. Jotta jokaisella olisi mahdollisuus turvalliseen ja mukavaan lomailuun, noudata turvavälejä ja pidä huolta hygieniasta matkaillessasi.

Oletko innokas aktiivimatkailija ja matkailuauto seikkailukumppanina kiinnostaa? Aktiiviselle matkailijalle hyvä vaihtoehto voi olla näppärä retkeilyauto tai hieman tilavampi van. Käy tutustumassa Best-Caravanin retkeilyautojen ja matkailuautojen valikoimaan! Kun suunnittelet ensimmäistä reissuasi retkeilyautolla tai matkailuautolla, kannattaa myös tutustua siihen, mitä aloittelijan kannattaa ottaa huomioon matkalle lähtiessään.

Päivitetty: 5.7.2022