Hyppää sisältöön

5 vinkkiä talvimatkailuun matkailuautolla– Napapiirillä #2

Talvikaudella matkailuautoilu on erilaista, mutta vähintäänkin yhtä palkitsevaa kuin kesällä. Talvimatkailu vaatii vain hieman enemmän ennakointia ja suunnittelua. Näillä Antti Autin viidellä vinkillä talvimatkailusta tulee sujuvampaa ja helpompaa, ja olet valmis ajamaan matkailuautolla vaikka Jäämerelle asti!
|
Kuvat: Jaakko Posti

Talvireissussa tien päällä on tärkeää kiinnittää huomiota erilaisiin asioihin aina itse auton ominaisuuksista auton varusteisiin asti. Valmistautumisen voi aloittaa jo kotona tutkimalla erilaisia nettisivuja ja keskustelualustoja, joissa karavaanarit jakavat vinkkejä. Suunnittelu ja varautuminen lähtevät liikkeelle siitä, mihin on menossa – tarpeet sovitetaan kohteen mukaan.  Nämä viisi vinkkiä talvimatkailuun takaavat rennon ja huolettomat talvisen retkeilyautoreissun.

Matkailuautolla talvimatkailun haasteet selätetään suunnittelulla

Suunnittelussa voi ottaa monia asioita huomioon, mutta talvimatkailussa on hyvä lähteä liikkeelle perusasioista: 

  • Aloita suunnittelu reissun kohteesta ja mieti tarpeet sen mukaan 
  • Kylmällä sähköä sekä kaasua kuluu lämmitykseen enemmän ja nopeammin kuin kesällä
  • Talvella reissatessa kaasun vaihtopaikat on hyvä selvittää etukäteen
  • Talvisin monet leirintäalueet ovat kiinni, joten pohdi vaihtoehtoisia tapoja ladata matkailuautoa

Kun retkeilyauton varusteet ovat kunnossa, voi sillä ajaa vaikka arktisissa keleissä.

Viisi vinkkiä talvimatkailuun

Tänä talvena vietän reippaasti yli kaksi kuukautta retkeilyautossa. Nämä vinkit perustuvat käytännön kokemuksiin ja tilanteisiin, joita laskureissuillani on tapahtunut: 

1. Pidä automaattinen kaasupullonvaihtaja mukana reissussa

Kesällä autoa harvemmin tarvitsee lämmitellä, mutta talvella kaasua kuluu paljon. Usein tuntuu, että kaasu loppuu aina silloin kuin sitä eniten kaipailee – eli juuri keskellä yötä. Silloin autossa tulee todella nopeasti kylmä ja kaasupulloa joutuu vaihtamaan pimeässä sormet kohmeessa. Tämän takia automaattinen kaasupullonvaihtaja on hyvä lisävaruste talvella – ja mielestäni jopa uuden retkeilyautoni paras lisäosa! 

Automaattinen kaasupullon vaihtaja on ollut tämän talvikauden paras lisävaruste.

2. Mieti matkailuauton huoltopaikat valmiiksi

Sähkölataus ja siihen liittyvät asiat on tärkeä miettiä kuntoon ennen reissua. Karavaanarin kannattaa selvittää pari huoltopaikkaa, joissa voi käydä, jos tarve iskee. Matkanteko on huolettomampaa, kun tietää jo valmiiksi huoltopaikat, jotka palvelevat retkeilyauton tarpeita kuten sähkölatausta, veden täyttöä tai kaasupullon vaihtoa. Näin voi keskittyä nauttimaan talviseikkailuista tien päällä. 

Tien päällä sattuu ja tapahtuu – etukäteen mietitty huoltopaikka voi olla karavaanarin päivän pelastaja. 

3. Hallitse matkailuauton lämpötilaa lisäeristeillä & termopeitteillä

Retkeilyautoja ei yleensä valmisteta arktista ilmastoa ajatellen. Kovilla pakkasilla autojen normaalit tiivisteet eivät aina riitä ja autot hohkaavat kylmää. Termopeitteiden hankkiminen vähintään etutuulilasiin on tärkeää, koska tuulilasi vetää paljon kylmää ilmaa auton sisään. Lisäksi autoon kannattaa hankkia erillinen lämmityslaite nimeltä Webasto, joka mahdollistaa mm. matkustamon lämmityksen ja moottorin esilämmityksen. 

Autoon kannattaa talvella valita yksi lämpimien vaatteiden kanssa suurinpiirtein sopiva lämpötila. Ulos lähtiessä lämpöä ei kannata ottaa kokonaan pois päältä, vaan tiputtaa vähän alemmas. Kun palaa autoon, lämpötilaa voi taas vähän nostaa. Näin lämpötila kohoaa takaisin nopeammin ilman, että termostaatti pauhaa ja kaasua kuluu hirveästi lämpötilan nostamiseen. 

Tuulilasin peite kannattaa hankkia retkeilyauton talvikautta varten.

4. Ota mukaan vesikanisteri tankin täyttämisen sijaan

Pakkasilla retkeilyauton vesisäiliössa olevan veden lämmittäminen kuluttaa super paljon kaasua. Talvisin kannattaa siis ottaa vesikanisteri matkaan ja yrittää pärjätä sillä, sillä kaasunkulutuksen lisäksi vesisäiliön mahdollinen jäätyminen aiheuttaa paljon turhaa säätöä. Vessassa voi käydä, vaikka vettä ei ole säiliössä, kunhan kasetissa on tarpeelliset hajottavat kemikaalit. 

Kanisterilla vesi ei ainakaan ole vaarassa jäätyä!

5. Tietäjät tietää! Vinkki lämmitysjärjestelmästä

Yksi karavaanarien keskuudessa puhutuimmista asioista on auton lämmitysjärjestelmän kaatuminen sähkölatauksen jälkeen. Lyhyen netin syvyyksissä tapahtuneen tutkiskelun jälkeen löysin selityksen asialle. Jos retkeilyautosi on kiinni sähkötolpassa ja auton lämmitys on päällä sekä sähköllä että kaasulla, muista asettaa auton lämmitys takaisin toimimaan pelkästään kaasulla ennen sähköjohdon irrottamista! Näinkin yksinkertaiselta kuulostavalla vinkillä säästät paljon aikaa ja vaivaa.

Vielä yksi bonusvinkki matkailuautoiluun

Edellisillä vinkeillä on helpompi nauttia arktisesta matkailuautoilusta Napapiirillä. Ja jos edellä mainituista vinkeistä mikään ei saanut sinua vielä vakuutettua talvisesta automatkailusta, niin paljastetaan vielä kaikista suurin salaisuuteni: untuvatöppöset! Ne pitävät jalat lämpiminä, vaikka lattialla olisikin lumen sulamisesta johtuneita märkiä kohtia. Nyt vaan retkeilyauton nokka rohkeasti kohti Napapiiriä ja lumisia rinteitä valloittamaan! 

Näitä töppösiä ei voi suositella liikaa.

____

Olemme Best Caravanilla koostaneet avuksesi kattavan Talvimatkailijan oppaan. Oppaasta saat tietoa talvimatkailusta ja talveen valmistautumisesta!

Lisää videoita sekä huikeaa kuvamateriaalia Antti Autin talvisista seikkailuista löydät hänen Arctic Lines -nettisivuiltaan sekä Youtubesta.

Päivitetty: 9.1.2023