Hyppää sisältöön

5 vinkkiä matkailuauton ja matkailuvaunun keväthuoltoon

Kevät on otollista aikaa suorittaa matkailuauton tai -vaunun keväthuolto ennen kesän matkoja. Poimi tästä jutusta vinkit keväthuoltoon ja varmistat, että ajokkisi on kunnossa talven jälkeen!
|
Kuvat: Sami Lensu, Akseli Mäkynen

Monilla matkailuajoneuvo on talvisin vähemmällä käytöllä. Vaikka matkailuauton tai -vaunun talvisäilytys olisi tehty huolellisesti on matkailuautoon hyvä tehdä keväthuolto aina keväisin. Huolla ajoneuvosi säännöllisesti, välty yllätyksiltä reissun päällä ja pidennä matkailuajoneuvosi käyttöikää!

Mitä kaikkea keväthuollossa kannattaa huomioida? Mitä asioita tulee tarkistaa? Mitkä asiat voi tehdä itse ja mitkä kannattaa jättää ammattilaisen käsiin?

1. Siivoa matkailuajoneuvo ulkoa ja sisältä

Puhdista jääkaappi ja tarkista sen toiminta. Jääkaapin ja pakastimen luukut kannattaa aina pitää auki, kun niitä ei käytä. Tuuleta patjat ja sohvien irtoavat istuintyynyt huolellisesti. Pyyhi pinnat, ja imuroi ja pese myös lattiat.

Pese ajoneuvo ulkoa. Ole huolellinen pesuaineiden ja välineiden valinnassa, sillä matkailuajoneuvot eivät välttämättä kestä samalla tavalla vahvoja liuottimia tai esimerkiksi painepesurin käyttöä. Best Caravanin kanta-asiakkaana peset matkailuajoneuvosi maksutta pesukaduillamme.

Matkailuauton tai -vaunun patjat ja sohvien päälliset on hyvä tuulettaa säännöllisesti.

2. Tarkista renkaat

Tarkista, että renkaissa on riittävä ilmanpaine ja että ne ovat vapaat vaurioista. Tarkista myös vararenkaan kunto. Etenkin matkailuvaunuissa renkaiden kunto on tärkeä tarkistaa, mikäli vaunu seisoo pidempiä aikoja paikallaan.

3. Tarkista vesijärjestelmän kunto

Yksi tärkeimmistä asioista tarkistaa talven jälkeen on vesijärjestelmän kunto. Vesijärjestelmät ovat herkkiä rikkoutumaan talven aikana jäätymisen seurauksena. Tarkista ainakin hanojen kunto ja puhdista vesisäiliö.

4. Tarkista akku

Etenkin jos et ole käyttänyt matkailuajoneuvoasi talvella on tärkeä varmista, että akku on täynnä virtaa ja että se on puhdas. Jos akku on vanha tai sen kunto on epävarma, harkitse sen vaihtamista. Mikäli akun kunto mietityttää voi akun kunnon testata huoltoliikkeessä rasitustestillä. Rasitustesti kuuluu Best Caravanilla alustan vuosihuoltoon.

Matkailuauton vuosihuollossa tarkastetaan akun nestemäärä, lataus ja tehdään kuormituskoe.

5. Tarkista kaasujärjestelmä

Tarkista kaasujärjestelmän kunto ja varmista, että kaasupullo on täynnä. Tarkista myös kaasujärjestelmän letkut ja liitokset mahdollisten vuotojen varalta. Matkailuauton tai -vaunun vuosihuoltoon kuuluu myös kaasujärjestelmän koeponnistus, jolla varmistetaan järjestelmän toimivuus ja turvallisuus.

Keväthuollon hoidat vaivatta Bestin huollossa

Suositeltuja huoltoja, jotka matkailuautolle kannattaa keväällä tehdä, on tiiveystarkastus ja vuosihuolto. Tiiveystarkastuksessa matkailuajoneuvon rakenteet tarkastetaan perusteellisesti kosteusvaurioiden varalta. Uusissa ja uudehkoissa matkailuajoneuvoissa säännöllinen tiiveystarkastus on edellytys matkailuajoneuvovalmistajien tarjoaman tiiveysturvan ylläpitoon. Lue lisää tiiveysturvasta ja katso merkkikohtainen tarkastusaika.

Matkailuauton vuosihuollossa tarkistetaan ajoneuvon asuinosan kunto. Huoltoon sisältyy muun muassa kaasujärjestelmän koeponnistus, sähköjärjestelmien koekäyttö, akun kunnon tarkastus ja renkaiden kunnon tarkistus. Myös öljy, jäähdytysneste ja jarrunesteet on tärkeä muistaa tarkistaa säännöllisesti. Alustahuoltoon kuuluu itse auton toiminnan huolto kuten synteettisen moottoriöljyn ja suodattimien vaihto, moottorin ilmansuodattimen vaihto ja levyjarrujen kunnon tarkistus. Matkailuvaunun vuosihuoltoon kuuluu sekä asuinosan että alustan huolto.

Best Caravanilta saat matkailuauton asunto-osan ja matkailuvaunun huollot kaikista toimipisteistä. Alustahuollot saat Hyvinkään, Turun ja Oulun toimipisteistä. Autamme ja opastamme sinua kaikissa kesäkauteen valmistautumiseen liittyvissä asioissa. Tarvikekaupastamme ja CaravanMarketeista löydät monipuolisesti tarvikkeita reissuillesi ympäri vuoden.